Strona 1 z 1

Head Whisky - pytanie o przepis

: czwartek, 18 kwie 2019, 10:03
autor: shorty1988
Witam serdecznie
Po dłuższym czasie zdecydowałem się w końcu na whisky domowej roboty. Wg oryginalnego przepisu jest:
Mąka kukurydziana
Słód jęczmienny
Drożdże
Woda
W opisie nie pisze nic o zacieraniu. Czy coś z tego w ogóle wyjdzie? Z góry dziękuję za odpowiedź

Re: Head Whisky - pytanie o przepis

: czwartek, 18 kwie 2019, 10:33
autor: wawaldek11
W przepisie podane są tylko składniki? Czy opis całego procesu też?
Te składniki da się zatrzeć i trzeba to zrobić. Daj cały przepis.

Re: Head Whisky - pytanie o przepis

: czwartek, 18 kwie 2019, 11:22
autor: Doody
Dobre do zatarcia na lenia
45l wrzątku wlać do beczki i wsypać 10kg maki kukurydzianej stale mieszając, Można dodać połowę zalecanej dawki alfaamylazy dla lepszego upłynnienia, ale ponieważ stosujemy słód nie musimy tego robić. Gdy mieszanina osiągnie 65 stopni wsypujemy 3 kg śruty ze słodu jęczmiennego i mieszamy co jakiś czas. Można zaizolować beczkę z zewnątrz np. śpiworem aby utrzymać temp powyżej 60 stopni przez około godzinę. Do tego procesu można dolać również połowę zalecanej dawki glukoamylazy, ale również nie jest to konieczne ze względu na zastosowanie słodu. Potem studzimy do 32-33 stopni, napowietrzamy mieszadłem i dodajemy dedykowanych drożdży.

Re: Head Whisky - pytanie o przepis

: czwartek, 18 kwie 2019, 11:33
autor: shorty1988
Czyli rozumiem że całość (śruta z mąką) zostaje w butli tak? Niczego nie odcedzamy przed dodaniem drożdży?

Re: Head Whisky - pytanie o przepis

: czwartek, 18 kwie 2019, 12:21
autor: Doody
Fermentowanie razem z młótem daje więcej aromatów i smaków. Odfiltrujesz przed destylacją. Oczywiście można również filtrować przed fermentacją i fermentować samą brzeczkę, ale moim zdaniem , jak napisałem wyżej, jest to mniej korzystne.

Re: Head Whisky - pytanie o przepis

: czwartek, 18 kwie 2019, 18:15
autor: shorty1988
Jeszcze jedno pytanko:
- jak stwierdzić że zacier jest taki jak ma być? Ile ma mieć Blg?
Ostatnim razem po wsypaniu drożdży skwasiło mi się wszystko w butli (śmierdziało wymiocinami) dlatego nie chcę popełnić znowu tego samego błędu...

Re: Head Whisky - pytanie o przepis

: czwartek, 18 kwie 2019, 21:12
autor: Doody
Jak zrobisz tak jak Ci napisałem powinieneś mieć między 12 a 16 Blg. Wszystko zależy od rodzaju kukurydzy i słodu, a zwłaszcza od kukurydzy, której jest mnóstwo odmian. Mąka jest bardziej upierdliwa od śruty ale da Ci większą wydajność.

Re: Head Whisky - pytanie o przepis

: środa, 24 kwie 2019, 19:44
autor: shorty1988
Wyszło mi 13 Blg myślę że coś z tego będzie tym razem :D

Re: Head Whisky - pytanie o przepis

: środa, 24 kwie 2019, 20:41
autor: PierwszyWolnyLogin
Proszę o raport końcowy koniecznie!

PWL

Re: Head Whisky - pytanie o przepis

: środa, 1 maja 2019, 16:27
autor: shorty1988
Wyszło prawie idealna kopia whisky ze sklepu :D Prawie, ponieważ czuć zapach drożdży, ale to pewnie wina tego, że była tylko raz destylowana

Re: Head Whisky - pytanie o przepis

: środa, 1 maja 2019, 18:05
autor: Doody
A teraz pora na leżakowanie... ;)

Re: Head Whisky - pytanie o przepis

: środa, 1 maja 2019, 19:28
autor: johnex
Dokładnie leżakowanie to podstawa. Niecałe 3 tygodnie temu robiłem "szkocką" (niestety nie ze słodu tylko jęczmień zacierany enzymami). Na początek trunek rozrobiony do 60% leżakował jakieś 3 dni z płatkami dębowymi medium. Następne rozrobienie do 42% i kolejne 7 dni (tak dębowy smak mi odpowiada). Następnie odcedziłem płatki o zabutelkowałem. "Szkocka" powinna leżakować jeszcze kilka miesięcy ale nie wiem czy się uda bo zaraz po zlewaniu była dobra a z każdym kolejnym dniem jest lepsza :)

Re: Head Whisky - pytanie o przepis

: środa, 1 maja 2019, 20:35
autor: Doody
W szkle, bez dodatku dębu, niestety trunek zmienia się bardzo wolno, praktycznie niezauważalne. Dlatego whisky rozlana po 10 latach nawet po kolejnych 10-ciu w butelce nazywa się 10YO. Mam obecnie w beczce prawie rocznego "torfiaka". Widzę jak zmienił się w tym czasie ale też widzę ile mu brakuje do ideału.

Re: Head Whisky - pytanie o przepis

: środa, 1 maja 2019, 21:18
autor: dynio
10dni leżakowania w szkle i ok??? Ja mam prawie 2 rocznego SM w beczce 15L i wiem że min jeszcze rok w nim poleży...

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Head Whisky - pytanie o przepis

: środa, 1 maja 2019, 22:07
autor: Góral bagienny
O gustach się nie dyskutuje :D. Jednemu smakuje po 3 latach drugiemu zaraz po destylacji :o

Re: Head Whisky - pytanie o przepis

: środa, 1 maja 2019, 22:09
autor: dynio
Znam takich co potrafią prosto z chłodnicy ciągnąć jeszcze ciepłe

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Head Whisky - pytanie o przepis

: środa, 1 maja 2019, 22:13
autor: Góral bagienny
No i sam widzisz pewnie im smakuje :D nie narzekają byle % były