Strona 1 z 1

TOFU

: piątek, 14 gru 2018, 12:46
autor: meteor297
Mimo, że jestem typowym mięsożercą, ostatnio bardzo zasmakowało mi tofu (dla nie wiedzących - ser produkowany z soi). Jako, że kupny jest dość dużym wydatkiem, postanowiłem zrobić go sam. Czy ktoś je robił i może podzielić się wskazówkami? Ogólny przepis już mam, (mogę podrzucić jak ktoś będzie chciał) ale najbardziej zastanawia mnie, czy mogę użyć mrożonej soi, ponieważ taką mam w sklepie nie daleko domu.
Ewentualnie zna ktoś miejsce gdzie kupię soję nie mrożoną? (Warszawa)

Re: TOFU

: piątek, 14 gru 2018, 15:22
autor: manowar
Ziarna soi można kupić np. w Auchan

Re: TOFU

: piątek, 14 gru 2018, 23:47
autor: kamilpl82
meteor297 pisze:Mimo, że jestem typowym mięsożercą, ostatnio bardzo zasmakowało mi tofu (dla nie wiedzących - ser produkowany z soi). Jako, że kupny jest dość dużym wydatkiem, postanowiłem zrobić go sam

Żebyś się nie zdziwił, tofu to bezsmakowe gówno, smak nadaje mu wszystko inne dodane do niego.

Re: TOFU

: poniedziałek, 17 gru 2018, 08:11
autor: meteor297
Oczywiście wiem, ża samo w sobie nie ma smaku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je na przykład z chili, skórką cytrynową, ewentualnie usmażyć w jakimś sosie.