Strona 1 z 1

Alembik 30l z płaszczem + zacier z mąki jęczmiennej

: sobota, 11 lip 2020, 17:17
autor: pp28856
Cześć, Prośba o poradę. Zatarłem mąkę jęczmienną, wyszło mi 25 litrów zacieru. Całość wlałem do alembika jak na zdjęciu bez filtrowania by zrobić szybki odpęd bez podziału na frakcje. Mam alembik z płaszczem z olejem, więc liczę że się nie przypali (proces jeszcze trwa). Prócz alembika mam prosty pot-still od Zygmunta, z elektrycznym grzaniem. Na szybki odpęd wybrałem alembik by nie filtrować wsadu.
Pytanie: co użyć na drugą destylację, czy znowu alembik czy może już pot-still elektryczny (w pot-stillu mam ok. 50 cm zasypu sprężynek pryzmatycznych)?
Pytam, bo mam dopiero niewielkie doświadczenie z alembikiem, które podpowiada mi, że z alembika będzie lepszy zapach, ale będzie musiało postać by się zrobić pijalne, na razie mi tak stoją destylaty z soku jabłkowego. Rzeczywiście ładnie pachną, znacznie lepiej niż identyczne z pot-stilla, ale jakoś po 2 miesiącach stania nie bardzo mi smakują.

Co sugerujecie? Nie mam wybitnie wybrednego podniebienia, dlatego myślałem o pot-stillu na drugi raz.

Re: Almbik 30l z płaszczem + zacier z mąki jęczmiennej

: sobota, 11 lip 2020, 18:31
autor: użytkownik usunięty
Dobrze Ci głowa podpowiada. Wykorzystaj go. Poza tym, czy z alembika czy z ps, urobek swoje odleżeć musi. Wtedy nabierze kształtu i złagodnieje. Tnij frakcje i trzymaj się zasady- im wolniej tym lepiej.

Re: Almbik 30l z płaszczem + zacier z mąki jęczmiennej

: sobota, 11 lip 2020, 19:57
autor: Góral bagienny
Możesz jechać drugi raz na pot-stillu ale warunek wyrzuć wypełnienie ;)
Wypełnienie zabiera do 50%smaku i aromatu a tego chyba nie chcesz ;)

Re: Alembik 30l z płaszczem + zacier z mąki jęczmiennej

: niedziela, 12 lip 2020, 05:45
autor: lesgo58
pp28856 pisze:Cześć, Prośba o poradę....

Co sugerujecie? Nie mam wybitnie wybrednego podniebienia, dlatego myślałem o pot-stillu na drugi raz.
Nie będę ci zbytnio doradzał, bo do wszystkiego musisz dojść sam. Jeśli chodzi o owocówki to spróbuj zadziałać ja ja to zrobiłem opisując wszystko w tym poście: https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ml#p190165
Z kolei jeśli chodzi o zbożówki to możesz robić podobnie jak w tym pości albo też do drugiego gotowania zaprząc starego pot-stilla. Z wypełnieniem. Na którym to będzie łatwiej dzielić na frakcje.,Nie gotuj na starym pot-stillu bez wypełnienia. To już lepiej gotować po raz drugi na alembiku. Użyj tylko mniejszych mocy grzania. Aby lepiej wykorzystać ten szczątkowy refluks jaki będzie występować.
Reszta to cierpliwość i czas.

Re: Alembik 30l z płaszczem + zacier z mąki jęczmiennej

: niedziela, 12 lip 2020, 10:45
autor: pp28856
Dziękuję za odpowiedzi. Czyli w sumie to moje pytanie sprowadziło się do tego czy drugi raz z wypełnieniem robić czy bez. A jeśli bez wypełnienia, to alembik na drugi raz. Co prawda elektryczny pot-still mniej problematyczny niż gazowy alembik. Dziękuję

Pytanie dodatkowe: ile czasu z reguły taki napój po dwóch razach musi stać by był dobry? Bardziej pół roku czy bardziej 3 latka. Od tego zależy ile jeszcze trzeba zacierów zrobić :)