Strona 1 z 1

Fioletowy osad w lewarze do wina

: czwartek, 28 cze 2018, 21:07
autor: qwerty01
Witam.
Posiadam pompkę jak na zdjęciu: Obrazek

Używałem do przelewania wina z ryżu oraz miodów pitnych. Niestety zauważyłem, że na tej rurce wylotowej jest fioletowy osad.
Obrazek
Obrazek
Płukanie gorącą wodą usunęło połowę, ale to zostało. Pirosiarczyn, czy wywalić w cholerę?

Re: Fioletowe nieszczęście

: czwartek, 28 cze 2018, 22:11
autor: wawaldek11
Kwasek lub soda na ciepło.

Re: Fioletowe nieszczęście

: czwartek, 28 cze 2018, 22:35
autor: masterpaw2
Jeśli waldka rady nie pomogą, zmień na wężyk silikonowy (zawsze będziesz mógł go wygotować)

Re: Fioletowe nieszczęście

: czwartek, 28 cze 2018, 23:18
autor: wawaldek11
Mimo nieciekawego skojarzenia fioletu wcale bym się nie bał. Skąd się wziął? Z pijalnych trunków. Co Cię nie zabije, to Cię wzmocni :mrgreen:

Re: Fioletowy osad w lewarze do wina

: piątek, 29 cze 2018, 20:04
autor: ramzol
Jakiego koloru było winko? Bo niekiedy to normalne tylko zlewasz znad tego osadu.

Re: Fioletowy osad w lewarze do wina

: sobota, 30 cze 2018, 12:36
autor: qwerty01
Wino ryżowe było żółte (jak słoma). Miód pitny złocisty (jak pszenica) a drugie jasny brąz.

Re: Fioletowy osad w lewarze do wina

: sobota, 30 cze 2018, 13:36
autor: wawaldek11
To chyba tylko barwnik z mieszka mógł zakolorować rurę :shock:

Re: Fioletowy osad w lewarze do wina

: sobota, 30 cze 2018, 14:42
autor: masterpaw2
A jeśli nie było dobrze przepłukane po użyciu, jakieś bakterie, grzybki.....

Re: Fioletowy osad w lewarze do wina

: niedziela, 1 lip 2018, 10:24
autor: ramzol
Osad powstał przy zlewaniu czy zauważyłeś go później. Po kilku dniach?

Re: Fioletowy osad w lewarze do wina

: niedziela, 1 lip 2018, 10:39
autor: qwerty01
Po kilku dniach. Na początku był ledwo widoczny, a potem coraz bardziej. Płukanie w kwasku czy sodzie nie pomogło.

Re: Fioletowy osad w lewarze do wina

: niedziela, 1 lip 2018, 12:43
autor: Pretender
Spróbuj OXY z biedry, Ja tak doczyściłem fermentor kiedyś.

Re: Fioletowy osad w lewarze do wina

: niedziela, 1 lip 2018, 15:45
autor: ramzol
Otwórz butelkę odlej odrobinę i zostaw. Utlenione wino pozostałe w wężyku jest ciemno brązowe nie fioletowe, chyba że winogronowe itp. Cos się wypłukało i wytrąciło.
Zmień pompkę na wężyk fi 8 i zlewaj grawitacyjnie. Do tego zacisk na końcówkę lub wciskamy wężyk fi 6 jako redukcja. Wolniej, bez zbędnego napowietrzania.