Strona 1 z 1

Jak chlodzicie nastawy

: niedziela, 29 lip 2018, 16:01
autor: użytkownik usunięty
Hej nastawione w sobotę cukier drożdże szwedzkie duży nastaw.
60kg cukru i 160 wody.
Problem jest bo sie to za bardzo ogrzewa.
Start był na 25st a jest już 36 .

Jakie macie sposoby na ochłodzenie nastawu?

Re: Jak chlodzicie nastawy

: niedziela, 29 lip 2018, 16:03
autor: ralphinistrator
Jak duzy nastaw i nie masz jak wlozyc tego w wiekszy pojemnik z woda to odkrycie mokrymi ręcznikami. Ew wrzucić butelki z zamrożona wodą

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Jak chlodzicie nastawy

: niedziela, 29 lip 2018, 16:05
autor: użytkownik usunięty
Narazie włożyłem 3butelki 1.5l z zamrażarki ale chyba to trochę mało tego zimnego.

Re: Jak chlodzicie nastawy

: niedziela, 29 lip 2018, 16:55
autor: gadaka
Jeśli masz chłodnicę do brzeczki to moim zdaniem najlepsza opcja.

Re: Jak chlodzicie nastawy

: niedziela, 29 lip 2018, 18:08
autor: masterpaw2
jakie konkretnie dałeś grzybki i ile ?
Bo jeśli te o których myślę, to one wytrzymują spokojnie i 39°.

Re: Jak chlodzicie nastawy

: niedziela, 29 lip 2018, 19:30
autor: użytkownik usunięty
Jakieś szwedy turbo pure . Kol herbata ich polecał to wziąłem na testy.
Na opakowaniu 1 kg pisze do 39st

Re: Jak chlodzicie nastawy

: niedziela, 29 lip 2018, 20:05
autor: klepa
Zdejmij dekiel, przykryj koszulą.

Re: Jak chlodzicie nastawy

: niedziela, 29 lip 2018, 20:07
autor: tazy
Zwiń rurke miedziana np na mniejszej beczce tak zeby wyszla duza spirala i wsadz do nastawu podlacz zimna wode i bedziesz mial chłodzenie:)

Re: Jak chlodzicie nastawy

: niedziela, 29 lip 2018, 20:14
autor: masterpaw2
Dokładnie chodzi o "prestige turbo pure 48", polecał bo sam na nich jedzie z dobrymi wynikami, osobiście u Piotrka widziałem, jak zapitalały przy 38°. Niebawem będziem zamawiać parę ładnych kilogramów ;)
klepa pisze:Zdejmij dekiel, przykryj koszulą.
Abo moskitierę zamiast dekla.

Re: Jak chlodzicie nastawy

: niedziela, 29 lip 2018, 20:19
autor: użytkownik usunięty
Ok czyli do temperatury 38 st nie przejmować się?
Mam rurkę legris taka plastikowa jakby przegrzewalo to puszczę wodę jak mówicie.

Re: Jak chlodzicie nastawy

: niedziela, 29 lip 2018, 23:21
autor: wawaldek11
Dzisiaj zacierałem mąkę żytnią 2000 grubo mieloną i chcąc zadać drożdże musiałem obniżyć temperaturę. Chłodnica z karbowanki robiła swoje, ale mimo ręcznego wachlowania powoli, bo gęsta zupa była :) No to wspomagałem rozpylaniem wody na beczki. Trzeba to zautomatyzować bo ręczne pryskanie upierdliwe jest. Mam dysze ogrodowe, które robią kierunkową mgiełkę, do tego pompka na 12V i jakiś czasowy, bo cały czas nie trzeba polewać.
Kiedyś samym wentylatorem udało mi się obniżyć temperaturę nastawu i kilka stopni.

Re: Jak chlodzicie nastawy

: niedziela, 29 lip 2018, 23:52
autor: użytkownik usunięty
Zobaczę rano .Jak narazie jest 38st była burza ochlodzilo się otoczenie do 21st to może troszkę spadnie przez noc.
Jak nie to rano robię wężownice i ochodzę wodą
Ale masakra jak to pracuje to kosmos.

Re: Jak chlodzicie nastawy

: poniedziałek, 30 lip 2018, 00:38
autor: Mafiej
Ja do chłodzenia swoich nastawów używam wężownicy, daje radę bez żadnych problemów.
masterpaw2 pisze: "prestige turbo pure 48"...Niebawem będziem zamawiać parę ładnych kilogramów ;)
Też chcę je kupić. Na początek 2-3 kg. Wiadomo już kiedy zacznie się akcja sciągnięcia grzybków ze szwecji?

Re: Jak chlodzicie nastawy

: poniedziałek, 30 lip 2018, 02:04
autor: masterpaw2
Kolego Mafiej, pisząc "będziem je ściągać" miałem na myśli siebie, ale nic nie stoi na przeszkodzie by jednorazowo zamówić większą ilość, tylko chętni potrzebni, więc AKCJA? :scratch: , :ok:
Ps. mówisz masz: prestige-turbo-pure-48-turbo-yeast-t18165.html

Re: Jak chlodzicie nastawy

: poniedziałek, 30 lip 2018, 08:51
autor: użytkownik usunięty
No patrzyłem rano temperatura przez chłodniejszą noc spadła do 35st .
Blg 6 od soboty od 17godziny.
Nastaw 160l wody 60kg cukru

Re: Jak chlodzicie nastawy

: sobota, 15 cze 2019, 08:43
autor: michalbrzeski2
Witajcie.
Odświeżę troszkę temat. Chodzi mi po głowie pewien projekt, aby troszkę zautomatyzować kontrole fermentacji nastawu. Ściślej mówiąc automatycznego chłodzenia, gdy temp. nastawu przekroczy dany stan. Chciałby użyć prostego regulatora temp, m.in . taki: "Czujnik temperatury z przekaźnikiem 10A/250V AC" lub np. " STEROWNIK REGULATOR
TEMPERATURY "MINI" mod:XH-W3001".
Posiadam beczki 120l , jadę na grzybkach Moskva Style, nastaw z proporcji 80l wody i 25 kg cukru ( BLG 24,objętość nastawu ok 95L na kega 50l, 2x po ok.45l).
Podczas panujących upałów i nadchodzącego lata z racji że nie posiadam miejsca w którym panowała by temperatura ok 20 stopni będę zmuszony chłodzić nastaw aby się nie przegrzał.
Założenia:
Zmontowanie jakiejś spiralnej chłodnicy z miedzianej rurki np. fi 6 lub 8. Do tego jakaś pompka obiegowa, chłodnica lub nagrzewnica z sam. osobowego, wcześniej wspomniany jakiś regulator i mały zbiornik wyrównawczy na ciecz chłodząca z odpowietrznikiem automatycznym od C.O.
Prosiłbym o komentarz i ewentualne sugestie, podpowiedzi.
Pozdrawiam :)

Re: Jak chlodzicie nastawy

: sobota, 15 cze 2019, 19:23
autor: masterpaw2
Kolego przy nastawie ~100l powinien wystarczyć duży wentylator pokojowy skierowany na fermentator, dodatkowo zamiast dekielka zarzuć na wierzch beczki coś przewiewnego ( np. gaza).
A jeszcze jedno startuj z niższych niż zalecane temperatur.

Re: Jak chlodzicie nastawy

: sobota, 15 cze 2019, 21:28
autor: johnex
@michalbrzeski2 chodził mi ostatnio po głowie pomysł na chłodnicę zanurzeniową do schłodzenia zacieru po kleikowaniu i scukrzaniu. Sprawdziłem ceny i metr rurki miedzianej fi6 kosztuje podobne pieniądze co metr rury karbowanej DN12 z nierdzewki. Rozważ użycie karbowanki która lepiej odbierze ciepło.

Re: Jak chlodzicie nastawy

: sobota, 15 cze 2019, 21:34
autor: herbata666
Najtaniej i najszybciej rurka PEX, pierwszy lepszy budowlany i heja. A doraźnie nawet na szybko wąż ogrodowy do beki i ogień, u mnie klienci PEX zbiorniki 1000l chłodzą.

Re: Jak chlodzicie nastawy

: sobota, 15 cze 2019, 21:53
autor: arTii
Hmmm.... Ja właśnie eksperymentuję. Duży nastaw, BLG startowe =25, wczoraj wieczorem dodane drożdże prestige turbo pure 48, temperatura startowa jakieś 28°C, bo za dużo mi się gorącej wody do cukru wlało i nie było już jak tego schłodzić przy obecnych temperaturach. Obecnie grzybki pracują w pocie czoła i nastaw ma 37°C, przez noc powinna trochę spaść temperatura.
Poprzedni nastaw też podobnie był wystartowany i po 5 dniach ma już BLG=0
Nie mam miejsca w zamrażalniku żeby zamrażać butelki z wodą, więc zdecydowałem, że drożdże zostaną królikami doświadczalnymi :)

Re: Jak chlodzicie nastawy

: sobota, 15 cze 2019, 22:03
autor: herbata666
Jeżeli dochodzi do 38c to później jest problem żeby zeszły na minus. Ja staram się utrzymywać max 35C. Przy obecnych temperaturach startował bym z 20C jeżeli otoczenie ma powyżej 26C. Nic nie piszesz jaka objętość. Ja stawiam w beczkach 250l i 75kg cukru (już parę miesięcy nie wstawiałem, bo nie ma kiedy).

Re: Jak chlodzicie nastawy

: sobota, 15 cze 2019, 22:28
autor: arTii
Poprzednie doszły właśnie do 37°C, utrzymały się tak przez około dobę i zaczęły powoli spadać z temperaturą. Obecnie są na zero, ale pracują jeszcze dość żwawo.
Nastaw 200l - beczka 220l. Lato idzie wraz z owocami na nalewki i potrzeba zmusiła żeby wygospodarować czas :)
W zasadzie to prawie z premedytacją nie chłodzę tego nastawu - jakąś wężownicę bym znalazł, ale w związku z apelami o oszczędzanie wody, traktuję to doświadczalnie.
Jeśli okaże się że ugotuję grzybki i zostanie mi na wysokim BLG, to zrobię kolejny nastaw (połowę) i jak dojedzie mi do poziomu gdzie zatrzyma się obecny nastaw, to wymieszam je rzem i tak dofermentuję do końca.

Re: Jak chlodzicie nastawy

: niedziela, 16 cze 2019, 12:02
autor: Doody
Nigdy jeszcze nie ugotowałem grzybków, choć temperatury w pomieszczeniu przekraczały 30 stopni. Zimą robię nastaw z wody o temp 30 stopni, a latem z kranówki, która ma w upały 22-24 stopnie. Można na początku fermentacji zupełnie usunąć pokrywę z beczki.