Strona 1 z 1

Rodzaje alembików

: środa, 2 sty 2019, 23:25
autor: don Avadoro
Dzień dobry, cześć i czołem!

Przymierzam się do kupna pierwszego destylatora i coraz bardziej przekonują mnie 15 l alembiki. Mam zamiar pędzić głównie owocówki, może coś ze zboża, a od czasu do czasu zwykłą cukrówkę. Tylko jaki rodzaj alembika wybrać? Np. w sklepie AD w moim budżecie mieszczą się 3 alembiki 15 l:
https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... -1473-p760
https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... -1019-p680
https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... 1116-p1264.

Nie udało mi się znaleźć zbyt wiele informacji czym te alembiki różnią się od siebie, szczególnie w praktyce. Czy to dobre produkty? Czym sugerować się przy wyborze jednego z nich?
Pozdrawiam.

Re: Rodzaje alembików

: czwartek, 3 sty 2019, 08:15
autor: JanOkowita
ad.1. Najstarszy model alembika. Ma trochę dłuższą szyję i grubszą kopułkę - co pozwala na uzyskanie początkowego stężenia wyższego o 2-3% niż w innych modelach.
ad.2. Najpopularniejszy alembik, tzw. łabędzia szyja (zwany też riveted union). Typowy dla zbożówek i owocówek.
ad.3. Alembik pionowy model alquitar, dodatkowo posiadający podwieszone sito na którym można umieścić zioła czy inne dodatki smakowe (kawa, pieprz, itd.) co urozmaica możliwości.

Każdy z nich jest wart grzechu. Alembik Alquitar wydaje się mieć najwięcej zastosowań, oszczędza również miejsce ze względu na umieszczenie chłodnicy na górze zamiast z boku.

Re: Rodzaje alembików

: czwartek, 3 sty 2019, 09:04
autor: redhot
JanOkowita pisze: ad.2. Najpopularniejszy alembik, tzw. łabędzia szyja (zwany też riveted union).
Riveted union znaczy, że jest nitowany, a nie klejony (rivet- nit, union- połaczenie). Każdy może być "riveted", co z tego jak dalej jest żółty silikon.

Re: Rodzaje alembików

: czwartek, 3 sty 2019, 10:54
autor: JanOkowita
Tak, jeśli nazywa się riveted union to jest nitowany i wewnątrz dla uszczelnienia jest pomazany pastą w skład której wchodzi olej lniany i czysty gips (a nie żółty silikon). Z tego względu sprowadzamy już wyłącznie modele lutowane (soldered, soldado w zależności od języka).

Re: Rodzaje alembików

: czwartek, 3 sty 2019, 11:20
autor: redhot
Masa jest elastyczna, więc wyglądała jak silikon.

Re: Rodzaje alembików

: czwartek, 3 sty 2019, 13:59
autor: radius
A to na zdjęciu widać, że jest elastyczna :o :)

Re: Rodzaje alembików

: czwartek, 3 sty 2019, 15:59
autor: redhot
Miałem taki. Obecnie ma go kolega z forum, może się ujawni i opisze swoje wrażenia.

Re: Rodzaje alembików

: piątek, 4 sty 2019, 11:48
autor: don Avadoro
A czy konieczne jest umieszczanie w alembiku termometru, by prawidłowo kontrolować proces? Czy nie warto? I czy da się to zrobić bez nawiercania otworów?

Re: Rodzaje alembików

: piątek, 4 sty 2019, 12:18
autor: lesgo58
Do prowadzenia procesu na alembiku wystarczy termometr w zbiorniku i papuga z alkoholomierzem.

Re: Rodzaje alembików

: piątek, 4 sty 2019, 12:21
autor: don Avadoro
Ale takiego termometru nie ma w tych alembikach (albo nie widzę ich na zdjęciach i w opisach). Czy muszę więc wiercić dziurę? W którym miejscu?

Re: Rodzaje alembików

: piątek, 4 sty 2019, 12:24
autor: JanOkowita
Można przykleić srebrną taśmą do garnka w środkowej części sondę termometru tablicowego LCD, wskazania będą wystarczające - gdyż tak naprawdę interesuje nas zmiana temperatury.

Re: Rodzaje alembików

: piątek, 4 sty 2019, 12:30
autor: sargas
A po co ci termometr kolego ? Przecież to sprzęt prosty. Po kilku przeprowadzonych procesach jeżeli będzie to powtarzalny surowiec odbierasz ilościowo przedgon i pogon a jak się boisz to na palec i smak + węch. To sprzęt dla pasjonatów, którzy lubią siedzieć przy kociołku i czuwać nad przebiegiem procesu. Jak chcesz automat to inny sprzęt. Osobiście bym nic nie grzebał przy tym sprzęcie.

Re: Rodzaje alembików

: piątek, 4 sty 2019, 12:40
autor: JanOkowita
Wskazanie termometru właśnie potrzebne po to, aby odebrać przegon, a nie mieszankę przedgonu z gonem głównym. Trzeba wiedzieć, kiedy zmniejszyć moc grzania. Chyba, że od początku grzejemy bardzo, bardzo powoli i przedłużamy proces trzykrotnie - wówczas termometr nie będzie potrzebny. Ale termometr LCD za 20 zł to nie majątek.

Re: Rodzaje alembików

: piątek, 4 sty 2019, 18:55
autor: don Avadoro
JanOkowita pisze:Można przykleić srebrną taśmą do garnka w środkowej części sondę termometru tablicowego LCD, wskazania będą wystarczające - gdyż tak naprawdę interesuje nas zmiana temperatury.
A którędy wtedy wypuścić na zewnątrz kabel sondy?

Re: Rodzaje alembików

: piątek, 4 sty 2019, 19:12
autor: JanOkowita
Przyklejamy na zewnątrz garnka. Miedź doskonale przewodzi ciepło i to, że wskazanie będzie niższe o 1-3 st.C nie ma znaczenia.

Re: Rodzaje alembików

: środa, 9 sty 2019, 12:42
autor: don Avadoro
Chyba zdecyduję się na alembik alquitar. Jedno pytanie nie daje mi jednak spokoju. Jak rozumiem woda chłodząca opary znajduje się w misce na szczycie urządzenia. W jaki sposób podłączamy tam wodę, a co ważniejsze jak zbieramy jej nadmiar, aby nie przelewał się przez brzeg miski (woda jest przecież wtłaczana do niej pod ciśnieniem)?

Re: Rodzaje alembików

: środa, 9 sty 2019, 13:08
autor: JanOkowita
W górnej misce są dwa króćce do podłączenia wody: na dole podłączamy wodę z kranu, na górze rurkę którą odprowadzamy nadmiar. Przepływ należy ustawić tak, aby woda w czasie procesu w chłodnicy była gorąca ale nie parzyła.

Re: Rodzaje alembików

: środa, 9 sty 2019, 13:24
autor: don Avadoro
I ta górna rurka spokojnie wyrobi przy grawitacyjnym odprowadzaniu nadmiaru wody?

Re: Rodzaje alembików

: środa, 9 sty 2019, 18:47
autor: JanOkowita
Bez problemu. Tu naprawdę woda leci baaardzo powoli.

Re: Rodzaje alembików

: poniedziałek, 4 lut 2019, 23:24
autor: don Avadoro
Sprzęt (Alquitar 15l) do mnie dotarł i mam za sobą pierwsze pędzenie. Do nauki procesu wykorzystałem nastaw na cukrze inwertowanym i drożdżach Moskva. Dwukrotna destylacja. Wszystko poszło gładko - znacznie łatwiej niż się spodziewałem. A i produkt całkiem akceptowalny jak na bimber z cukru. :-) Dziękuję @JanOkowita za sprawną transakcję i porady. Teraz czas na coś ambitniejszego. Na pierwszy ogień pójdzie słód jęczmienny.

Re: Rodzaje alembików

: wtorek, 5 lut 2019, 10:21
autor: JanOkowita
Dopiero latem poczujesz prawdziwą satysfakcję gdy zaczną się owocowe żniwa. :)