Strona 1 z 1

Temperatura par na alembiku

: niedziela, 27 lip 2014, 11:30
autor: haze72
Witam wszystkich i przepraszam za brak polskiej czcionki.
Wreszcie ruszyłem pierwszy raz na alembiku. 23 litry wina białego.
Pierwszy odpęd- ok 6,5 litra destylatu, ale... proces 'kapania' nie chciał ruszyć, zanim termometr (rtęciowy)
zainstalowany tuz przy szczycie łabędziej szyi nie wskazywał 82-85 stopni Celsjusza. Przy 74 stopniach pary nic się nie dzieje. Czy to normalne?
Pozdrawiam i jeśli opis problemu jest niejasny proszę o info!
haze72

[Mod.]
Nie pisz białym wierszem.

Re: Temperatura par

: niedziela, 27 lip 2014, 11:46
autor: aronia
Widać braki w podstawowej wiedzy: czysty alkohol wrze w 78,3(pod ciśnieniem normalnym). Temperatura wrzenia roztworów alkoholowo-wodnych zawiera się w przedziale 78,3 -100 stopni.
Wszytko dokładnie widać na wykresie:
Wykres.jpg
Poczytaj jeszcze trochę odnośnie destylacji metodą pot-still.

Re: Temperatura par

: niedziela, 27 lip 2014, 12:34
autor: haze72
Stracilem odpowiedz , jeszcze raz.
Temperatura wrzenia np. metanolu lub innych frakcji jest ponizej 70 stopni.. I te pary sa czescia pierwszego odpedu.. stad moje watpliwosci.
haze72

Re: Temperatura par

: niedziela, 27 lip 2014, 12:45
autor: aronia
Ale tych innych są znikome ilości. Dodatkowo przy destylacji nie otrzymujesz pojedynczych substancji, a ich mieszaniny. Przy aparatach "generujących" większą liczbę półek można dokładniej rozdzielić/oczyścić te mieszaniny, ale przy wykorzystaniu alembika jest to raczej nie możliwe.

Re: Temperatura par

: niedziela, 27 lip 2014, 12:53
autor: haze72
Rozumiem. Czyli to, ze kapanie rozoczyna sie przy ok 85 stopniach jest ok?
Dzieki za info. Teorii troche lyknalem- ale w rzeczywistosci nie jestem tego tak pewien:))
haze72

Re: Temperatura par

: niedziela, 27 lip 2014, 13:20
autor: Emiel Regis
haze72 pisze:Czyli to, ze kapanie rozoczyna sie przy ok 85 stopniach jest ok?
Spójrz jeszcze raz na tabelę, 'kapanie' w tej temp. oznacza, że miałeś w zbiorniku roztwór o zaw. 34% alk. jeśli termometr pokazuje dokładną i rzeczywistą temp.
Na prostym sprzęcie, żeby zobaczyć temp. 78*C podczas destylacji, musiałbyś wlać do kotła spirytus.

Re: Temperatura par

: niedziela, 27 lip 2014, 15:38
autor: mirek109
aronia pisze: przy wykorzystaniu alembika jest to raczej nie możliwe.

Tego nie rozumiem. Ja mam właśnie alembika ala pot still i zaczyna kapać przy temperaturze około 66 stC. Przy lekko ponad 70 stC zaczyna się lać. Zaznaczam że termometr jest prawie na szczycie deflegmatora. To wszystko przy rozgrzewaniu. Kiedy temperaturę ustabilizuję na 73 stC to tylko kapie, kapie i kapie :)

Re: Temperatura par

: niedziela, 27 lip 2014, 15:44
autor: aronia
To muszę Cię zmartwić, bo ten termometr nie mierzy realnej temperatury w tamtym miejscu patrząc na dane teoretyczne. Może być wiele powodów: niewłaściwie zamontowany czujnik, brak izolacji czujnika lub po prostu źle działający termometr. Czujnik w tamtym miejscu powinien mierzyć w środku przekroju oraz być odizolowany od otoczenia i materiału z którego zrobiony jest alembik.

Re: Temperatura par

: niedziela, 27 lip 2014, 16:36
autor: lesgo58
Kapanie - gdy na szczycie deflegmatora mamy temp. 85*C nie oznacza, że destylujemy wsad 34%.

Re: Temperatura par

: niedziela, 27 lip 2014, 16:46
autor: aronia
Oznaczałoby to wtedy, gdyby zachodziła pojedyncza destylacja: to co odparuje z wrzącej cieczy jest od razu odbierane i skraplane. Tylko w przypadku alembików itp. zachodzi skraplanie na ściankach i wzmocnienie par(poprzez wymianę masy i ciepła skroplin i par) przez co uzyskujemy mocniejszy destylat niż wynika to z % wsadu, który destylujemy. Temperatura w tamtym miejscu może oznaczać, że ciecz którą uzyskamy po skropleniu tych par ma około 77,5%(według zamieszczonego wykresu).

Re: Temperatura par

: niedziela, 27 lip 2014, 22:13
autor: haze72
Termometr jest zainstalowany w górnej części alembika, ponad deflegmatorem. Mierzona jest temperatura na środku rury.
Pierwszy odpęd dał alkohol 41% (pomiar w temperaturze ok 25 stopni).
Mam obawy o drugi odpęd - jaka temperatura par powinna być utrzymywana, czy w ogóle zwracać na to uwagę czy też kierować się wyłącznie zapachem i smakiem destylatu.. szkoda mi schrzanić robotę:)
Pozdrawiam,
haze72

Re: Temperatura par

: niedziela, 27 lip 2014, 22:19
autor: Emiel Regis
Tak, trzeba wziąć poprawkę na refluks. Tylko jak to zrobić, skoro nie znamy mocy grzania.
Sytuacja przeze mnie opisana miałaby miejsce przy bardzo mocnym grzaniu.

Ps.
W trakcie procesu kieruj się smakiem i zapachem, nie utrzymasz stałej temp. na alembiku.

Re: Temperatura par

: poniedziałek, 28 lip 2014, 01:07
autor: lesgo58
haze72 pisze: Mam obawy o drugi odpęd - jaka temperatura par powinna być utrzymywana, czy w ogóle zwracać na to uwagę czy też kierować się wyłącznie zapachem i smakiem destylatu.. szkoda mi schrzanić robotę:)
Tylko smakiem i zapachem. No i dobrym i robionym na bierząco pomiarem mocy tego co kapie. Musisz założyć sobie jakie widełki mocy Ciebie interesują.
Nie bój się schrzanić. Tylko próbuj. Bez prób niczego nie osiągniesz. Odlewaj destylat do pojedyńczych butelek i później porównasz.
Największą uwagę zwróć na moc grzania. W tym elemencie jest największe pole do popisu.

Re: Temperatura par

: piątek, 1 sie 2014, 21:18
autor: haze72
Drugi odpęd. Wypływ destylatu już przy temperaturze ok 74 stopni - ostry zapach, nieprzyjemny.
Przy 82 stopniach ustabilizował się wypływ coraz smaczniejszego destylatu ok 75% - serce.
Przy dojściu do 55% zaczął pachnieć nieco błotniście (temp 85-86 stopni) - oddzielne naczynie do ok 25%. Od początku grzałem bardzo powoli (doprowadzany do szału przez termostat grzałki..).
Teraz serce sobie odpoczywa - dam mu parę tygodni.
Później chciałbym dodać trochę wiórków dębu - pytanie czy przed czy po rozcieńczeniu do docelowej mocy?
Czy praktykujecie jakieś dosładzanie destylatu np. karmelem?

Ogólne wrażenia z moim urządzeniem - jestem super zadowolony!!! Czysta przyjemność:))
Pozdr,

haze72

Re: Temperatura par

: piątek, 1 sie 2014, 21:33
autor: aronia
Następnym razem przed publikacją sprawdź czy temperatury, które podałeś zgadzają się z % na wykresie z poprzedniej strony, bo jakoś się to rozjeżdża. Termostat raczej do wywalenia, albo do umiejętnego podpięcia - umieszczenie czujnika w odpowiednim miejscu. Odnośnie dębienia i przepisów smakowych polecam opcję szukaj np. pod hasłami przepalanka lub tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/szybki ... 10247.html .

Re: Temperatura par

: piątek, 1 sie 2014, 21:46
autor: haze72
Dokładnie! Rozjeżdżają się - i to mnie bardzo zdziwiło! Zupełnie inaczej działał pierwszy i drugi odpęd. Celowo to zapisywałem. Drugi odpęd był bardzo stabilny ale temperatury zupełnie niepasujące do pierwszego odpędu... Warunki obu pędów były podobne.
haze72

Re: Temperatura par

: piątek, 1 sie 2014, 21:53
autor: aronia
Wrzuć foto umiejscowienia termometru, bo tu podejrzewam przyczynę takich wskazań.

Re: Temperatura par

: piątek, 1 sie 2014, 22:06
autor: haze72
Jeśli chodzi tylko o drugi odpęd - vs wykres.
Nie dyskutuję z fizyką:). Jednak (pomijam dokładność pomiarową termometru i alkoholomierza) wyniki były jakie były.. 82 stopnie i ok 75% mocy.. co mam zrobić - ten stan trwał stabilnie ok 1h.. oczywiście w trakcie zastanawiałem się jak się ma do tego wykres (wydruk dzielnie dzierżyłem w dłoni cały czas) - cóż, mniej więcej .. ok, muszę to spokojnie przeanalizować:)

Re: Temperatura par

: piątek, 1 sie 2014, 22:31
autor: haze72
Zdjęcie w załączeniu..
haze72

Re: Temperatura par

: piątek, 1 sie 2014, 22:57
autor: haze72
teraz jest. Termometr mierzy mniej więcej w środku rury (wewnątrz)

Re: Temperatura par

: sobota, 2 sie 2014, 08:29
autor: gr000by
Ja bym ten termometr umieścił przed wlotem do łabędziej szyi, w miejscu schodzenia się czapy w rurkę. Byłby to trochę bardziej rzeczywisty pomiar temperatury - tutaj masz już schładzające się pary po wyjściu z deflegmatora, przed wejściem do chłodnicy.

Re: Temperatura par

: sobota, 2 sie 2014, 10:21
autor: lesgo58
Mnie zastanawia po co Wam potrzebny jest dokładny pomiar par w alembiku?
Powiedziałbym wprost, że i bez pomiaru temp. par damy radę przeprowadzić odpowiednią destylację.
Sama papuga i doświadczenie operatora w operowaniu mocą grzania i cięciu serca powinna załatwić całą sprawę.
Temperatury ja bym pozostawił "spirytusiarzom" :D :respect:

Re: Temperatura par

: sobota, 2 sie 2014, 10:33
autor: gr000by
Do smakówek przydają się temperatury, żeby nie robić papugi ;). Można pracować na jednym lub/i drugim, zależy co kto lubi :D.

Re: Temperatura par

: sobota, 2 sie 2014, 11:04
autor: soltys
aronia pisze: Temperatura wrzenia roztworów alkoholowo-wodnych zawiera się w przedziale 78,3 -100 stopni
Ten drobny błąd powielany jest dziesiątki razy na tym forum. Azeotrop etanol-woda ma temperaturę wrzenia niższą od temperatur wrzenia jego składników. Jest azeotropem dodatnim i wrze w temperaturze 78,1 st C. Wg mnie to powinna być symboliczna temperatura stabilizacji kolumny. Przedział, temperatur wrzenia roztworów wodno-etanolowych w warunkach normalnych to 78,1-100,0 st. C.
http://home.agh.edu.pl/~dabek/Rownowaga_ciecz-para.pdf

Re: Temperatura par

: sobota, 2 sie 2014, 13:38
autor: JanOkowita
Dla pełnej kontroli procesu warto w alembiku przeprowadzić dwie modyfikacje:

- zamontować termometr tablicowy LCD z sondą w kopule tuż przed ujściem do łabędziej szyi
- przerobić alembik na grzanie elektryczne wraz z regulatorem mocy - taką usługę robi nasz zaprzyjaźniony Producent kolumn http://destylatorymiedziane.pl/pl/

Re: Temperatura par

: niedziela, 3 sie 2014, 16:02
autor: Zygmunt
Można elektroniczny, można i rtęciowy w osłonie mosiężnej- co kto lubi.

Obrazek

Re: Temperatura par

: środa, 6 sie 2014, 22:00
autor: haze72
Jest rteciowy w oslonie mosieznej.
Wolalbym nie przerabiac alembika tylko kupic grzalke/plyte bez termostatu a z regulaorem..
haze72

Re: Temperatura par

: środa, 6 sie 2014, 23:43
autor: Zygmunt
Praktycznie takich na rynku nie ma, jednak w łatwy sposób można je przerabiać omijając termostat. Przewody w środku kuchenek są na konektorach, wystarczy odpiąć pokrętło i sąsiadujące elementy.

Re: Temperatura par

: czwartek, 7 sie 2014, 21:10
autor: haze72
W stopce widzę stronę www. Zainteresowała mnie miedziana kolumna elite. Czy rura miedziana nie musi być ocieplona?
haze72

Re: Temperatura par

: czwartek, 7 sie 2014, 22:49
autor: haze72
Nie doczytałem jednego z postów nt. rozcieńczania surówki - może dlatego (m.in.) miałem problem z oddzieleniem przedgonów od surówki przy drugim odpędzie... Nie mogłem złapać momentu. Może brak doświadczenia..
Z pogonami było (chyba) prościej. Zobaczymy - teraz leżakuje sobie, potem dąb i rozcieńczanie.. może trochę rodzynek.

Przedgonów od serca... Sorry, późno...

@gr000by
Jak długo trzymasz zalane rodzynki - mniej więcej?

[MOD] Scalone.

Re: Temperatura par na alembiku

: piątek, 8 sie 2014, 22:00
autor: gr000by
Czym zalane? Wódką/destylatem? Nastawem (w nastawie)? Miodem pitnym?

Re: Temperatura par na alembiku

: poniedziałek, 11 sie 2014, 23:03
autor: haze72
Destylat z wina gronowego..:) do dojrzewania..

Re: Temperatura par na alembiku

: wtorek, 12 sie 2014, 07:23
autor: gr000by
4-10 tygodni, rodzynki powinny wcześniej być dobrze sparzone wrzątkiem, żeby usunąć z ich powierzchni olej i inne konserwujące syfy.

Re: Temperatura par na alembiku

: wtorek, 12 sie 2014, 19:47
autor: haze72
ile dałbyś na 2,5l alkoholu (przed rozcieńczaniem)?,

Re: Temperatura par na alembiku

: wtorek, 12 sie 2014, 21:57
autor: gr000by
50-100g na 4l 50-60% wsadu do dębienia/po dębieniu.

Re: Temperatura par na alembiku

: środa, 13 sie 2014, 19:08
autor: haze72
Perfect. No to jadziem:) Dzięki za info!

Re: Temperatura par na alembiku

: niedziela, 24 sie 2014, 22:09
autor: haze72
Rodzynki 2 tydzień w środku.. Zapach coraz lepszy, szczególnie po paru minutach od otwarcia galoniku:)
Widzę jednak, że rodzynki:
1. dają trochę "mętków" - mam nadzieję, że łatwo to odfiltrować
2. pojawia się widoczny 2 centymetrowej wysokości pasek innej gęstości destylatu - czy wymieszanie będzie skuteczne, czy po jakimś czasie ponownie pojawią się dwie "gęstości" destylatu?

Re: Temperatura par na alembiku

: poniedziałek, 25 sie 2014, 00:24
autor: Pretender
Wypłukałeś rodzynki w goràcej wodzie? Rodzynki mogły być pokryte olejem.

Re: Temperatura par na alembiku

: poniedziałek, 25 sie 2014, 20:33
autor: haze72
tak, przelałem i wypłukałem trzy razy wrzątkiem..
może będzie dobrze:)

Re: Temperatura par na alembiku

: piątek, 21 wrz 2018, 13:34
autor: BePe
Odświeżę temat bo mam trochę wątpliwości. Chciałbym mieć odczyt temp w alembiku, ale nie chciałbym go niepotrzebnie nawiercać itp. Jak byście zainstalowali tam termometr bez znaczących przeróbek? Lepiej przełożyć na łączeniu wylotu i zanurzyć w cieczy czy muszę jednak zrobić otwór w deflegmatorze? A może na szyi? :scratch: