Strona 1 z 1

Nastaw na miodzie.

: wtorek, 9 lip 2019, 21:25
autor: cybkryst
Witam wszystkich. Jedzie do mnie 8 kg miodu zmieszanego ze szkłem. Do konsumpcji sie nie nadaje ale, drożdzom szkło nie będzie przeszkadzać, potem destylacja.
Teraz pytanie jak to zrobić. Wymieczać z wodą do poziomu 23 blg i turbo czy jakieś subtelniejsze drożdze?
Potem puścić to na prostym czy na kolumnie.
Jaki może być efekt destylatu z miodu? Coś wybornego czy nic specjalnego i od razu na spirytus?
Ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestji?

Re: Nastaw na miodzie.

: wtorek, 9 lip 2019, 22:17
autor: eldier
Miałem okazje próbować brandy miodowego i po roku było bardzo dobre.
Zrób 22-24 blg, bez przesadnej dokładności, jakieś typowo miodowe drożdże, mogą być np tokaye (wymagają MD - najlepiej jakby była silna) bo podbijają aromaty miodowe, ale g995 czy miodowe od zamoyskich o trudnej nazwie tez będą git.
Koniecznie dodaj pożywkę i napowietrz dobrze nastaw.
Przerób na jakimś prostym aparacie i chyba tyle ;)

Jakbyś miał jakieś wątpliwości to wal, lepiej zapytać niż spieprzyć i żałować surowca, czasu i roboty.

Re: Nastaw na miodzie.

: wtorek, 9 lip 2019, 22:55
autor: cybkryst
Dzieki za szybką odpowiedz. Prawdę mówiąc mam tylko g995 i miałem zamiar je użyć.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać co i jak.

Re: Nastaw na miodzie.

: środa, 10 lip 2019, 04:48
autor: czytam
Poczekałbym trochę z tym nastawem. Chyba, że masz możliwość fermentacji w niższej temperaturze, tak około 15 stopni.

Re: Nastaw na miodzie.

: środa, 10 lip 2019, 05:31
autor: arTii
Podłączę się do tematu bo mam możliwość dostania miodu który podfermentował. Nadaje się to do czegoś w naszych celach?

Re: Nastaw na miodzie.

: środa, 10 lip 2019, 06:59
autor: Kamal
Gr000by robił brandy miodowe, więc się nadaje. :)
K.

Re: Nastaw na miodzie.

: niedziela, 11 sie 2019, 20:53
autor: cybkryst
Zrobiłem nastaw.
Wystartowałem z 23 blg do tego g995 i pożywka, stoi to w 19 stopniach. Na początku dosyć szybko blg zjechało do poziomu 15, potem zwolniło, ale cały czas systematycznie, po mału spada.
Po 3 tygodniach jest 7 blg i ciągle widać pracę drożdzy, a zapach wspaniały. Nie spieszy mi się, wiec jeszcze poczekam.

Re: Nastaw na miodzie.

: środa, 4 wrz 2019, 21:46
autor: cybkryst
W końcu blg zeszło na -4, wyklarowało się i poszło przez głowicę od abratka. Rezultat wspaniały po pierwszym pędzeniu, zapach pachnącego ogrodu, w smaku posmak miodowy, bardzo łagodny, nie bedę puszczał drugi raz bo teraz jest moim zdaniem idealnie, choć bardzo świeży i młody.
Resztę zrobi czas.
Jak macie możliwość to polecam, bo naprawdę warto.

Re: Nastaw na miodzie.

: czwartek, 5 wrz 2019, 17:22
autor: Kamal
U mnie nastaw na miodzie z biedronki, ten 2,7kg co był, już chyba 6 miesięcy pracuje :), i jeszcze nie chce skończyć. :hammer: I to na drożdżach black bull.
K.

Re: Nastaw na miodzie.

: czwartek, 5 wrz 2019, 17:28
autor: Góral bagienny
Bayanusy to żarłoki :D i dlatego tak szybko mu przerobiły :D

Re: Nastaw na miodzie.

: czwartek, 5 wrz 2019, 20:26
autor: wawaldek11
To raczej "zasługa" miodu z Biedronki :)

Re: Nastaw na miodzie.

: czwartek, 5 wrz 2019, 20:40
autor: Kasko
Witam. Uważam że coś w tym miodzie było co poniekąd uśmierciło ci drożdże a nawet całkiem i możliwe że fermentacja trwa na dzikusach. Sprawdzałeś poziom cukru?