Strona 1 z 1

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: poniedziałek, 7 lis 2011, 17:14
autor: Zygmunt
Spiritfermy przy -2 poszły do kotła. Niestety, tak mam w tym tygodniu czas i nie mogę czekać. T48 mają teraz 1,5BLG.

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: czwartek, 17 lis 2011, 20:31
autor: matahari
Ależ Zygmuncie, przecież to nie koniec testu, co ze smakiem?

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: poniedziałek, 28 lis 2011, 13:40
autor: antyklina
Zygmuncie, czy możemy prosić o jakieś przybliżone podsumowanie. Bo nie wiem, które wypróbować u siebie.

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: poniedziałek, 28 lis 2011, 15:39
autor: Zygmunt
Zdecydowanie Spiritfermy. Na dniach zrobię drugi nastaw na T48 i porównam je do T3. Tym razem T48 pójdą do beczki, a T3 do białego fermentora- chce sprawdzić, czy przypadkiem objętość powietrza nad nastawem nie miała wpływu na wynik. Tym niemniej Spiritfermy były wyraźnie szybsze.


Smak- nie widzę różnicy. Proces w obu przypadkach prowadzony automatycznie, więc rola operatora w smaku jest zminimalizowana. Z T48 wyszło kilkadziesiąt ml produktu mniej, ale to dlatego, że nastaw się wyklarował i z litr "syfu" został na dnie fermentora.

Rożnica w szybkości pracy może wynikać z faktu, że Spirifermów jest 10g więcej" więcej pożywki + więcej drożdży = szybszy proces fermentacji.

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: środa, 7 gru 2011, 16:54
autor: użytkownik usunięty
Również mogę dać wyniki aktualnie trwającego testu Spiritferm Extreme:
Beczka 150l ,
- około 100l wody,
- 34 albo 35 kg cukru- nie pamiętam dobrze,
- 3 paczki SpiritFerm Extreme
Nie mam termometru żeby zbadać temp. ale na rękę jest dosyć chłodna woda. Temp. otoczenia jakieś 15-19st.
Blg początkowe około 25, około bo mój cukromierz jest mało dokładny w takim stężeniu,
start:
- Poniedziałek 5, godz. 18 Blg 25
- Wtorek 6, godz 18, Blg 15
- Środa 7 godz, Blg 6.

Temperatura nastawu mierzona termometrem z alkoholomierza z Biowinu 26 st.

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: czwartek, 15 gru 2011, 14:08
autor: antyklina
Ja też sprawdzam Spirtferm Extreme. U mnie poszło 9 kg cukru dopełnione do 30l i paczka drożdży. Woda do nastawu poszła z kranu. Na starcie temperatura wynosiła 25 stopni, Blg chyba koło 30 (9kg/30l) bo w cukromierzu brakło skali. Na opakowaniu napisali że "optymalna temperatura fermentacji to 22-25 stopni", chodzi o temperaturę pomieszczenia czy nastawa? Bo u mnie wręcz się gotuje, mimo że w pomieszczeniu jest ok 20 stopni to nastaw po 24h ma 33,5. Powinno się go jakoś schłodzić? Po procesie podsumuje, krótko mój rezultat.

Scalone.
Po 48h temperatura wynosi 25 stopni, a Blg 5,5. Szybkie są.

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: sobota, 28 sty 2012, 14:48
autor: zor-ro1970
U mnie, 21 litrów wody + 8kg cukru, stanęło na 5Blg i cosik mi się widzi, że to koniec fermentacji.

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: sobota, 28 sty 2012, 16:00
autor: Zygmunt
Napowietrzone było? Jak temperatury wyglądają?

@antyklina- jak masz duże nastawy (>100l) to warto je chłodzić. Mniejsze wystarczy przekładać do chłodniejszego pomieszczenia. Na sąsiednim forum kol. Akas zrobił kiedyś nastaw w beczce z Alcotekami i zakopał to w śniegu. Po 3 dniach cukier przerobiony:P

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: sobota, 28 sty 2012, 16:01
autor: zor-ro1970
Tak jest napowietrzenie, 2 razy dziennie mieszam. Temperatura 21,5 st

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: sobota, 28 sty 2012, 17:58
autor: Zygmunt
Tlen jest potrzebny tylko na początku. Jeżeli mieszasz cały czas, to drożdże idą w rozmnażanie, a nie w fermentację. To efekt Pasteura. Stąd problem.

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: sobota, 28 sty 2012, 19:16
autor: zor-ro1970
To juz nie bede mieszac, a co teraz? Do gara czy czekac?

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: niedziela, 29 sty 2012, 15:52
autor: gotiger
Mały off-tipik

Zygmunt, co do telefonu, to o ile mnie pamięć nie myli, możesz wykorzystać myjkę ultradźwiękową.
Najlepiej najpierw wykompać tel. w wodzie destylowanej i temp ok.35-40*C.
Następnie w alkoholu (izopropanol lub inny) - chyba, że tel. nie jest tego wart :lol:

Pozdrówka

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: czwartek, 12 lip 2012, 19:41
autor: JerzyP
Trzeci raz robię nastaw z T48 ( w ogóle trzeci ) za każdym razem ładnie schodziło do -3 -4 po 48h, teraz już 70h i 0.Blg Puszczać to już, czy coś z tym robić jeszcze ?

Mieszane na początku tylko, bez grzałki. Temperatura do tej pory 25c

Trzeci raz tak samo 25l wody, 7kg cukru

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: czwartek, 12 lip 2012, 23:17
autor: mtx
Poczekaj jeszcze ze dwa dni i zobacz czy zejdzie blg. - jeśli tak to super a jeśli nie to do gara i jazda.
Dużo cukru nie stracisz a urobku też nie będzie dużo mniej niż zawsze.
Ja mogę Ci polecić TURBO STAR 8 (złota paczka) te drożdże załatwiają 10kg cukru w 4dni,
efekt końcowy jest bardzo pozytywny a i cena spoko (8zł).

Pozdrawiam :piwo:

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: piątek, 13 lip 2012, 23:17
autor: JerzyP
Wezme te Turbo Star na próbę, myślałem jeszcze o Black Label, lub tańsze Black Bull.

Dzięki :)

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: piątek, 8 lut 2013, 09:36
autor: Pakulek
Zrobiłem nastaw 42 litry wody + 14kg cukru + 190g przecieru pomidorowego.
Temp. pomieszczenia wynosi 18 st.C.
Na starcie: temp. nastawu 33 st.C, blg 24

Po 48h : temp. nastawu 24 st.C, blg 11
Całość ładnie buzuje.

Zastanawiam się, przy jakiej temp. wrzucić do beczki grzałkę? I czy jest sens?



72h: temp. nastawu 22 st.C, blg 5
jeszcze buzuje, ale wyraźnie słabiej.

4 dni: temp. nastawu 20 st.C, blg 2
nastaw pracuje, ale bardzo wolno.

Mam nadzieję, że w 2-3 dni blg zejdzie poniżej zera.

5 dzień: tamp. nastawu 28 st.C - 12h wcześniej podłączyłam grzałkę akwariową, blg 0

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: wtorek, 12 lut 2013, 12:12
autor: Pakulek
Minęło 6 dni. Nastaw już na pewno nie pracuje. Po woli się klaruje.
Grzałka nic nie pomogła, chyba za późno o niej pomyślałem.
blg stanęło na 0.

Teraz wiem, że nie warto aż tak oszczędzać na drożdżach. Lepiej mieć wyrobiony cukier do końca, niż 8 zł w kieszeni ( cena paczki drożdży ).
Nie wiem ile cukru zostało, mogę szacować że na pewno 1 kg nie został przerobiony.

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: czwartek, 10 kwie 2014, 15:08
autor: Ryspitus Human
A ja mam takie pytanko, bo coś mi się pomieszało a nie wiem co. Skoro rozrobnione zostało 8kg cukru (8000g) w 25l wody więc stężenie cukru w nastawienie wynosi 320g/litr, czyli 32BLG.
Autor tematu mówi o 26-27blg oraz o tym że taki wynik wychodzi nawet matematycznie. W takim razie gdzie tkwi błąd w moim rozumowaniu, a dodam że jeszcze nic nie piłem :-P

P.S. Teraz na opakowaniu t48 zalecają rozrobienie 8kg cukru w nie 25 a w 21l wody, co za tym idzie, zawartość cukru w roztworze będzie jeszcze większa
:czytaj:

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: czwartek, 10 kwie 2014, 16:46
autor: gr000by
Oj, ktoś tu nie doczytał bądź nie zauważył, że cukier rozpuszczając się w wodzie zwiększa objętość roztworu. 1 kg cukru po rozpuszczeniu ma ok. 0,6 litra, więc jak rozpuścisz 8kg cukru (4,8 litra) w 25 litrach wody uzyskasz 29,8 litra roztworu, o zawartości cukru 268,5 g/l. Jak rozpuścisz 8 kg cukru w 21 litrach wody wyjdzie 25,8 litra roztworu i zawartość cukru wyniesie 310 g/l.
A BLG roztworu liczymy dzieląc masę cukru przez masę roztworu, więc dla pierwszego roztworu masz 8 kg cukru i 25 kg wody, co daje około 24 BLG (dokładniej 24,2 BLG), a w drugim przypadku (8 kg cukru w 21 kg wody) około 28 BLG (dokładniej 27,6 BLG).

Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

: czwartek, 5 mar 2015, 20:44
autor: rmskupaut
Ja mam sprawdzony sposób na "Drożdże aktywne SpiritFerm Extreme".

Fermentator 120l napełniam 75l wody o temp 30 stopni C.

Wsypuję 25kg cukru i mieszam mieszadłem na wiertarce ,aż cukier sie rozpuści.

Gdy temperatura w beczce spadnie do ok 27 stopni C dodaje słoiczek 170g koncentratu pomidorowego - mieszam po czym wsypuję 2 opakowania drozdzy - mieszam ok 2 min mieszadlem.

W pomieszczeniu panuje temp od 20 do 24 stopni C.

Po 5 dniach nastaw juz nie pracuje a blg jest na poziomie -4.