Strona 1 z 1

Pot still (pytania i pomoc)

: środa, 12 lut 2020, 16:59
autor: vinkov
Witam jest to mój pierwszy post więc przepraszam z góry jeżeli taki temat był.

A więc od dłuższego czasu czytam forum i poszukuję rysunków technicznych związanych z budową kolumn/potstilli na których uzyskam bardzo wysoką jakość produktu :D.
Ostatnimi czasy udało mi się (z końcówek) zbudować takie coś jak na zdjęciu.
Jest to rurka Cu ø28 (od pokrywy) ok 50cm wypełniona zmywakami z Lidla później jest druga część która też ma ok 50 cm i jest to łączone gw 1/2'', później dwa kolanka 90º i kąt ok 45º gdzie znajduje się chłodnica liebiga (rurka ø18 z płaszczem ø28) ok 40 - 50 cm.
Na szczycie deflegmatora owinąłem wężyk ø10 na długości ok 45cm który w zamyśle ma spełniać rolę refluksu.
Pierwsze psocenie:
Wsad 15 L ( garnek o pojemności 17L) cukrówka ok 14-15%
wychodzi ok 2L surówki (zbieram wszystko prawie do 0%)
Drugie psocenie:
ok 15L 30% rozrobionej surówki
przy trzymaniu temperatury uzyskałem wczoraj ok 3L 93% urobku jednak w zapachu i smaku po rozrobieniu nie jest co do końca czysty napitek. Czuć posmak i zapach bimbrowy jednak nie tak bardzo jak wcześniej kiedy używałem potstilla z odstojnikiem :P .
Pytanie moje jest takie:
- co trzeba by dodać/przerobić w tej konstrukcji aby pozbyć się tych zapachów i smaku ?
- co zrobić aby można było odbierać trochę szybciej zachowując ten %?

Re: Pot still (pytania i pomoc)

: środa, 12 lut 2020, 22:07
autor: .Gacek
Witaj na forum.
Jeżeli Twoim głównym celem jest "czysty bimber" czyli destylat bez zapachu drożdży i smaku, który nie wykrzywia twarzy na cztery strony to kieruj się bardziej w stronę budowy kolumny rektyfikacyjnej. Pot-still to jest aparat prosty do destylatów smakowych, nie do cukrówki. Choć wiem że jest spore grono osób, które lubią taki "bimberek" bo przypomina im stare dobre czasy i piękne chwile z młodości.
Jeżeli dalej chcesz iść w rozbudowę tego co masz to raczej wykorzystaj wolną przestrzeń do sufitu oraz zagłębij się w tematy na forum.
Jeżeli chcesz odbierać urobek szybciej musisz zwiększyć średnicę, jeżeli chcesz uzyskać czystszy destylat musisz nauczyć się robić dobre nastawy i zainwestować w sprężynki.
Poszukaj haseł ministill, bokakob.

Re: Pot still (pytania i pomoc)

: czwartek, 13 lut 2020, 11:30
autor: vinkov
Dzięki za odpowiedź :)
Chciałbym stworzyć kolumnę rektyfikacyjną samemu. Tylko nie wiem na jaką się zdecydować i jaką zacząć budować?
To co mam chciałbym rozbudować aby móc mieć bardzo dobre smakówki.
Pytanie do sprzętu który mam czy mogę z tej średnicy ø28 mogę przejść np na średnicę ø45 ?
I czy wszystkie "luźnie" miejsca w pokrywie mogę zaślepić?

Re: Pot still (pytania i pomoc)

: czwartek, 13 lut 2020, 14:58
autor: .Gacek
Jeżeli chcesz przejść na większą średnicę to zastanów się nad większym kotłem. Rozumiem, że myślisz nad średnicą fi 42mm bo fi45 z miedzi chyba nie ma, a później jest fi 54mm. Wytłumacz o co chodzi z tymi luźnymi miejscami w pokrywie...

Re: Pot still (pytania i pomoc)

: czwartek, 13 lut 2020, 16:01
autor: vinkov
Przepraszam faktycznie nie opisałem dokładnie tego określenia.
Chodziło mi o ten trzpień który podczas normalnego gotowania wychodzi i blokuje rączkę żeby nie otworzyć szybkowaru.
Jest na tej pokrywie jeszcze jeden zaślepiony otwór taką czerwoną gumką. I chodziło mi o to czy te wszystkie miejsca należy uszczelnić?

Re: Pot still (pytania i pomoc)

: czwartek, 13 lut 2020, 23:13
autor: robert4you
Tak, należy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka