Strona 1 z 1

Drożdże na 2 razy?

: sobota, 9 mar 2019, 21:21
autor: JasnyPierun
Witam, czytając forum znalazłem info że ludzie dają większą ilość cukru niż jest w instrukcji i drożdże dają radę go przerobić bo się same namnażają.
Teraz się zastanawiam czy np dając połowę drożdży (używam alcotec turbo classic 48 na 6kg cukru uzupełniając wodą do 25l) nie stracę nastawu i drożdże sobie poradzą a przez mniejszą ilość drożdży produkt będzie czystszy? Nie chodzi mi o oszczędność ani o czas przerobu tylko o to żeby uzyskać jak najlepszy produkt a patrząc na drożdże pure widać ze masę mają mniejszą a dają czystszy produkt.

Re: Drożdże na 2 razy?

: sobota, 9 mar 2019, 21:31
autor: JanOkowita
Lepiej nie dzielić zawartości torebki - nigdy nie wiesz ile wysypiesz różnych składników. Natomiast nasze najlepsze drożdże, ulubione przez Klientów https://alkohole-domowe.pl/ad-aktywne-d ... bo-48-p947 dają radę.

Re: Drożdże na 2 razy?

: sobota, 9 mar 2019, 21:47
autor: .Gacek
O jasny pierunie! Instrukcja na opakowaniu zawsze jest napisana po coś... Wydaje mi się, że gdzieś tam w fabryce grzybów jest jakiś inżynier, który to wszystko musiał przemyśleć.
Jeżeli drożdże są "markowe" tak jak alcotec i jest napisane turbo 48 to znaczy, że dawka drożdży, pożywki i tych wszystkich makro i mikro elementów muszą przerobić daną ilość cukru w danym czasie... oczywiście można podzielić paczkę na dwie lub nawet trzy części jednak musimy się liczyć z tym, że proces będzie trwał dłużej (więc po co nam to turbo) to po pierwsze a po drugie pożywka jest obliczona na pewną ilość i przy dobrze zachowanych proporcjach oraz wskazówkach z instrukcji fermentacja przebiegnie płynnie, szybko oraz będzie pełna. Zwróć uwagę na to, że jest grono forumowiczów, którzy robią tak zwane powiększone nastawy i nie zawsze schodzą do -4 a stają na przykład na 0 lub -2 BLG...
Od tego jak przeprowadzona jest fermentacja zależy bardzo wiele, jeżeli na tym etapie coś spieprzymy to później może być tylko gorzej... Od tego jak przygotujemy nastaw oraz czy fermentacja będzie pełna zależy cały dalszy proces w naszym wspaniałym hobby ☺

Re: Drożdże na 2 razy?

: sobota, 9 mar 2019, 22:27
autor: JasnyPierun
Hmm no właśnie tego się obawiam. Ale podobno drożdże szybko się rozmnażają i w związku z tym podejmę wyzwanie i zrobię test w którym to sprawdzę. Ogólnie temat powstał przez to, że działanie drożdży turbo jest wg mnie bardzo mocne i szybkie czego nie widziałem w przypadku drożdży do winiacza z biowinu. Szukam sposobu na uzyskanie maksymalnie czystego nastawu z cukru a wiadomo że drożdże same produkują syf więc myśl o tym żeby ich było mniej...

Re: Drożdże na 2 razy?

: sobota, 9 mar 2019, 22:56
autor: .Gacek
Drożdże się namnażają ale pożywka dla nich niestety nie... to jest ten szczegół... Jeżeli chcesz spróbować zrobić dobry nastaw to spróbuj na drożdżach typu VODKA lub na zwykłych drożdżach winnych, ewentualnie do drożdży typu turbo dodaj dodatkową pożywkę typu ACTIVIT lub coś podobnego. Według mnie najlepsze nastawy to takie, które pracują spokojniej ale dłużej dlatego moje dyrdymałki są takie, że nastawy mają około 20-22 BLG oraz pracują w piwnicy w temperaturze 17-19*C. Nastaw niech pracuje dłużej ale niech przerobu wszystko, według mnie klarowania też jest bardzo ważne, zawsze czekam na kryształ.

Re: Drożdże na 2 razy?

: sobota, 9 mar 2019, 23:02
autor: 70-MAREK
Jesteś nowy, nie kombinuj przynajmniej na razie, ;)
Zobacz co się będzie działo przy "standardowym" nastawie
Podszkol się
Jak się "ogarniesz" w temacie, poczytasz, zacznij eksperymentować
Wnioski zamieść na forum

Re: Drożdże na 2 razy?

: sobota, 9 mar 2019, 23:09
autor: Doody
Ja do 50l nastawu zawsze sypię jedną saszetkę na 25l i jest dobrze. Trzeba tylko dłużej poczekać na minus cztery ;)

Re: Drożdże na 2 razy?

: sobota, 9 mar 2019, 23:26
autor: johnex
Dodając mniej drożdży nie sprawisz że będzie ich mniej w nastawie no bo jak sam nawet wcześniej napisałeś szybko się namnożą. Dodając jedną paczkę alcoteków48 do nastawu wsypujesz 75g drożdży - reszta to pożywka. Dla porównania zobacz ile po sklarowaniu nastawu masz martwych drożdży na dnie fermentatora.
Co do dzielenia to lepiej zrobić powiększony nastaw. Jedna paczka A48 powinna bez problemu poradzić sobie z 12 kg cukru. Osobiście używam Alcotec24 (saszetki po 205g) i jedna paczka plus dodatkowo Activit przerabia bez problemu 28 kg cukru (blg startowe 22).
Jeżeli zależy ci na czystym nastawie z cukru to zmień drożdże na Alcotec Vodka Star.

Re: Drożdże na 2 razy?

: sobota, 9 mar 2019, 23:41
autor: .Gacek
johnex pisze:Jedna paczka A48 powinna bez problemu poradzić sobie z 12 kg cukru. Osobiście używam Alcotec24 (saszetki po 205g) i jedna paczka plus dodatkowo Activit przerabia bez problemu 28 kg cukru (blg startowe 22).
I właśnie o tym pisałem... po dodaniu paczki Activitu czyli niezbędnej pożywki dla drożdży nastaw jest w stanie wszystko dokładnie przefermentować ☺

Re: Drożdże na 2 razy?

: sobota, 9 mar 2019, 23:46
autor: johnex
@.Gacek sorry że powieliłem twoje uwagi ale jakoś mi umknął twój post

Re: Drożdże na 2 razy?

: niedziela, 10 mar 2019, 00:24
autor: .Gacek
Przestań... :mrgreen: Jasny Pierun ma teraz pewną pewność, że drożdże bez pożywki są jak Robin Hood bez kaleson :hahaha: :hahaha: :hahaha: