Strona 1 z 1

Ser typu oscypek.

: niedziela, 4 sty 2015, 12:43
autor: ufik666
Witam, ostatnio byłem w Karpaczu z Moją wybranką serca i zajadaliśmy się serami typu oscypek na ciepło z żurawiną, oczywiście mam świadomość że nie były prawdziwe ale bardzo nam smakowały, po powrocie do domu znajomy powiedział mi że te na ciepło są najgorsze bo podobno myte w płynie do naczyń itp..., interesuje mnie jak samemu go zrobić mam dostęp do prawdziwego mleka krowiego.

Re: Ser typu oscypek.

: niedziela, 4 sty 2015, 13:12
autor: LeoNike
No ale oscypek to z mleka owczego się robi.

A jak z krowiego to np tu - http://www.doradcasmaku.pl/przepis/3124 ... omowy.html

Re: Ser typu oscypek.

: niedziela, 4 sty 2015, 21:06
autor: ufik666
Dziękuję za link oczywiście nie miałem na myśli prawdziwego oscypka bo wiem że jest owczy ale z tego co wyczytałem to minimum 40 % owczego mleka posiada i nawet wprawiony baca nie jest w stanie sprawdzi który z jakiego mleka ... taka była wypowiedz gazdy.

Re: Ser typu oscypek.

: niedziela, 4 sty 2015, 23:43
autor: W_TG
Ja robię jak z linku. z tym że na podpuszczce w kroplach.Mleko mam z Brennej od krowy biegającej po łące.
Z 5 l mleka jest ok 1 litr sera. Tak więc nie jest to ekonomicznie, ale za to jaka satysfakcja i świadomość ze to PRAWDZIWY ser.
Jeśli otrzymany ser moczę w słonej wodzie przez tydzień otrzymuje coś a la parmezan.
Czasami moje sery wędzę.

Re: Ser typu oscypek.

: poniedziałek, 5 sty 2015, 07:26
autor: konikc
Witam
Ja robię tą metoda ale z mleka niestety sklepowego. Kupuję mleko w woreczkach 2%. Tak jak pisał kolega wyżej z 5l wychodzi niecały kilogram sera. Sam ser jest smaczny ale proces mało wydajny. Ważne są temperatury procesu.
Pozdrawiam

Re: Ser typu oscypek.

: wtorek, 6 sty 2015, 16:43
autor: jpiwek
Wsiąkłem juz w temat domego wyrobu rzeczy wszelakich, a i serowarstwo liznałem. Używam mleka krowiego z mlekomatu. Mleko owcze w zimie jest trudno dostępne, a to w handlu jest obrabiane w sposób uniemożliwiający produkcje z nich czegokolwiek. Więc z oscypkami trzeba się troche wstrzymać.

Re: Ser typu oscypek.

: środa, 14 kwie 2021, 17:40
autor: przemek_maly
A czy można zrobić Ala ocsypki z twarogu? Takiego sklepowego

Re: Ser typu oscypek.

: środa, 14 kwie 2021, 19:13
autor: artur.sukiennik
Złota łopata się należy:-):-)można z mleka w butelkach:-):-):-)

Re: Ser typu oscypek.

: czwartek, 15 kwie 2021, 14:00
autor: W_TG
Twaróg możesz dobrze odcisnąć uformować i uwędzić.
Ale to będzie wędzony twaróg- zresztą bardzo smaczny.
Oscypki i podobne są wykonywane w inny sposób.
Białko z mleka jest koagulowane nie poprzez kwaszenie a poprzez stosowania podpuszczki (enzymu)
Powodzenia

Re: Ser typu oscypek.

: czwartek, 15 kwie 2021, 17:49
autor: Lord Pagon
https://m.youtube.com/watch?v=lFQr2bH7t-Y
https://m.youtube.com/watch?v=M6dyWBDEhHE&t=691s

Serki wiedzę od kilku lat ale na oscypek zawsze czasu brakuje.