Strona 1 z 2

Re: Mycie i dezynfekcja

: czwartek, 19 sty 2012, 19:25
autor: Zygmunt
Trzeba pamiętać, że piro odkaża przez opary- więc można wypsikać i zamknąć naczynie. Samo przepłukanie nic nie daje (poza komfortem psychicznym). Jeżeli chcesz coś wymoczyć, czy oblać w celu dezynfekcji to polecam OXY (6zł za kubełek w Tesco "Diana" i Biedronce "OXY"- jako odplamiacz z aktywnym tlenem). Rozpuszczasz w wodzie i wydziela tlen.

Re: Mycie i dezynfekcja

: czwartek, 19 sty 2012, 20:25
autor: Partyzant
Aktywny tlen, tani w produkcji a najbardziej efektywny... Ja mam problem ze znalezieniem w czystej postaci, niestety dużo firm nie jest zainteresowane produkcją, nie mówiąc jako o leku...

Re: Mycie i dezynfekcja

: piątek, 20 sty 2012, 09:01
autor: Marmur87
Tj. masz na myśli tlen w butli? Może się przydać do napowietrzania brzeczki, zwłaszcza przy mocniejszym piwie, ale do dezynfekacji? Po co. Jak bardzo chcesz możesz poszukać na Allegro butli i zatankować w punkcie z gazami technicznymi i raczej jest w większości bo używa się go np. w palnikach. Tlen techniczny i medyczny i tak pochodzi z tego samego zbiornika. Różnica polega tylko na sposobie nabicia (przy technicznym spuszcza się butlę do ciśnienia atmosferycznego, przy medycznym odpompowuje próżniowo, a potem jeszcze "przepłukuje" czystym tlenem). Do dezynfekcji sprzętu lepsze jest OXI, prościej przechowywać i mniejsze ryzyko wypadku. Najtaniej można kupić je chyba jako po prostu nadwęglan sodu, np. na Allegro.

Re: Mycie i dezynfekcja

: sobota, 21 sty 2012, 00:18
autor: Partyzant
Mam na myśli ten w proszku. Są robione próby jako lek i podobno działa bardzo dobrze... No ale na razie to próby.

Re: Mycie i dezynfekcja

: sobota, 21 sty 2012, 15:24
autor: Marmur87
Raczej czysty tlen w proszku raczej byłby marnym lekiem ;) Biorąc pod uwagę temperaturę jaka jest konieczna do przejścia czystego tlenu w formę stałą :).

Re: Mycie i dezynfekcja

: wtorek, 2 paź 2012, 13:00
autor: zigi696
W internecie znalazłem coś takiego:
"Etanol o stężeniu 90% - 96% wykazuje najsłabsze działanie odkażające. Powodem tego jest zbyt szybki proces denaturowania białek wskutek czego następuje powierzchowne jego działanie.
Roztwory etanolu o stężeniu 50% - 70% głębiej penetrują tkanki oraz komórki bakteryjne dzięki czemu działanie odkażające jest efektywniejsze niż w przypadku stężonych roztworów alkoholu etylowego."
Czy nie jest to najskuteczniejsza i najprostsza metoda?

Re: Mycie i dezynfekcja

: wtorek, 2 paź 2012, 21:20
autor: Emiel Regis
Jest. Do odkażania ran.

Re: Mycie i dezynfekcja

: środa, 3 paź 2012, 09:51
autor: mamdobreklapki
Czym najlepiej zdezynfekować mini kega do rozlewu piwa. Niestety nie może to być siara bo szybko koroduje.. a zależało by mi na tym żeby go zamknąć i mieć zdezynfekowanego, odkażanie oparami, środki dez. "kontaktowe" mogą wszędzie nie dotrzeć.

Re: Mycie i dezynfekcja

: niedziela, 24 lut 2013, 08:24
autor: Bimbel
Zastanawia mnie jedna rzecz. Chemiczne środki odkażające zostały wynalezione na początku XVIII wieku, zatem jak przedtem dbano o czystość naczyń, skoro np niektóre browary szczycą się działalnością sięgającą jeszcze 300lat wstecz?
Wydaje mi się, że współczesna cywilizacja spowodowała namnażanie się nowych, bardziej odpornych bakterii, których jest trudniej się pozbyć. Dawniej wystarczyła gorąca woda.
Poza tym w naszych domowych warunkach, ważne jest otoczenie, w którym destylujemy czy robimy nastawy, wino, piwo. W piwnicy zazwyczaj jest o wiele więcej bakterii niż w pomieszczeniach mieszkalnych, które są regularnie wietrzone i utrzymywane w czystości.

Re: Mycie i dezynfekcja

: niedziela, 24 lut 2013, 11:04
autor: Zygmunt
Bimbel pisze:Zastanawia mnie jedna rzecz. Chemiczne środki odkażające zostały wynalezione na początku XVIII wieku, zatem jak przedtem dbano o czystość naczyń, skoro np niektóre browary szczycą się działalnością sięgającą jeszcze 300lat wstecz?
Są i starsze. Środki odkażające, takie jag ług sodowy znano znacznie wcześniej, niż w XVIII wieku, poza tym szeroko używano siarki. Piwo jest o tyle wdzięczne, że względnej czystości tanków potrzebuje dopiero w czasie fermentacji, bo proces warzenia skutecznie niszczy wszystko, co mogłoby je do tej pory zepsuć.
Wydaje mi się, że współczesna cywilizacja spowodowała namnażanie się nowych, bardziej odpornych bakterii, których jest trudniej się pozbyć. Dawniej wystarczyła gorąca woda.
Ewolucja tak szybko nie działa:)
Poza tym w naszych domowych warunkach, ważne jest otoczenie, w którym destylujemy czy robimy nastawy, wino, piwo. W piwnicy zazwyczaj jest o wiele więcej bakterii niż w pomieszczeniach mieszkalnych, które są regularnie wietrzone i utrzymywane w czystości.
Paradoksalnie nie do końca. Koledzy piwowarzy robili wymazy i wyszło, że piwnice wcale nie są takie "złe"- dużo gorsze pod względem ilości kolonii, które porosły na płytkach były kuchnia i łazienka.

Re: Mycie i dezynfekcja

: niedziela, 24 lut 2013, 18:59
autor: Bimbel
Zygmunt pisze: Paradoksalnie nie do końca. Koledzy piwowarzy robili wymazy i wyszło, że piwnice wcale nie są takie "złe"- dużo gorsze pod względem ilości kolonii, które porosły na płytkach były kuchnia i łazienka.
Właśnie o to mi chodziło. Bakterie są w powietrzu i nie zdajemy sobie sprawy, że to one mogą być naszymi szkodnikami. A jednocześnie nie należy przesadzać z higieną naczyń gdy otoczenie, w którym pracujemy nie jest skażone. Oczywiście wszelkie brudne naczynia trzeba dobrze umyć.
U mnie np jabłka położone na szafce kuchennej są konsumpcyjne przez dwa miesiące. Natomiast te same jabłka w piwniczce gniły w ciągu miesiąca. Dlatego piwnicę teraz dezynfekuję co jakiś czas knotami siarkowymi i jest ok.
Dobrym sprawdzianem byłoby wyłożenie w każdym pomieszczeniu np kromki chleba i zobaczenie po jakim czasie pojawi się pleśń. U mnie, kromka chleba pozostawiona na zewnątrz usycha i nic się jej nie dzieje (nie sprawdzałem dłużej jak 3 tygodnie).
Oczywiście można płytkę żelową pozostawić na jakiś czas w pomieszczeniu i dać do zbadania w zakładzie higieny czy innym laboratorium bakteriologicznym.

Gdyby byli chętni do testów "kromkowych" to dałoby nam to jakiś pogląd w szerszej skali :)

Re: Mycie i dezynfekcja

: czwartek, 31 paź 2013, 21:26
autor: Rusin
To w końcu można użyć pirosiarczanu potasu? Wlać po trochu do każdej butelki i np przytkać wlot folią aluminiową?

Re: Odp: Mycie i dezynfekcja

: piątek, 1 lis 2013, 10:07
autor: Pretender
Można, lepiej opłukać butelki roztworem. A później oczywiście wodą. Ja do dezynfekcji używam wybielacz z Biedry oxy coś tam. Dużo nie kosztuje, nie ma problemu jeżeli niedokładnie wypłukam wodą.

Re: Mycie i dezynfekcja

: piątek, 1 lis 2013, 19:41
autor: Rusin
Pretender daj jakieś foto co to jest i powiedz jak stosujesz.

Re: Mycie i dezynfekcja

: piątek, 1 lis 2013, 21:02
autor: Zygmunt

Re: Mycie i dezynfekcja

: sobota, 2 lis 2013, 03:51
autor: Rusin
Ile się tego stosuje? Na jak długo przed zalaniem butelek żeby drożdży nie zabić. I płukać potem wodą?

Re: Odp: Mycie i dezynfekcja

: sobota, 2 lis 2013, 04:24
autor: Pretender
Dokładnie to co Zygmunt zapodał :smile:
Jaka dawka? Ja zawsze stosuję "trochę". Z tym środkiem jest fajne to, że jak niezbyt dokładnie opłuczemy to drożdżom nie powinno się nic stać.

Re: Mycie i dezynfekcja

: sobota, 2 lis 2013, 07:10
autor: panta_rei
Ja stosuję nadwęglan sodu kupowany na kilogramy, bez żadnych dodatków "smakowych", stosuje się płaską łyżeczkę na litr ciepłej wody. Roztwór jest aktywny przez kilka godzin i nie trzeba po nim płukać. Dezynfekuję tym wszystko przy wyrobie piwa.

Re: Odp: Mycie i dezynfekcja

: sobota, 2 lis 2013, 13:32
autor: Trener
Pretender pisze:Dokładnie to co Zygmunt zapodał :smile:
Jaka dawka? Ja zawsze stosuję "trochę".
Właśnie to kupiłem i zastanawiam się ile tego nasypać do sterylizacji 30 litrowego pojemnika fermentacyjnego, aby okazało się to skuteczne, a nie by tylko połaskotało stare drożdże turbo po brzuszku ;)

Re: Mycie i dezynfekcja

: sobota, 2 lis 2013, 13:36
autor: Pretender
Szybki jesteś ;)
Wlej ciepłej wody do środka i wsyp jedną, dwie miarki. Ze środkami do dezynfekcji, wszystkimi, to jest tak, że są niezawodne do momentu kiedy nas zawiodą ;)
Ja używam i nie narzekam, jeszcze się nie przejechałem ;)

Ps
Oczywiście dezynfekujemy czyste narzędzia, pojemniki itp itd.

Re: Mycie i dezynfekcja

: sobota, 2 lis 2013, 13:48
autor: Trener
Oczywiście zapomniałem dodać, że pojemniki czyszczę najpierw gąbką i płynem do mycia naczyń. Ale to za mało, bo po paru dniach i tak coś się lęgnie na dnie. Z nastawami turbo nie ma problemów, ale teraz planuję coś delikatniejszego, więc pojemniki MUSZĄ być sterylne.

Re: Mycie i dezynfekcja

: sobota, 2 lis 2013, 16:00
autor: gr000by
Jak za mocno szorujesz pojemniki, to możesz mieć teraz na tyle dużo rys, że stały się ogniskami infekcji - ja swoje pojemniki do "delikatnych" nastawów myję ręką i płynem do naczyń, tak by nie zrobić choćby jednej rysy.

Re: Mycie i dezynfekcja

: wtorek, 6 maja 2014, 20:45
autor: szfagir
Potrzebuję zrobić spray do dezynfekcji w butelce do mycia okien, tylko już sam nie wiem czego użyć: pirosiarczyn sodu, czy nadwęglan sodu. Pojemniki dezynfekuję piro (zasypuje i zalewam wrzątkiem), natomiast teraz bym chciał coś zrobić do osprzetu (mieszadeł, mierników).

Re: Mycie i dezynfekcja

: wtorek, 6 maja 2014, 20:45
autor: Pretender
Oxy z biedry.

Re: Mycie i dezynfekcja

: wtorek, 6 maja 2014, 21:16
autor: gr000by
Każdy z tych środków jest nietrwały, na dłuższą metę nie warto rozrabiać większych ilości. Piro szybko się utlenia, nadwęglany i związki na aktywnym tlenie jak Oxy też się rozkładają powoli (wolniej od piro), ale się rozkładają. Najlepiej jest przechowywać je w formie stałej, w której są stabilniejsze, i przygotowywać z nich roztwory na bieżąco. Zostaje jeszcze kupno perhydrolu czystości chemicznej (cz.), trzymanie go w ciemnym i zimnym miejscu, i rozrabianie przed użyciem - sam z niego korzystam do różnych "ostrych" dezynfekcji...
Co nie zmienia faktu, że możesz zrobić z nich roztwór, wlać do spryskiwacza i nim pryskać na dezynfekowany sprzęt.

Re: Mycie i dezynfekcja

: wtorek, 6 maja 2014, 21:33
autor: szfagir
Właśnie chodziło mi o rozrobienie tuż przed użyciem. Zatem do fermentatorów dalej będę używał piro, a do dezynfekcji butelek, myjek, mierników rozrobionego tuż przed akcją nadwęglanu :)

Re: Mycie i dezynfekcja

: piątek, 9 maja 2014, 17:30
autor: Ryba64
Butelki dobrze się sterylizuje w piekarniku, na 20 minut 200 st.C. Należy jedynie uważać, aby nie stykały się ze sobą bo wówczas lubią pękać (nie wiem dlaczego ?).

Re: Mycie i dezynfekcja

: piątek, 9 maja 2014, 17:36
autor: Pretender
A nie lepiej chemią? Taniej i bezpieczniej.

Re: Mycie i dezynfekcja

: piątek, 9 maja 2014, 18:16
autor: Ryba64
Może i taniej chemią - czy bezpieczniej to nie wiem. W każdym razie ja tak robiłem przygotowując butelki do piwa domowego i ta metoda była skuteczna.

Re: Mycie i dezynfekcja

: wtorek, 9 gru 2014, 13:46
autor: seneka
Można tak i tak a jak chcesz mieć pewność to i jednk i drugie. Tyle że pół dnia na to stracisz:-)

Re: Mycie i dezynfekcja

: wtorek, 9 gru 2014, 15:13
autor: Pretender
Nie ma potrzeby stosowania dwóch dezynfekcji. Szkoda czasu i pieniedzy.

Re: Mycie i dezynfekcja

: sobota, 23 kwie 2016, 16:51
autor: Krzysiekv40
Witam
Próbował ktoś dezynfekowac umyte butelki myjka parową zamiast chemii?

Re: Mycie i dezynfekcja

: poniedziałek, 16 maja 2016, 09:41
autor: BADI
Mam takie pytanie bo z chemią dezynfekującą nie miałem do czynienia (do tej pory tylko cukrówki robiłem) czy do odkażenia butelek, w które będę rozlewał cydr może być ten proszek OXY ? Ile go dać czy wystarczy przepłukać roztworem butelki ? Z góry dzięki

Re: Mycie i dezynfekcja

: poniedziałek, 16 maja 2016, 23:13
autor: boxer1981228
Nadwęglan sodu, popularne OXI jest idealne do przemywania butelek przed kapslowaniem. Używam przy dezynfekcji buelek do piwa. Butelki myję wcześniej a dezynfekuję bezpośrednio przed zalewaniem. Proporcje to 4 gr na litr ciepłej wody. Butelki wystarczy przepłukać i zostawić do ocieknięcia.

Re: Mycie i dezynfekcja

: czwartek, 25 sie 2016, 01:04
autor: kolpaw
Odkopię trochę temat.
Znalazłem fajny artykuł z badaniami na temat środków antyseptycznych. Dla tych którzy nie mają ochoty czytać całości dam wnioski. (http://www.zakazenia.org.pl/index.php?okno=7&id=105&)

1. Najlepsze działanie antyseptyczne i przeciwwirusowe (przeciwko HSV, HIV, WZW B i innym) posiada roztwór etanolu o stężeniu w przedziale między 76% a 82%.
2. Lepsze efekty osiągano przy użyciu 80% roztworu wodnego etanolu w którym było około 0,2% PAA (kwasu nadoctowego) pochodzącego z zanieczyszczonego spirytusu.
3. Działanie antyseptyczne jest optymalne po czasie kontaktu minimum 1 minuty, a po 5 minutach jest około 20-30% mocniejsze (różnica w ubytku wirusów 3,55 log a 4,5 log).

Re: Mycie i dezynfekcja

: czwartek, 25 sie 2016, 07:28
autor: lesgo58
Dzięki za ten artykuł. Potwierdza to co od dawna stosowałem. Czyli użycie spirytusu do dezynfekcji po rozcieńczeniu go do ok. 75-80%. Robiłem to oczywiście na oko. Gdzieś o tym wcześniej czytałem, ale dopiero Twój link wyjaśnia sprawę dogłębnie. Teraz procentów będę pilnował lepiej.

Re: Mycie i dezynfekcja

: czwartek, 25 sie 2016, 09:36
autor: Bubo-bubo
Ja butelki myję tylko w sodzie kaustycznej. Tanio i skutecznie.
Ma to jedną bardzo ważną zaletę: mianowicie to czego szczotką się nie doczyści soda wyżre (30g/1l).
Nalewam roztwór do butelek umieszczonych w kastrze budowlanej prostokątnej 90l, stoją sobie 10min. Po tym czasie zaczynam płukanie, przelewam roztwór z butelki do płukania do nowej którą wkładam w jej miejsce (do kastry wchodzi mi lekko 40szt.) Do mycia oczywiście ciepła woda min 40*C , myjka do butelek na kran zamontowana i idzie szybko. Butelki odstawiam na odkażoną suszarkę do butelek i tak czekają do skończenia mycia wszystkich na daną warkę.
Zrobiłem już tak 18 warek i nigdy nie miałem zakażenia (kilka razy się zdarzyła butelka zepsutego, ale na tę ilość rozlanego to..... ).
Uważam że oprócz wyprażania nie ma lepszej metody, nie wieże w środki których nie trzeba płukać (oprócz alkoholu).

Re: Mycie i dezynfekcja

: czwartek, 25 sie 2016, 18:24
autor: Roten
Płuczesz butelkę od razu po wypiciu i psikasz pirosiarczanem sodu.Zakładasz szybko szczelnie folie spożywczą.Przy rozlewie zdejmujesz folie i lejesz piwo. Najważniejsze ze by wypłukać szybko butelkę po wypiciu.Robię już tak 5 lat i jest dobrze.

Re: Mycie i dezynfekcja

: czwartek, 25 sie 2016, 22:20
autor: Pretender
Pirosiarczyn masz stałe przygotowany? Brawo Ty!
Wypłukać tak, ale od razu piro?

Re: Mycie i dezynfekcja

: piątek, 26 sie 2016, 12:18
autor: meleństwo
Panowie, a czy butelki po wódce też trzeba poddawać takim zabiegom ?
Zawsze myślałem, że to samo się wyczyści - a teraz po przeczytaniu paru stron mam wątpliwości.