Strona 1 z 1

Nastaw dochodzi do 3BLG

: środa, 12 sie 2020, 07:58
autor: lorak86
Witam
Mam problem z nastawami.
Już 3 raz z rzędu nastaw schodzi do 3BLG i koniec fermentacji.
Nastaw to 80L wody + 25kg cukru + coobra mega pack.
Nastaw taki robię od ponad roku i nigdy nie miałem problemu.
Nastaw robię w piwnicy w taki sam sposób jak zawsze.
Dziwi mnie fakt że zawsze dochodzi do 3BLG. Czemu nie 4 albo 2?
Jeszcze jeden problem. Zauważyłem że nastaw ma trochę piany i jest zbyt mętny. Wcześniej był bez piany i bardziej klarowny.

Re: Nastaw dochodzi do 3BLG

: środa, 19 sie 2020, 17:06
autor: użytkownik usunięty
Serwus
Nie napisałeś nic o temperaturze. Drożdże w takim nastawie, potrafią nieźle zagrzać środowisko w którym pracują. Mierzysz ją przed zadaniem drożdży, w trakcie i na koniec fermentacji? Piana i mętność to normalne, gdy ma nie przerobiony cukier. Po czym poznajesz, że drożdże zakończyły pracę?
Sprawdź cukromierz. Na wodzie ma wskazywać 0Blg

Re: Nastaw dochodzi do 3BLG

: czwartek, 20 sie 2020, 13:15
autor: rozrywek
Po pierwsze cukromierzy musi być parę dla porównania.
Drugie...nie zawsze się osiągnie tyle ile się chce.
Trzecie..jak wyżej nie wiesz czy nastaw już skończył.
Czwarte..parcie na magiczne -4 doprowadza do szału.
Piąte..zostaw to niech popracuje jeszcze.
Szóste..przy takiej ilości nastawu nie zawracałbym sobie dupy szklanką nieprzerobio ego cukru.

A i szóste: czy te drożdże to są na pewno te same? Rozumiem że marka nazwa i gramatura ta sama, ale one mogą się różnić. Kup paczkę nowych i nastaw. Może osiągniesz boskie minus.

Re: Nastaw dochodzi do 3BLG

: czwartek, 20 sie 2020, 23:59
autor: .Gacek
Rozrywku powtarzasz się...

Re: Nastaw dochodzi do 3BLG

: piątek, 21 sie 2020, 05:40
autor: dziad borowy
U mnie w piwnicy zawsze było 15 stopni, tego lata temp. dochodzi do 25. Wraz ze wzrostem ilości alko w nastawie spada odporność drożdży na temperaturę. jeżeli w 18% alko były w stanie przeżyć gdy temp. wynosiła 15st. to w np 20st już giną. jeżeli upierasz się przy nastawach o wysokim Blg, to temperatura w końcowej fazie fermentacji ma kluczowe znaczenie.

Re: Nastaw dochodzi do 3BLG

: sobota, 22 sie 2020, 16:10
autor: rozrywek
.Gacek pisze:Rozrywku powtarzasz się...
Glosilem do usuniecia. To pisanie z telefonu doprowadza do szału.