Strona 1 z 1

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

: poniedziałek, 18 maja 2015, 18:21
autor: Zygmunt
Albo oplot, albo rurka miedziana. Razem zapcha się od razu. Jak chcesz mieć kadź zacierno- filtracyjną w jednym, to zastanów się nad fałszywym dnem.

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

: poniedziałek, 18 maja 2015, 18:50
autor: grzesiekpioro
A widzisz. Dzięki wielkie. No właśnie się zastanawiam nad tym FD, szczególnie, że jest teraz na piwo.org akcja, w której można dostać FD za 50zł jeżeli 20 osób będzie zainteresowanych.
Moja sytuacja jest taka, że nie wiem nawet jak się montuje te FD w kegu - czy dobrze mieć jakieś nóżki do tego FD, żeby była przestrzeń od dna, czy trzeba mieć do tego mieszadło i czy nie ma problemu, że będę grzał ogniem od spodu.
Domyślam się, że byłaby to inwestycja na przyszłość jeżeli warzyłbym piwo pszeniczne na przykład.

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

: środa, 27 maja 2015, 11:01
autor: chprzemo
Witam,


Właśnie skierowalem do mojej kadzi filtracyjnej ok 45 l. zacieru żytniego który zakończył fermentację.
Kadź filtracyjna to keg z FD którego rysunek umieścilem tu:

http://alkohole-domowe.com/forum/pierws ... =50#p99447

Mój problem polega na tym, że nawet krew z nosa leci szybciej.... Wlałem do kega zacier, odczekałem 30 minut i otworzylem zawór spustowy, poleciało jakieś 7 litów i teraz kapie 1 kropka/sek. Czy mogę to jakoś przyspieszyć? W takim tempie to filtracja potrwa dwie doby... Niby to nie problem ale boje sie zakażenia.

Czym może być to spowodowane? Zbyt drobno zmielilem żyto i zapycha FD?

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

: środa, 27 maja 2015, 11:14
autor: HomoChemicus
Filtrację w ten sposób prowadzi się zazwyczaj przed fermentacją.
Słód żytni nie posiada łuski, dlatego utknęła filtracja. Jeżeli nie masz łuski gryczanej, to musisz lecieć innym sposobem.

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

: środa, 27 maja 2015, 11:23
autor: chprzemo
Zacierałem samo żyto z enzymami strzykawkowymi:)

Jakoś mogę uratować ten zacier? Jak to cholerstwo przefiltrować? Nie mam łuski gryczanej- da się to kupić w jakimś sklepie?

Dodam, że zacier nie jest przeznaczony na piwo tylko do destylacji.

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

: środa, 27 maja 2015, 11:25
autor: HomoChemicus
To jakiś kawałek tetry i wyciskasz. Na FD nic z tym nie zdziałasz.

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

: środa, 27 maja 2015, 11:28
autor: eldier
Ja żyto wyciskałem przez worek do zacierów http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=57 siłą własnych dłoni ;) Powiem, że dość sprawnie to szło, na pewno lepiej niż przez jakieś firanki itp., ponieważ worek jest wytrzymały i ma odpowiednią przepuszczalność. Trzeba tylko uważać na szwy, bo u mnie puściły i musiałem poprawić grubą nicią.

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

: środa, 27 maja 2015, 12:02
autor: Zygmunt
Łuskę ryżową można kupić w większych spożywczakach, ale teraz to musztarda po obiedzie- wyciskaj workiem albo lnianym obrusem.

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

: środa, 27 maja 2015, 12:32
autor: radius
chprzemo pisze:Nie mam łuski gryczanej- da się to kupić w jakimś sklepie?
Prawie 5 kilogramów będziesz miał dość :?: :mrgreen:
http://allegro.pl/lecznicza-poduszka-z-luska-gryki-50x70-bawelna-hit-i5198823335.html

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

: środa, 27 maja 2015, 14:08
autor: chprzemo
Dzięki za podpowiedzi...

Poradziłem sobie jakoś sitkiem i później wyciskaniem w tetrze... Ale tak na przyszłość zapytam:

- Do zacierów żytnich trzeba dodać łuskę to już wiem:)... W jakiej ilości dodać np. tą z propozycji radiusa? Powiedzmy daje 10 kg żyta i dać np. litr łuski czy kilogram?
- Do zacierów z kukurydzy/jęczmienia/słodu dodawać łuskę (pytam o pojedyncze zboża w zacierze np. sama kukurydza)?
-Zygmunt pisze o musztardzie po obiedzie, rozumiem, że łuskę dodaje się na etapie zacierania tak? Czy można dodać w trakcie fermentacji/tuż przed filtracją?

A może zamiast głuski gryki ześrutować owsa.... To zboże ma dość sporą łuskę.

Szukam rozwiązania które będzie się sprawdzało na moim sprzęcie czyli FD, nie chcę już drugiej takiej sytuacji jak dziś, że mam FD palone na laserze umieszczone w przerobionym właśnie w tym celu kegu, a ja tuż przy tym ustrojstwie męczę się pieluchą- mam nadzieje, że mnie rozumiecie.

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

: środa, 27 maja 2015, 14:12
autor: gr000by
Do żyta łuski trzeba by było co najmniej kilogram na FD wysypać, a i tak będzie się kijowo filtrowało. Nawet oplot i niski udział słodów w żytnich w zasypie powoduje problemy z filtracją. Osobiście na FD nie przekraczam udziału surowców bezłuskowych (płatki, słody pszeniczne, itp.) w zasypie na piwo jakieś 50-60%.

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

: środa, 27 maja 2015, 14:47
autor: chprzemo
Czyli w pracy na FD pozostaje kukurydza/jęczmień/słód jęczmienny?
Zacierając te zboża nie będę miał problemu z filtracją?

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

: środa, 27 maja 2015, 15:47
autor: Zygmunt
Jest jeszcze patent na słomę, którą umieszcza się na sicie przed filtracją. Anachronizm, ale działający.

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

: środa, 27 maja 2015, 15:56
autor: gr000by
Kukurydza również nie ma odpornej łuski, ale z kolei bardzo dobrze współpracuje z minimalnymi ilościami łuski, bo nie powoduje znacznego zwiększenia lepkości zacieru (brak pentozanów, a w szczególności beta-glukanów).

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

: środa, 27 maja 2015, 16:09
autor: chprzemo
A co myślicie o łusce z owsa?
Pytam bo jutro miałem zamiar zacierać kukurydzę a nie mam samej łuski.... Dodać do kukurydzy owsa czy lepiej słodu jęczmiennego?
Słod wolałbym oszczędzić do piwa ale jeśli mam mieć takie problemy jak dziś to chyba nie nie będę zbyt oszczędny w materiałach.

Jak się odważę na zacieranie żyta to spróbuje ze słomą choć jakoś to do mnie nie dociera.

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

: środa, 27 maja 2015, 16:12
autor: gr000by
Łuskę owsianą dodaje się czasem do zacierów na piwa, które wiadomo że będę opornie szły (np. witbier), więc do kukurydzy też się nada.

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

: wtorek, 2 cze 2015, 12:24
autor: chprzemo
Kupiłem łuskę z linku radiusa (caly dom sie smiał ze mnie i tego pomysłu) i zastanawiam się ile dodać do zacieru ok. 13 kg kukurydzy, ok 2 kg słodu i 60l. Wody. Wiem, źe zboźa za mało ale juź po zadaniu fermioli sie zorientowałem, źe waga okłamuje...

Zacier fermentuje juź 4 dni ochoczo na fermiolach. Jest sens dodawać teraz łuskę w celu lepszej filtracji? Jeśli tak to ile dać na całą beczkę?
Dodam, źe zboźe jest zmielone praktycznie na mąkę a nie śrutę.

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

: środa, 3 cze 2015, 07:44
autor: jpiwek
Dodawałem już łuskę rużową do poprawy filtracji. Dodaje sie do 5% wagi zasypu. Namocz wczesniej w ciepłej wodzie to nie będzie pływać po powierzchni. Ja tego nie zrobiłem i musiałem za pierwszym razem czekać aż opadnie.