Strona 1 z 1

Pirosiarczan potasu w nastawie

: środa, 15 maja 2019, 15:39
autor: Adrianos_69
Witam
Mam 25l nastawu jabłkowo-aroniowego z 5kg cukru które potraktowałem piro (5g). Drożdże nie ruszają w nim. Jak się pozbyć piro z nastawu, lub jak go zneutralizować? Za pomoc byłbym wdzięczny.

Re: Pirosiarczan potasu w nastawie

: czwartek, 30 maja 2019, 02:08
autor: użytkownik usunięty
I raczej już nie ruszą, bo kto dodaje piro do nastawu? Pirosiarczyn służy do odkażania, ewentualnie do konserwacji np. napojów, bo nie pozwala w nich na rozwój żadnych drożdży, bakterii itp.

Re: Pirosiarczan potasu w nastawie

: czwartek, 30 maja 2019, 08:27
autor: Doody
Problem w tym, że piro po destylacji czuć urobku. Czytałem na białym forum o tym, że do wina można dodawać bez problemu a do nastawu/wina przeznaczonego do destylacji niestety nie. Chyba zostanie Ci rektyfikować nastaw na spirytus.

Re: Pirosiarczan potasu w nastawie

: czwartek, 30 maja 2019, 13:17
autor: johnex
Doody pisze:Chyba zostanie Ci rektyfikować nastaw na spirytus.
No ale co rektyfikować? Nastaw z dodatkiem piro, w którym fermentacja w ogóle nie ruszyła.

Re: Pirosiarczan potasu w nastawie

: czwartek, 30 maja 2019, 14:08
autor: Doody
A faktycznie ;) Myślałem, że piro zostało dodane w takim celu dla jakiego powstało czyli zatrzymania fermentacji... Kto dodaje piro do nastawu przed fermentacją :bezradny:

Re: Pirosiarczan potasu w nastawie

: czwartek, 30 maja 2019, 18:46
autor: dynio
Jedyne co mi przychidzi do głowy, to dodanie kolejnych 25L soku do tego nastawu, tak aby zmniejszyć o połowę stężenie piro... (ale też nie dam głowy że to ruszy)

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka