Leżakowanie bimbru w beczce dębowej
: sobota, 21 wrz 2019, 19:10
Drodzy użytkownicy,
Potrzebuje waszej pomocy,
Zakupiłem beczkę dębowa sprowadzona ze stanów w której leżakował Jack Daniels Single Barrel, dodam ze nadal pięknie pachnie plan jest taki aby beczkę te zalać destylatem (65-75% ?) i ten destylat będzie lezakowal minimum 8 lat ( pierwsza okazja aby skosztować to będą 18ste urodziny mojej najstarszej córki) a myśle ze ostatki będę sciągał po 18-20 latach. Teraz sprawa jest taka czy muszę coś z ta beczka najpierw zrobić czy można ja od razu zalać? Czy to destylatu dodać np laske wanilii,syrop klonowy, a może dodatkowo płatków dębowych opalanych lub z drewna np. wiśni ? Czy ma ktoś doświadczenie z takimi zabiegami? Będę wdzięczny za każda poradę. Dziękuje.
Potrzebuje waszej pomocy,
Zakupiłem beczkę dębowa sprowadzona ze stanów w której leżakował Jack Daniels Single Barrel, dodam ze nadal pięknie pachnie plan jest taki aby beczkę te zalać destylatem (65-75% ?) i ten destylat będzie lezakowal minimum 8 lat ( pierwsza okazja aby skosztować to będą 18ste urodziny mojej najstarszej córki) a myśle ze ostatki będę sciągał po 18-20 latach. Teraz sprawa jest taka czy muszę coś z ta beczka najpierw zrobić czy można ja od razu zalać? Czy to destylatu dodać np laske wanilii,syrop klonowy, a może dodatkowo płatków dębowych opalanych lub z drewna np. wiśni ? Czy ma ktoś doświadczenie z takimi zabiegami? Będę wdzięczny za każda poradę. Dziękuje.