Strona 1 z 1

Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

: środa, 19 sty 2022, 17:29
autor: rozrywek
Tak o wędzeniu serów. :ok:

Z wędlinami jest prościej, czy zimnym dymem czy gorącym, a ser to w ogóle mało znana technologia, niewiele osób to robi, i mało o tym jest, wielu by spróbowało, ja tam lubię wędzony, i zwykły, i łoscypki hej, i salami. :punk:



Jak wędzić, czym i ile czasu.
Ja chętnie obejżę. :ok:

Już widziałem kolegę, co chciał przy wędlince serek podwędzić.
Wyszła kiełbasa z serem, bo mu wszystko spłynęło. :shock:
Taka sytuacja.

Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

: środa, 19 sty 2022, 17:47
autor: boxer1981228
rozrywek pisze:Już widziałem kolegę, co chciał przy wędlince serek podwędzić.
Wyszła kiełbasa z serem, bo mu wszystko spłynęło.
Taka sytuacja.
No tak podstawowy błąd przy wędzeniu serów, temperatura. Choć mam fajny sposób na zrobienie serków tz cukierków. Gdzie pakujesz ulubiony tarty ser z ulubionymi przyprawami i zawijasz jak cukierek w folię kolagenowa i specjalnie dajesz większą temperaturę żeby się ser rozpuścił. No nic dodam do kolejki pomysłów :) Pracuję na nocki i ogarnianie wszystkiego na raz po prostu niemożliwe. Ale będę się starał sprostać wymaganiom :)

Pozdro.

Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

: środa, 19 sty 2022, 18:14
autor: rozrywek
Pierwowzór wędzonego to chyba Szwajcarzy wymyślili:

Kawał sera na patyku, nad ogniskiem, podpiekali poddymiając. Odgryzali kawałeczek topionego, i dalej nad ognisko patyk, to musiało być przepyszne.

W każdym razie czekamy na tutorial, może nie dziś, ani jutro, na spokojnie.

A dla ciebie specjalna dedykacja filmowo-Rozrywkowa. :mrgreen:

@boxer1981228...lewy sierpowy od klasyków i znawców tematu serowarstwa:
Uwielbiam.

Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

: czwartek, 20 sty 2022, 17:38
autor: łoles
No kolego boxer dzięki tobie zakupy na stronie serowar.pl zrobione, paczka dotarła, w weekend mam w planach zrobienie dwóch serów zobaczymy co z tego wyjdzie :hahaha:
Alkohol już robię, jakieś kiełbasy i inne wędliny też, teraz sery trza myśleć o jakimś ranczo na wsi :punk:

Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

: czwartek, 20 sty 2022, 19:08
autor: boxer1981228
No to super. A jakie sery będziesz robił? No i koniecznie się pochwal jak wyszło.

Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

: czwartek, 20 sty 2022, 19:25
autor: łoles
Pierwszy będzie ten korycińskie drugi może gouda a dalej się okaże, najgorsze że nie mam dojrzewalni ale i z tym trza se będzie jakoś poradzić

Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

: czwartek, 20 sty 2022, 19:36
autor: rozrywek
A ja mam gdzie trzymać, bo w domu zimnica.
Tylko nie mam tych wszystkich klamotów, a nie mam jak zamówić.
Jak ci zostanie końcówka w tych saszetkach i buteleczkach, to chętnie przytulę, paczuszka niewielka, z Ie do Uk łatwiej, niż z Pl do Uk.
Garnek jest, mleko jest, termometr też, instrukcja gotowa, tylko podpuszczki ni ma.

Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

: czwartek, 20 sty 2022, 22:48
autor: boxer1981228
Rozrywku w UK masz multum sklepów gdzie możesz sobie wszystko na miejscu zamówić. Nie musisz wszystkiego z PL zamawiać. To tylko u mnie nic nie ma a jeżeli Ty jesteś w UK masz wszystko na miejscu pod nosem :)

Pozdro Box

Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

: czwartek, 20 sty 2022, 22:57
autor: jakis1234
W Irlandii takie braki?

Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

: czwartek, 20 sty 2022, 23:31
autor: Doody
Boxer jesteś w Irlandii? Gdzie? Dwa lata mieszkałem w Dublinie ;)

Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

: piątek, 21 sty 2022, 00:00
autor: boxer1981228
@Dody jestem od 2011 :) Naas 30 km od Dublina Co. Kildare :)
jakis1234 pisze:W Irlandii takie braki?
Mało popularne są takie hobby. Tak naprawdę to są tu na miejscu może 3 sklepy tematyczne i tak naprawdę z gównianym zaopatrzeniem. Kupuję coś tu na miejscu jak już mnie naprawdę przyszpili. Tak to zawsze paka 50kg z PL i na rok spokój. Do piwowarstwa jest ok ale jeżeli inne rzeczy to tylko PL zostaje. Nawet kiedyś już byłem bliski otwarcia takiego sklepu ale większość ludzi raczej robi jak ja, nie przepłacają tu na miejscu bo ceny x2 przynajmniej.

Camembert po 24h a z Blue Stiltonem widzę będzie zdaje się problem. Użyłem innych bakterii niż zawsze i nie było jak odważyć bo dawkowanie 0.3 gr na 500l mleka i zdaje się przesadziłem z ilością. Za dużo pleśni w krótkim czasie. No nic nauczka na przyszłość.

Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

: piątek, 21 sty 2022, 00:09
autor: Doody
Ja byłem w latach 2006 - 2008

Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

: piątek, 21 sty 2022, 07:44
autor: rozrywek
Boxer, tu nic nie ma, wiocha na 70tys ludzi.
Dwa lidle, asda, aldi, 50 polskich kubusiów, żabek i nini biedronek, i jeden maciupki sklepik muzyczny.
Zadupie. Jak możesz to podlinkuj mi konkretną stronę z uk, gdzie kupię podpuszczkę i wszystko co potrzebne.
Znajduję same gotowe kity.

Ps: zagadka, co jest na starym banknocie 5f, właśnie Irlandzkim?

Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

: piątek, 21 sty 2022, 07:49
autor: lesgo58
Miłosierna siostra...

Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

: piątek, 21 sty 2022, 09:16
autor: boxer1981228
Są chyba 3 opcje. John Scotus Eriugena, Siostra Katarzyna McAuley albo Lady Hazel Lavery przynajmniej tak twierdzi Google;)

Tu masz link, do wyboru do koloru:
https://cheeseandyogurt.co.uk/collections

Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

: sobota, 22 sty 2022, 11:07
autor: rozrywek
Dzięki za linka.

A jeśli chodzi o ten banknot, to miałem na myśli destylarnię.
irlandia 5 10.jpg
Jakim zamiłowaniem muszą darzyć trunek, jak na banknocie jest destylarnia Bushmills.

Re: Boxer i jego przygody z serowarstwem :)

: poniedziałek, 24 sty 2022, 10:23
autor: łoles
No i stało się pierwsze sery za płoty czy jakoś tak brzmiało to powiedzenie :smiech: od lewej gouda a od prawej koryciński z czarnuszka. Jak smak to się dopiero okaże. Sama produkcja jak się wie co i jak z ju tuba dzięki koledze boxer przebiegła bez żadnych problemów. W next week będzie robiony parmezan i mozzarella