Strona 1 z 1

Poprawne mierzenie temperatury

: sobota, 25 sty 2020, 22:40
autor: adamus1
Podczas zacierania mierzyłem temperaturę termometrem kotłowym oraz termometrem z sondą ( ikea ) Zauważyłem że pomiar różni się gdy sondę zanurzy się wgłąb gara. Nie jest to mała różnica bo nawet 3 stopnie. Gdzie w takim razie sprawdzać temperaturę ?

Re: Poprawne mierzenie temperatury

: niedziela, 26 sty 2020, 02:22
autor: Doody
Ja podczas zacierania metodą "na lenia" (zacieram w beczce 120l) mierzę temperaturę termometrem tablicowym, umieszczając sondę w kilku miejscach beczki. Po wymieszaniu mieszadłem osadzonym w wiertarce, temp. jest mniej więcej stała (różni się około 1-1.5 stopnia) Po pewnym czasie przy ściankach beczki i przy powierzchni temp. jest niższa (zacier stygnie tu szybciej). Dlatego mierząc temp. w celu np. dodania enzymów, należy dobrze przemieszać całą zawartość zbiornika.