Strona 1 z 1

Dębowa beczka + płatki dębowe po bourbonie

: piątek, 29 lis 2019, 21:22
autor: Wojtek5
Cześć,
Czy ktoś próbował wsypać płatki dębowe do beczki dębowej w celu zmiany smaku wódki/destylatu?
dokładnie mam na myśli:
Zwykła dębowa beczka, zalanie wódką lub destylatem i wsypanie do niej płatków dębowych np. po bourbonie, Whisky Teenesee, Rumie czy innych w celu zwielokrotnienia lub zmiany walorów smakowych.

Jeśli tak to porsiłbym o podzielenie się swoimi doświadczeniami jak wyszło

Re: Dębowa beczka + płatki dębowe po bourbonie

: sobota, 30 lis 2019, 10:28
autor: Doody
Zwykle już z beczki dostaje się w nadmiarze "dobroci beczkowej", więc trzeba uważać żeby nie przedębić trunku. Płatki raczej dodaję się do dedtylatów leżakowanych w szkle lub nierdzewce.

Re: Dębowa beczka + płatki dębowe po bourbonie

: niedziela, 24 maja 2020, 19:04
autor: mody170
Odkopię temat bo mam dylemat. Jakiś czas temu stałem się posiadaczem 10l dębowej beczki średnio wypalonej I to co z niej wychodzi to istny balsam. Szkło może sie schować I to dość głęboko. Naszła mnie ostatnio taka refleksja. Jeśli beczka przestanie juz oddawać swoje smaki, zamiast ją rozbierać, zdzierać wierzchnią warstwe I wypalać ponownie (boje się ze nie złożę jej z powrotem lub ją zniszcze) czy po wrzuceniu do beczki własnych szczap dębowych uzyska się taki sam efekt jeśli chodzi o nuty zapachowe takie jakby starej piwnicy, suszonej śliwki jak to mają sklepowe whisky I koniaki ? Czy jest to efekt utleniania I dostępu powietrza do beczki czy raczej drewna I juz wlasnej roboty szczapki tego czegoś nie oddadzą? Może ktoś już próbowal czegoś takiego?

Re: Dębowa beczka + płatki dębowe po bourbonie

: niedziela, 24 maja 2020, 20:00
autor: przemekr
Ja zalałem czerwonym wytrawnym z biedry.
Po 4 miesiącach zlałem wino /smakuje rewelacyjnie/, i wlałem bimberek z owoców.

Re: Dębowa beczka + płatki dębowe po bourbonie

: poniedziałek, 25 maja 2020, 00:51
autor: Kamal
Szczapki oddadzą trochę tanin, aromatu drzewa,(celowo pisze drzewa, bo można dodać różnych) do destylatu. Efekt doli dla Angel, będzie dalej :).
Czyli alkohol powinien się bez problemu układać.
K.

Re: Dębowa beczka + płatki dębowe po bourbonie

: poniedziałek, 25 maja 2020, 19:48
autor: Wojtek5
przemekr pisze:Ja zalałem czerwonym wytrawnym z biedry.
Po 4 miesiącach zlałem wino /smakuje rewelacyjnie/, i wlałem bimberek z owoców.
też robiłem podobny eksperyment opisany w tym wątku:
https://alkohole-domowe.com/forum/topic20809.html