Strona 1 z 1

Smakowy destylat przez macerowanie

: środa, 1 gru 2021, 18:41
autor: fo11rest
Do destylatu chcę dodać owoców i odstawić na jakiś czas w celu uzyskania łagodnego i smakowego trunku.

1kg moreli zaleję 5 litrami destylatu 45Vol. Odstawię na miesiąc i odsączę owoce od destylatu. Potem leżakowanie prze 3 miesiące i ocena produktu.

Re: Smakowy destylat przez macerowanie

: środa, 1 gru 2021, 19:28
autor: MASaKrA_Domingo
OK, ale pytasz o porady, założyłeś temat z opisem czy jak? Niestety nie bardzo rozumiem.
Jeśli chcesz to robić, jak to opisałeś, to robisz po prostu nalewkę i to jeszcze nie do końca tak, jak trzeba.

Zalej owoce alkoholem 70proc na 3-4 msc, a potem zlej co masz i zalej te same owoce czystą, filtrowaną wodą. Wyciągnie Ci alkohol z owoców i resztki smaku.
Poza tym, proporcje kiepskie - 1kg owoców na 3litry alkoholu.
Kolejna sprawa - morela to moim zdaniem średnio się nadaje na coś innego niż dżem. Brak jej wyrazistości i jest mdła.

Re: Smakowy destylat przez macerowanie

: piątek, 3 gru 2021, 17:03
autor: fo11rest
Typowo jak nalewkę nie chcę robić, bo zbyt ciężki destylat będzie. Chcę tylko nadać aromatu trunkowi. Myślałem nad suszonymi owocami, ale świeże zapewne więcej aromatu dadzą.

Re: Smakowy destylat przez macerowanie

: piątek, 3 gru 2021, 18:57
autor: Kòpôcz
"abrikosy" są popularnym owocem w Rosji. Jeśli chcesz nadać destylatowi tylko subtelnego aromatu owoca, to może spróbuj tak:
https://youtu.be/Vq-42ffcmlI
Tak, wiem, że nie masz kotła z fałszywym dnem, ale może wykombinujesz jakiś sposób na np. podwieszenie w kotle muślinowych woreczków.

Re: Smakowy destylat przez macerowanie

: piątek, 3 gru 2021, 19:13
autor: łoles
Ja w tym roku robiłem destylat z wiśni, dla podbicia smaku do słoika 4 litrowego wsadziłem wiśnie i zapałem tym destylatem, stało to tak z 2 miesiące po czym wymieszalem z 15 litrami tego mojego destylatu, nie dość że kolorek super to i na smaku zyskało.

Re: Smakowy destylat przez macerowanie

: piątek, 3 gru 2021, 19:33
autor: dzozef
Ja zalewam owoce po nalewkowe (wiśnia, dereń, tarnina) rozrobioną 40%. Wychodzi świetna wódeczka, o delikatnym kolorze i z nutą owocową. Tarnina jest rewelacyjna, wiśnie zalewam dwa razy i łącze. Po pierwszym zalaniu jest jeszcze zbyt intensywna jak dla mnie. Niestety na morelach nie robiłem.

Re: Smakowy destylat przez macerowanie

: piątek, 3 gru 2021, 21:45
autor: Wojtek5
dodawanie smaku przez macerowanie to nic innego jak robienie nalewki w mniejszym lub większym stopniu. Można sobie to nazwać wódeczką czy jak się chce, ale wódeczką nie będzie.

Re: Smakowy destylat przez macerowanie

: piątek, 3 gru 2021, 23:17
autor: Góral bagienny
Wojciechu dobrze godo trza mu poloć :ok:
Owoce do słoja z 70% czystym alko macerujemy je i do kociołka :)
Dla podbicia aromatów rozcieńczamy sokiem i destylujemy w trybie pot-still
Ot i cała tajemnica smakowej wódeczki :D

Re: Smakowy destylat przez macerowanie

: sobota, 4 gru 2021, 01:18
autor: wawaldek11
Wojtek5 pisze:dodawanie smaku przez macerowanie to nic innego jak robienie nalewki w mniejszym lub większym stopniu. Można sobie to nazwać wódeczką czy jak się chce, ale wódeczką nie będzie.
Nie ma się co spierać o to co jest wódką, a co już nalewką. To bardzo skomplikowane zagadnienie. To my nazywamy swoje trunki i niech tak zostanie - ważne by były smaczne :ok: Piłem traktorówkę i żyję :mrgreen:
Góral bagienny pisze:Wojciechu dobrze godo trza mu poloć :ok:
Owoce do słoja z 70% czystym alko macerujemy je i do kociołka :)
Dla podbicia aromatów rozcieńczamy sokiem i destylujemy w trybie pot-still
Ot i cała tajemnica smakowej wódeczki :D
Zainspirowany Twoim przepisem w ub. roku kupiłem 10 l tłoczonej antonówki, żeby podbić smak w jabłkowicy i wypiłem sok, bo mi smakował, a jabłkowica poczeka :D

Re: Smakowy destylat przez macerowanie

: sobota, 4 gru 2021, 11:54
autor: mirek-swirek
Dodaj 2-3 suszone morele na maksymalnie 3 dni.
Wtedy będziesz miał jeszcze wódkę o aromacie morelowym. Jak zostawisz na miesiąc to się normalna nalewka zrobi.

Re: Smakowy destylat przez macerowanie

: sobota, 4 gru 2021, 17:56
autor: fo11rest
Dziękuję za porady.