Pot still (pytania i pomoc)
: środa, 12 lut 2020, 16:59
Witam jest to mój pierwszy post więc przepraszam z góry jeżeli taki temat był.
A więc od dłuższego czasu czytam forum i poszukuję rysunków technicznych związanych z budową kolumn/potstilli na których uzyskam bardzo wysoką jakość produktu .
Ostatnimi czasy udało mi się (z końcówek) zbudować takie coś jak na zdjęciu.
Jest to rurka Cu ø28 (od pokrywy) ok 50cm wypełniona zmywakami z Lidla później jest druga część która też ma ok 50 cm i jest to łączone gw 1/2'', później dwa kolanka 90º i kąt ok 45º gdzie znajduje się chłodnica liebiga (rurka ø18 z płaszczem ø28) ok 40 - 50 cm.
Na szczycie deflegmatora owinąłem wężyk ø10 na długości ok 45cm który w zamyśle ma spełniać rolę refluksu.
Pierwsze psocenie:
Wsad 15 L ( garnek o pojemności 17L) cukrówka ok 14-15%
wychodzi ok 2L surówki (zbieram wszystko prawie do 0%)
Drugie psocenie:
ok 15L 30% rozrobionej surówki
przy trzymaniu temperatury uzyskałem wczoraj ok 3L 93% urobku jednak w zapachu i smaku po rozrobieniu nie jest co do końca czysty napitek. Czuć posmak i zapach bimbrowy jednak nie tak bardzo jak wcześniej kiedy używałem potstilla z odstojnikiem .
Pytanie moje jest takie:
- co trzeba by dodać/przerobić w tej konstrukcji aby pozbyć się tych zapachów i smaku ?
- co zrobić aby można było odbierać trochę szybciej zachowując ten %?
A więc od dłuższego czasu czytam forum i poszukuję rysunków technicznych związanych z budową kolumn/potstilli na których uzyskam bardzo wysoką jakość produktu .
Ostatnimi czasy udało mi się (z końcówek) zbudować takie coś jak na zdjęciu.
Jest to rurka Cu ø28 (od pokrywy) ok 50cm wypełniona zmywakami z Lidla później jest druga część która też ma ok 50 cm i jest to łączone gw 1/2'', później dwa kolanka 90º i kąt ok 45º gdzie znajduje się chłodnica liebiga (rurka ø18 z płaszczem ø28) ok 40 - 50 cm.
Na szczycie deflegmatora owinąłem wężyk ø10 na długości ok 45cm który w zamyśle ma spełniać rolę refluksu.
Pierwsze psocenie:
Wsad 15 L ( garnek o pojemności 17L) cukrówka ok 14-15%
wychodzi ok 2L surówki (zbieram wszystko prawie do 0%)
Drugie psocenie:
ok 15L 30% rozrobionej surówki
przy trzymaniu temperatury uzyskałem wczoraj ok 3L 93% urobku jednak w zapachu i smaku po rozrobieniu nie jest co do końca czysty napitek. Czuć posmak i zapach bimbrowy jednak nie tak bardzo jak wcześniej kiedy używałem potstilla z odstojnikiem .
Pytanie moje jest takie:
- co trzeba by dodać/przerobić w tej konstrukcji aby pozbyć się tych zapachów i smaku ?
- co zrobić aby można było odbierać trochę szybciej zachowując ten %?