Strona 1 z 2

KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

: środa, 24 wrz 2014, 09:15
autor: bubeell
Witam!
No i mam dylemat, na polu bitwy zostały dwie oferty :

http://www.allegromat.pl/aukcja164757
lub
http://destylatorymiedziane.pl/pl/kolum ... -lmvm.html

Obydwa sprzęty a właściwie producenci znani na forum :D

Jakie są plusy i minusy wyżej wymienionych sprzętów? Który będzie lepszy na pierwszą przygodę- która jak w większości z Was może przerodzić się w długą podróż?

Pozdrawiam i z góry dziękuję wszystkim którzy poświęcą swój czas.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 24 wrz 2014, 09:22
autor: Zygmunt
U mnie masz w praktycznie tej samej cenie regulator mocy grzania, wziernik, więcej zasypu, termometry z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku, zwykły VM (+ OVM), dodatkowy spust z kega i dodatkowy wlew. Prawdopodobnie tez lepszy zawór precyzyjny LM, bo korzystamy z Rieglera.

Prawdę mówiąc to ta kolumna to bardziej konkurencja dla naszego Basica, którego ze sprężynkami można mieć za 1749zł, a w Basicu dodatkowo masz spust i wlew kegowy + regulator mocy. Zostanie na termometry na DSach i na duuuużo drożdży.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 24 wrz 2014, 11:20
autor: greg0004
Tak naprawdę to Ty nie do końca jesteś zdecydowany co chcesz mieć, przecież możesz dogadać się z w.w. producentami by zrobili dla Ciebie kolumnę jaką chcesz i wtedy porównuj oferty.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 24 wrz 2014, 20:37
autor: 70-MAREK
Witam,
Nie rozumiem takiego wahania, między stalową rurą a miedzianym cudeńkiem :D
Bez zastanawiania wybrał bym to drugie

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: wtorek, 21 paź 2014, 21:15
autor: ufik666
Zygmunt poleciłem ciebie już 4 osobą. :)

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: wtorek, 21 paź 2014, 23:37
autor: Emiel Regis
PETER29 pisze:"stalowej rury" przerobi kega dużo szybciej niż przy użyciu "miedzianego cudeńka".
Piszesz o kolumnach ocieplonych? Sprawdzałeś to?
PETER29 pisze:Na pewno też łatwiej wyczyścić sprężynki miedziane niż kolumnę.
Pewnie że łatwiej, jednak owocówka przetrzymana do 100,5*C w kegu i odbierana bez refluksu (sam koniec, do wyrzucenia) też piknie wyczyści miedź.
Poza tym miedź świetnie nadaje się do destylacji prostych.
Nie wiem który materiał jest lepszy, miedź ma jednak z pewnością swoje zalety.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 22 paź 2014, 00:35
autor: MikeB
Na kolumnie miedzianej nie trzeba tracić miejsca na katalizator. Więc na kolumnie stalowej i miedzianej o tej samej wysokości to na miedzianej będzie lepsza jakość bo częśc wypełnienia tej stalowej bedzie miała gorsze prarametry hetp. Miałem kiedyś kolumnę stalową i za skarby do niej nie wrócę.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 22 paź 2014, 10:19
autor: KS2507
Kolumna miedziana jest niższa bo nie trzeba katalizatora.
Kolumna ze stali nierdzewnej jest wyższa o katalizator ale głowica typu Aabratek lub Puszkowa jest niższa od głowicy pionowej Bokakob ,więc wysokość całkowitego destylatora będzie taka sama przy wykonaniu z miedzi jak i z stali nierdzewnej.
Kolumna z stali nierdzewnej przeważnie jest wykonana z rury o większej średnicy 60.3/63.5 więc szybciej możemy odbierać destylat a proces trwa szybciej .
Kolumna ze stali nierdzewnej w porównywalnym przedziale cenowym będzie wyposażona w złącza SMS lub TC czyli będzie ja łatwiej zmontować czy rozmontować
Destylator wykonany z miedzie o takich samych parametrach i o takim samym wyposażeniu będzie dużo droższy od destylatora wykonanego ze stali nierdzewnej.
Więc kupujący musi się zastanowić co dla niego będzie lepsze.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 22 paź 2014, 16:07
autor: MikeB
W kolumnie ze stali nierdzewnej wystarczy wysypał wypełnienie miedziane i je wyczyścić,kolumnę miedzianą trzeba czyścić całą łącznie z głowicą i chłodnicami.
Powiedział teoretyk miedzi bo wyraźnie na takim sprzęcie nie pracowałeś skoro takie dyrdymały piszesz. Jack Daniels, wszytskie szkockie, wszytskie burbony są dalej robione na miedzi, Chopin polski też na miedzi z czegoś to wynika.

AAbrateka też mozna z miedzi robić przecież sa fotki na forum można też thor'a i wysokość nie jest problemem.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 22 paź 2014, 17:04
autor: wawaldek11
Napisz dokładnie o co Ci chodzi? Bo niby coś negujesz, krytykujesz, a na temat czyszczenia nic nie napisałeś.
A tylko o tym był cytat.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 22 paź 2014, 17:21
autor: MikeB
Czyszczę przepuszczając na koniec procesu 1-2l wody destylowanej jezeli sprzet chce uzywac od razu, Jak nie to po porstu wodą od góry i szlus. Nigdy nie widziałem potrzeby czyszczenia glowicy i skraplacza bo i po co. Jak miałem stalową to sprezynki po 5 procesach bez czyszczenia juz puszczaly jajo dalej teraz nie mam tego problemu. Więc o tym czyszczeniu to więcej ludzie piszą niż faktycznie trza to robić.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 22 paź 2014, 17:46
autor: Trener
Jako użytkownik kolumny miedzianej, dorzucę do dyskusji swoje trzy grosze.
KS2507 pisze:Kolumna miedziana jest niższa bo nie trzeba katalizatora ,ale to co zyskujemy na wysokości kolumny tracimy na wysokości głowicy .Kolumna ze stali nierdzewnej jest wyższa o katalizator ale głowica typu Aabratek lub Puszkowa jest niższa od głowicy pionowej Bokakob ,więc wysokość całkowitego destylatora będzie taka sama przy wykonaniu z miedzi jak i z stali nierdzewnej.
Nie ma najmniejszego problemu, by zrobić miedzianego Aabratka. Oto dowód http://alkohole-domowe.com/forum/przero ... 11000.html. Do tego głowica Młot Thora http://alkohole-domowe.com/forum/sklep- ... ml#p106268, obniża kolumnę jeszcze bardziej niż Aabratek.
KS2507 pisze:Kolumna z stali nierdzewnej przeważnie jest wykonana z rury o większej średnicy 60.3/63.5 więc szybciej możemy odbierać destylat a proces trwa szybciej.
Pod warunkiem jednoczesnego przyłożenia wyższej mocy na grzałki.
KS2507 pisze:W kolumnie ze stali nierdzewnej wystarczy wysypał wypełnienie miedziane i je wyczyścić,kolumnę miedzianą trzeba czyścić całą łącznie z głowicą i chłodnicami.
Z tego co wiem, wypełnienie miedziane trzeba czyścić góra co kilka przebiegów. Kolumnę z miedzi mimo, iż od środka faktycznie ciemnieje, szczerze powiedziawszy nie czyściłem jeszcze ani razu. Posiadam ją już jakieś 2-2,5 roku, a rektyfikat jest nadal bez zarzutu.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 22 paź 2014, 18:11
autor: wawaldek11
To ja czegoś nie rozumiem.
Jak są sprężynki w stalowej kolumnie, to trzeba je czyścić, a jak cała kolumna miedziana, to jej nie trzeba? Sama się oczyszcza ze związków siarki czy ich nie wiąże?
A może warstwa siarczków nie pozwala na dalsze reakcje?
Moje sprężynki od dołu zasypu stopniowo pokrywają się ciemnym nalotem i myślę, że jak są całe czarne, to ich możliwości usuwania siarki znacznie maleją.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 22 paź 2014, 18:29
autor: Trener
Na to pytanie Ci nie odpowiem. Kieruję się wyłącznie wrażeniami smakowo-zapachowymi, a te mówią mi, że wszystko jest w najlepszym porządku. Nie robię z kolumną dosłownie nic. Nie przelewam jej nawet wodą po zakończonym procesie. Wychodzę z założenia, że przedgony oraz stabilizacja podczas kolejnego gotowania i tak oczyszczą wypełnienie.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 22 paź 2014, 18:42
autor: jpiwek
Ja co prawda mam miedziankę od sir Zygmunta krócej niż dwa i pół roku, ale też nie odczuwam potrzeby jej czyszczenia, nie jest brudna. Owszem, na zewnątrz ściemniała, jednak wężownica, skrapalacz czy wyżej wspomina głowica wyglądają normalnie. Zapachu jaj nie ma a użytkuję ją przynajmniej raz w tygodniu. Dostałem instrukcję czyszczenia chemicznego i nie wiem czy jej kiedyś uzyję. Wypełnienie mam pryzmatyczne stalowe płuczę je przez odparowanie wody odwarowej (dobrze piszę- chodzi o tą co zostaje po destylacji?).

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 22 paź 2014, 20:52
autor: Emiel Regis
radonix pisze:
Emiel Regis pisze: PETER29 napisał(a):"stalowej rury" przerobi kega dużo szybciej niż przy użyciu "miedzianego cudeńka".


Piszesz o kolumnach ocieplonych? Sprawdzałeś to?
Przerobi, przecież ta stalowa jest średnicy 63mm, a miedziana 54mm.
Masz rację, cytat zrozumiałem jako ogólne porównanie tych dwóch materiałów, stąd moje pytanie.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 22 paź 2014, 21:02
autor: radius
Koledzy, ja również jestem użytkownikiem kolumny miedzianej już parę lat i nigdy jej w środku nie czyściłem :) Potwierdzam za to w całej rozciągłości słowa Emiela. Dunder bardzo dobrze czyści miedź i to nie tylko po owocówkach ale i po zwykłej cukrówce 8-) Oto dowód:
miedź.jpg
Rurka była zanurzona w zimnej wodzie odwarowej na kilka minut podczas odpompowywania zbiornika :ok:

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 22 paź 2014, 21:13
autor: waldi48
przede wszystkim zadaj sobie pytanie zasadnicze: jaki produkt chcę uzyskać, i dobierz do twoich oczekiwań sprzęt.

Mod.
Ostatni raz przypominam o zasadach pisowni !

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 22 paź 2014, 21:28
autor: gary1966
Serwus, a ja kocham i ubóstwiam miedź, a pracuję na kolumnie i zbiorniku z KO :piwo: .

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 22 paź 2014, 21:34
autor: olo 69
Dunder dobrze czyści miedź, bo jest bardzo kwaśny. Do destylatu ten kwas nie przechodzi. Możliwe, że gdy już po pogonach destylujemy wodę, to część tego kwasu odparowuje i dlatego czyści miedziane kolumny.
Ale pewności nie mam.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 22 paź 2014, 22:01
autor: KS2507
Miedz w kolumnie ze stali nierdzewnej czyści się co 2 do 4 procesów ,a z tego co piszą użytkownicy kolumn miedzianych to nawet po kilku latach użytkowania nie ma potrzeby czyszczenia kolumny :?: albo to są Bajki albo kolumna słabo reaguje z związkami siarki.
Co prawda kolumna ma nie wielki kontakt z destylatem i oparami bo te krążą w wypełnieniu nie płyną po ściankach ,ale chłodnica skrapla wszystkie opary które do niej dotrą i się nie zanieczyszcza :roll:
Przy najbliższej okazji sprawdzę czyszczenie miedzi w opisany sposób ,na koniec procesu zawór na max otwarty i odbiorę tak z 2L dundru.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: środa, 22 paź 2014, 22:27
autor: Zygmunt
albo to są Bajki albo kolumna słabo reaguje z związkami siarki.
Jakby słabo reagowała, to czulibyśmy jajo- czy nie po oto właśnie stosuje się miedź? Nie czujemy, czyli reaguje na odpowiednim poziomie.
Co prawda kolumna ma nie wielki kontakt z destylatem i oparami bo te krążą w wypełnieniu nie płyną po ściankach
Kolego, przemyśl swoje wypowiedzi na tym i sąsiednim forum, bo stają się coraz bardziej odrealnione, a pretendujesz do miana poważnego konstruktora. Szklanka mniej (albo więcej?) przed pisaniem?

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: czwartek, 23 paź 2014, 09:39
autor: gr000by
Nie trzeba wcale mieć miedzi w kolumnie, żeby nie było "jaja" w destylacie. Nie trafiło mi się jeszcze "jajo" w cukrówce/owocówce i zacierach destylowanych kilka dni po ustaniu fermentacji, a trochę ich już przerobiłem, a miedzi jak nie używałem, tak nie używam i nie planuję używać.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: czwartek, 23 paź 2014, 10:16
autor: Szlumf
gr000by pisze:Nie trafiło mi się jeszcze "jajo" w cukrówce/owocówce i zacierach destylowanych kilka dni po ustaniu fermentacji, a trochę ich już przerobiłem, a miedzi jak nie używałem, tak nie używam i nie planuję używać.
Możesz dokładniej opisać jak to osiągasz? Najlepiej w osobnym temacie.
Twoje wypowiedzi zahaczające o ten problem są w różnych miejscach i chyba warto je skomasować.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: czwartek, 23 paź 2014, 10:41
autor: lesgo58
Jestem za.
@gr000by
U mnie ten problem też występuje. Czyli, że zapach jaj jest. Bez miedzi ani rusz...A to co piszesz jest ciekawe i wymaga dokładniejszego wyjaśnienia. A wiem stąd, że zdażyło mi się ze 2 razy gdy zapomniałem podpiąć miedź, i zapach jaj wystąpił. I tylko dzięki temu, że poczułem ten zapach to się zorientowałem, że nie ma miedzi.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: czwartek, 23 paź 2014, 11:43
autor: soltys
@gr000by
Ja się kiedyś tak zastanawiałem: http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p103158 Może o to chodzi?

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

: czwartek, 23 paź 2014, 12:03
autor: gr000by
Nie tylko to. Ilość półek i jakość spirytusu to jedno, ale pozostaje jeszcze sprawa destylacji bez takiego refluksu. Przy destylacjach prostych (smakówki) też nie narzekam na siarkę, a miedzi w aparacie nie ma.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

: środa, 19 lip 2017, 03:14
autor: Cynammon
Odkopię temat bo po 2 latach z pewnością został on dokładnie zbadany @gr000by przeczytałem cały twój temat od deski do deski i o ile dobrze zrozumiałem, aby nie stosować miedzi destylat musi być czysty i świeży zaś jeżeli jest odwrotnie i już trochę leżakuje to najlepiej przerobić to na wysoki % np przy użyciu refluxa. Sporo osób jednak używa katalizator, i na forum jest naprawdę tego sporo, wręcz tak dużo że można zgłupieć. W zasadzie mogłem napisać to gdzieś indziej z tym że dręczy mnie jedno pytanie odnośnie tego tematu...
radius pisze:Koledzy, ja również jestem użytkownikiem kolumny miedzianej już parę lat i nigdy jej w środku nie czyściłem :) Potwierdzam za to w całej rozciągłości słowa Emiela. Dunder bardzo dobrze czyści miedź i to nie tylko po owocówkach ale i po zwykłej cukrówce 8-) Oto dowód:
miedź.jpg
Rurka była zanurzona w zimnej wodzie odwarowej na kilka minut podczas odpompowywania zbiornika :ok:
W takim razie, czemu by nie zastosować kolumny z ASIS (tańsza oraz większe fi niż 54mm) a wypełnienie dać w całości z CU i czyścić to właśnie po przez dunder?
Z innej strony @gr000by wiem że porównywałeś produkt przy użyciu miedzi, ale nic nie wspomniałeś o tym jak ona wyglądała po psoceniu, bo jeżeli było widać jej zanieczyszczenie oznaczało by to, że jednak czyści destylat nie tylko z jaja. Pisząc wprost skoro robisz bez miedzi i nie ma jaja, to robiąc z miedzią ta nie powinna się zabrudzić.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

: środa, 19 lip 2017, 08:15
autor: Zygmunt
Sprężynki miedziane mają beznadziejny parametr P/V, przez co kolumna wypełniona tylko nimi musiałby mieć kilka metrów wysokości. Korzystniej jest odwrotnie- kolumna z miedzi i sprężynki stalowe- nie marnujesz miejsca na katalizator, no i nie ma problemu jego mycia.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

: środa, 19 lip 2017, 15:54
autor: herbata666
Z tą wysokością półki przy sprężynach miedzianych, to bym polemizował, ponieważ sprężynki henitonowskie właśnie z Cu mają wysokość półki nie dużo wyższą niż henitonowskie KO ( które wraz z plipkowymi wiodą prym na polskiej scenie wypełnienia). W dodatku jeżeli gotujemy cukrówki i robimy to na dwa razy to miedź jest nie potrzebna, wręcz nie którzy użytkownicy narzekali na jakość urobku gdy posiadali miedź w wypełnieniu. Nie jestem przeciwnikiem czy zwolennikiem Cu, piszę po prostu o twardych faktach z jakimi się spotkałem.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


----scalone----
Zasyp z 20 cm sprężynek Cu Henitom, daje około 93,2% a zasyp z KO około 94,5%.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

: poniedziałek, 25 wrz 2017, 09:45
autor: użytkownik usunięty
200gram kwasku cytrynowego, rozpuszczam w 1.5l ciepłej wody. Po rozpuszczeniu dodaję 200ml wody utlenionej. Takim roztworem, kilkakrotnie płuczę miedziaka raz na kwartał- leżał, czy pracował- jeden huk. Płyn wylatuje o turkusowym kolorze. Następnie rozrabiam 3 paczki sody w 0,5l wody i dodatkowo takim roztworem przelewam kolumnę, neutralizując kwas. Następuje silna reakcja, wydzielają się spore ilości CO2. Na oko, kolumna jest czysta. Nie mniej jednak, pomimo takich zabiegów nie wszystko zostaje wypłukane a pozostaje ciemny nalot na ściankach rury (nie widoczny), który schodzi od potarcia palcem, gąbką, szmatką etc. Kiedyś wykorzystałem wycior do balonów z czystą szmatką jako sabot. Wtedy to była czystość i połysk :odlot:. Nie żałuję, że mam Cu, lecz ten ciemny osad wprowadza mnie w stan zaciekawienia a przede wszystkim, czemu nie zostaje wypłukany ?
Tak przy okazji, wiele razy było tak, że gołym okiem widziałem zielonkawy nalot na skraplaczu czy na półce pod nim. Kontynuowałem pracę i jeszcze nie zzieleniałem :mrgreen: . Natomiast chciałbym się zapytać doświadczone grono, czy wszelkie zmiany w kolorze miedzi, powstające na wskutek reakcji chemicznych, mogą się przedostać do urobku?
Plusy i minusy... Nie pracowałem na sprzęcie z KO, więc pozostaję mocno neutralny, gdyż o jedno i drugie dbać trzeba.
Przy okazji kolejnego płukanka, pstryknę foto sami ocenicie.
Pozdrówa

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

: poniedziałek, 25 wrz 2017, 23:09
autor: seneka
Wiele razy już było pisane. Jest tyle zdań co użytkowników. Ja osobiście pracowałem i na tym i na tym i wybieram KO. Ale zaznaczam to moje prywatna opina.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

: wtorek, 26 wrz 2017, 22:02
autor: użytkownik usunięty
No właśnie.
Chciałbym poznać zdanie innych użytkowników. Jesteśmy na forum ?

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

: wtorek, 26 wrz 2017, 23:10
autor: robert4you
KO głównie ze względu na łatwość utrzymania i odporność na uszkodzenia

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

: środa, 27 wrz 2017, 12:25
autor: szatajoh
Foto0181.jpg
Jestem fanem miedzi, mam dwa destylatory CMa 28 mm i kolumne polkową obie z miedzi. A teraz konkretnie posylam zdjęcie rury fi 60 która byla ponad 100 lat w kolumnie pólkowej. Nie wiem czy rura miala kontakt z woda chłodzaca czy z destylatem dowiem sie i sprawdze .
To jest tylko patyna. Ja moj sprzęt tylko płucze zimną wodą po użytkowaniu i czegos takiego nie widziałem.
Wiem ze teraz koledzy z opcji stalowej będą mieli wode na młyn dalszej dyskusji o wyższosci swiąt wielkanocnych nad bożym narodzeniem. :smiech:

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

: środa, 27 wrz 2017, 15:09
autor: użytkownik usunięty
Kolego, nie jesteś jedynym fanem czerwonego metalu. "Spokojna pańska niewyczesana". Ile ta rura ma lat?
Może coś więcej ?

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

: środa, 27 wrz 2017, 20:00
autor: szatajoh
Rura ma okolo 100 lat pracy w parach alkoholu , Została wycięta bo destylator dostał nową chłodnice destylatu też miedzianą. Patyna w środku ma kolor niebiesko szary wyglada mi to na siarczan miedzi ale to tylko moja hipoteza.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

: czwartek, 28 wrz 2017, 21:32
autor: Doody
Nie siarczan ale siarczek miedzi. Siarczany powstają w wyniku działania H2SO4 na miedź.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

: czwartek, 28 wrz 2017, 22:03
autor: rastro
Nie wygląda to na siarczek miedzi, ten jest zdecydowanie czarny. Już prędzej węglan miedzi, który mógł powstać w wyniku reakcji innych związków miedzi z CO2 zawartym w powietrzu, albo coś zupełnie innego.

Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

: czwartek, 28 wrz 2017, 22:32
autor: zielonka
Podoba mi sie że ilu fachowców tyle teorii, a KO ? spoKO :D :D