Re: Masło - produkcja masła w domu
: czwartek, 2 maja 2019, 14:21
Hej
Chyba z pół roku sami robiliśmy masełko. Kupowaliśmy śmietankę 36% -5kg. Stała w ciepłym miejscu około 2 dni (wtedy leciutko skwaśniała). Potem dawaliśmy na dwa razy (pojemnik miał 4litry) do pojemnika-miski z pokrywą, z mieszadłem planetarnym na średnich obrotach. po 5-10 minutach gwałtownie zaczynało się łączyć (trzeba szybko wyłączyć bo wychlapie, albo zmniejszać gwałtownie obroty) i wtedy tylko wycisnąć np dużą łyżką i gotowe. Maślanka pycha, to co sprzedają, to nie jest maślanka, a kwaśne mleko. No i główny produkt masełko - super.
Pozdrowienia
Zbyszek
Chyba z pół roku sami robiliśmy masełko. Kupowaliśmy śmietankę 36% -5kg. Stała w ciepłym miejscu około 2 dni (wtedy leciutko skwaśniała). Potem dawaliśmy na dwa razy (pojemnik miał 4litry) do pojemnika-miski z pokrywą, z mieszadłem planetarnym na średnich obrotach. po 5-10 minutach gwałtownie zaczynało się łączyć (trzeba szybko wyłączyć bo wychlapie, albo zmniejszać gwałtownie obroty) i wtedy tylko wycisnąć np dużą łyżką i gotowe. Maślanka pycha, to co sprzedają, to nie jest maślanka, a kwaśne mleko. No i główny produkt masełko - super.
Pozdrowienia
Zbyszek