Strona 1 z 4

Jak stary może być zacier na drożdżach?

: środa, 15 mar 2017, 14:38
autor: barbi111
Witam, czy jest coś takiego jak maksymalny czas leżakowania? Pytam bo mam taką sytuację, że zrobiłem zacier na drożdżach a na razie nie mam sprzętu do jego wykorzystania. Zacier leży już 5 miesiąc i zastanawiam się czy mogę go użyć. Dziękuję za odpowiedzi.

Re: Jak stary może być zacier na drożdżach?

: środa, 15 mar 2017, 16:07
autor: golec269
Zrobiłeś zacier ze zboża czy nastaw na cukrze? Wszystko zależy od warunków przechowywania, czy zlałeś z nad osadu? Spróbuj odrobinę i sam odpowiesz sobie na pytanie.

Re: Jak stary może być zacier na drożdżach?

: środa, 15 mar 2017, 16:52
autor: Zbynek80
Jak ma właściwy procent to może postać ale najlepiej sprawdzić na smak czy dobre.

Re: Jak stary może być zacier na drożdżach?

: środa, 15 mar 2017, 17:10
autor: jozzek666
U mnie nastaw stał prawie rok. Przepuściłem go raz na Aabratku potem filtr węglowy i wyszła super wódeczka.

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.

Re: Jak stary może być zacier na drożdżach?

: środa, 15 mar 2017, 18:05
autor: barbi111
Zacier zrobiony na cukrze i drożdżach. Na razie nic nie zlewałem. Trzymam tak jak jest, tj. razem z martwymi drożdżami. Napisaliście, że należy spróbować - ok, ale jaki smak będzie oznaczał, że się nadaje albo nie?

M. To jest nastaw. Zrób edycję posta, i popraw błąd. Będziesz na przyszłość pamiętał.
Kamal

Re: Jak stary może być zacier na drożdżach?

: środa, 15 mar 2017, 21:30
autor: Zbynek80
Jak się zrobi ocet to poczujesz

Re: Jak stary może być zacier na drożdżach?

: czwartek, 16 mar 2017, 06:34
autor: golec269
Nastaw ma smak wytrawnego wina, tyko nie czuć owoców bo jest z cukru.

Re: Jak stary może być zacier na drożdżach?

: czwartek, 16 mar 2017, 07:03
autor: Imbir
Cukrówka może stać dłuuuugo, ja zeszłego roku trzymałem całe lato na balkonie i była ok. To takie winko 15-18% tyle że z cukru ;-) Zbożówka sadze że tak samo tyle że wypadałoby ją przefiltrować trzymać sam płyn.

Re: Jak stary może być zacier na drożdżach?

: czwartek, 16 mar 2017, 08:05
autor: dibi
Cukrówkę też należy koniecznie zlać znad osadu! Można nawet dwukrotnie: najpierw "zgrubnie", a jak się ładnie wyklaruje, jeszcze raz.

Re: POGONY POD LUPĘ

: poniedziałek, 20 mar 2017, 19:51
autor: sargas
I tak nie ma to jak dzikusy nic ich nie przebije.

Re: POGONY POD LUPĘ

: poniedziałek, 20 mar 2017, 20:37
autor: radius
@sargas, chyba se jaja robisz. Ty tak na serio :o

Re: POGONY POD LUPĘ

: poniedziałek, 20 mar 2017, 21:42
autor: Doody
Dzikusy nie mają w sobie akurat nic fajnego ;) Ani mocy, ani zapachu ani nic :D

Re: POGONY POD LUPĘ

: poniedziałek, 20 mar 2017, 22:18
autor: forma
O dzikich drożdżach to nawet nie rozmawiajmy ale :klaszcze: dla kolegi szlumf i ja mam takie zdanie jak Ty,a długo myślałem inaczej :oops:

Re: POGONY POD LUPĘ

: wtorek, 21 mar 2017, 06:27
autor: Maki
To napisz jakie proporcje używasz i jak robisz nastaw

Re: POGONY POD LUPĘ

: czwartek, 23 mar 2017, 13:56
autor: sargas
radius pisze:@sargas, chyba se jaja robisz. Ty tak na serio :o

Ja tak na serio :). Winogrona i śliwkę tylko na dzikusach robię. Zero smrodu i nie pożądanych zapachów, a gotowałem razem z pulpą owocową. Powiesz mi może, że z dodatkiem droższy uzyskam ten sam efekt ?

Mod.
Jeśli nie poprawisz pisowni, to posty będą kasowane.

Re: POGONY POD LUPĘ

: czwartek, 23 mar 2017, 14:24
autor: radius
No... nie ten sam. Lepszy :ok:
Oczywiście mówię o drożdżach szlachetnych 8-)

Re: POGONY POD LUPĘ

: czwartek, 23 mar 2017, 15:54
autor: sargas
Ok. Jakich mam użyć szlachetnych drożdży konkretnie nazwa firmy itd. do owocowych psot?
Zrobię sobie porównanie.

Re: POGONY POD LUPĘ

: czwartek, 23 mar 2017, 16:25
autor: Doody
Ja osobiście używam Bayanusów G995. Odporne na niskie temperatury i maja apetyt ;)

Re: POGONY POD LUPĘ

: czwartek, 23 mar 2017, 16:41
autor: sargas
Ok teraz powiedz mi kolego jedną rzecz.
Robię wino zlewam z nad osadu a resztę co zostaje, tj. owoce wraz z drożdżami wrzucam do gara i destyluję. Będzie czuć drożdże w destylacie ? Bez filtrowania węglem i używania kolumn na zwykłym potstill.

Re: POGONY POD LUPĘ

: czwartek, 23 mar 2017, 17:05
autor: Doody
Nie odpowiem Ci gdyż ja takie rzeczy po prostu wyrzucam lub same owoce dodaje do cukrówki jak akurat nastawiam.