Nastaw dochodzi do 3BLG

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
lorak86
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 12 sie 2020, 07:48

Post autor: lorak86 »

Witam
Mam problem z nastawami.
Już 3 raz z rzędu nastaw schodzi do 3BLG i koniec fermentacji.
Nastaw to 80L wody + 25kg cukru + coobra mega pack.
Nastaw taki robię od ponad roku i nigdy nie miałem problemu.
Nastaw robię w piwnicy w taki sam sposób jak zawsze.
Dziwi mnie fakt że zawsze dochodzi do 3BLG. Czemu nie 4 albo 2?
Jeszcze jeden problem. Zauważyłem że nastaw ma trochę piany i jest zbyt mętny. Wcześniej był bez piany i bardziej klarowny.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw dochodzi do 3BLG

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Nie napisałeś nic o temperaturze. Drożdże w takim nastawie, potrafią nieźle zagrzać środowisko w którym pracują. Mierzysz ją przed zadaniem drożdży, w trakcie i na koniec fermentacji? Piana i mętność to normalne, gdy ma nie przerobiony cukier. Po czym poznajesz, że drożdże zakończyły pracę?
Sprawdź cukromierz. Na wodzie ma wskazywać 0Blg
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw dochodzi do 3BLG

Post autor: rozrywek »

Po pierwsze cukromierzy musi być parę dla porównania.
Drugie...nie zawsze się osiągnie tyle ile się chce.
Trzecie..jak wyżej nie wiesz czy nastaw już skończył.
Czwarte..parcie na magiczne -4 doprowadza do szału.
Piąte..zostaw to niech popracuje jeszcze.
Szóste..przy takiej ilości nastawu nie zawracałbym sobie dupy szklanką nieprzerobio ego cukru.

A i szóste: czy te drożdże to są na pewno te same? Rozumiem że marka nazwa i gramatura ta sama, ale one mogą się różnić. Kup paczkę nowych i nastaw. Może osiągniesz boskie minus.
Ostatnio zmieniony czwartek, 20 sie 2020, 23:48 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw dochodzi do 3BLG

Post autor: .Gacek »

Rozrywku powtarzasz się...
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

dziad borowy
100
Posty: 113
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nastaw dochodzi do 3BLG

Post autor: dziad borowy »

U mnie w piwnicy zawsze było 15 stopni, tego lata temp. dochodzi do 25. Wraz ze wzrostem ilości alko w nastawie spada odporność drożdży na temperaturę. jeżeli w 18% alko były w stanie przeżyć gdy temp. wynosiła 15st. to w np 20st już giną. jeżeli upierasz się przy nastawach o wysokim Blg, to temperatura w końcowej fazie fermentacji ma kluczowe znaczenie.
Ostatnio zmieniony piątek, 21 sie 2020, 05:43 przez dziad borowy, łącznie zmieniany 1 raz.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw dochodzi do 3BLG

Post autor: rozrywek »

.Gacek pisze:Rozrywku powtarzasz się...
Glosilem do usuniecia. To pisanie z telefonu doprowadza do szału.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”