Strona 1 z 1

Francuskie sery- przepis ogólny.

: niedziela, 10 mar 2013, 18:08
autor: Emiel Regis
Bonjour!
Comment allez-vous?

:D
Jakiś czas temu obiecałem, trochę to niestety trwało :(
Spróbuję wstawić kilka przepisów na ichnie sery, gdyby coś nie było do końca jasne to pytajcie, nie jestem zawodowym tłumaczem, nie robię serów choć je uwielbiam, więc nie wiem czy będą to jakieś istotne informacje, jednak obiecałem więc przedstawiam.

Pierwszy przepis pochodzi ze strony http://www.plurielles.fr/recettes-cuisi ... 81864.html
Jest raczej takim ogólnym podejściem do tematu, jeśli znajdę jeszcze jakieś ciekawe przepisy to będę bazował na tym poniższym, o ile będzie to możliwe.

Jak zrobić domowy ser:

Zrobienie sera w domu jest łatwe, nie trzeba specjalnych narzędzi, wystarczą te, które zwykle znajdują się w każdym domu.
Dla serów świeżych 1l mleka wystarcza, dla starzonych trzeba min. 2l

Co trzeba mieć pod ręką:

Duży garnek ze stali nierdzewnej.
Duża miskę.
Sitko.
Bawełniana ściereczka.
Duża łyżka.
Forma- ociekacz (opcjonalnie).

Składniki;

1 lub 2l świeżego mleko krowiego, koziego i owczego, 2 cytryny lub podpuszczka dostępna aptece (Francja): 5 kropli do 1 litra mleka.
Dla serów do spożycia na świeżo 1l mleka wystarczy, do serów przeznaczonych do starzenia trzeba min. 2 litry.

Wykonanie:

Wlać mleko do garnka i podgrzewać na małym ogniu.
Kiedy tylko mleko zacznie się gotować i zaczyna się podnosić, zdjąć garnek z ognia i wlać sok z cytryny.
Delikatnie wymieszać mleko, aż woda oddziela się od mleka (serwatka). Tak otrzymany zsiadłe mleko. Odstawić i schłodzić.
Umieścić gazę na sitku, powoli przelać do oddzielenia zsiadłego mleka z serwatką.
Zamknij gazę z jego treścią i pozostawić do odsączenia na okres kilku godzin poprzez zawieszenie lub skompresować bez mieszania, aby wydobyć nadmiar płynu.
Na koniec trzeba nacisnąć i spłaszczyć ser, cały czas owinięty w ściereczkę, pozostawić na noc i umieścić na nim coś ciężkiego w celu dokładniejszego odsączenia.

Gotowy ser można pociąć na małe kostki i np ozłocić z odrobiną oleju w towarzystwie jarzyn na patelni.
Można go też umieścić delikatnie w formie, mocno docisnąć i zostawić do odsączenia na dobę, następnie trzeba delikatnie odwrócić ser w formie.
Lekko posolić powierzchnię sera, powtarzać solenie przez trzy do czterech dni żeby pozbyć się resztki serwatki, ser nabierze spójności i będzie dobrze zagęszczony.
Po tym czasie można wyjąć ser z formy i posypać np. winogronami, ziołami; tymianek, pieprz kruszony, posypać papryką.
Do starzenia pozostawić ''na powietrzu'', w chłodnym miejscu, nie zapominając o zabezpieczeniu przed insektami. Trzeba obracać ser codziennie przez tak długi czas, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.

W razie niejasności pytajcie, a następnym razem, kiedy się do czegoś zobowiążę i nie widać rezultatów przez jakiś czas to proszę o wirtualnego kopniaka w zadek w celu przyspieszenia realizacji obietnicy :mrgreen:

Re: Francuskie sery- przepis ogólny.

: niedziela, 10 mar 2013, 20:57
autor: klodek4
Merci :mrgreen:

Re: Francuskie sery- przepis ogólny.

: niedziela, 10 mar 2013, 20:57
autor: silvio2007
Rzeczywiście, mało skomplikowane. Tak się składa, że mam szwagra na wsi, który ma krowę i nie ma dobrego pomysłu na wykorzystanie mleka. Poproszę jutro żonę co by wybrała się do swojego braciszka i przywiozła trochę surowca.
Spodziewam się, że np z 2 litrów mleka tego sera nie będzie za dużo?
Dzięki za nowy temat i prosty przepis.

Re: Francuskie sery- przepis ogólny.

: sobota, 30 sty 2016, 21:52
autor: michal278
Polska norma mówi średnio 1kg z 10 litrów, Korycina wychodzi więcej.

Re: Francuskie sery- przepis ogólny.

: niedziela, 31 sty 2016, 10:54
autor: JanOkowita
Przedwczoraj zrobiłem swój pierwszy ser koryciński (po usilnych poszukiwaniach w promieniu 15 km od miasta znalazłem krowy, które ogłaszały się w internecie z ofertą na świeże mleko). Z 10 litrów wyszło 1,26 kg świeżego sera przed wrzuceniem do solanki. Teraz nie wiem ile waży, bo nie wytrzymaliśmy z Żonką i już ponad 1/3 wchłonęliśmy w przewody pokarmowe :freak: Pycha! :D

Re: Francuskie sery- przepis ogólny.

: sobota, 27 lut 2016, 13:39
autor: michal278
Polecam Janie forum wedliniarskie i wątek Akmisa i Perszinga. Strony agrovisu I serowara. Mega sprawa własny nabiał.