Strona 2 z 6

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: niedziela, 23 wrz 2018, 07:22
autor: radius
Końcowe ustalenia co do zasad i formuły konkursu :ok:
1. Oceniamy tegoroczne destylaty. Czyste, bez zaprawek. Moc pomiędzy 50 a 55%.
2. Każdy uczestnik wysyła 5 próbek w buteleczkach 100 ml.
3. Próbki ocenia 5 jurorów a wyniki wpisuje na karcie ocen.
4. Sumaryczna liczba punktów wyłoni zwycięzcę.
5. W razie remisu, wygrywa ten destylat, który otrzymał najwyższą ocenę od poszczególnego jurora.
6. Wyniki (karty ocen) będą zamieszczone na forum aby każdy mógł zobaczyć jak została oceniona jego próbka.
7. Zgłoszenia przyjmowane są do 30.09.2018
8. Wysyłka próbek do 20.10.2018
9. Ogłoszenie wyników w zależności jak szybko paczka z próbkami rozejdzie się wśród wszystkich jurorów. Myślę, że na początku listopada.
10. Nagrody;
I. miejsce - puchar (ode mnie), papuga( od kol. MałyJack) oraz 7 paczek drożdży od forumowego sklepiku JanaOkowity
II. miejsce - 5 paczek drożdży ze sklepiku
III. miejsce - 3 paczki drożdży od forumowego sklepiku :ok:
Formuła konkursu;
Próbki destylatów, uczestnicy wysyłają do mnie, ja je koduję, zostawiam sobie po jednej próbce do oceny a resztę wysyłam do kolejnego jurora. Kolejny juror zostawia znowu po jednej próbce a resztę wysyła do następnego i tak dalej, aż każdy z jurorów będzie miał po jednej
próbce. Po degustacji, juror wpisuje ocenę w kartę ocen i kartę ocen przesyła do mnie (mailem, na pw, zdjęcie na tel.) Ja sumuję oceny z kart i ogłaszam wyniki. Tylko ja do końca będę wiedział, która próbka jest od kogo, więc aby nie było podejrzeń o zamianę kodów, listę uczestników wraz z kodami prześlę jeszcze przed zakończeniem konkursu do np. fundatora nagród JanaOkowity w celu weryfikacji z końcowymi wynikami.
Jeżeli, któryś z uczestników, ma już destylat gotowy do oceny, to proszę o wiadomość na PW. Podam adres i można wysłać :ok: Będę miał później mniej roboty z przepakowywaniem wszystkich próbek na raz :ok:
I to by było na tyle...(J.T. Stanisławski :) )

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: niedziela, 23 wrz 2018, 11:47
autor: Erhamion
Jak tylko uda mi się w ramach czasowych zmieścić z przygotowaniem gotowego wyrobu to z chęcią dowiem się jak to faktycznie jest z jakością moich wyrobów.
Dopisuję się na listę pod pechową trzynastką ;-)
1. radius
2. redhot
3. geoon
4. sargas
5. [użytkownik usunięty]
6. Kamal
7. dynio
8. Czarodziejka
9. czeejen
10. geoorge
11.zarazek4
12.Jiskra59
13.Erhamion

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: niedziela, 23 wrz 2018, 14:01
autor: drgranatt
Co do mocy to pozostawiłbym do decyzji każdego kto bierze udział w konkursie. Niech każdy z jurorów ma swobodę oceny. A sama sprawa degustacji, proponuję ustalić na konkretny dzień i godzinę, kiedy wszyscy zameldują, ze posiadają probki a wyniki przesłać natychmiast. Z tego też powodu moim zdaniem najlepszym dniem będzie sobota lub niedziela.

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: niedziela, 23 wrz 2018, 15:02
autor: radius
drgranatt pisze:Co do mocy to pozostawiłbym do decyzji każdego kto bierze udział w konkursie.
Zgoda, ale niech nie przekroczy 60%, bo w wyższym stężeniu kubki smakowe "wariują" a powonienie nie odczuje wszystkich niuansów ;)
drgranatt pisze: A sama sprawa degustacji, proponuję ustalić na konkretny dzień i godzinę, kiedy wszyscy zameldują, ze posiadają probki a wyniki przesłać natychmiast. Z tego też powodu moim zdaniem najlepszym dniem będzie sobota lub niedziela.
Zgoda. Ustalimy taki dzień :ok:

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: niedziela, 23 wrz 2018, 15:31
autor: JanOkowita
Dodałbym jeszcze parametr temperatury trunku do spożycia...

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: niedziela, 23 wrz 2018, 19:34
autor: drgranatt
radius pisze: Zgoda, ale niech nie przekroczy 60%...
Dokładnie, max 60% :ok:

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: niedziela, 23 wrz 2018, 19:46
autor: zzibii
Taka moja sugestia żeby buteleczki 100ml plus zakrętki pochodziły z jednego źródła, by oceniający nie mogli rozpoznać swojej butelki. Koszt butelki to 1 zł a zakrętki 20 gr.

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: poniedziałek, 24 wrz 2018, 14:43
autor: psotamt
Jako że "13" zajęta, dopisuję się do listy.
Pierwszy mój destylat owocowy właśnie ze śliwek warto dać do porównania, by mieć świadomość czy obrałem odpowiednią drogę.
Trunek gotowy, już mogę wysyłać :D
1. radius
2. redhot
3. geoon
4. sargas
5. [użytkownik usunięty]
6. Kamal
7. dynio
8. Czarodziejka
9. czeejen
10. geoorge
11.zarazek4
12.Jiskra59
13.Erhamion
14. psotamt

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: środa, 26 wrz 2018, 10:36
autor: radius
JanOkowita pisze:Dodałbym jeszcze parametr temperatury trunku do spożycia...
Oczywiście, degustacja trunków o temperaturze pokojowej tj. ok. 20-22 °C :ok:

P.S.
Porozsyłałem adres do wysyłki próbek. Jeśli kogoś pominąłem, to proszę o info na PW.

P.S. 2.
Szanowni uczestnicy konkursu.
Pamiętajcie, że jest to tylko zabawa, więc bez spinania :dupa: i nadymania się jak odpustowy balonik
:ok:

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: środa, 26 wrz 2018, 13:01
autor: lesgo58
Taki mały OT.
Panowie przyszła mi do głowy taka myśl.
Ocena destylatów ze zbiorów i destylacji tegorocznych i włączenia tej oceny do rywalizacji będzie niekompletna i być może myląca.
Już wyjaśniam dlaczego.
Z własnego doświadczenia wiem, że destylaty, które dotychczas pędziłem bardzo się różniły w zależności od sposoby przeprowadzonej destylacji. Oczywiście w niczym to nie przeszkadza, żeby je ocenić. Plusem takiej oceny może być wyłonienie najlepszego sposobu destylacji. Ale to nie wszystko. Następnym argumentem przeciw rywalizacji jest to iż każdy z nas prowadzi proces inaczej. I destylaty tak otrzymane - jak wspomniałem wyżej - mogą się między sobą różnić . I to bardzo. Tak samo - jeśli chodzi o użyte odmiany śliwek.
To co nam w tej chwili może smakować po np. roku może się okazać, że jest inaczej. I tak samo z destylatami, do których możemy mieć w chwili obecnej zastrzeżenia - za rok mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Jednak ta szczątkowa weryfikacja może się przydać do porównań za rok.
Dlatego proponuję poszerzyć konkurs o drugi etap. Za rok ponowną weryfikację tegorocznych próbek. Będzie można przyjąć, że destylaty są już ostatecznie gotowe do konsumpcji. Oczywiście przechowywane w ten sam sposób. Czyli w butelkach. Wtedy ocena końcowa pozwoli - wydaje mi się - na rzetelne wyłonienie najlepszego sposobu otrzymania śliwowicy.
Ciekawym by było dodatkowe porównanie tych samych destylatów, ale przechowywanych w różnych warunkach. Np. z płatkami, bądź innymi dodatkami, w beczce, kamionce itp.
Swoją drogą współczuję oceniającym. Próbowanie tylu próbek w krótkim czasie może okazać się ponad ich siły. I nie chodzi o ilość alkoholu ale zdolność percepcji. Wiem z własnego doświadczenia że próbowanie kilku próbek w krótkim czasie może mocno wpłynąć na rzetelną ocenę.
Nie zdarzyło się Wam, że pijąc z tej samej butelki można odnieść wrażenie że drugi kieliszek potrafi smakować lepiej niż pierwszy. A czasami odwrotnie.
Umiejętne próbkowanie jest sztuką.

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: środa, 26 wrz 2018, 13:52
autor: czeejen
Moim zdaniem każdy oceniający dodatkowo powinien mieć losową kolejność próbowania. Im wiecej próbek tym większy rozstrzał w ocenach. 15 kieliszek u mnie to byłby totolotek.... "teraz Mi to lotto"

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: środa, 26 wrz 2018, 13:52
autor: wawaldek11
Szkoda, że nie uwzględniono różnic geograficznych. Na południu już dawno po śliwkach, a u mnie dopiero fermentują. Zrobiło się chłodniej i nie wiem kiedy skończą.
Ale za to może być lepszy trunek :)
Do konkursu nie staję, chyba, że jak zdążę, to podeślę poza konkursem do surowej oceny :pije:

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: środa, 26 wrz 2018, 15:39
autor: Kamal
Do 20 października Waldku masz czas, aby próbki dostarczyć. ;) Więc chyba zdążysz.
K.

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: czwartek, 27 wrz 2018, 12:25
autor: radius
Szanowne koleżeństwo :D
Jedna z głównych nagród już czeka :ok:
Obrazek

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: czwartek, 27 wrz 2018, 14:49
autor: Kamal
Myślałem, że zamiast kielicha będzie śliwka ;)
K.

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: piątek, 28 wrz 2018, 13:59
autor: sargas
Waldek ile czasu zamierzasz fermentować ? Myślę, że do 20tego to zdąży to jeszcze trochę odleżeć :) Ja pierwsza destylację mam zaplanowana na jutro a kolejna za tydzień. Która mi bardziej podejdzie ta pojedzie na konkurs :)

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: piątek, 28 wrz 2018, 14:31
autor: .Gacek
Witam Was wszystkich bardzo serdecznie.
Jako, że umknął mi temat, a śliwki dopiero nastawione dopisuję się do listy jednocześnie mając nadzieję, że zdążę z destylacją.

1. radius
2. redhot
3. geoon
4. sargas
5. [użytkownik usunięty]
6. Kamal
7. dynio
8. Czarodziejka
9. czeejen
10. geoorge
11.zarazek4
12.Jiskra59
13.Erhamion
14. psotamt
15. .Gacek

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: piątek, 28 wrz 2018, 15:38
autor: Doody
Ładna rzecz Radius :ok:

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: piątek, 28 wrz 2018, 15:55
autor: wawaldek11
sargas pisze:Waldek ile czasu zamierzasz fermentować ? Myślę, że do 20tego to zdąży to jeszcze trochę odleżeć :) Ja pierwsza destylację mam zaplanowana na jutro a kolejna za tydzień. Która mi bardziej podejdzie ta pojedzie na konkurs :)
Jeszcze mam czapę ;)

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: piątek, 28 wrz 2018, 22:48
autor: sargas
To zanurzaj :) ja już 2x topiłem

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: piątek, 28 wrz 2018, 23:02
autor: .Gacek
Ja natomiast czekam na białą pajęczynę... wtedy wiem, że mogę topić czapę☺

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: sobota, 29 wrz 2018, 07:11
autor: lesgo58
A'propos czapy. Dotychczas też zawsze zanurzałem. Tym razem zrobiłem eksperyment. W jednej beczce zanurzyłem trzykrotnie - w drugiej beczce nie robiłem nic. Beczki fermentowane równolegle, w tych samych warunkach. Po destylacji - uzysk identyczny. Tak, ze nie widzę sensu ingerowania w nastaw (zanurzanie czapy). Swoja droga taka mała uwaga. Ja zawsze dodaję drożdże polewając je równomiernie na wierzchu pulpy. Nie mieszam z całym nastawem. Mam spokój. Nastaw nie puchnie. Pracuje spokojnie i równomiernie penetrując w głąb. W tym roku 7 dni i fermentacja była skończona.
Swoją drogą śliwki w tym roku miału sporo cukru. Ok. 19 brix. W poprzednich latach ok. 14 brix. Gruszki Williams z kolei zaledwie 12 brix.

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: sobota, 29 wrz 2018, 07:47
autor: .Gacek
Leszku dalej nie widać Ciebie na liście startowej...

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: sobota, 29 wrz 2018, 08:34
autor: lesgo58
Bo użyłem atramentu sympatycznego. :D

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: sobota, 29 wrz 2018, 08:39
autor: czeejen
Pojawił się wpis by nakrętki były identyczne ... Jakie kupujecie/ macie?

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: sobota, 29 wrz 2018, 09:43
autor: kwik44
Ja nie topię. A czapę mam nawet na śliwkach, które skończyły fermentować 2 tygodnie temu... I dobrze. Kociołek wróci z przeróbek to łatwiej gęste przepędzę. Resztę wyklarować i potrzymać jak winko ;)

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: sobota, 29 wrz 2018, 11:59
autor: .Gacek
Butelki i nakrętki rzeczywiście nie są sprecyzowane. Jak dla mnie to mogą być nawet pospolite buteleczki po "małpkach" czy też "maluchach" z pościąganymi etykietami. Można by tylko ustalić producenta.

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: sobota, 29 wrz 2018, 13:14
autor: radius
Koledzy, nie kombinujcie jak koń pod górkę :? Buteleczki 100 ml można zbierać jak grzyby w miejscach urzędowania "elyty" miejskiej :mrgreen:

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: sobota, 29 wrz 2018, 13:20
autor: .Gacek
I już wszystko jasne jak słońce ☺

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

: piątek, 5 paź 2018, 10:55
autor: Hashu
No i przegapiłem.... Panowie jest szansa na awaryjny wpis na listę uczestników? Nie zawiodę! ;)

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

: piątek, 5 paź 2018, 11:53
autor: .Gacek
Odezwij się do radiusa, to pomysłodawca i organizator konkursu :D

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

: piątek, 5 paź 2018, 18:28
autor: radius
Hashu, będziesz ostatni na liście :ok: Adres do wysyłki wyślę ci na PW.
1. radius
2. redhot
3. geoon
4. sargas
5. [użytkownik usunięty]
6. Kamal
7. dynio
8. Czarodziejka
9. czeejen
10. geoorge
11.zarazek4
12.Jiskra59
13.Erhamion
14. psotamt
15. .Gacek
16. Hashu

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

: poniedziałek, 8 paź 2018, 15:24
autor: sargas
Destylat gotowy :) wkrótce wysyłam

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

: poniedziałek, 8 paź 2018, 20:00
autor: radius
Na razie otrzymałem próbki od trzech uczestników :scratch:
A czas biegnie nieubłaganie... ;)

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

: poniedziałek, 8 paź 2018, 20:08
autor: dynio
Moje też już gotowe
Jutro wysyłam.
Tomek

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

: poniedziałek, 8 paź 2018, 20:10
autor: geoorge
radius Moc będziesz mierzył sam?
Nie mam pewności co do wskazań mojego alkoholomierza.

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

: poniedziałek, 8 paź 2018, 20:12
autor: radius
Myślę, że przekłamanie nawet o 2-3% nie zrobi wielkiej różnicy, ale oczywiście mogę zmierzyć 8-)

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

: wtorek, 9 paź 2018, 19:09
autor: zarazek4
:ok: Dzisiaj wysłałem moją śliwowicę.

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

: środa, 10 paź 2018, 14:45
autor: radius
Czołem śliwkarze :mrgreen:
Powoli spływają do mnie próbki waszych starań :D
Na czerwono zaznaczam uczestników, od których już dotarły :ok:
1. radius
2. redhot
3. geoon
4. sargas
5. [użytkownik usunięty]
6. Kamal
7. dynio
8. Czarodziejka
9. czeejen
10. geoorge
11.zarazek4
12.Jiskra59
13.Erhamion
14. psotamt
15. .Gacek
16. Hashu

Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

: środa, 10 paź 2018, 17:44
autor: drgranatt
Radius, a do siebie jeszcze nie wysłałeś? :scratch: