Strona 1 z 1

kwasomierz

: czwartek, 15 lis 2018, 11:07
autor: blondie
Hej, próbowałam moje wino wytrawne z winogron i wydaje mi się za mało kwaskowe, ale boję się, że jak dodam kwasku to zepsuje. I tak się zastanawiam czy kwasomierz mi w jakiś sposób pomoże, czy warto to kupić? Ktoś korzysta z tego urządzenia i czy to prawda, że ten płyn ma krótki termin ważności?

Re: kwasomierz

: czwartek, 15 lis 2018, 13:13
autor: rebeliant
Napisz coś więcej o tym winie. Z jakiej odmiany?, jak je robiłeś? Kwasomierz kup i zmierz. Tylko musisz wziąć jeszcze dwie rzeczy pod uwagę.
1. Czy będziesz przeprowadzał fermentację jabłkowo-mlekową. Jeśli tak to kwasowość ci jeszcze spadnie i tu bym się zastanowił czy ją przeprowadzać.
2. Podczas stabilizacji może wytrącić się jeszcze kwas winowy i też spadnie kwasowość. Dlatego kwas cytrynowy jest jak najbardziej ok w tym przypadku.

Mi płyn do pomiarów nigdy nie przetrwał dłużej niż rok. Ale w sumie mierze nim tylko sok przed fermentacją. Po fermentacji korzystam z bardziej dokładnych pomiarów.

Re: kwasomierz

: niedziela, 18 lis 2018, 12:38
autor: blondie
Nie wiem jaka to odmiana winogron. 15 kg winogron, potem wlałam drożdże, pożywkę i trochę cukru.
Nie będę robiła fermentacji jabłkowo-mlekowej, ale jeszcze poczekam z tym kwaskiem. Zdecydowałam się zamówić ten kwasomierz. Ale czy jest coś na co powinnam zwrócić uwagę? Czy taki normalny się nadaje: https://czerwonadynia.pl/Winiarstwo/Akc ... okach.html ?

Re: kwasomierz

: poniedziałek, 19 lis 2018, 12:43
autor: rebeliant
Tak, nadaje się. Jest w miarę tani i w miarę dokładny.

P.S. Sorry za męskie końcówki niektórych wyrazów ;)

Re: kwasomierz

: poniedziałek, 19 lis 2018, 18:41
autor: blondie
Dzięki wielkie :) To moje początki z winem, dlatego nie chcę nic zepsuć.
W takim razie kupuję :) A skoro już zamawiam, to może jest coś jeszcze niezbędnego, albo chociaż co warto mieć jeśli chodzi o robienie tego trunku?

Re: kwasomierz

: poniedziałek, 19 lis 2018, 20:02
autor: nike21
A nie lepiej zakupić miernik PH? Mam taki i szczerze polecam.

Re: kwasomierz

: poniedziałek, 19 lis 2018, 20:28
autor: rebeliant
Miernik pH jak sama nazwa wskazuje służy do mierzenia pH! a nie do mierzenia kwasów w winie. :shock:

Re: kwasomierz

: poniedziałek, 19 lis 2018, 20:42
autor: blondie
Dlaczego miernik pH? Czy pomiar będzie dokładniejszy niż ten zrobiony kwasomierzem? Teraz już sama nie wiem. Kompletując moje zamówienie znalazłam jeszcze takie coś. Myślałam żeby kupić i kwasomierz i te papierki.

Re: kwasomierz

: poniedziałek, 19 lis 2018, 21:56
autor: inblue
@rebeliant - Masz rację, dlatego też ułatwia ustalenie punktu końcowego przy miareczkowaniu.
Przy winach białych nie ma zazwyczaj kłopotów z uchwyceniem zmiany barwy.
Sprawa się komplikuje przy miareczkowaniu win czerwonych.
Wspomagając się pH-metrem nie trzeba wytężać wzroku i zastanawiać się czy to już, czy jeszcze nie.
@blondie - Kup kwasomierz i cukromierz np. ten,
papierki wskaźnikowe sobie daruj.

Re: kwasomierz

: wtorek, 20 lis 2018, 18:26
autor: blondie
Dziękuję Wam za podpowiedzi. Zamawiam kwasomierz i cukromierz, i może jeszcze coś ciekawego znajdę :)