Strona 22 z 37

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 15 sty 2019, 17:53
autor: arTii
Duch Wina pisze: :scratch: :idea: W takim razie ja się zgłaszam na "Pierwszo Zalewacza" nowych beczek :D . Mogę zalewać, poprawnie zrobionym młodym czerwonym Regentem & Rondem & St.Croix'em. Powiedzmy 4 beczki 50 litrów na rok. Za usługę nie obciążę, a i butelkę z mazowieckiego cru dorzucę ;)
Pozdrawiam,
Duch Wina
Hmmm.... kusząca propozycja...
Masz teraz takie wino? Jeśli tak, to podpowiedzcie forumowicze gdzie najlepiej kupić 2 beczki...
Chociaż wolał bym 30l niż 50l ale może jeszcze się zastanowię.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 16 sty 2019, 08:19
autor: Duch Wina
W tej chwili nie mam już wina nie dębionego. 2x20 litrów już wymoczyło moją nową beczkę. Resztę, koło 200 l, nadębiałem tradycyjnie chipsami podczas obu fermentacji. Niemniej dębienie chipsowe jest na tyle delikatne, że mogę jeszcze raz jakąś partię puścić na beczkę i zrobić wino o bardziej zdecydowanym charakterze. Warunek, beczka nowa od sprawdzonego producenta. Nie chcę ryzykować zmarnowania dużej partii zacnego wina. Ono nie jest przeznaczone na rurki.
30 l idealnie pasuje na taki eksperyment. Ja kupiłem beczkę węgierską (znajdziesz opis w tym temacie). Jestem z niej zadowolony jeśli chodzi o wino. Za mocniejsze trunki dopiero się biorę więc nie mogę z autopsji recenzować jej jakości.
Pozdrawiam,
Duch Wina

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 16 sty 2019, 10:27
autor: masterpaw2
Koledzy, ma ktoś może doświadczenia, jak wpłynie starzenie wina (przygotowanie beczki) na późniejszy z niego destylat? Zastanawiam się nad zakupem 30l malucha, dysponuję odpowiednią ilością wina/nastawu z ciemnych winogron, jak i "jabłecznika". Docelowo beczka byłaby zalana destylatem z tego drugiego. Macie jakieś sugestie?

Re: RE: Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 16 sty 2019, 11:01
autor: dynio
Duch Wina pisze:W takim razie ja się zgłaszam na "Pierwszo Zalewacza" nowych beczek :D . Mogę zalewać, poprawnie zrobionym młodym czerwonym Regentem & Rondem & St.Croix'em. Powiedzmy 4 beczki 50 litrów na rok. Za usługę nie obciążę, a i butelkę z mazowieckiego cru dorzucę ;)
Pozdrawiam,
Duch Wina
Witam, jeżeli oferta aktualna to piszę się na zalanie 1 węgierskiej beczki 50L
Pzdr
Tomek

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 16 sty 2019, 13:17
autor: Duch Wina
Jeśli beczka nowa, dębowa, wypalona średnio lub powyżej to dawaj.
Pozdrawiam,
Duch Wina

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 16 sty 2019, 13:26
autor: dynio
Ok. Bede już pisał na pw

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 17 sty 2019, 00:21
autor: arTii
Czyli rozumiem że się spóźniłem :( Tak to jest jeśli się pracuje długo...

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 17 sty 2019, 02:03
autor: wawaldek11
Chyba nie - 200 l jest ;)
Jak planujecie przesłać, żeby się nie napowietrzyło?

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 17 sty 2019, 09:38
autor: arTii
yyy.... myślałem, że beczka jedzie do właściciela wina i tam leży, a po wszystkim wraca do właściciela beczki :D
W końcu to żeby wino się nie przedębiło, to właściciel wina powinien sobie sprawdzać.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 17 sty 2019, 09:57
autor: Duch Wina
Dobrze myślałeś. Niby jak inaczej.
On tam do nas strzelił oczkiem ;)
Pozdrawiam,
Duch Wina

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 17 sty 2019, 13:19
autor: silvio2007
masterpaw2 pisze:Koledzy, ma ktoś może doświadczenia, jak wpłynie starzenie wina (przygotowanie beczki) na późniejszy z niego destylat?
Kolego serdeczny nie odpowiem Tobie jak wpłynie zalewanie winem beczki na smak. Mam póki co dwie beczki, trzecia już prawie w drodze :D .
Obie średnio wypalone, wypłukane kilka razy wodą i zalewane destylatem. Uważam, że nie trzeba ługować beczek. Po kilku tygodniach faktycznie alkohol był "przedębiony", prawie jak rozpuszczona w alko smoła. Nie pamiętam czy dwa być może cztery miesiące wszystko w najlepszym porządku. Oznaki tzw. przedębienia zaczęły zanikać, alkohol zaczął zdecydowanie się poprawiać w smaku.
Jedną swoją beczułkę zalewam już pięć lat tylko destylatem z jabłek, natomiast drugą destylatem z kompotów, dżemów i soków owocowych.
Żadna z nich nie była powtórnie wypalana, dolewam tylko świeżego destylatu w miarę jak wypijam z obu beczułek.
Czy tzw. przedębienie istnieje czy to jest to być może jakiś mit? Nie mnie oceniać. Moje beczułki stoją, od lat już, w murowanej z kamienia piwnicy, gdzie jest względnie wysoka wilgotność. I z pełnym przekonaniem stwierdzam, że nie ma niczego lepszego od destylatu przechowywanego w porządnej dębowej beczce.
Pozdrawiam
Sylwek

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 17 sty 2019, 15:08
autor: Duch Wina
Ciekawy wątek.
A jaka wielkość beczki? Beczki od jakiego porządnego producenta? Mam nadzieję, że to przedębienie nie zniknęło na skutek dolewania świeżego destylatu?
Pozdrawiam,
Duch Wina

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 17 sty 2019, 15:45
autor: michal278
Do kol. Duchwina: Tak po krótce: Beczka 22l Okruta nowa, średnio palona, wino czerwone 5l baniak niestety już nie do kupienia w biedrze, tak zabarwia ale po czasie brąz się zrobił w beczce. Co do projektowania wina [URL]http://winodomowedwazero.blogspot.com/2 ... l?m=1/[URL] Wina z hybryd potrafią podczas leżakowania w beczce uwypuklić negatywne cechy. Powracając do beczek to beczki węgierskie i francuskie to są zupełnie inne beczki. Troche inna technika wykonania i surowiec inny. Mamy jeszcze producentów z zachodniej granicy w Niemczech i Morawach, z Moraw mam. 115 i 150l beczkę. Węgry to pojemności 25-50-100-150-200l.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 17 sty 2019, 16:25
autor: zenicior
Ja mam podobny problem może nie do końca problem bo już druga beczka zalana, pierwsza juz 3 krotnie ale nie wytrzymywała dłużej jak 6 miesięcy. Wiadomo że czas prezentów za nami i co za tym idzie poprosiłem mikołajke o zakup takowej beczki 10 l tylko tej tańszej bodajże 210- 240 z wysyłką no i cóż mogę powiedzieć beczka przygotowana jak naležy zgodnie z instrukcją i sztuką no i stęchly zapach. Kolor tak jak u ciebie po dwóch dniach jest ciemny ciemny ale wlaśnie problemem u mnie nie jest kolor tylko zapach wiadomo ze juz tego nie czuć ale jak to sie bedzie mialo po 5 latach?

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 17 sty 2019, 21:56
autor: Duch Wina
He, he, a to o takie wino chodzi. Ja się ciągnie nie mogę przestawić. Dla mnie wino to wino. Czyli coś zrobionego z owoców krzewu winnego bez dodatku wody. Pod tym względem jestem purystą. Wino bananowe mnie rozwaliło:) Oczywiście wiem, że to nie to forum i tu dopuszcza się nazywanie ... aroniaka...(?)...winem. Z resztą ostatnio zajrzałem na winogrona.org, a wspomnę, że tam kiedyś bardzo dawno temu (2003) umawialiśmy się, że dyskutujemy tylko o winie. I co widzę? "Wino" z aronii:) Świat się kończy.
Ciekawi mnie temat z jakich hybryd robiłeś wina i co się stało po leżakowaniu w beczce? Wina robię od 2005, ale w temat beczek dopiero wchodzę więc wole się dowiedzieć co mi grozi. Chodzi Ci o lisie/tytoniowe aromaty? Czy o coś zupełnie innego?
Określenie "inne beczki" też do mnie nie przemawia. Lepsze, gorsze, do czegoś innego?
Pozdrawiam,
Duch Wina

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: sobota, 19 sty 2019, 13:47
autor: michal278
Do Duch wina, mi chodziło o sposób robienia wina- inne drożdże oraz sposób produkcji , inny smak. Oprócz aronii od dawna są tam też opisane inne wina. Rozmawiając o winie z winogron oczywiście mówimy o winie z samego soku. Nie lezakowałem wina jeszcze w beczce, ale pilem wiele win poprawnie zrobionych i przed i po lezakowaniu i potrafiły się uwypuklić cechy ziemistości i zieleniny, często na końcu. Po prostu wg mnie do beczki nadaja się wina z naprawdę dobrych roczników, a o takie wina u nas trudno. Mi się wydaje że w beczce oprócz filtracji, reakcji między składnikami wina i ługowaniu drewna dochodzi do utleniania. Nie każde wino to lubi.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: sobota, 19 sty 2019, 17:04
autor: zarazek4
Jaki stopień wypalenia beczki wybrać do starzenia śliwowicy, a jaki do calvadosa. :scratch:

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: sobota, 19 sty 2019, 18:07
autor: Doody
Do destylatów owocowych lepiej wybrać beczkę tylko lekko tostowaną. Do zbożówek - mocno paloną.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: sobota, 19 sty 2019, 18:11
autor: zarazek4
A nie tostowana też może być.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: niedziela, 20 sty 2019, 21:46
autor: Duch Wina
michal278 pisze:...po lezakowaniu i potrafiły się uwypuklić cechy ziemistości i zieleniny, często na końcu. ...
Tu masz rację. Ostatnio na winnym forum dyskutowaliśmy sprawę szybkiego "umierania" Marquette. Na świeżo wino jest bardzo fajne owocowe, prawie gładkie. Po 3 latach masz już zmaderyzowane aromaty z suszoną czy wręcz wędzoną śliwką. W ustach tak jak piszesz zielenina, może jeszcze nie ziemistość ale jakiś dym z czarnym bzem. Zdecydowanie traci z czasem. Do beczki z pewnością bym tego wina nie dał. Regent jest u Niemców często starzony w beczkach. U nas też to robią.
Pozdrawiam,
Duch Wina

Re: RE: Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 21 sty 2019, 08:20
autor: michal278
Mi akurat taki efekt Marquette nie przeszkadza, wydaje się mi że jeszcze trzeba by było ją potrzymać z rok. To co robią winnice na zachodzie, często poparte jest laboratorium. Tak samo się to tyczy whisky czy whiskey często niestety. Ja takie wina i alkohole traktuje jako produkty chemiczne.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 21 sty 2019, 11:46
autor: Duch Wina
Sugerujesz, że po roku zielone taniny i ziemistość ustąpią? Czy chcesz powiedzieć, że to lubisz? Ja jednak wolę wina świeże pełne owocowych aromatów.
Pozdrawiam,
Duch Wina

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 22 sty 2019, 15:31
autor: huba74
Witam, miałem 50l wina z bianki za szybka fermentacjia i śmierdzi śiarą wlałem do beczki i już go nie ma. Takie dobre

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 22 sty 2019, 18:30
autor: Duch Wina
Beczka była nieszczelna?!

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 23 sty 2019, 07:09
autor: Czarodziejka
Kolega huba :pije: wszystko :piwo: :D

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 23 sty 2019, 14:13
autor: michal278
Lubie wina owocowe, ale wolę ciężkie, taniczne. Beczka ma w sobie warstwę węgla przez który następuje wymiana. Ktoś pisał że po roku wsad był nie pijalny, po następnym ustąpił efekt parkietu.
Beczka to odpowiedni surowiec, cierpliwość i wyczucie.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 23 sty 2019, 15:10
autor: huba74
Beczka szczelna - po prostu wypite. W 2018 zrobiłem 2000l rondo, regent, bianka, solaris, czeka do jesieni.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 23 sty 2019, 22:43
autor: Duch Wina
To masz ładną winnicę. Z 500 krzewów?
Bianka słynie z tego, że się lubi utleniać. Ciekawe, że pomimo to beczka jej pomogła.
Pozdrawiam,
Duch Wina

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 24 sty 2019, 07:41
autor: huba74
Zauważyłem że bianke trzeba fermentować w niższej temperaturze, wszystkie białe wina są sto razy lepsze.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 24 sty 2019, 11:56
autor: Duch Wina
Jak fermentować Solarisa gdy zbiory w sierpniu, a na zewnątrz +30? Nawet w piwnicy +22. Masz jakąś instalację do chłodzenia?
Pozdrawiam,
DW

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 24 sty 2019, 14:30
autor: huba74
U mnie w piwnicy 15,16 stopni, schładzam wodm. Piwnica w ziemi mam zamiar zrobić 3m2 lodówke jak u zbynka.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 24 sty 2019, 17:23
autor: Zbyszek T
Pod Solarisa potrzebna lodówka, a pod późniejsze odmiany, koło 10 października, to już najczęściej w piwnicy chłodno i noce zimne.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 24 sty 2019, 17:58
autor: huba74
A kture wam bardziej smakuje, u mnie białe 1,bianka 2,muskat, 3 solaris, lato przychodzi gorąco to od tej bianki nie mogę odejść bo nie wiem cz mam jakieś inne podniebienie.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: niedziela, 27 sty 2019, 11:40
autor: kwik44
Kilka użytecznych informacji o beczkach: link . Świetne podsumowane.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 29 sty 2019, 20:44
autor: ludwinkb
Od dłuższego czasu mam zamiar kupić beczkę dębową bardziej pod mocne trunki. Miała to być 15l ale po tel. do Pawłowianki :shock: (chyba) właściciel wytłumaczył mi co i jak. Decyzja w końcu zapadła 50l tylko od kogo? Dzwoniłem do Targańskiego (kolega ma od niego 5l), Boros Oak Barrels i do Pawłowianki. Doradzicie kogo wybrać, piszę do tych co je użytkują. I czym wcześniej zalać po przygotowaniu beczki; wino czy alkohol. Winem dysponuje, na coś mocniejszego musi poczekać. Czytałem wątek i chcę poznać konkretne opinie.
Wypalenie średnie lub średnie +

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 29 sty 2019, 21:42
autor: Doody
Jak kupować dobrą beczkę to tylko podczas akcji na białym forum organizowanej przez magasa. Beczka z francuskiego dębu, po francuskim winie, przerobiona i wypalona ponownie. Nadaje się do zalania niezwłocznie po zakupie bez żadnego ługowania.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 29 sty 2019, 22:23
autor: gary1966
Serwus, według mojej wiedzy mbeczki są po winie hiszpańskim, natomiast cała reszta jest francuska. Chyba, że się pozmieniało?

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 29 sty 2019, 23:03
autor: Doody
Gary, pewnie masz rację . Chyba mnie się coś pomyliło. ;)

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: niedziela, 3 lut 2019, 12:30
autor: Szlumf
Ktoś może ma beczkę od tego sprzedawcy? https://www.olx.pl/oferta/produkcja-eli ... sLVPT.html. Jeżeli tak to poproszę o ocenę. Cena przystępna. Obręcze z nierdzewki i na zdjęciach w miarę poprawne ułożenie słoi. Niepokoi mnie trochę to, ze sprzedawca w każdym ogłoszeniu ze swojej oferty jest z innego miasta.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: niedziela, 3 lut 2019, 14:21
autor: henik
Bo to, UA jest!