Strona 1 z 1

Bufor do kolumny półkowej

: środa, 8 lis 2017, 19:39
autor: Doody
Witam szanownych kolegów.
Co do zastosowania bufora w procesie rektyfikacji powiedziano już bardzo wiele i proces ten przebiega bez specjalnych problemów.
Chciałbym się zapytać jak prawidłowo prowadzić proces destylacji smakówek (zbożówek, owocówek) stosując bufor, na nim kolumnę półkową ( u mnie akurat sitową) i na kolumnie założoną głowicę aabratka z odbiorem LM. Czy zwrócić na coś szczególną uwagę? Jeżeli nie mam termometru w buforze, jak rozpoznać kwestię początku pogonów w destylacie? Może jakiś sprawdzony sposób?

Re: Bufor do kolumny półkowej

: środa, 8 lis 2017, 19:55
autor: Szlumf
Doody pisze: Jeżeli nie mam termometru w buforze, jak rozpoznać kwestię początku pogonów w destylacie? Może jakiś sprawdzony sposób?
U mnie w kołpakowej zmienia się struktura barbotażu. Bąble w pianie robią się wyraźnie większe. Czy konstrukcja bufora uniemożliwia Ci montaż termometru? To tylko jedna dziurka, 3cm wężyka silikonowego i termometr za 20zł.

Re: Bufor do kolumny półkowej

: środa, 8 lis 2017, 20:11
autor: szatajoh
Moje pytanie do Pulkowników z buforem czy warto do zbożówki i owocówki dolożyć bufor?
Według tego co czytałem na forach to bufor jest stworzony do cukrowki i spiritusu. :scratch:

Re: Bufor do kolumny półkowej

: środa, 8 lis 2017, 20:15
autor: Doody
Szlumf,
Bufor, który posiadam pożyczyłem od kumpla, który go nie będzie przez dłuższy czas potrzebował, ale nie mogę w nim dokonywać "samoulepszeń" ;)
Mój dopiero rodzi się w bólach ale za to będzie miał i termometr i rewers do kotła ;)

Re: Bufor do kolumny półkowej

: środa, 8 lis 2017, 20:38
autor: lesgo58
szatajoh pisze:Moje pytanie do Pulkowników z buforem czy warto do zbożówki i owocówki dolożyć bufor?
Według tego co czytałem na forach to bufor jest stworzony do cukrowki i spiritusu. :scratch:
Od razu zaznaczam, że z mojej strony będzie tylko teoretyzowanie, bo jak dotychczas jeszcze nie próbowałem destylacji z buforem.
Bufor to jest coś pośredniego między półką fizyczną a swego rodzaju syfonem. Nie występuje tu typowy barbotaż. Co najwyżej odkładają się najcięższe frakcje będące w danym momencie w obiegu. I teraz patrząc na konstrukcje bufora trzeba się zastanowić co z niego będziemy mieli więcej. Plusów dodatnich czy ujemnych. Szkopuł w tym, że w środku bufora znajduje się rura z wypełnieniem, które to będzie nam w jakimś tam stopniu kastrować destylat. Możemy poprzez naszą ingerencję spróbować regulować wielkością kastracji ujmując wypełnienia albo zastępując go bardziej przewiewnym. Ale w pewnym momencie może się okazać, że najlepszy efekt będzie przy pustym buforze (bez wypełnienia), a stąd już krok do stwierdzenia po co nam bufor jak taką samą funkcję spełnia najniższa półka. :scratch:
Jednak, żeby nie było że nie można użyć bufora to myślę, że może spełnić swoje zadanie gdy będziemy chcieli zrobić wódeczkę (prawie czystą) z dobrego surowca. Używając go wespół z odpowiednim refluksem - myślę - że będzie można otrzymać świetne wódki. Gotując 2 razy - pierwsze gotowanie jako odpęd, a drugie doczyszczające możemy otrzymać coś pośredniego między destylatami a typowymi wódkami czystymi.
To jest to nad czym w najbliższym czasie mam zamiar popracować.
Zaznaczam to tylko takie moje luźne przemyślenia. A czas pokaże czy były to durne przemyślenia... :scratch: :D

Re: Bufor do kolumny półkowej

: środa, 8 lis 2017, 20:53
autor: Doody
W swoim buforze mam wypełnienie miedziane (sprężynki od plipka 22cm). Bufor jest jednocześnie katalizatorem przeciw siarczkowym ;) więc zbyt wielu półek teoretycznych w nim nie ma. Chciałbym spróbować go zastosować, bo kiedyś pisał (bodajże herbata666), że używa bufora do smakówek na półkowej.

Re: Bufor do kolumny półkowej

: środa, 8 lis 2017, 21:01
autor: szatajoh
Z tego co wyczytałem to herbata666 lubi alkohole wyczyszczone na maksa owocowki też.

Re: Bufor do kolumny półkowej

: środa, 8 lis 2017, 21:41
autor: herbata666
Jako wywołany do tablicy odpowiadam, używałem i nieraz używam bufora do smakówek, zależy co chcemy uzyskać i jak prowadzimy proces, na tą chwilę nie chcę się wypowiadać że na 100% mam lepsze wynik z buforem czy bez, bo wiadomo są też gusta o których się nie dyskutuje. Ostatnio obraliśmy sobie za cel, przeprowadzenie prób na jednym surowcu (sok jabłkowy, wstępnie kupiliśmy 600l, ale jak będzie kolejna okazja to mamy zamiar dokupić kolejny 1000l). Wtedy będzie można wstępnie określić co nam najbardziej odpowiada i w którym kierunku będziemy podążać. Na tą chwilę podstawą jest stosowanie kolumny półkowej typowo na kotle, ewentualnie dorzucając katalizator umieszczony w pierwszym szkle od dołu (jest pokazane w moim temacie). Kilka osób miało okazję próbować próbek, na przykład robionych z winka głogowego i trunek wyszedł bardzo przedni, notabene winko w smaku było bardzo średnie (nawet trochę parszywe), ale jego (chyba) atutem był wiek, ponieważ stało około 3-4 lat (destylat robiony na 5 półkach plus bufor). Na tą chwilę przerobiliśmy na pewno z 10 typów różnych surowców, stare wina, soki wyciskane, fermentacje w pulpie oraz inne wynalazki i doszliśmy do wniosku że musimy obrać tylko jeden surowiec i na nim przeprowadzać testy i próby, ponieważ kolejna zmienna jaką jest wsad, uniemożliwia nam wyciągnięcie konkretnych wniosków przy zmianach sprzętowych (jeżeli zmienia nam się cały czas surowiec).

Re: Bufor do kolumny półkowej

: środa, 8 lis 2017, 21:53
autor: Doody
Zatem z niecierpliwością czekam na rezultaty tych eksperymentów.

Re: Bufor do kolumny półkowej

: czwartek, 9 lis 2017, 18:08
autor: rosjan
Witam
Używam jednego bufora do rektyfikacji oraz do owocówek (kolumna kołpakowa). Po rektyfikacji, gdzie refluks jest ustawiony na odbiór 12-15 ml/min, zagęszczenie pogonów w buforze jest bardzo duże. Przy kolumnie kołpakowej, gdzie odbieram praktycznie bez refluksu, zagęszczenie pogonami jest znikome. Rownież zastanawiam się nad sensem jego używania przy kolumnie kołpakowej ... :scratch:

Re: Bufor do kolumny półkowej

: czwartek, 9 lis 2017, 18:38
autor: gadaka
Ja również czekam na rezultaty :)

Swoje tegoroczne destylaty na półkowej od duetu Akas/Herbata robiłem z buforem - niestety miałem za mało jednorodnych nastawów by cokolwiek testować. Za to planuję zrobić test porównawczy z buforem/bez przy destylacji whisky.

@Lesgo58 Odpęd z 30 kg jęczmienia już czeka na destylację "na wódkę". Niestety ze względu na wysokość garażu w którym stoi zbiornik z płaszczem nie mam możliwości w zimę gotować od razu gęstego na półkowej...

Re: Bufor do kolumny półkowej

: środa, 13 paź 2021, 17:59
autor: kooalla
Witam,

odświeżam gdyż nie chcę zakładać nowego tematu.
Wstawiam fotkę mojego puzona, bo zastanawiam się czy jest sens dokładać bufor.
Na pewno chcę dodać OLM nad kolumnę pułkową.
Ktoś może użytkuje bufor z kolumną pułkową?

Re: Bufor do kolumny półkowej

: środa, 13 paź 2021, 18:17
autor: kondon
A co chcesz na tym robić?
To krótka kolumna do alkoholi smakowych, spirytus na tym ciężko zrobić.
Bufor na ogół użytkowany jest jedynie do spirytusu lub czasami do bardzo czystych wódek.

Re: Bufor do kolumny półkowej

: środa, 13 paź 2021, 18:28
autor: kooalla
Na tą chwilę nastawiam się na zboża.
Czytałem że nawet przy zbożach bufor pozwala zaoszczędzić czas i dłużej można odbierać serce..
Ale jak mam wydać 650 zeta na bufor który sie nie sprawdzi to wolę na co innego tą kasę przeznaczyć.

Re: Bufor do kolumny półkowej

: czwartek, 14 paź 2021, 09:02
autor: Skir
Kiepski ze mnie teoretyk, ale przy pracy na półkowej zawsze mam pewne problemy z oddzieleniem pogonów - zawsze organoleptycznie i ewentualnie ze wskazań temp w KEGu. W listopadzie będzie kilka worków śrutyqq do przerobienia, zrobię porównanie. Odpęd, a potem proces:
- 10cm sprężynek miedzianych plus 4 półki
- bufor plus cztery półki
I dodatkowa opcja:
- bez odpędu, raz. 10cm miedzi, bufor i 4 półki.
Porównam i dam znam

Re: Bufor do kolumny półkowej

: czwartek, 14 paź 2021, 09:27
autor: lesgo58
kooalla pisze: Na pewno chcę dodać OLM nad kolumnę pułkową.
Ktoś może użytkuje bufor z kolumną pułkową?
Ja używam. trzeba jednak być świadomym rezultatów. Sam sposób prowadzenia procesu nie będzie się różnił od tego praktykowanego na kolumnach wypełnionych.
W takiej postaci jak na zdjęciu to ta kolumna nadaje się tylko do destylatów. Gdy dodasz OLM i Bufor to już możesz pokusić się o dużo czystszy produkt. Na pewno nie będzie to spirytus o najwyższym stopniu czystości, jednak otrzymasz produkt o dużej czystości a jednocześnie nie pozbawiony charakteru surowca z którego był robiony nastaw bądź zacier. Czystość produktu będzie zależała od ilości procesów jakim poddasz wsad. Także jak widzisz nic nowego.
Jednak dodanie w/w gadżetów poszerzy Ci możliwości kolumny. W/g mnie warto skorzystać.

Re: Bufor do kolumny półkowej

: czwartek, 14 paź 2021, 10:23
autor: kooalla
Dzięki za odpowiedzi,
Ja to bym robił tak, że pierwszy odpęd do zera jadę bez kolumny i bez bufora.
Po prostu zakładam kolano plus chłodnicę ala alembik.. (Zdjęcie)
Do drugiego procesu zakładam bufor i pułkową plus OLM, stabilizacja 20 minut, odbiór przedgonu ok. 200ml z 50l i dalej kropelkowo (bez jeziorka).
A ja przechodzę na odbiór z OLM po przepłukaniu, jadę do 98 stopni w kegu.
Potem standard odbiór z głowicy resztki alko na pogon..
Dobrze kombinuje?
Nie lubię mocnego posmaku bimbru, wolę destylat lepiej oczyszczony z nutą surowca z którego jest zrobiony.

Re: Bufor do kolumny półkowej

: czwartek, 14 paź 2021, 10:39
autor: Skir
Posmak bimbru a posmak surowca, to dwie odrębne rzeczy.

Re: Bufor do kolumny półkowej

: czwartek, 14 paź 2021, 14:47
autor: kiwitom23
lesgo58 pisze:otrzymasz produkt o dużej czystości a jednocześnie nie pozbawiony charakteru surowca z którego był robiony nastaw bądź zacier.
No jestem w szoku, jak pytałem o sam katalizator i OLM do półkowej to wszyscy mocno odradzali, że wykastruje smaki, a tutaj Guru naszego hobby oznajmia, że nawet przy OLM-ie i buforze charakter surowca zostanie zachowany. Teraz już całkiem jestem w kropce :odlot: jak potraktować moje odpędy smakowe, szkoda mi ich zmarnować, bo roboty i sprzątania :oops: po nich miałem co nie miara. Bufor bardzo ułatwia proces, ale z drugiej strony prawie eliminuje pogony, gdzie ponoć jest najwięcej smaków i aromatów. :scratch:

Re: Bufor do kolumny półkowej

: czwartek, 14 paź 2021, 14:55
autor: ZiemniakPyrka
Sam stosuję niekiedy bufor przy półkowej wraz z olm. Tak jak napisał lesgo, charakter surowca pozostanie, zapewne będzie mniej wyrazisty niż po alembiku ale znacznie bardziej subtelny (nawet działając na stabilnej kolumnie) niż otrzymany na kolumnie zasypowej. Ogólnie polecam spróbować najpierw bez bufora (sam robiłem tam ziemniaki na 10 półkach, efekt po miesiącu super) później ewentualnie z buforem.

Re: Bufor do kolumny półkowej

: piątek, 15 paź 2021, 08:54
autor: lesgo58
kiwitom23 pisze:...No jestem w szoku,... ... a tutaj Guru naszego hobby oznajmia, że nawet przy OLM-ie i buforze charakter surowca zostanie zachowany. Teraz już całkiem jestem w kropce ...
Po pierwsze... Nie jestem żadnym guru... Po prostu jestem bardzo obecny i aktywny na forum. Stad może powstać wrażenie że jestem swego rodzaju guru. No chyba, że taką aktywność nazwiemy "guru" - to tak - jestem guru.
Po drugie. Nie załamuj się. Wszystko jest do zrobienia. Tobie tylko brak doświadczenia. Stąd te ciągłe obawy. I szukanie winnych swoich decyzji. Forum to taka bestia, że tutaj ścierają się opinie i wypowiedzi różnych osób. Opinie czasami tak różne że dla nowicjusza wydają się aż absurdalne. Jednak nie zawsze tak jest.
Napisałem w poście, że bufor jest jak najbardziej możliwy do podpięcia w kolumnie półkowej, tylko trzeba mieć świadomość co się chce uzyskać.
Jeśli chcesz destylat ortodoksyjny to bufor jest beee.
Jeśli chcesz ominąć (z jakiś tam powodów) etap starzenia i długotrwałego przygotowywania destylatu to gadżety typu OLM i Bufor są jak najbardziej na miejscu. Chociaż podobne efekty które uzyskamy przy pomocy tych gadżetów można uzyskać także i bez ich użycia. Możliwości jest multum. Wystarczy cierpliwość i doświadczenia.
Wracając do twojej rozpaczy...
kiwitom23 pisze: Teraz już całkiem jestem w kropce :odlot: jak potraktować moje odpędy smakowe, szkoda mi ich zmarnować, bo roboty i sprzątania :oops: po nich miałem co nie miara.
Nie wiem co chcesz uzyskać? Jeśli destylat ortodoksyjny to wywalasz bufor i OLM i zaprzęgasz do roboty alkoholomierz i regulator mocy.
kiwitom pisze:Bufor bardzo ułatwia proces, ale z drugiej strony prawie eliminuje pogony, gdzie ponoć jest najwięcej smaków i aromatów.
W tym zdaniu potwierdzasz - nie można zjeść ciastko i mieć ciastko...

Re: Bufor do kolumny półkowej

: piątek, 15 paź 2021, 10:20
autor: kooalla
A więc tak ponieważ zostało mi 75 cm rury 54mm miedź to zrobię dodatkowy katalizator i zasypię sprężynkami ko.
W zależności od oczekiwań będę zakładał bufor plus kolumna i olm lub bufor plus kolumna plus 75 cm katalizator i olm..
Kolega przyniósł mi OLM, ale nie jestem pewien czy on zadziała.
Zobaczcie na foto.
Co sądzicie?

Re: Bufor do kolumny półkowej

: piątek, 15 paź 2021, 10:49
autor: wolan
Pewnie zadziała, tylko podparcie do sprężynek wygnij na, kształt stożka. Wtedy płynąca flegma trafi na ta mała półeczkę.

Re: Bufor do kolumny półkowej

: piątek, 15 paź 2021, 13:11
autor: kiwitom23
lesgo58 pisze:Po pierwsze... Nie jestem żadnym guru...
Oj jesteś, jesteś, tyle wiedzy zdobyłem dzięki Twoim postom, że do nikogo innego na forum nie daje się tego przyrównać. W tym miejscu naprawdę chciałbym Ci za to serdecznie podziękować, bo odwalasz znakomitą robotę :respect:

A tak na marginesie, to rozpracowałeś proces rektyfikacji na czynniki pierwsze i trudno po lekturze Twoich postów mieć jeszcze wątpliwości. Jest to pełne kompedium wiedzy. A czy byłbyś tak dobry i nie zrobił podobnego opracowania na kolumnę półkową? Wielu osobom by się to z pewnością przydało, bo co rusz widzę jakieś wątpliwości w postach.