Strona 1 z 1

Który sprzęt polecacie (foto)

: czwartek, 22 mar 2012, 17:22
autor: rafiseven
Poprzednio pytałem o sprzęt kolegi na który poleciała masa krytyki.... Przedstawiam dwie aparatury - elektyryczną keg 50 l i szklaną- na górze zdjecia obcięło termometr rteciowy. Którą polecacie (elektryczną moge pożyczać zaś szklaną moge dostać w prezencie:). Chodzi oczywiście o jakość :)

Re: Który sprzęt polecacie (foto)

: czwartek, 22 mar 2012, 18:05
autor: pokrec
Szkiełko możesz wziąć, skoro za darmo. Przyda Ci się do "wykańczania" albo do produkcji smakówek ziołowych.
Aparatura elektryczna to zwykłe "zimne palce" z odstojnikami. Jakby była za darmo, to bym wziął do przeróbki na Aabratka wzgl. Bokakoba w odmianie z odejściem VM.
Z odstojników bym zrobił głowicę a chłodnica mogłaby się na coś może przydać.
Kolumn typu ZP nie polecamy w ogóle, zwlaszcza, że koszt budowy / zakupu kolumny typu Aabratek czy Bokakob jest porównywalny.
Termometr rtęciowy to pomyłka, lepsze i dokładniejsze sa w tym hobby termometry elektroniczne. Trzeba zaobserwować skok temperatury o 0,1 stopnia i zmienić odbieralnik na pogony. W termometrze rtęciowym to nie jest mozliwe.

Re: Który sprzęt polecacie (foto)

: czwartek, 22 mar 2012, 18:33
autor: Zygmunt
Szkło to pot-still z większym deflegmatorem, a ten wieszak z kwasówki zasługuje najwyżej na złom.

Re: Który sprzęt polecacie (foto)

: czwartek, 22 mar 2012, 18:44
autor: rafiseven
Ten z kwasówki kolegi sprzęt ma wypełnienie szklane rurki...co powinien z tego zrobić aby bylo ok? Bo ogólnie mówi że 2 razy destyluje i puszcza przez węgiel i jest dobry.... Prosze o szegolowe wytłumaczenie co ma zrobić ....bo czyta ze mną wasze posty i zastanawia się nad przeróbką. Druga rzecz to czy te szkielko ktore moge dostać to wystarczy mi aby po 2-ch destylacjach był dobry bimberek? Pozdrawiam.

Re: Który sprzęt polecacie (foto)

: czwartek, 22 mar 2012, 19:38
autor: pokrec
Poszukaj po forum kolumny wg. Jarosława. Musisz odciąc część z zimnymi palcami przy pomocy kątówki i wspawac kołnierz - wywijkę albo połowę srubunku. Do drugiej połówki śrubunku musisz naspawać odpowiednią głowicę. Do wyboru - Bokakob albo Aabratek na ten przykład. Także warto dospawać odejście boczne do systemu VMPogrzeb po forum, dowiesz się wszystkiego. W każdym razie - to jest grubsza przeróbka. I wymień wypełnienie choćby na zmywaki z Lidla. Rurki szklane są do niczego w tym hobby. najlepsze wypełnienie to oczywiście sprężynki pryzmatyczne, ale tutaj cena jest trochę sporawa. Jak zrobisz dobrze, to po dwóch razach będziesz z 10 kg. cukru otrzymywał min. 4,5 litra absolutnego, bezzapachowego serca. Bez węgla.

Re: Który sprzęt polecacie (foto)

: czwartek, 22 mar 2012, 20:26
autor: rafiseven
Ok dzięki za info dla kolegi , a co z tym szklanym sprzętem na zdjęciu dla mnie :) czy na czymś takim moge spokojnie działać??

Re: Który sprzęt polecacie (foto)

: czwartek, 22 mar 2012, 21:29
autor: pokrec
Jasne, że możesz na szkiełku pracować. Ale to jest pot-still z deflegmatorem, nadaje się do robienia cukrówek, ew. psocenia win. Absolutu tym nie zrobisz. Możesz tym z powodzeniem robić np. gin czy absynt, jak masz czystą wódkę / spirytus - możliwie czyste i niezalatujące bimberkiem (chyba, że Ci smak fuzlowych pogonów nie przeszkadza). No, ale takie cymesy bierze sie z aparatur refluksowych.

Re: Który sprzęt polecacie (foto)

: czwartek, 22 mar 2012, 22:26
autor: wiking
No właśnie, niektórzy lubią te smaki ( nie wiemy czy kolega lubi) i wódki smakowe robią tylko na pot stillach.

Re: Który sprzęt polecacie (foto)

: czwartek, 22 mar 2012, 23:12
autor: pokrec
Wiesz, Wiking, jak miałem aparaturę CM, to lubiłem te smaki pogonowe. Teraz mimo wszystko jak mam robić nalewkę czy ekstrakt, to wolę na "sercowym" absolucie. Owszem, pogony w grappie, brandy czy zbożówce - jak najbardziej, ale goła cukrówka bez psotyfikacji mi nie bardzo leży smakowo.
Oczywiście, nasze hobby jest właśnie po to, żeby każdy mógł smakować to, co lubi, ale zrobione świadomie i celowo a nie dlatego lubi smrodki, bo aparaturę ma nie do końca sprawną. Na LM/VM tez da się zrobić psotkę "weselną" na "wiejski stół".

Re: Który sprzęt polecacie (foto)

: piątek, 23 mar 2012, 11:46
autor: Brzydal
Normalnie Cie kolego nie poznaje :D i zaczynam cie lubić :lol:
@rafiseven
Zasada jest prosta na kolumnie zrobisz wszystko na pot-stilu tylko okowitę. Wszystko zależy jakie smaki preferujesz.

Re: Który sprzęt polecacie (foto)

: sobota, 19 maja 2012, 20:06
autor: rafiseven
Powracam do mojego tematu koledzy bo mam pytanie...jak by zachować z kwasówki kolumne (wypełnienie zmywaki) a po odkęceniu góry zimne palce+odstojniki+chlodnica w to miejsce wsadzić to szkieło z potstilla? czy byłby to zły pomysł? Szkło mi idealnie wpasowywuje się ...