Przechowywanie i dojrzewanie wina.
: poniedziałek, 9 lis 2020, 19:48
Witam wszystkich.
Jak dobrze wiecie przechowywanie wina jest jednym z najważniejszych elementów w procesie dojrzewania owego trunku.
Odpowiednie przechowywanie wina wpływa negatywnie lub pozytywnie na jego walory smakowe. Wino najbardziej lubi stałą, niską temperaturę, umiarkowaną wilgotność i ciemność.
W piwnicy na wino optymalna wilgotność powietrza powinna wynosić 65 - 80%
Ogólnie przyjmuje się, że wino powinno być przechowywane w temperaturze 10 - 14°C.
Na prawdę jednak każdy gatunek wymaga innych warunków.
I tak wina czerwone najlepiej leżakują w temperaturze 15 - 18°C, białe 10 - 15°C, różowe w 9 - 10°C.
Najniższej temperatury wymagają wina musujące: 6 - 9°C.
Przechowywaniu wina nie służy światło słoneczne.
Pod jego wpływem wytwarzają się związki siarki.
Pamiętajmy więc o zaciemnieniu miejsca, w którym trzymamy nasz trunek.
Ważny jest też stały dopływ powietrza i odseparowanie wina od źródła intensywnych zapachów.
Butelki powinny być ułożone w pozycji poziomej.
Jest to bardzo ważne, ponieważ korek powinien być stale zanurzony w winie, inaczej skurczy się co spowoduje przeciekanie.
Tak więc co z korkami? Przecież jest ich tyle rodzai. Jaki wybrać?
Czas przechowywania wina w butelkach zakorkowanych korkami naturalnymi przechowywanych w dobrych warunkach jest nieograniczony.
Korki naturalne dzielimy na klasy:
Klasa EXTRA: korek z niemal nienaruszoną i jednolitą powierzchnią i kolorem, bez pęknięć, o bardzo dobrej strukturze.
Klasa SUPER: korek z małymi wadami konturu, oraz z widocznymi porami.
Klasa I korek z widocznymi zdeformowaniami konturu i z większą ilością porów, oraz z pęknięciami.
Klasa II korek z większą ilością porów, oraz z dobrze widocznymi zdeformowaniami kontur i z widocznymi pęknięciami.
Jest również klasa III która będzie się różnić cenowo od pozostałych, będą one znacznie tańsze i gorszej jakości.
Mamy na rynku również korki aglomerowane oraz korki stożkowe.
Korki stożkowe niestety nie nadają się do korkowania wina które miało by leżakować. (tylko pozycja pionowa)
Natomiast możemy ich użyć do zatykania balonów z winem, butli z oliwą, olejami, alkoholami mocniejszymi, oraz bardzo ładnie prezentują jako element dekoracyjny w ładnych butelkach.
Korki aglomerowane są to nic innego jak pozostałości z obróbki korka naturalnego, pokruszone a następnie uformowanego w kształt walca.
Są one dużo tańsze od korków naturalnych gdyż te pozwalają na przechowywanie wina w butelce do 3 lat od zakorkowania.
Aby ułatwić wkładanie i wyjmowanie z butelki korki te mają specjalnie zaokrąglone narożniki i powleczone są specjalną warstwą silikonową.
Dłuższe korki do butelek stosujemy, gdy mamy wino do dłuższego leżakowania.
Dla jeszcze lepszego zabezpieczenia naszego wina możemy użyć laku.
Po co lakujemy? Lak świetnie zabezpiecza zakorkowane butelki,chroni przed wysychaniem korka i izoluje go od brudu i pleśni.
Lakowanie butelek to wyszukany sposób zabezpieczenia butelek winiarskich.
Na rynku mamy również kapturki termokurczliwe co z nimi?
Spotkać można się z opinią, że kapturki poprawiają szczelność korka co oczywiście nie jest prawdą, spełniają one głównie rolę dekoracyjną.
Często początkujący winiarz zadaje sobie pytanie kiedy założyć kapturek na butelkę?
Nie ma tu stałej zasady ale jeśli zabutelkujemy wino i zamierzamy go dłużej leżakować (kilka miesięcy czy nawet lat) odradzam zarówno przyklejanie etykiety jak i zakładanie kapturków.
Załóżmy, że zakorkujemy wino, odkładamy je na 2 lata do leżakowania i założyliśmy kapturek.
Nigdy nie mamy 100% pewności że wszystkie korki będą szczelnie jeśli zdarzy się że któryś będzie przeciekał mając założony kapturek nie zauważymy tego.
Korek będzie wilgotny zacznie nam pleśnieć a w konsekwencji może dojść do zepsucia wina.
Nie mając założonego kapturka jesteśmy w stanie zauważyć taki przeciek i szybko wymienić korek.
Informacje podane w temacie zostały zaczerpnięte z
Mam nadzieję że temat będzie pomocny dla wszystkich forumowiczów jak i tych poza.
Jeżeli jakiś informacji zabrakło odnośnie przechowywania i dojrzewania win proszę o napisanie w poście.
Jak dobrze wiecie przechowywanie wina jest jednym z najważniejszych elementów w procesie dojrzewania owego trunku.
Odpowiednie przechowywanie wina wpływa negatywnie lub pozytywnie na jego walory smakowe. Wino najbardziej lubi stałą, niską temperaturę, umiarkowaną wilgotność i ciemność.
W piwnicy na wino optymalna wilgotność powietrza powinna wynosić 65 - 80%
Ogólnie przyjmuje się, że wino powinno być przechowywane w temperaturze 10 - 14°C.
Na prawdę jednak każdy gatunek wymaga innych warunków.
I tak wina czerwone najlepiej leżakują w temperaturze 15 - 18°C, białe 10 - 15°C, różowe w 9 - 10°C.
Najniższej temperatury wymagają wina musujące: 6 - 9°C.
Przechowywaniu wina nie służy światło słoneczne.
Pod jego wpływem wytwarzają się związki siarki.
Pamiętajmy więc o zaciemnieniu miejsca, w którym trzymamy nasz trunek.
Ważny jest też stały dopływ powietrza i odseparowanie wina od źródła intensywnych zapachów.
Butelki powinny być ułożone w pozycji poziomej.
Jest to bardzo ważne, ponieważ korek powinien być stale zanurzony w winie, inaczej skurczy się co spowoduje przeciekanie.
Tak więc co z korkami? Przecież jest ich tyle rodzai. Jaki wybrać?
Czas przechowywania wina w butelkach zakorkowanych korkami naturalnymi przechowywanych w dobrych warunkach jest nieograniczony.
Korki naturalne dzielimy na klasy:
Klasa EXTRA: korek z niemal nienaruszoną i jednolitą powierzchnią i kolorem, bez pęknięć, o bardzo dobrej strukturze.
Klasa SUPER: korek z małymi wadami konturu, oraz z widocznymi porami.
Klasa I korek z widocznymi zdeformowaniami konturu i z większą ilością porów, oraz z pęknięciami.
Klasa II korek z większą ilością porów, oraz z dobrze widocznymi zdeformowaniami kontur i z widocznymi pęknięciami.
Jest również klasa III która będzie się różnić cenowo od pozostałych, będą one znacznie tańsze i gorszej jakości.
Mamy na rynku również korki aglomerowane oraz korki stożkowe.
Korki stożkowe niestety nie nadają się do korkowania wina które miało by leżakować. (tylko pozycja pionowa)
Natomiast możemy ich użyć do zatykania balonów z winem, butli z oliwą, olejami, alkoholami mocniejszymi, oraz bardzo ładnie prezentują jako element dekoracyjny w ładnych butelkach.
Korki aglomerowane są to nic innego jak pozostałości z obróbki korka naturalnego, pokruszone a następnie uformowanego w kształt walca.
Są one dużo tańsze od korków naturalnych gdyż te pozwalają na przechowywanie wina w butelce do 3 lat od zakorkowania.
Aby ułatwić wkładanie i wyjmowanie z butelki korki te mają specjalnie zaokrąglone narożniki i powleczone są specjalną warstwą silikonową.
Dłuższe korki do butelek stosujemy, gdy mamy wino do dłuższego leżakowania.
Dla jeszcze lepszego zabezpieczenia naszego wina możemy użyć laku.
Po co lakujemy? Lak świetnie zabezpiecza zakorkowane butelki,chroni przed wysychaniem korka i izoluje go od brudu i pleśni.
Lakowanie butelek to wyszukany sposób zabezpieczenia butelek winiarskich.
Na rynku mamy również kapturki termokurczliwe co z nimi?
Spotkać można się z opinią, że kapturki poprawiają szczelność korka co oczywiście nie jest prawdą, spełniają one głównie rolę dekoracyjną.
Często początkujący winiarz zadaje sobie pytanie kiedy założyć kapturek na butelkę?
Nie ma tu stałej zasady ale jeśli zabutelkujemy wino i zamierzamy go dłużej leżakować (kilka miesięcy czy nawet lat) odradzam zarówno przyklejanie etykiety jak i zakładanie kapturków.
Załóżmy, że zakorkujemy wino, odkładamy je na 2 lata do leżakowania i założyliśmy kapturek.
Nigdy nie mamy 100% pewności że wszystkie korki będą szczelnie jeśli zdarzy się że któryś będzie przeciekał mając założony kapturek nie zauważymy tego.
Korek będzie wilgotny zacznie nam pleśnieć a w konsekwencji może dojść do zepsucia wina.
Nie mając założonego kapturka jesteśmy w stanie zauważyć taki przeciek i szybko wymienić korek.
Informacje podane w temacie zostały zaczerpnięte z
Mam nadzieję że temat będzie pomocny dla wszystkich forumowiczów jak i tych poza.
Jeżeli jakiś informacji zabrakło odnośnie przechowywania i dojrzewania win proszę o napisanie w poście.