Strona 1 z 2

Masło - produkcja masła w domu

: sobota, 12 sty 2013, 12:49
autor: gonzek
Czy ktoś z Was robił masło w domu? Jakiego sprzętu używacie? Jak takie masło smakuje?
Ja właśnie przymierzam się do zrobienia własnego masełka.

Re: Masło - produkcja masła w domu

: sobota, 12 sty 2013, 13:37
autor: andras
Witam

Ja używam butelkę po coli , do środka śmietana , mocno potrząsasz
aż odzieli się masło :D

Re: Masło - produkcja masła w domu

: sobota, 12 sty 2013, 13:38
autor: Emiel Regis
U mnie za chłopięcych lat robiło się regularnie w drewnianej 'maśnicce'.
Smak jest specyficzny, nie bardzo adekwatny do tego, co można nabyć w sklepie
Nie każdemu będzie smakować, warto takie masło sklarować.
Łatwo możesz zrobić używając dużego słoja- wlewasz śmietanę i mocno potrząsasz aż do uzyskania masła. Jeśli masz mikser to będzie łatwiej.

Re: Masło - produkcja masła w domu

: sobota, 12 sty 2013, 14:21
autor: drgranatt
Emiel Regis pisze:U mnie za chłopięcych lat robiło się regularnie w drewnianej 'maśnicce'.
Smak jest specyficzny, nie bardzo adekwatny do tego, co można nabyć w sklepie.
Też pamiętam te czasy i ten sprzęt. Nie raz robiłem wyręczając babcię ale smak tego masła daleko odbiegał od "dobrego" a to za sprawą m in aldehydu octowego. Jego wartości odżywcze na 100% były lepsze od sklepowego ale smak już nie.
Było to spowodowane przerabianiem zbyt starej śmietany, która po tygodniu zbierania od 2 - 3 krów zaczęła kwaśnieć i gorzknięć.
Aby uzyskać masło dobrej jakości należy robić je ze śmietany słodkiej lub lekko ukwaszonej o zawartości min 30% tłuszczu i mocno schłodzonej do około 10 stopni. Sposób uzyskania jest tu dowolny. Ważne, aby ciecz wprowadzić w ciągły ruch z elementami uderzeniowymi. Czas zmaślania śmietany trwa od 45 do 60 minut.
Fachowo nazywa się to: mechaniczne uszkodzenie płynnych kuleczek tłuszczu i zlepienie wykrystalizowanego tłuszczu w większe grudki. Po uzyskaniu odpowiedniej wielkości grudek (ok. 2-4mm) proces zmaślania uznaje się za ukończony.
Po zakończeniu tego procesu i oddzieleniu grudek masła od maślanki należy następnie przeprowadzić kilkukrotną płukankę, ugniatanie i formowanie w zimnej wodzie o temperaturze około 10 stopni ale jak babcia to robiła to tego już nie pamiętam.

Kiedyś na Kaszubach widziałem jak masło robili w bardzo małych pralkach wirnikowych i wychodziło im to całkiem nieźle. Zaleta, nie napracowali się.
Smacznego

Re: Masło - produkcja masła w domu

: sobota, 12 sty 2013, 16:21
autor: wolan
U mnie babcia do słoika wrzucała listewkę drewnianą. To wspomagało produkcję masła
(dodatkowy efektu uderzeniowy :))
Pozdrawiam

Re: Masło - produkcja masła w domu

: sobota, 12 sty 2013, 18:16
autor: gonzek
No to faktycznie niezłe patenty ;) A ktoś z Was ma może jakieś urządzenie bardziej profesjonalne? ;)

Re: Masło - produkcja masła w domu

: sobota, 12 sty 2013, 19:15
autor: wolan
Proponuje najpierw zrobić bez specjalistycznych maszyn. Zacząć od słoika lub butelki.
Nie każdemu takie masło smakuje :)

Re: Masło - produkcja masła w domu

: sobota, 12 sty 2013, 20:08
autor: major
Jeśli dobrze zrozumiałem, to wystarczy na godzinę wsadzić śmietanę do robota kuchennego - miksera ze statywem. Czyli powinno dać się to zrobić bez męczenia i w sposób powtarzalny. Wydaje się to bardzo proste, więc będę musiał spróbować. Właściwie, to łatwością produkcji domowych lodów byłem mocno zaskoczony. Mam nadzieję, że z masłem też pójdzie jak po maśle...

Re: Masło - produkcja masła w domu

: wtorek, 15 sty 2013, 13:15
autor: wawaldek11
W latach siedemdziesiątych lałem śmietanę do dzbanka miksującego i na wolnych obrotach grudki masła pojawiały się po 10 - 30 minutach.
Wpadłem na ten sposób przypadkowo przy nieudanej próbie ubicia śmietany z cukrem - masło było słodkie :mrgreen:
mam jeszcze kawałek tego robota/sokowirówki - SW-4 ;)

Re: Masło - produkcja masła w domu

: wtorek, 22 sty 2013, 23:24
autor: tygrysek
Jeżeli chcesz posmakować namiastki prawdziwego masła nie inwestując ani grosza w sprzęt , tylko zrób to następująco
-kup w sklepie 0,5 litra ( najlepiej ) 36% śmietany,
-włóż ją do lodówki , aby się schłodziła,
-następnie przelej do garnka o pojemności ok. 1,5 litra lub większego ( jak nie chcesz sprzątać później w kuchni),
- miksuj blenderem ok. 3 - 5 minut, (po tym czasie powinny pojawić się pierwsze grudki masła),
-miksuj tak długo , aż przestaną pojawiać się nowe,
-przelej zawartość garnka do drugiego przez sitko, to co spłynie to powinna być chyba maślanka ( można śmiało wypić ),
-wypłucz pod bieżącą zimną wodą, zbierz grudki masła z sitka i dobrze odsącz .
I to już koniec produkcji . Z powyższej śmietanki wychodzi około 250 gramów masła .
Możesz - jak lubisz dodać odrobinę soli lub czosnku .
Najlepiej takie masełko smakuje z własnej roboty chlebkiem no i oczywiście paprykarzem szczecińskim .
Smacznego .

Re: Masło - produkcja masła w domu

: środa, 23 sty 2013, 13:53
autor: wawaldek11
Trochę oszukane to masło jak z 0,5l 36% śmietany masz ok. 250g masła :mrgreen:
Ale może takie jest zdrowsze? ;)
A kto produkuje dobry paprykarz szczeciński, bo te które próbowałem mało przypominają pierwowzór z Gryfa?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Paprykarz_szczeci%C5%84ski
Po lekturze wiki widzę, że nie każdy teraz może go produkować.

Re: Masło - produkcja masła w domu

: środa, 23 sty 2013, 14:02
autor: tygrysek
Niestety więcej masełka nie chce wyjść. Robiłem wielokrotnie i waga produktu końcowego zawsze była ta sama.
Jeżeli chcesz zrobić dobry paprykarz, to tu jest chyba najlepszy przepis http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/ry ... dzislawa_m
Ja, osobiście zamiast pangi daję rozdrobnionego tuńczyka z oleju ( 3 małe puszki )

Re: Masło - produkcja masła w domu

: środa, 23 sty 2013, 14:35
autor: wawaldek11
Mówiąc oszukane miałem na myśli, że w 0,5l 36% śmietany nie ma 250g tłuszczu tylko znacznie mniej - ok 180g. Czyli reszta to woda/maślanka uwięziona w maśle. Lubię takie masło zrobione ze świeżej śmietanki z chrupiącym chlebem...

Re: Masło - produkcja masła w domu

: środa, 23 sty 2013, 20:36
autor: major
Mi smakuje paprykarz firmy Łosoś z Ustki. Nie wiem, jak ma się do pierwowzoru. W każdym razie próbowałem paru innych i są w porównaniu z nim paskudne. Całkiem dobry (z makreli) robi też firma Seamor (w Szczecinie, Warzymicach i Stargardzie Szczecińskim) - tylko sprzedają go na wagę, chyba nie ma wersji "ogólnosklepowej".

Re: Masło - produkcja masła w domu

: środa, 23 sty 2013, 21:55
autor: tygrysek
Pozdrowienia dla ziomala. Major, spróbuj paprykarza w/g podanego przeze mnie przepisu, to tylko 30 minut w kuchni. Różnica w smaku kolosalna.

Re: Masło - produkcja masła w domu

: środa, 23 sty 2013, 22:24
autor: wawaldek11
No to może jakiś zlocik regionalny na degustację paprykarza...?
I masła oczywiście.

Re: Masło - produkcja masła w domu

: piątek, 29 mar 2013, 12:56
autor: silvio2007
Jak ktoś chce robić masło z mleka prosto od krowy, to ważna jest tutaj też pora roku.
Zimą kiedy krowy są karmione kiszonką lub sianokiszonką bądź dostają do jedzenia brukiew, masło jest po prostu :womit:
Lepiej poczekać do wiosny, aż zwierzaki zaczną konsumować świeżą trawę. Założę się, że wówczas każdemu zasmakuje. Maślanka natomiast palce lizać.

Re: Masło - produkcja masła w domu

: piątek, 29 mar 2013, 19:09
autor: Bimbel
Wątpię by ktokolwiek chciałby wiedzieć jak był kiedyś produkowany paprykarz szczeciński. To, że smakował, to inna sprawa.

Re: Masło - produkcja masła w domu

: piątek, 29 mar 2013, 19:14
autor: JanOkowita
silvio2007 pisze:Jak ktoś chce robić masło z mleka prosto od krowy, to ważna jest tutaj też pora roku.
Zimą kiedy krowy są karmione kiszonką lub sianokiszonką bądź dostają do jedzenia brukiew, masło jest po prostu :womit:
Lepiej poczekać do wiosny, aż zwierzaki zaczną konsumować świeżą trawę. Założę się, że wówczas każdemu zasmakuje. Maślanka natomiast palce lizać.

To tak jak z parmezanem. Ja akurat jestem fanem tego sera i jeszcze Ementalera, przy produkcji którego obowiązują takie same obostrzenia świeżej strawy dla krówek.

Re: Masło - produkcja masła w domu

: piątek, 29 mar 2013, 19:33
autor: Zygmunt
Bimbel pisze:Wątpię by ktokolwiek chciałby wiedzieć jak był kiedyś produkowany paprykarz szczeciński. To, że smakował, to inna sprawa.

Kudoa Alliaria mylona z ryżem?:)

Re: Masło - produkcja masła w domu

: piątek, 29 mar 2013, 19:38
autor: lesgo58
:womit:

Re: Masło - produkcja masła w domu

: sobota, 25 sty 2014, 19:16
autor: siwy1121
Ale jak schłodzisz śmietanę to nie zrobi się bita śmietana ??? Kiedyś zrobiłem niechcący masło z właśnie ciepłej śmietany(temp. pokojowa).

Re: Masło - produkcja masła w domu

: czwartek, 4 kwie 2019, 21:45
autor: psotnikpiotr
IMG_20190404_095346-600x800.jpg

A o to moje dzisiejsze masełko własnej prasukcji. Do tego swój chlebek na zakwasie i można zjadać :D
No i oczywiście pozostałość po masełku pyszna serwatka :)

Smacznego :D

Re: Masło - produkcja masła w domu

: czwartek, 4 kwie 2019, 22:03
autor: Góral bagienny
Kolego serwatka to po serze po maśle maślanka tak to nazywają w moich stronach :) Pozdrawiam

Re: Masło - produkcja masła w domu

: piątek, 5 kwie 2019, 07:53
autor: psotnikpiotr
Kolego masz rację :oops:, ale wtopa... Oczywiście, że maślanka. Wczoraj temat kręcił się wokół serwatki i tego wszystkiego aż o niej napisałem :hahaha:

Re: Masło - produkcja masła w domu

: piątek, 5 kwie 2019, 17:11
autor: Góral bagienny
Nie ma sprawy :D A masełka to ci zazdroszcze :D

Re: Masło - produkcja masła w domu

: sobota, 6 kwie 2019, 16:50
autor: psotnikpiotr
:D Kolego to żadnen problem. Kupujesz śmietankę 30% wlewasz do dużego słoika, parę ruchów i jest masełko :)
Tylko nie kupuj śmietany w biedronce bo się nie ubija.

Re: Masło - produkcja masła w domu

: sobota, 6 kwie 2019, 20:25
autor: Góral bagienny
No niby masz racje ale ja pamiętam smak masła i maślanki jak moja babcia ją robiła i często to ja byłem za "operatora" maślniczki takiego masła nie zrobisz z śmietany ze sklepu :(

Re: Masło - produkcja masła w domu

: sobota, 6 kwie 2019, 22:14
autor: psotnikpiotr
No to fakt. Takiej śmietany to już nie znajdziesz. Teraz nawet jak od krowy że wsi to i tak lipa. Owa krowa już nie chodzi na łąkę tylko stoi cały Boży rok w oborze i zjada tylko paszę i premiksy sztuczne. Mój kuzyn prowadzi gospodarstwo i choduje krowy na mleko więc wiem jak to jest. Wszystko tylko na ilość a nie na jakość.
Masakra.

Re: Masło - produkcja masła w domu

: sobota, 6 kwie 2019, 22:31
autor: Góral bagienny
Widzisz to jest tak ze wszystkim (drożdże turbo, klar) a wszystko można robić powoli Naturalnie bez chemii. Masło moja babcia gniotła pózniej łyżka i wychodziły krople które zbierała może to jest receptura na lepsze masełko? :P

Re: Masło - produkcja masła w domu

: sobota, 6 kwie 2019, 22:54
autor: .Gacek
psotnikpiotr pisze: Tylko nie kupuj śmietany w biedronce bo się nie ubija.
Hejka ziomale jak to mówią młodzi gniewni :D
Drogi Piotrze masz rację... ta śmietana nie ma ochoty się ubić... ale... moja ukochana teściowa (bez sarkazmów - cudowna kobieta) doradziła abym dodał szczyptę żelatyny to się ubije, i miała rację...
Z racji tego, że jestem wiernym fanem "niemieckiego dyskontu" zakupiłem sobie mikser z obrotową miską. Po dodaniu tzw szczypty do kręcącej się miski ze śmietaną nic się nie zmieniło. Kurde blacha dziecko ma urodziny tort musi być.... Stwierdziłem a ci mi tam, dodam jeszcze ze dwie szczypty... I już teraz wiem, że wystarczy do tego zestawu dodać odrobinę soli oraz odcisniętego czosnku i kanapki do pracy są z "charakterystycznym masełkiem teściowej". :D

Re: Masło - produkcja masła w domu

: niedziela, 7 kwie 2019, 13:51
autor: kamilpl82
Ja jak na szybko potrzebuję masła, a się skończyło kupne to robię w blenderze z kremówki 10 minut i masełko gotowe. Kremówkę mam zawsze w domu http://smgostyn.pl/pl/produkty/19-smiet ... a-30-500ml i tylko tej firmy kupuję.

Re: Masło - produkcja masła w domu

: poniedziałek, 8 kwie 2019, 23:47
autor: Dwaid
Próbowałem ostatnio zrobić blenderem i wyszła mi super gęsta i dobra bita śmietana. Tak dobra, że żonka część ukradła do deseru lodowego :)
Niestety mój blender nie podołał zadaniu, pozostałą część przerzuciłem łyżką do "szejkera z taperłera" i po minucie miałem gotowe masło :)
Następnym razem od razu tak postąpię, powinno wyjść szybko i do tego mało mycia będzie.

Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości.

Re: Masło - produkcja masła w domu

: wtorek, 9 kwie 2019, 09:01
autor: kamilpl82
Za krótko blendowałeś, było jeszcze poczekać.

Re: Masło - produkcja masła w domu

: wtorek, 9 kwie 2019, 17:25
autor: Góral bagienny
Nie rozumiem po co robicie takie masło :o. Takie samo kupicie w sklepie. Pisaliśmy o maśle ze swojskiej śmietany, ba tylko gdzie taką kupić :( .

Re: Masło - produkcja masła w domu

: wtorek, 9 kwie 2019, 18:29
autor: .Gacek
Najlepiej na rynku od gościa, który przyjechał Żukiem, ma dłoń dwa razy większą od Twojej a śmietana lub mleko jest w butelce po Coli lub Pepsi.

Edyta:
Jak zrobisz masło samemu to będziesz wiedział po co robić samemu...
To samo ma się do serów. Z kupnego mleka nie zrobisz, a od Pana Zenia z mleka od kozy... palce lizać

Re: Masło - produkcja masła w domu

: wtorek, 9 kwie 2019, 18:33
autor: kamilpl82
Góral bagienny pisze:Nie rozumiem po co robicie takie masło :o.
Tylko dlatego że inne się skończyło a do sklepu nie po drodze.

Re: Masło - produkcja masła w domu

: wtorek, 9 kwie 2019, 18:47
autor: Góral bagienny
Takich rynków już niema w mojej okolicy

Re: Masło - produkcja masła w domu

: wtorek, 9 kwie 2019, 21:23
autor: psotnikpiotr
kamilpl82 pisze:
Góral bagienny pisze:Nie rozumiem po co robicie takie masło :o.
Tylko dlatego że inne się skończyło a do sklepu nie po drodze.
Drodzy koledzy po to robimy takie masło ze swoiskiej śmietany, żeby nie jeść takie świństwa, które ponoć na 82% tłuszczu.

Jedzenie przetworzone z marketów to nie jedzenie. Oczywiście nie da się całkowicie uniknąć tego wszystkiego, ale można w jakimś stopniu ominąć. Więc dlaczego tego nie robić...

Mod.
Nie cytuj całych postów a do tego cytatów.

Re: Masło - produkcja masła w domu

: wtorek, 9 kwie 2019, 21:34
autor: Góral bagienny
:respect: