Strona 1 z 2

Przepis na domowy ser Gouda

: piątek, 28 gru 2012, 16:02
autor: gonzek
Oto przepis na domowy ser Gouda. Jest to idealny ser na "pierwszy raz". ;) Sam też uczyłem się serowarstwa właśnie na Goudzie. To klasyk, na którego produkcji można załapać co i jak. Ser jest prosty w produkcji, na pewno wyjdzie - lepiej lub gorzej. ;)

Co potrzebujesz?

  • 10 L mleka
  • 2 gramy kultury starterowej MSE
  • 1 gram podpuszczki naturalnej LUB 0,05 grama podpuszczki mikrobiologicznej
  • 1 kg soli do przygotowania solanki (zaleca się sól niejodowaną)
  • 1 łyżka chlorku wapnia
  • przegotowana woda na solankę
  • parafina / wosk do powlekania serów


1. Podgrzać mleko do temperatury 23-33 st. C, dodać kulturę starterową i dokładnie wymieszać. Można, ale nie trzeba dodać chlorek wapnia i znów wymieszać. Przykryć i pozostawić na 10 minut do stężenia.

2. Dodać rozpuszczoną w 50 ml wody podpuszczkę i delikatnie mieszać ruchami z góry do dołu przez 1 minutę (jeśli używamy mleka prosto od krowy, grzbietem łyżki mieszamy samą powierzchnię mleka 1 minutę dłużej).

3. Skrzep pokroić w kostkę o boku około 1-1,5 cm. Odstawić na 10 minut.

4. Odsączyć 1/3 serwatki. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać tyle wody o temperaturze 80 st. C, aby temperatura skrzepu podniosła się do 33 st. C.

5. Skrzep odstawić na 10 minut.

6. Odlać serwatkę do poziomu skrzepu. Cały czas mieszając, stopniowo dodać tle wody o temperaturze 80 st. C, aby temperatura skrzepu podniosła się do 37-38 st. C. Utrzymać tę temperaturę przez 15 minut (można użyć koca lub malutkiego palnika), często mieszając, aby nie dopuścić do sklejania ziaren.

7. Odstawić skrzep na 30 minut do stężenia.

8. Odlać pozostałą serwatkę. Szybko przełożyć ciepły skrzep do formy na ser o wadze około 1 KG, wyłożonej chustą serowarską. Uważać, aby nie rozkruszyć skrzepu.

9. Prasować przez 20 minut pod ciśnieniem 10 KG.

10. Wyjąć ser z formy i delikatnie odwinąć chustę. Ser przewrócić do góry nogami, ponownie zawinąć i znów prasować przez 20 minut pod ciśnieniem 20 KG.

11. Poprzedni proces (pkt. 10) powtórzyć, ale prasować pod ciśnieniem 25 KG przez okres od 12 do 16 godzin. Wyciągnąć z prasy.

12. Przygotować nasycony roztwór soli w naczyniu szklanym lub ze stali nierdzewnej. Moczyć ser w solance przez 12 godzin.

13. Wyciągnąć ser z solanki i osuszyć, oklepując jego powierzchnię. Solankę można przechowywać w lodówce i użyć przy innej okazji (należy ją przed kolejnym użyciem przegotować, dodać wody i dodać trochę soli, aby roztwór był znów nasycony).

14. Osuszać ser w temperaturze 10 st. C (lodówka lub piwnica) przez 3 tygodnie.

15. Ser pokryć parafiną.

16. Odstawić do dojrzewania w temperaturze 10 st. C na 3-4 miesiące. Przewracać 3-4 razy na tydzień. Jeden ser można pozostawić na dłużej - po 6-9 miesiącach to będzie prawdziwy przysmak!

Źródło przepisu: Książka "Domowy Wyrób Serów" oraz własne modyfikacje i spostrzeżenia.

Przesyłam też link do przepisu na mojej stronie, który wzbogacony jest o namiary na podpuszczkę, bakterię, sprzęt i akcesoria, które się przydadzą w produkcji: http://serowar.pl/content.php?161-Gouda-przepis-polecamy-na-w%C5%82asny-pierwszy-ser!

W załączniku kilki zdjęć z mojej kuchni :)

Powodzenia! :) Gdyby wystąpiły problemy lub pytania - piszcie!

Re: Przepis na domowy ser Gouda

: środa, 11 gru 2013, 17:58
autor: Łiskej
Ekstra przepis, spróbuje w weekend.

Re: Przepis na domowy ser Gouda

: piątek, 13 gru 2013, 00:46
autor: grzewo1
Z czego można zrobić formę , lub co zaadoptowć żeby nie wydawać ponad 200 zł ?
Macie jakieś pomysły lub doświadczenia?

Re: Przepis na domowy ser Gouda

: piątek, 13 gru 2013, 08:33
autor: panta_rei
Formę zrób z jakiegoś wiaderka po produktach żywnościowych, 3-5 litrów, powiercisz sobie "trochę" otworów i będzie super, zamiast wiercić możesz wypalać. Możesz też użyć odpowiedniego durszlaka, garnka do gotowania na parze, sita do mąki itp.

Re: Przepis na domowy ser Gouda

: piątek, 13 gru 2013, 13:59
autor: grzewo1
Dzieki za podpowiedź, mam akurat takie małe wiaderko po kapuście myślę ,że się nada w 100%.

Re: Przepis na domowy ser Gouda

: czwartek, 11 sie 2016, 10:03
autor: JanOkowita
Oto moja wczoraj zrobiona Gouda z ... No właśnie, kto zgadnie z czym?
gouda_z.jpg

Re: Przepis na domowy ser Gouda

: czwartek, 11 sie 2016, 10:45
autor: guru114
Janku czy to nie jest czasem szafran?

Re: Przepis na domowy ser Gouda

: czwartek, 11 sie 2016, 10:51
autor: JanOkowita
Dobry pomysł z szafranem, zrobię następny raz jak uzbieram duuuużo pieniędzy :) Ale to nie jest szafran :(

Re: Przepis na domowy ser Gouda

: czwartek, 11 sie 2016, 10:59
autor: eldier
Papryczki chili, odnośnie tego co ostatnio zbiorach pisałeś :P

Re: Przepis na domowy ser Gouda

: czwartek, 11 sie 2016, 15:13
autor: JanOkowita
Co prawda nie z moich zbiorów - bo nie umiem tak cieniutko pociąć, ale to rzeczywiście papryczki chili w postaci nitek. A już miałem nadzieję, że będzie bardziej hardcorowo i ktoś napisze, że to żywy pokarm dla ryb... :roll:

Re: Przepis na domowy ser Gouda

: poniedziałek, 12 wrz 2016, 13:52
autor: JanOkowita
Oto moje sery! Goudy i Emmentalery 8-)
moje-sery-2016.JPG

Re: Przepis na domowy ser Gouda

: poniedziałek, 12 wrz 2016, 15:53
autor: Slodziaksos
Zamiast parafiny torebka próżniowa?
Daj przekrój serka.

Re: Przepis na domowy ser Gouda

: poniedziałek, 12 wrz 2016, 17:14
autor: JanOkowita
Parafinę przećwiczyłem, wolę jednak przezroczystą bo łatwiej kontrolować czy się nic złego nie dzieje. A to się jednak zdarza, wówczas rozpakowujemy, przemywamy solanką i spirytusem i ponownie pakujemy.

Re: Przepis na domowy ser Gouda

: wtorek, 13 wrz 2016, 06:41
autor: rozrywek
Janie całkiem sporo tego chili dałeś. Typowy gouda sambal. Osobiście to lubie dobrą goudę, ale w czystej postaci, średnio starzona, jeśli można tak to ująć.
A w ogóle to pozdrowienia z miasta Gouda, ponieważ przypadkiem w tym mieście mieszkam :D
Miasteczko bardzo malownicze, zabytkowe, oczywiście z serem związane wszystko, łącznie z ławkami w kształcie krążków, aby strudzony turysta spocząć mógł.
A randka na przystani (muzeum statków) z kawałkiem dobrego sera i butelką wina jest bezcenna. Wino czerwone, ser żółty, dziewczyna biała :D może napisze parę słów o samym serze, tymczasem do pracy zbierać się muszę.

Re: Przepis na domowy ser Gouda

: wtorek, 13 wrz 2016, 10:14
autor: michal278
Kol. Rozrywek zazdroszczę..

Re: Przepis na domowy ser Gouda

: piątek, 25 lis 2016, 22:09
autor: jarob
No dobra Panowie wszystko fajnie, ładnie, pięknie i faktycznie zajebiście to wygląda (Panie Janie gratki), ale jest małe pytanko...
Czy da się taki ser otrzymać z mleka "kupnego" tzn. worek/karton/butelka, czy musi to być mleko od gospodarza?

Re: Przepis na domowy ser Gouda

: sobota, 26 lis 2016, 00:21
autor: Zygmunt
Może być z mlekomatu. UHT z kartonu niestety się nie nadaje.

Re: Przepis na domowy ser Gouda

: sobota, 26 lis 2016, 12:04
autor: JanOkowita
Można też kupić mleko w sklepie, takie w butelkach lub w woreczkach. Ono jest pasteryzowane, ale w niskiej temperaturze. Należy wówczas do takiego mleka dodać chlorek wapnia (do kupienia w sklepach serowarskich) i można zaczynać przygodę z serami. A zabawa jest naprawdę przednia!

Re: Przepis na domowy ser Gouda

: sobota, 26 lis 2016, 15:58
autor: Lis098
A co najlepsze to roztopiony serek jest naj na dzień po :) chyba się w to pobawię

:D

Re: RE: Re: Przepis na domowy ser Gouda

: sobota, 26 lis 2016, 16:13
autor: MaciejZZadupia
jarob pisze:Czy da się taki ser otrzymać z mleka "kupnego" tzn. worek/karton/butelka, czy musi to być mleko od gospodarza?


Mleko tzw świeże (z krótkim terminem ważności, czasami w butelce lub w woreczku) np. ze Stonki + chlorek wapnia i wychodzi ładny ser. Koryciński, Gouda i Oleśnicy wychodzą OK. Robiłem.

Maciej Z Zadupia