Strona 1 z 1

Kalkulator nastawiania zacieru

: niedziela, 21 gru 2008, 10:25
autor: marer
Witam wszystkich serdecznie.
Parę dni temu umieściłem plik w innym wątku ale jakoś zaginął :)
Więc pomyślałem że założę nowy wątek.
Kalkulatorek jest bardzo prosty wystarczy tylko wpisać w żółtym polu ilość nastawu odpowiednią wartość i resztę nam już się samo przeliczy.
Program ustawia nam nastaw na 22 blg i zawartość alkoholu po przerobieniu cukru na ponad 13%.
Moim zdaniem nie ma sensu nastawiać bardziej procentowych zacierów ponieważ jest to nie ekonomiczne i bardzo czasochłonne ponieważ zacier potrzebuje znacznie dużo czasu do przerobienia cukru.
zacier.xls
Jak wpiszecie ile nastawu chcecie zrobić to musicie zaznaczyć byle jakie pole czyste i zmieni to wartości.
Zapomniałem jeszcze dopisać że ja używam drożdży „RED ETHANOL”
Są naprawdę super.

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: niedziela, 28 gru 2008, 21:14
autor: Calyx
szczub pisze:Mi sie w ogóle nie chce uruchomić, pokazuje sie tam"wybierz program z listy" czy coś tędy.
Niezbedny do otwarcia jest pakiet Micro(syf)t Office.
Plik otwiera sie w Excelu.

Pozdr. Calyx

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: niedziela, 18 paź 2009, 22:30
autor: bogdan
Również Openoffice otwiera ten kalkulator.

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: czwartek, 30 gru 2010, 14:10
autor: mikolaj1234
marer pisze:Witam wszystkich serdecznie.
Parę dni temu umieściłem plik w innym wątku ale jakoś zaginął :)
Więc pomyślałem że założę nowy wątek.
Kalkulatorek jest bardzo prosty wystarczy tylko wpisać w żółtym polu ilość nastawu odpowiednią wartość i resztę nam już się samo przeliczy.
Program ustawia nam nastaw na 22 blg i zawartość alkoholu po przerobieniu cukru na ponad 13%.
Moim zdaniem nie ma sensu nastawiać bardziej procentowych zacierów ponieważ jest to nie ekonomiczne i bardzo czasochłonne ponieważ zacier potrzebuje znacznie dużo czasu do przerobienia cukru.
zacier.xls
Jak wpiszecie ile nastawu chcecie zrobić to musicie zaznaczyć byle jakie pole czyste i zmieni to wartości.
Zapomniałem jeszcze dopisać że ja używam drożdży „RED ETHANOL”
Są naprawdę super.
Witam. Bardzo przydatne narzędzie, ale czy jest może wersja z obliczaniem też na inną moc alkoholu np.16% czy 10% . Pozdrawiam

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: czwartek, 30 gru 2010, 17:37
autor: rozrywek
Macieju jak Marer napisał nie ma sensu marnotrawić cukru jeśli nie zostanie przerobiony.
poczytaj więcej sobie o nastawach, masz szeroki dział. Pamiętaj że ilość drożdzy nie idzie w parze z podwojeniem litrażu nastawu tylko logarytmicznie spada.

Już był jeden magik który pomnożył przepis 1410 i wpakował 15 kostek drożdzy gdzie ja daję jedną. poczytaj spokojnie zanim coś wsypiesz bądź dodasz.

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: czwartek, 30 gru 2010, 20:58
autor: marer
Witam po długiej przerwie mojej nie obecności :)
Co do pliku to można go przeliczyć i napisać na inne proporcje ale jak wcześniej pisałem nie ma sensu bo przerobiłem już wiele proporcji.
Stwierdzam że podana w tym pliku wychodzi najekonomiczniej w miarę najszybciej drożdże przerobią cukier.

Pozdrawiam

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: czwartek, 30 gru 2010, 21:16
autor: mikolaj1234
Witam. Rozumiem co do ilości drożdży ale co do ilości cukru? Przecież są proporcje na wina słodkie wysokoprocentowe w których zawartość blg jest większa niż 22 a cukier dodaje się w partiach. Chodzi mi o kalkulator np. bez drożdży (to można wyczytać na samych drożdżach ile dodać do ilości nastawu). A chyba im mocniejszy nastaw bądź wino tym chyba więcej alkoholu do przedestylowania czyż nie? Nie wiem może się mylę.

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: czwartek, 30 gru 2010, 21:49
autor: Kucyk
Ogłaszam konkurs:
Co Kolega Mikołaj miał w powyższym poście na myśli?

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: czwartek, 30 gru 2010, 22:21
autor: marer
@mikolaj1234
Moc alkoholu nie zawsze idzie w parze z jego jakością.
Z winami to jest trochę inna sprawa.
Z zacierami natomiast jest tak że jeśli zrobisz nastaw o jak największej zawartości alkoholu to i fuzli masz od groma.
Poza tym nastaw najszybciej osiąga tą średnią granicę około 13% procent alkoholu.
A dociąganie go w górę nie wiadomo ile to strata czasu i jakości bo prędzej zrobisz 2 nastawy 13% jeden po drugim w tej samej beczce niż jeden dociągniesz do 26% zawartości alkoholu

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: czwartek, 30 gru 2010, 23:15
autor: Wald
:haha:
marer pisze: dociągniesz do 26% zawartości alkoholu
:smiech:
Jakimi drożdżami to można osiągnąć :?: :?: :?:

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: piątek, 31 gru 2010, 04:55
autor: Juliusz
Nastawy - obliczenia i inne.

Gdzieś już wieszałem podobną tabelę ale jest mi ją trudno znaleźć więc wieszam jeszcze raz i myślę, że to miejsce będzie odpowiednie.

Problemem jaki mam ja jest fakt, że jest kilka różnych skali sprawdzania gęstości nastawów. Tak się składa, że Balling nie jest używany w Oz - ja używam skali gęstości właściwej.

Mam nadzieję, że tabela coś wniesie do poniższej dyskusji i wyjaśni kwestię cukru i wody.
Hydrometr-skale.pdf
J

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: sobota, 22 gru 2012, 21:11
autor: ePiotr
rozrywek pisze:Macieju jak Marer napisał nie ma sensu marnotrawić cukru jeśli nie zostanie przerobiony.
poczytaj więcej sobie o nastawach, masz szeroki dział. Pamiętaj że ilość drożdzy nie idzie w parze z podwojeniem litrażu nastawu tylko logarytmicznie spada.
Czy mam rozumieć, że popełniłem błąd jeżeli nastawiłem 13kg cukru i wlałem 45 litrów wody, na dwa opakowania T3? Czy ta prawidłowość dotyczy tylko zwykłych drożdży?

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: sobota, 29 gru 2012, 13:24
autor: lesgo58
Chciałbym odświeżyć temat dodając kilka przydatnych kalkulatorów na różne okazje...

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: sobota, 29 gru 2012, 13:31
autor: ePiotr
Wielkie dzięki, myślę że przyda się nie tylko mi ;)

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: sobota, 29 gru 2012, 14:02
autor: lesgo58
e-Piotr
Na jednym T3 spokojnie przerobisz 13kg cukru w 5-6 dni.

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: sobota, 29 gru 2012, 15:13
autor: klodek4
Chciałbym odświeżyć temat dodając kilka przydatnych kalkulatorów na różne okazje...
Super :poklon;
Czym to otworzyć :?: :?: :?:

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: sobota, 29 gru 2012, 18:08
autor: lesgo58
Open Office
Microsoft Excel Viewer
Google Docs
itd...

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: sobota, 29 gru 2012, 18:28
autor: ePiotr
lesgo58 pisze:e-Piotr
Na jednym T3 spokojnie przerobisz 13kg cukru w 5-6 dni.
Hmmm...początkuję dopiero ale ostanio nastawiłem 13kg cukru na 45l wody i fermentacja zakończyła się po 60 godz. Drożdże T3 x 2 paczki wsypałem.
W tej chwili mam nastawione 14kg cukru od 48 godz. też 2 paczki T3 i nastaw zaczyna powoli zwalniać.
Cukromierz mam taki http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=74 jak w linku, po zakończeniu fermentacji wystaje tylko pół centymetra ponad ciecz(na skali ostatnia podziałka opisana jako 990) i nic już nie chodzi i nie bąbelkuje w beczce więc fermantacja zaostała zakończona.
Tylko trochę jestem zdziwiony że tak szybko bo z tego co czytam to powinno chodzić trochę dłużej?

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: sobota, 28 mar 2015, 20:48
autor: Neosternik
Mam pytanie odnośnie kalkulatora nastawu. ..jak rozumieć podaną ilość drożdży z wyliczeń kalkulatora? Podawane jest przy 30 litrach nastawu 37,5 g, drożdży i 21 g pożywki, czy gdy stosuje się drożdże T48 to ilość pożywki i drożdży należy zsumować? T48 mają w sobie wszystko.

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: sobota, 28 mar 2015, 21:24
autor: lesgo58
To jest stary kalkulator. Dzisiaj już nie trzeba projektować drożdży i pożywek do nastawów. Co innego wino.
Skorzystaj lepiej z kalkulatora pod tym linkiem: http://alkohole-domowe.com/forum/post12 ... ml#p121668
Prostszy i uwzględnia tylko proporcje wody do cukru przy założonej objętości i wartości blg. Wsypujesz turbo i hulaj dusza.

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: sobota, 28 mar 2015, 22:40
autor: rozrywek
A ja myślę że pomysłem Lesgo58 było skonsolidowanie wszystkich danych oraz kalkulatorów w jednym miejscu, oraz prośba do mod: o skasowanie, ewentualne zablokowanie zbędnych treści, aby pozostały suche, treściwe dane. Tak rozumiem założenie. Oczywiście mój post jest automatycznie też do usunięcia, jako nie wnoszący nic do tematu. Tak to widzę.

Re: Kalkulator nastawiania zacieru

: niedziela, 29 mar 2015, 09:03
autor: lesgo58
@ rozrywek
Słuszna uwaga, ale akurat w tym temacie to OK. Temat jest stary, a ten nowy właściwy dotyczący tabel jest w innym miejscu.
http://alkohole-domowe.com/forum/tabele ... 12621.html
Myślę, że modowie to uporządkują.