Strona 1 z 1

Przechowywanie surówki w fermentorach

: niedziela, 22 paź 2017, 13:51
autor: kropelka uk
Witam,
Posiadając kega 50L, zawsze gdy nastaw był gotowy. Zlewałem go z nad osadu i lądował od razu w kotle. Tego samego dnia było po problemie. Teraz przesiadam się na zbiornik 68L. I będę magazynował surówkę.

Jak to ma się z jej przechowywaniem? 2-3 tyg, miesiąc. Czy wystarczą zbiorniki np. Wiadra do fermentacji 30L szczelnie zamknięte? Już po rozrobieniu z wodą do tych 18-20%. Jak długo można to przechowywać?

Może szanowne grono, podzieli się doświadczeniem

Re: Przechowywanie surówki

: niedziela, 22 paź 2017, 16:46
autor: knapio
Surówkę można przechowywać bardzo długo czy rozrobiona czy nie, nic się nie zepsuje. Do przechowywania surówki używam szklanych butelek 5l

Re: Przechowywanie surówki

: niedziela, 22 paź 2017, 17:29
autor: gadaka
Ja zazwyczaj przechowuję w szklanych damach o pojemności 5l

Re: Przechowywanie surówki

: niedziela, 22 paź 2017, 17:34
autor: Searcher
Kanistry HDPE, tanie, wygodne, bezpieczne.

Re: Przechowywanie surówki

: niedziela, 22 paź 2017, 18:36
autor: kwik44
keg pepsi KO - jak się nudzi z braku piwa ;)

Re: Przechowywanie surówki

: niedziela, 22 paź 2017, 20:04
autor: kropelka uk
Dziękuję za pomoc

Re: Przechowywanie surówki

: poniedziałek, 21 wrz 2020, 06:30
autor: Major07
Dodam od siebie, wiem, że sporo czasu minęło, ale może ktoś będzie szukał odpowiedzi. Zdarzyło mi się ostatnio przetrzymać surówkę ponad rok i wszystko ok

Re: Przechowywanie surówki w fermentorach

: środa, 7 paź 2020, 16:43
autor: dzik621
Przecież surówka to też destylat, a więc jako takiej, czas tylko służy na korzyść. A jak jest w stężeniu do 20-25% to może leżeć w plastiku (chociaż na dłuższą metę stosowałbym jednak szkło).

Re: Przechowywanie surówki w fermentorach

: czwartek, 8 paź 2020, 03:28
autor: Alkomen
Podczas metody 2.5 gdy mam około 20L spirytusu z pierwszej rektyfikacji, oszczędzam czas i wstępny odbiór przedgonów przy 55% stężeniu wsadu robię na prawie całej objętości zbiornika 50L, a nie jak zazwyczaj na 20L by potem tylko dolać wody, dzięki temu oszczędzam czas lecz muszę gdzieś połowę wsadu wlać do innego naczynia, po godzinie mieszam z zimną wodą i przechowuję w fermentorach, wsad do obróbki ma około 19-20%. Raz leżała u mnie z kilka tygodni i nic się nie stało, nie zauważyłem żadnej różnicy w końcowym produkcie. Ale lepiej dmuchać na zimne i używać tylko szkło, albo jak najszybciej przerobić jeśli już nie mamy szkła i pozostał nam plastik.