Strona 1 z 1

Na raz czy na dwa razy?

: czwartek, 7 sie 2014, 10:23
autor: Jakub_Dreptak
Mam do puszczenia około 6l 35% surówki rumowej, którą chcę rozcieńczyć do 20% (tak robiłem do tej pory).
Niestety dysponuje tylko 10l alembikiem i nie ma opcji zeby się to zmieściło na raz ( teoretycznie wychodzi ponad 10l po rozcieńczeniu).

Zastanawiam się więc czy lepiej rozcieńczyc do 20% i puścic na dwa razy czy np. do 27% (wyjdzie 8l) i pogonić wszystko na raz? Dużo łatwiej byłoby mi to zrobic na raz ale nie wiem jak będzie z jakością urobku. Jeśli podzielę to na 2 partie to nie wiem czy za dużo nie strace na cięciu przed- i po- gonów.

Doradzicie coś?

Pzdr,
Jakub

Re: Na raz czy na 2?

: czwartek, 7 sie 2014, 17:59
autor: wawaldek11
Ja widzę jeszcze jedno rozwiązanie: rozcieńcz do 20%, a to co zostanie dasz do kolejnej destylacji. Jeśli rumu nie planujesz w najblizszym czasie, to można dodawać do jakiejkolwiek smakówki - może być ciekawie :D

Re: Na raz czy na dwa razy?

: piątek, 8 sie 2014, 16:15
autor: gr000by
Ja surówkę rumową rozrabiałem do 30-40% do obróbki na pot stillu (deflegmator z wypełnieniem z rurek szklanych), więc nie widzę przeszkód w starcie z ~27%. Możesz się pokusić o nieco wolniejszy odbiór na początku (lepsze oddzielenie przedgonu), troszkę szybciej niż normalnie przy sercu i znów wolniej pod koniec - nie będzie wtedy problemu z mocniejszym wsadem na start.