Strona 1 z 1

Czy można mieszać nastawy

: czwartek, 26 kwie 2012, 08:45
autor: Burasek
Witam mam pytanie do znawców tematu.
Mam nastaw z gruszek ale niewiele, ze względu na brak pojemników fermentacyjnych stoi w balonie 15 l. Zostało mi trochę ok 5-7 l nastawu ryżowego z poprzedniego psocenia, bo nie weszło do kega.
Czy jest sens mieszać nastawy, czy lepiej nastawić znów ryż a to co zostało, zostawić i wtedy połączyć z nowym nastawem ryżowym?

Pozdrawiam B

Re: Czy można mieszać nastawy

: czwartek, 26 kwie 2012, 09:48
autor: pokrec
Z punktu widzenia samego procesu - nie ma żadnych przeciwwskazań do łaczenia nastawów. Dostaniesz psotkę gruszkowo - ryżową. Musisz sam sobie odpowiedzieć, czy chcesz taki eksperyment przeprowadzić. Ale myślę, że wynik smakowy mógłby być ciekawy.

Re: Czy można mieszać nastawy

: czwartek, 26 kwie 2012, 13:42
autor: klodek4
Właśnie niedługo będę jechał/pędził taki mieszany nastaw, jabłko+banan, sam jestem ciekawy smaku, nie chciałem robić małych nastawów więc wszystko zmieszałem w jednej butli, za kilka dni myślę że będzie gotowe na rurki, pozdrawiam

Re: Czy można mieszać nastawy

: sobota, 23 mar 2019, 01:51
autor: psotnikpiotr
Witam.
Mam pytanie do bardziej doświadczonych odemnie.
Robię właśnie dwa nastawy z dodatkiem zboża. Pierwszy nastaw według przepisu kolegi Calyxa z tematu "ziarno bez zacierania" na życie a drugi nastaw będzie na kukurydzy taki jak na wujka jessiego. I teraz moje pytanie. Czy mogę po skończonej fermentacji zmieszać przed destylacją te nastawy? Chodzi mi o destylat żytnio-kukurydziany. Co o tym sądzicie?
Dziękuję i pozdrawiam.

Re: Czy można mieszać nastawy

: sobota, 23 mar 2019, 06:26
autor: psotamt
psotnikpiotr pisze:Czy mogę po skończonej fermentacji zmieszać przed destylacją te nastawy?
To zaciery, nie nastawy ;) Oczywiście, że możesz, nie pogryzą się. Nie wiem co Cię do tego motywuje by mieszać, ja wolałbym pogonić oddzielnie. Choćby dla sprawdzenia który produkt końcowy lepiej smakuje, jaka jest wydajność danego surowca.

Re: Czy można mieszać nastawy

: sobota, 23 mar 2019, 07:06
autor: psotnikpiotr
Bardziej nazwał by je nastawami cukrowy mi z dodatkiem zboża ponieważ dodałem do każdego po 4kg cukru:) popełniłem już obydwa nastawy tego typu z osobna i bardzo mi przypadły do gustu :D Więc teraz pojawiła się taka fantazja, żeby zmieszać to razem i przepuścić. Może z tego wyjść całkiem ciekawy smak :lol: taki kukurydziano-żytni :)

Re: Czy można mieszać nastawy

: sobota, 23 mar 2019, 07:27
autor: Góral bagienny
Przepuść osobno, a dopiero gotowy trunek zmieszaj. Na początek 500ml. Jak Ci posmakuje zmieszasz resztę.

Re: Czy można mieszać nastawy

: sobota, 23 mar 2019, 08:31
autor: Doody
psotamt pisze:To zaciery, nie nastawy ;)
To akurat nastawy ;) Zarówno "wujkowy zacier" jak i zbożówką z cukrem.
Co do mieszania, warto spróbować :ok:

Re: Czy można mieszać nastawy

: sobota, 23 mar 2019, 12:55
autor: psotnikpiotr
A czy zmieszany gotowy destylat będzie inaczej smakował niż zmieszany nastaw przed gotowaniem. Jestem ciekawy... :scratch:

Re: Czy można mieszać nastawy

: sobota, 23 mar 2019, 13:33
autor: acurlydrug
Skoro masz już osobno przegotowane to zmieszaj, a nowe gotuj wspólnie. Będziesz miał porównanie.