Strona 37 z 58

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 20 sie 2018, 19:37
autor: sargas
Dopytaj o cenę bo różnica będzie niewielka między np 5L a 15L

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 20 sie 2018, 19:42
autor: masterpaw2
Kol. sargas, a nie pytałeś przypadkiem pana Romana, czy nie robi obręczy z nierdzewki? Bo to u Ciebie raczej na ocynk wygląda. Podstawka jakaś jest?

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 20 sie 2018, 19:50
autor: sargas
Jest podstawka brak na zdjęciach o obręcze nie pytałem. Dzwońcie jest numer podany naprawdę miły człowiek i można fajnie pogawędzić.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 21 sie 2018, 06:58
autor: Adaszcz31
Rozmawiałem z panem Romanem wczoraj. Obręcze z nierdzewki na zamówienie i za doplatą. Standardowo ocynk.
Ja nie planuje wielkiej produkcji więc na razie pozostaję przy 5l.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 21 sie 2018, 14:45
autor: Adaszcz31
Dzisiaj byłem u klienta. Towar sezonują w takich beczkach. Chciałem jedną zabrać ale nie mieli na zbyciu akurat ;)

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 21 sie 2018, 18:45
autor: sargas
Kolego dobrze się zastanów nad tymi 5L beczkami. Z tego co koledzy na forum piszą to małe beczki praktycznie do leżakowania średnio się nadają.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 21 sie 2018, 19:42
autor: geoon
Sargas dobrze radzi. 20 litrów to naprawdę minimum pod różnymi względami. Przemyśl to jeszcze 10 razy niż raz postąpić pochopnie. Jeżeli po namysłach stwierdzisz że 5 litrów to jest to czego chcesz wtedy kupuj ale uwierz że pewnie będziesz żałować tej decyzji.

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: niedziela, 2 wrz 2018, 08:09
autor: Barrel Aged
Z racji tego, że nieudało mi się kupić beczki 30-50l używanej po mocnym i smakowym destylacie, kupiłem nową 50l chyba nie opalaną. Zalewać będę destylatem z cukrówki około 65%. Boję się że przedębie -czytałem cały wątek i wiem że z tym są kłopoty. Ogólnie to beczkę potrzebuję do RiSa i wpadłem na pomysł może ktoś chcę wypożyczyć swoją po koniaku, rumie czy innej whisky i za pół roku oddam już po leżakowaniu mojego RiSa.
Pozdrawiam

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: niedziela, 2 wrz 2018, 10:21
autor: kwik44
A co ma zyskać ten RIS od beczki? Bo nie do końca wiem co chcesz uzyskać. Wszystkie opisy, które tutaj są w wątku dotyczą beczki pod długoterminowe przechowywanie destylatu. Z tego co kiedyś czytałem przypadkiem u piwoszy to bardziej do piw pasują smaki po whisky...

Wypalić możesz sam, zdejmij zewnętrzną obręcz, wyciągnij dekiel, opal palnikiem ile chcesz, załóż dekiel i obręcz i masz wypaloną ;)

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 3 wrz 2018, 07:33
autor: Barrel Aged
Risy są leżakowane/starzone po koniaku,brandy, whisky, rumie, sherry, porto , etc. Wychodzi bardzo ceniony przez piwoszy Barrel Aged - Sztos. Także beczułka po Risie może być znakomitym pomysłem na leżakowanie destylatu. Dlatego z chęcią bym pożyczył takową na pół roku a później oddał już z nutami po Risowymi. Chyba za wypalanie się nie wezmę - zbyt skomplikowane , szkoda że nie pomyślałem i nie zamówiłem już taką.
pozdrawiam

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 3 wrz 2018, 11:33
autor: kwik44
Nikt ci takiej beczki nie pożyczy bo już mało kto beczkę ma, a jak już ktoś ma to dojrzewa tam swoje destylaty. I dojrzewa długo... Poza tym, każdy chce beczkę jak najdłużej trzymać więc zwykle ma już zaplanowane kolejne trunki do niej...
Jak masz beczkę i jesteś tak nakręcony na tego RISa to kup z 1- 2 butelki porto, utnij/porąb szczapki dębowe, opal je lub upiecz w piekarniku do zadanej charakterystyki smakowej i zalej na kilka miesięcy. W międzyczasie zrób RISa i niech fermentuje. Jak już będziesz miał szczapy wymoczone w winie, uruchom beczkę, zalej RISem i zapodaj szczapy do beczki. I kontroluj zadębienie, ale myślę, że 3-6 miesięcy może w beczce 50l spokojnie leżeć. Zależy co lubisz. Nie będzie miał ten RIS jakichś super wyraźnych posmaków, ale przynajmniej dojrzeje i coś z porto nabierze. Szczapy najlepiej żeby leżały chociaż z 3 miesiące. Możesz trzymać w ciepłym miejscu/zagrzać wino etc. co przyspieszy wymianę dąb/porto. W międzyczasie niech się szczapy dalej moczą, wylejesz jednego RISa, zalejesz drugim. Możesz zmienić szczapy... Kombinuj ;)

Wersja długa, to zrobić destylat (burbon/brandy?), dać do beczki na 1,5-3 lata i wtedy zalewać RISem... Wcześniej można zalać beczkę winem białym... Możliwości są szerokie.

A, i ważna rzecz - nie uruchamiaj beczki zanim nie będziesz miał szczap i RISa. Raz uruchomiona beczka musi coś w sobie zawierać, inaczej rozeschnie się, albo coś się w niej zalęgnie gdyby nalać samej wody. Kombinują ludzie z piro, kwaskiem cytrynowym, ale nie radzę bo szkoda niepotrzebnie zepsuć beczkę...

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 3 wrz 2018, 13:23
autor: Barrel Aged
Dzięki za info.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 3 wrz 2018, 13:44
autor: manowar
Napisz do Bogusia - Bogi na piwo.org - on swoje piwa Burton Ale starzeje w beczce, ale coś mi się obiło, że beczkę ma małą - może ci coś podpowie.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 19 wrz 2018, 21:04
autor: Duch Wina
Objawiła się taki producent - https://allegro.pl/antalek-debowa-beczka-20l-wypalana-bimber-whisky-i7476053390.html
ujął mnie za serce opisem, że klepki cięte radialnie. Ktoś może testował lub zna tego producenta?
Co sądzicie o tym woskowaniu i olejowaniu?
Pozdrawiam,
Paweł

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 19 wrz 2018, 22:15
autor: Adaszcz31
Ja swoją zalałem winem czerwonym i teraz się sezonuje. Ale coś mi podciąga kapilarnie przy korku.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 20 wrz 2018, 20:05
autor: geoon
@Duch Wina obawiam się że jest to najzwyczajniej mały przekręt czyli beczka z Ukrainy no ale zachęcam Cię do zakupu tylko nie zapomnij zdać relacji na forum ;)

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: piątek, 21 wrz 2018, 03:52
autor: wawaldek11
Adaszcz31 pisze:Ja swoją zalałem winem czerwonym i teraz się sezonuje. Ale coś mi podciąga kapilarnie przy korku.

Pod korek zalałeś?

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: piątek, 21 wrz 2018, 15:31
autor: Adaszcz31
Zostawiłem jakieś 2cm. Potem odlałem 1l.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: piątek, 21 wrz 2018, 17:26
autor: wawaldek11
Szpunt nie "macza" się w winie?
Ale chyba za dużo wlałeś. Winiarze mogą na ten temat więcej powiedzieć.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: niedziela, 23 wrz 2018, 22:24
autor: Doody
Jak korek dotyka wina to go rozpęcza. Nie wyciągniesz korka z beczki.