Strona 1 z 1

Nastaw na miodzie.

: wtorek, 9 lip 2019, 22:25
autor: cybkryst
Witam wszystkich. Jedzie do mnie 8 kg miodu zmieszanego ze szkłem. Do konsumpcji sie nie nadaje ale, drożdzom szkło nie będzie przeszkadzać, potem destylacja.
Teraz pytanie jak to zrobić. Wymieczać z wodą do poziomu 23 blg i turbo czy jakieś subtelniejsze drożdze?
Potem puścić to na prostym czy na kolumnie.
Jaki może być efekt destylatu z miodu? Coś wybornego czy nic specjalnego i od razu na spirytus?
Ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestji?

Re: Nastaw na miodzie.

: wtorek, 9 lip 2019, 23:17
autor: eldier
Miałem okazje próbować brandy miodowego i po roku było bardzo dobre.
Zrób 22-24 blg, bez przesadnej dokładności, jakieś typowo miodowe drożdże, mogą być np tokaye (wymagają MD - najlepiej jakby była silna) bo podbijają aromaty miodowe, ale g995 czy miodowe od zamoyskich o trudnej nazwie tez będą git.
Koniecznie dodaj pożywkę i napowietrz dobrze nastaw.
Przerób na jakimś prostym aparacie i chyba tyle ;)

Jakbyś miał jakieś wątpliwości to wal, lepiej zapytać niż spieprzyć i żałować surowca, czasu i roboty.

Re: Nastaw na miodzie.

: wtorek, 9 lip 2019, 23:55
autor: cybkryst
Dzieki za szybką odpowiedz. Prawdę mówiąc mam tylko g995 i miałem zamiar je użyć.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać co i jak.

Re: Nastaw na miodzie.

: środa, 10 lip 2019, 05:48
autor: czytam
Poczekałbym trochę z tym nastawem. Chyba, że masz możliwość fermentacji w niższej temperaturze, tak około 15 stopni.

Re: Nastaw na miodzie.

: środa, 10 lip 2019, 06:31
autor: arTii
Podłączę się do tematu bo mam możliwość dostania miodu który podfermentował. Nadaje się to do czegoś w naszych celach?

Re: Nastaw na miodzie.

: środa, 10 lip 2019, 07:59
autor: Kamal
Gr000by robił brandy miodowe, więc się nadaje. :)
K.

Re: Nastaw na miodzie.

: niedziela, 11 sie 2019, 21:53
autor: cybkryst
Zrobiłem nastaw.
Wystartowałem z 23 blg do tego g995 i pożywka, stoi to w 19 stopniach. Na początku dosyć szybko blg zjechało do poziomu 15, potem zwolniło, ale cały czas systematycznie, po mału spada.
Po 3 tygodniach jest 7 blg i ciągle widać pracę drożdzy, a zapach wspaniały. Nie spieszy mi się, wiec jeszcze poczekam.

Re: Nastaw na miodzie.

: środa, 4 wrz 2019, 22:46
autor: cybkryst
W końcu blg zeszło na -4, wyklarowało się i poszło przez głowicę od abratka. Rezultat wspaniały po pierwszym pędzeniu, zapach pachnącego ogrodu, w smaku posmak miodowy, bardzo łagodny, nie bedę puszczał drugi raz bo teraz jest moim zdaniem idealnie, choć bardzo świeży i młody.
Resztę zrobi czas.
Jak macie możliwość to polecam, bo naprawdę warto.

Re: Nastaw na miodzie.

: czwartek, 5 wrz 2019, 18:22
autor: Kamal
U mnie nastaw na miodzie z biedronki, ten 2,7kg co był, już chyba 6 miesięcy pracuje :), i jeszcze nie chce skończyć. :hammer: I to na drożdżach black bull.
K.

Re: Nastaw na miodzie.

: czwartek, 5 wrz 2019, 18:28
autor: Góral bagienny
Bayanusy to żarłoki :D i dlatego tak szybko mu przerobiły :D

Re: Nastaw na miodzie.

: czwartek, 5 wrz 2019, 21:26
autor: wawaldek11
To raczej "zasługa" miodu z Biedronki :)

Re: Nastaw na miodzie.

: czwartek, 5 wrz 2019, 21:40
autor: Kasko
Witam. Uważam że coś w tym miodzie było co poniekąd uśmierciło ci drożdże a nawet całkiem i możliwe że fermentacja trwa na dzikusach. Sprawdzałeś poziom cukru?

-

: piątek, 4 gru 2020, 12:34
autor: MoneyveoRNB
Dzięki "pako", wczoraj zrobiłem na Alcotec VODKA STAR. Kupiłem 25kg glukozy, podzieliłem na dwie równiutkie części.
Do 1-szej /12,5kg/, dodałem 1kg cukru 1g kwasku /wygotowany/ dwie paczuszki drożdży 42l wody.
Glukozę rozrobiłem, korzystając z porady, w temp 60C /naprawdę nieźle obniża temperaturę/. blg wyszło około 20-21

Re: Nastaw na miodzie.

: wtorek, 9 mar 2021, 21:24
autor: magius
Cześć,
Odświeżę nieco temat. Tak się składa, że kumpel co prowadzi dość dużą pasiekę to odkłada dla mnie resztki miodów i ma już tego 15kg a będzie jeszcze więcej.
Powiedzcie mi proszę, jak podejść do tematu? Jeżeli chodzi o moje doświadczenie, to tylko na cukrze robiłem nastawy i puszczałem to na aabratku z olm i buforem.
Chodzi mi najbardziej:
- na jakich drożdżach nastawiać temat, turbo winiarskie? Z informacji wiem, że blg startowe: 22-24,
- sprzęt to klasyczny aabratek z buforem i olm na kegu 30l. Rozumiem, że spirytusu z tego się nie opłaca robić, tylko normalna destylacja prosta?
Dajcie znać co sądzicie o temacie. Na wiosnę będę miał pełno roboty z tym :D

Re: Nastaw na miodzie.

: wtorek, 9 mar 2021, 21:40
autor: kiwitom23
Kolego szkoda tego na spirytus, wytniesz wszystkie smaki. Ja bym prostą destylację zrobił. A co do drożdży to najlepsze będą te do miodów pitnych np. Mead M05 Mangrove Jack's Craft Series. Pozdrawiam i zazdroszczę kumpla, też bym chciał mieć takiego. ;)

Re: Nastaw na miodzie.

: wtorek, 9 mar 2021, 22:48
autor: łoles
Ja także zazdraszczam kolegi :ok:

Re: Nastaw na miodzie.

: niedziela, 14 mar 2021, 19:32
autor: magius
OK, czyli puszczam to normalnie w trybie pot still. Bufora nie podepnę (mam wszystko na tri clampie, mogę dowolnie konfigurować sprzęt). Sprężynki z kolumny też wyciągać i puścić na pustej rurze?

Re: Nastaw na miodzie.

: niedziela, 14 mar 2021, 19:58
autor: freek
Tak, sp ko wyciągnij, zostaw ewentualnie miedziane, rozgrzej i potem zaworek otwarty na maksa i odbiór steruj grzaniem, im wolniej tym lepiej, tym bardziej gdybyś chciał to na 1 raz tylko robić.
Ew. Druga opcja to odebranie przodu za pomocą głowicy, no a potem przejście w tryb ps.
Pozdro

Re: Nastaw na miodzie.

: czwartek, 1 kwie 2021, 18:27
autor: magius
Dzięki za dane. Jeszcze muszę ogarnąć temat tych drożdży. Jakie blg ustawiacie na początek? Na teraz już 25kg tego jest...

Re: Nastaw na miodzie.

: czwartek, 1 kwie 2021, 21:07
autor: kiwitom23
25kg miodu????? Ja pierdzielę!!! Osobiście to bym część przelał przez gęste sito winiarskie i nastawił też miodki pitne, to niebo w gębie.
BLG ustaw tak w okolicach 35.

Re: Nastaw na miodzie.

: czwartek, 1 kwie 2021, 23:43
autor: jakis1234
gęstość czwórniaka mieści się w granicach 25 - 28
gęstość trójniaka mieści się w granicach 34 - 36
gęstość dwójniaka mieści się w granicach 48 - 50
gęstość półtoraka mieści się w granicach 59 -61
BLG końcowe:
Dla czwórniaka będzie to jedynie poprawka na alkohol czyli - 5 Blg (minus 5 Blg)
dla trójniaka: 6 Blg
dla dwójniaka: 32 Blg
dla półtoraka: 54 Blg
Nie pamiętam z jakiej to było strony, ale poczytaj:
https://almanach.historyczny.org/wiki/Miód_pitny
i http://www.pszczoly.pl/miody%20pitne/mpitne_wyrob.php
a także https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/pa ... tnych-cz-2

Re: Nastaw na miodzie.

: piątek, 2 kwie 2021, 21:04
autor: magius
Serio. Kumpel rozlewa miód i mi zostawia resztki z wiader, traktuje to jako odpad. To jest mieszanka różnych gatunków miodu. Serio na razie nie mam pojęcia jak to przerobic. Wyznaczam sobie datę na maj/czerwiec że się za to zabiorę (do tego czasu pewnie więcej uzbiera). Blg aż 35? Ja wychowany na cukrze, startowałem z Blg 22. Muszę się doedukować, a czasu żeby siedzieć na forum coraz mniej :)

Re: Nastaw na miodzie.

: piątek, 2 kwie 2021, 22:43
autor: jakis1234
Blg aż 35? Ja wychowany na cukrze, startowałem z Blg 22.
I dlatego specjalne drożdże do miodów oraz sprawdzenie i korekta pH i kwasowości.

Re: Nastaw na miodzie.

: sobota, 3 kwie 2021, 10:30
autor: kiwitom23
@jakis1234 bardzo ładnie Ci wypisał BLG dla różnych miodów, ja pisząc te 35BLG myślałem właśnie o trójniaku, bo taki w zeszłym roku nastawiałem. Właśnie o tym zapomniałem, co @jakis1234 pisze powyżej, w miodzie nie ma na dobrą sprawę kwasowości, więc zawsze trzeba dodać kwasku cytrynowego, żeby pH było optymalne, no i dedykowane drożdże do miodów pitnych, bo inne nie dadzą rady z takimi gęstościami. Jest trochę zabawy i nie jest to takie proste jak z winem, ale efekt końcowy jest wart wszystkich starań.
Jak nie podołasz z przeróbką całości, to daj znać, chętnie odkupię od Ciebie resztę :-)

Re: Nastaw na miodzie.

: sobota, 3 kwie 2021, 11:16
autor: wawaldek11
Ciężkie miody można spróbować nastawiać "na lenia" czyli nie rozpuszczać całego miodu. Drożdże na starcie mają lżej, a w czasie pracy powinny dobrać się do dolnych pokładów słodkości.
Metodę sprawdziłem na cukrze - po wsypaniu cukru do beki było 12*Blg, nastaw pracował spokojnie i długo, ale zszedł poniżej zera, a uzyskany destylat był łagodny.

Re: Nastaw na miodzie.

: niedziela, 18 kwie 2021, 18:24
autor: magius
Rzeczywiście to nie jest takie proste jak z cukrem. No nic, będę działal. Polecacie jakieś konkretne sprawdzone drożdże może?

Re: Nastaw na miodzie.

: niedziela, 18 kwie 2021, 18:40
autor: łoles

Re: Nastaw na miodzie.

: niedziela, 18 kwie 2021, 21:48
autor: kiwitom23
Te https://allegro.pl/oferta/drozdze-do-mi ... 7169373424 są u mnie sprawdzone i zawsze ich używam.

Re: Nastaw na miodzie.

: sobota, 22 maja 2021, 19:23
autor: magius
Dziękuję Panowie za linki na pewno skorzystam. Jeszcze jedno - jak nastawię to normalnie zbiornik fermentacyjny przykryty i rurka fermentacyjna, czy tak jak na cukrze wszystko otwarte?

Re: Nastaw na miodzie.

: niedziela, 23 maja 2021, 15:42
autor: jakis1234
Zamknięte, rurka fermentacyjna. Tutaj fermentacja zachodzi powoli i trzeba mieć wszystko zabezpieczone przed dostępem powietrza i bakterii.

Re: Nastaw na miodzie.

: niedziela, 23 maja 2021, 16:01
autor: .Gacek
I muszek owocówek :mrgreen: