Strona 1 z 1

Pot still 54mm

: niedziela, 17 sty 2021, 11:39
autor: Mefiu95
Witam wszystkich. Czy taka konstrukcja pot stilla z rury 54mm ma prawo bytu. Oczywiście rysunek jest podglądowy. Dojdzie jeszcze rzecz jasna reflux. Pot still będzie pracować na kegu 50l. Wszelkie uwagi i chłosty mile widziane.

Re: Pot still 54mm

: poniedziałek, 18 sty 2021, 06:21
autor: .Gacek
Ogólnie to w budowie potstilla nie ma nic skomplikowanego ale w Twoim przypadku wyróżnia się chłodnica prosta. Rura wewnętrzna ma sporą średnicę 28mm. Z reguły jest to średnica płaszcza chłodzącego bo fi rurki wewnątrz to 15 mm. Nie napisałeś nic o długościach poszczególnych elementów ani o grzałkach jakie będziesz chciał zastosować.
Wydaje mi się to dość ważne, może się okazać taka sytuacja że przy krótkiej chłodnicy i mocnym grzaniu część z par nie zostanie schłodzona...
Poszedł bym sprawdzoną ścieżką chłodnicy na rurach 28/15.

Re: Pot still 54mm

: poniedziałek, 18 sty 2021, 10:29
autor: Mefiu95
Grzanie na początku gazowe. Z czasem będzie elektryczne. Rura 54mm tak myślałem o długości 70cm.

Re: Pot still 54mm

: poniedziałek, 18 sty 2021, 16:04
autor: Góral bagienny
Mam PSa z DM. Nie napisałeś najważniejszego co masz zamiar gotować ;)
Rura 54mm dł. deflegmatora 80cm. bez refluksu.
Ja gotowałem na nim tylko owoce i zboże cukier może z 3 razy :)
Przy kegu 50l trochu czasu przy nim spędzisz :D