Alembik 30l z płaszczem + zacier z mąki jęczmiennej
: sobota, 11 lip 2020, 17:17
Cześć, Prośba o poradę. Zatarłem mąkę jęczmienną, wyszło mi 25 litrów zacieru. Całość wlałem do alembika jak na zdjęciu bez filtrowania by zrobić szybki odpęd bez podziału na frakcje. Mam alembik z płaszczem z olejem, więc liczę że się nie przypali (proces jeszcze trwa). Prócz alembika mam prosty pot-still od Zygmunta, z elektrycznym grzaniem. Na szybki odpęd wybrałem alembik by nie filtrować wsadu.
Pytanie: co użyć na drugą destylację, czy znowu alembik czy może już pot-still elektryczny (w pot-stillu mam ok. 50 cm zasypu sprężynek pryzmatycznych)?
Pytam, bo mam dopiero niewielkie doświadczenie z alembikiem, które podpowiada mi, że z alembika będzie lepszy zapach, ale będzie musiało postać by się zrobić pijalne, na razie mi tak stoją destylaty z soku jabłkowego. Rzeczywiście ładnie pachną, znacznie lepiej niż identyczne z pot-stilla, ale jakoś po 2 miesiącach stania nie bardzo mi smakują.
Co sugerujecie? Nie mam wybitnie wybrednego podniebienia, dlatego myślałem o pot-stillu na drugi raz.
Pytanie: co użyć na drugą destylację, czy znowu alembik czy może już pot-still elektryczny (w pot-stillu mam ok. 50 cm zasypu sprężynek pryzmatycznych)?
Pytam, bo mam dopiero niewielkie doświadczenie z alembikiem, które podpowiada mi, że z alembika będzie lepszy zapach, ale będzie musiało postać by się zrobić pijalne, na razie mi tak stoją destylaty z soku jabłkowego. Rzeczywiście ładnie pachną, znacznie lepiej niż identyczne z pot-stilla, ale jakoś po 2 miesiącach stania nie bardzo mi smakują.
Co sugerujecie? Nie mam wybitnie wybrednego podniebienia, dlatego myślałem o pot-stillu na drugi raz.