Strona 1 z 1

Dobór sprzętu do warzenia piwa.

: sobota, 7 mar 2015, 22:34
autor: grzesiekpioro
Zrobiłem jedną warkę, wszystko smacznie i super. Użyłem starego garnka 20-litrowego, którego miałem. Oczywiście nabrałem apetytu i chcę zakupić sprzęt większego kalibru. Myślę po prostu o większym garnku, który posłuży mi parę dobrych lat. I teraz nie wiem czy kupić 30l czy 50l, emaliowany czy może z kwasówki. W czym (przy produkcji piwa) jest lepszy/gorszy ten z kwasówki od emaliowanego? Ile można wlać brzeczki do 30-litrowego fermentatora na fermentację burzliwą, żeby obyło się bez problemów? Powiem tak: mam warunki lokalowe - dom, piwnica, podwórko itp. Mam nawet w piwnicy zamontowaną starą kuchnię na paliwo stałe :D . Na gaz też mam jakby co w piwnicy. Więc z dostarczeniem dużej mocy podczas warzenia do garnka nie powinno być problemu jakbym wrzucił trochę węgla.
Co byście zrobili na moim miejscu? Oczywiście nie chcę wydawać tysiaków na przerobione kegi itp bo jakoś to do mnie nie trafia. Tym bardziej, że fajnie się wysładza, przelewa itd.

Re: Dobór sprzętu.

: niedziela, 8 mar 2015, 00:08
autor: gr000by
Chyba najtaniej wyjdzie cię zakup 50l KEGa Euro i zrobienie z niego garnka. Garnki emaliowane/SS/KO 50l kosztują swoje, a w przypadku emaliowanego jest jeszcze problem z łatwym uszkodzeniem emalii.

Re: Dobór sprzętu.

: niedziela, 8 mar 2015, 00:52
autor: Zygmunt
No i kega łatwo przerobić- wyciac otwór pod spust, czy kolejną mufke na termometr, da się też to spawać. W emalii przy przeróbkach są problemy, bo łatwo ją uszkodzić. Keg 30l jest za mały do warzenia, 50tki są praktycznie w tej samej cenie, więc jak masz miejsce- polecam bez wahania. Można łatwo dorobić mieszadło, dołożyć fałszywe dno do filtracji, czy zamontować grzałki.

Re: Dobór sprzętu.

: niedziela, 8 mar 2015, 16:47
autor: grzesiekpioro
Powiedzcie mi jeszcze czy młóto też wylewa się spustem czy i tak od góry się wyciąga? Czy uszkodzić emalię łatwo jest normalnie przy pracy z drewnianą łychą czy tylko podczas przeróbki?

Re: Dobór sprzętu.

: niedziela, 8 mar 2015, 17:36
autor: gr000by
Emalia lubi odprysnąć, jak ci garnek upadnie/mocniej stuknie o twardy element. Przy pracy z drewnianą łychą uszkadza się tylko wierzchnia warstwa szkliwa i w tych zarysowanych miejscach szybciej ciemnieje emalia. Młóto po wysładzaniu wyjmuje się górą - jest tylko wilgotne i sypkie, więc łatwiej je wyciągać, niż wylewać.

Re: Dobór sprzętu.

: niedziela, 8 mar 2015, 18:12
autor: grzesiekpioro
Na pewno zależy to od rodzaju piwa, ale tak mniej więcej ile bezpiecznie można wlać piwa do fermentatora 30l, żeby piana nie wychodziła górą? Z tym młótem to chodziło mi o pozbywanie się go z gara po zacieraniu, jeżeli mamy inne naczynie do wysładzania. [Może to mój błąd w nazewnictwie.]

Re: Dobór sprzętu.

: niedziela, 8 mar 2015, 18:16
autor: gr000by
Maksymalnie wlałem 27,5 litra i piwo nie wyszło. Zacier przekładam do filtratora za pomocą sporego garnuszka (1,7l) - najmniej rozbryzgów, strat, tylko chwilkę to trwa - 1-2 minuty.

Re: Dobór sprzętu.

: niedziela, 8 mar 2015, 18:28
autor: Zygmunt
Najwygodniejsza jest kadź zacierno-filtracyjna, bo nie trzeba przelewać zacieru do filtracji. Jeżeli chodzi o minimalną średnicę do takiej operacji to Wiktor z Bromanii na pokazach używał odejścia bodajże 5/4" i pompy od pralki/zmywarki. Przytykało się, ale w miarę łatwo było to ruszyć i przelać.

Jeżeli chcesz mieć więcej kadzi to pomyśl nad systemem 3 stopniowym i przelewaniu grawitacyjnym, nie trzeba się wtedy męczyć dzbankami. Na samej górze masz kadź z gorącą wodą do wysładzania, środkowa to z-f, a na samym dole jest tylko warzelna, może być grzana elektrycznie.

Re: Dobór sprzętu.

: niedziela, 8 mar 2015, 19:22
autor: grzesiekpioro
Dzięki Panowie za podpowiedzi. Uważam, że moim przypadku najlepiej się sprawdzi garnek emaliowany 50l. Po pierwsze nie chcę inwestować w kadź zacierno-filtracyjną. Po drugie spustu z kega nie wykorzystam bo młóto po zacieraniu i tak musiałbym wyciągać górą (jeżeli oczywiście kupiłbym kega). Keg jest stosunkowo wysoki i przez to mniej wygodny przy mieszaniu, myciu itp. Musiałbym też go dostosować do pracy przed pierwszym użyciem. W wakacje mam dość czasu, kuchnia może być praktycznie moja więc nie muszę się z niczym spieszyć, więc rozbudowane systemy mnie jak na razie nie rajcują. W dodatku chciałbym wykorzystać maksymalnie tę kuchnię na drewno/węgiel co zniweluje prawie do zera koszty ogrzewania. Schłodzoną brzeczkę przeleje sobie wężykiem i tyle to roboty więcej. Daje 150zł na gar, za jednym razem zrobię brzeczki na 90 butelek piwa, a to jest dużo.

Re: Dobór sprzętu.

: niedziela, 8 mar 2015, 19:32
autor: seneka
Co do garnka na pewno lepszy wiekszy. Bo jak z czasem będziesz chciał zwiększyć wybicie albo popełnić Risa to będziesz miał jak znalazł:-) Jak Cię stać to bierz z nierdzewki. Nie tylko że jak pisał GrOOOby nic Ci nie odpryśnie ale i konfort pracy jest znacznie wyższy. Stal nierdzewna trzyma znacznie lepiej temperaturę niż emalia.

Re: Dobór sprzętu.

: poniedziałek, 9 mar 2015, 09:03
autor: manowar
Poluj na okazje na piwo.org i kup gotowy system KEG 50l z mieszadłem i sterownikiem - będzie Pan zadowolony. A z grzania na kuchni węglowej zrezygnowałbym - chyba, że mistrzowsko nią operujesz. Można ją rozważyć przy chmieleniu, ale w zacieraniu różnica 3-4 stopni to już będzie dużo. Utyrasz się a efekty raczej będą marne.