Strona 1 z 1

Nastaw z soku aronii

: czwartek, 1 sie 2019, 11:29
autor: fo11rest
W zeszłym roku miałem sporo aronii, więc przepuściłem ją przez sokowirówkę. zagotowałem i dodałem cukier. Wyszło sporo słoików z sokiem z aronii co nikt nie chce pić i dziś narodził mi się pomysł aby to rozrobić z wodą do 22blg i przefermentować. Czy ktoś już próbował robić tak i czy wyszedł dobry destylat?

Re: Nastaw z soku aronii

: czwartek, 1 sie 2019, 11:42
autor: PierwszyWolnyLogin
Moim zdaniem to jest marnowanie towaru. Zalej zawartość słoika spirytusem / wódką, dosmacz
i będzie świetna nalewka. Można z czymś zmieszać - np. konfiturą z wiśni etc.

PWL

Re: Nastaw z soku aronii

: czwartek, 1 sie 2019, 11:51
autor: chprzemo
@PWL dobrze mówi! Jak chcesz to jutro mogę Ci podesłać przepis na rewelacyjną nalewkę z aronii którą robi moja mama- Przepis bardzo prosty tylko będziesz potrzebował liści wiśni do niego:)

Re: Nastaw z soku aronii

: czwartek, 1 sie 2019, 11:56
autor: Doody
Przerobiłem kilka beczek z soków (syropów) owocowych, które wpadły mi w ręce gdy sąsiad sprzątał piwnicę ;)
Rozcieńczałem właśnie do okolic 22Blg. Fermentowałem na turbofruitach i bayanusach G995. Soki były w wiśni i truskawek. Destylat taki sobie. Czuć go owocem ale duża ilość cukru która tworzyła syrop wprowadza jednak ducha buraka do takiego destylatu. Aronia sama w sobie nie ma jakiegoś wybitnego charakteru. Myślę, że rewelacji z tego nie będzie.

Re: Nastaw z soku aronii

: czwartek, 1 sie 2019, 12:16
autor: W_TG
Zrób aroniówkę jak pisze chprzemo. Domyślam sie że to ten sam przemis z którego ja działam.
Jak nie będziesz miał liści wiśni to trudno. Wiśnia zabija trawiasty smak. Ale możesz przemrozić i będzie OK.
A jak wyjdzie ci fajna aroniówka to możesz pokusić się dodając zaprawki rumowej. Pysznotka.
A tak na marginesie to aronia trudno fermentuje.

Re: Nastaw z soku aronii

: czwartek, 1 sie 2019, 13:16
autor: Szlumf
Dostałem wiosną trochę przeterminowanego soku Jabłko/Aronia w 5l workach. Po destylacji na półkowej wyszedł trunek pijalny ale bez charakteru. Trudno było określić z czego powstał. Na dodatek opalizował przy 40% co nie zdarzyło mi się od czasów potstilowych. Natomiast nalewka na rumie z przemrożonej aronii wyszła całkiem dobra. Ja na Twoim miejscy szedłbym - jak koledzy radzą - w stronę nalewek.

Chprzemo - podaj ten przepis. Ktoś na pewno skorzysta.

Re: Nastaw z soku aronii

: czwartek, 1 sie 2019, 13:26
autor: fo11rest
Jednak zrobię tą nalewkę. Będzie druga do kolekcji obok malinowej co ma już prawie 3 lata.

Re: Nastaw z soku aronii

: czwartek, 1 sie 2019, 13:55
autor: chprzemo
Najpóźniej jutro podam przepis:)

Re: Nastaw z soku aronii

: czwartek, 1 sie 2019, 16:19
autor: aakk
Ja też poproszę przepis.

Re: Nastaw z soku aronii

: piątek, 2 sie 2019, 22:25
autor: chprzemo
1 kg owocu
2 litry wody
50 liści wiśni (mama używa z samosiejek ‚szklanek’)
1 kg cukru
3/4 l. Spirytusu
2 dkg kwasku cytrynowego

Owoce + woda+ liście gotować na wolnym ogniu 30 min pod przykryciem.
Odcedzić owoce (przeciera je jeszcze przez durszlak), dodać cukier, zalogować wszystko razem.
Dodać kwasku cytrynowego i ostudzić.
Do zimnego dodać spiryt, wymieszać i rozlewać.

Ja zawsze sugeruje, żeby przefiltrowała odrobinę ale nawet bez filtracji jest OK, fakt wychodzi z resztkami owoców ale to kwestia przyzwyczajenia.

W moim rodzinnym domu jest konsumowana praktycznie od razu ale jak znalazłem taką roczną butelkę w szafie to byłem miło zaskoczony.

Polecam i pozdrawiam!