Strona 6 z 6
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: niedziela, 25 lis 2018, 19:22
autor: geoorge
lesgo58 trzeba było wysłać próbkę na dzikusach, może miałbyś 1 miejce
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: niedziela, 25 lis 2018, 19:42
autor: kamilpl82
Mam nadzieje że pierwsza trójka zachowa chociaż po 0,5l na zlot do Biebrówka, w celach promocyjnych.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: niedziela, 25 lis 2018, 21:58
autor: acurlydrug
Z tymi śliwkami to nie taka prosta sprawa jest. Mam zrobione z 3 źródeł, i w mojej ocenie najlepsza jest ze śliwek z warzywniaka, jakichś małych, nie znam nazwy. Wszystkie trzy, mimo dodania drożdży (choć w minimalnej ilości) w pewnej fazie fermentacji lekko dawały sztychem octowym - ale po skończonej fermentacji pachniały dobrze.
I po tylu opisach, jak tu dojść do ideału?!
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: poniedziałek, 26 lis 2018, 21:50
autor: sargas
Hmmm a fermentowane w szczelnym pojemniku z rurką ?
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: poniedziałek, 26 lis 2018, 22:12
autor: Kamal
Mi szkoda beczki dziurawić, więc dekiel troszkę był przekręcony.
K.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: poniedziałek, 26 lis 2018, 22:31
autor: sargas
Mi właśnie tak jeden nastaw się zepsuł
pierwszy i ostatni raz fermentuję bez rurki
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: poniedziałek, 26 lis 2018, 22:42
autor: Kamal
Za często zaglądałeś.
Ja przez pierwsze 3 dni, to tak z 3 razy dziennie, aby czapę zatopić. Później, raz albo wcale.
Muszki Ci weszły, czy powstał ocet?
K.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: wtorek, 27 lis 2018, 16:49
autor: sargas
Nie zagłądałem wcale może jeden raz. Pleśń i smród ala rozpuszczalnik. Miałem ten sam zapach jak zacier żytni mi się zepsół.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: wtorek, 27 lis 2018, 16:56
autor: Kamal
Cudeńka doszły
Papuga będzie służyć
K.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: wtorek, 27 lis 2018, 17:14
autor: MalyJack
Superancko! Jeszcze raz gratulacje! No i owocnego panoramixowania!
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: wtorek, 27 lis 2018, 17:44
autor: acurlydrug
@sargas dotychczas niczego nie fermentowałam z rurką. I te śliwki przy rzadszym mieszaniu dostawały tego specyficznego, choć delikatnego, zapaszku.
@Kamal piękne, gratuluję!
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: środa, 28 lis 2018, 11:03
autor: lesgo58
Dziękuję za nagrody...
AD.jpg
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: czwartek, 29 lis 2018, 13:47
autor: wawaldek11
I ja dziękuję za próbki
Sample Lesgo58.JPG
Tylko liznąłem z każdej buteleczki - śliwowica delikatna, aromatyczna
- ja ciągnę dłużej do beczki i czuć pogony.
Ale jestem pod wrażeniem gruszkowicy: liznąłem i jakbym jadł dojrzałą aromatyczną gruszkę. Nawet czułem jak sok po brodzie mi spływa
I też porównam do swojej - od razu wyczuwam inne gruszki. I wysoki kunszt twórcy
Warto znać i mieć takie smaki w swej biblioteczce
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: piątek, 30 lis 2018, 11:24
autor: sargas
Kamal masz wolną próbkę ? nawet 50 ml ?
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: piątek, 30 lis 2018, 13:24
autor: Kamal
Mam chyba jeszcze z 100ml tutaj. A resztę 500km dalej.
K.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: piątek, 30 lis 2018, 16:55
autor: arTii
Echhhh a ja dotąd nie lubię śliwowicy
Ciekawe czy taki porządny trunek był by mnie w stanie "nawrócić"?
Jak do tej pory wszystko co próbowałem spożywać (w większości z Łącka) było paskudne.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: piątek, 30 lis 2018, 17:40
autor: rozrywek
No cóż.
Jakiś dziadzia w Łącku zrobił porządny trunek.
Powtórzył proces wielokrotnie, sukces był, ponieważ zrobił to naprawdę porządnie.
Ktoś powielił jego metodę, również robiąc porządny trunek.
Fama poszła, i reszta nie wytwórców ( tępych bimbrowników) na tej wypracowanej latami fali sobie płynie, korzystając jedynie z nazwy, bezczeszcząc ją dokumentnie, normalnie porażka. Bardziej dbających o opakowanie niż zawartość. Ładne butelki, stylowe korki, stylizowane na retro, a środku gryzący niepijalny syf.
Aż przylazł Kamal, grama cukru nie dał, upędził zacny trunek, i dobre imię Łąckiej przywrócił. Na dzikusach zresztą. (tu kwestia sporna) A że osobnik z natury dziki zapewne jest to sobie i na swoje podobieństwo grzybki dobrał
Tak dla kompanii, aby raźniej było
Ale wiara w przywrócenie prawdziwego, pysznego aromatycznego trunku we mnie pozostaje.
I tego się trzymam.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: piątek, 30 lis 2018, 20:00
autor: arTii
Pewnie i masz rację. Słyszałem o tym wielokrotnie. I nawet osobiście w tym roku nastawiłem dużą ilość śliwek żeby się przekonać (śliwki + pekto + bayanusy)
Część z nich odpędziłem po raz pierwszy. Dla mnie - śmierdzi
Dlatego reszta (głównie gęste z którym i tak nie miał bym co zrobić) została użyta jako pokarm dla rybek w rzece.
A to co odpędziłem (jakieś 25l) stoi i czeka. Nie wiem jak długo jeszcze będzie czekać, bo wciąż uważam że nie lubię śliwowicy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: sobota, 1 gru 2018, 06:57
autor: sargas
Z uwagi, że nastał okres grypowy i coś się do mnie przylepiło postanowiłem zrobić sobie herbatkę regeneracyjną oczywiście z dodatkiem śliwowicy. Postanowiłem, że nie będę szalał i dodam jakieś 30ml na kubek + miód. Woń dojrzałej śliweczki dało się wyczuć już z daleka. W smaku pyszna fajnie grzeją ale nie wyginająca facjaty pomimo, że napój gorący i moc trunku 70 koni. Na weekend pokuszę się o dawkę 50ml będę miał porównanie tym co mi podali w knajpie na krupówkach.
@artii mój brat był zachwycony zapachem po pierwszej destylacji i nawet z łakomstwa wziął sobie małpkę do domu na degustację. Na drugi dzień mówi, że mu nie podchodzi:) Dam mu jeszcze małpkę już gotowego produktu z podziałem na frakcje i po drugiej destylacji może się nawróci
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: sobota, 1 gru 2018, 07:56
autor: lesgo58
Potwierdzam zbawienne i fantastyczne działanie w połączeniu z herbatą. O aromatach unoszących się w powietrzu nie wspomnę.
Dla zwolenników i pasjonatów prawdziwego espresso proponuję spróbować tzw. espresso coretto - tzn kawa z "wkładką". Oryginalnie używa się grappy albo sambuco. Tym razem polecam dodatek śliwowicy. Pozytywny błogostan jaki ogarnia pijącego tak przygotowaną kawę - bezcenny.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: sobota, 1 gru 2018, 10:10
autor: JISKRA59
Sargas, tak przy okazji, jeżeli ta herbatka miała powyżej 40*C to z właściwości miodu został Ci tylko smak i zapach. Resztę walorów zabiłeś temperaturą
.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: sobota, 1 gru 2018, 18:04
autor: sargas
Napój musi być gorący, żeby zrobił swoje natomiast miód dałem do smaku
Śliwkowy konkurs degustacyjny 2019
: wtorek, 20 sie 2019, 15:41
autor: psotamt
17 sierpnia zeszłego roku kolega radius otworzył ten temat, może wzorem roku ubiegłego warto byłoby zrobić kolejną jurorską degustację naszych wyrobów? Rok temu śliwowica mi nie wyszła i wiem jaki popełniłem błąd. Teraz chciałbym stanąć w szranki ze swym tegorocznym trunkiem, którego produkcję mam na ukończeniu. Znajdą się chętni do oceny by stworzyć szacowny organ Jury? Bo że producentów na forum jest wielu, to prawie pewne i niejeden z nas chciałby widzieć swój wyrób w konkursie.
Uważam, że zasad zmieniać nie ma potrzeby, bo rok temu sprawdziły się dobrze. Potrzebni tylko jurorzy.
To co, będzie edycja 2019?
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: wtorek, 20 sie 2019, 16:27
autor: Doody
Myślę, że to dobry pomysł. Byłem jurorem w zaszłym roku, więc oddam funkcję nowym chętnym. Może w tym roku dla odmiany wystartuję
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: wtorek, 20 sie 2019, 19:56
autor: MalyJack
Dorzucam Papugę oczywiście.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: wtorek, 27 sie 2019, 07:20
autor: .Gacek
Coś cisza w temacie
heeej radius co Ty na to????
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: wtorek, 27 sie 2019, 08:09
autor: Doody
Spokojnie, jeszcze jest czas, węgierka jeszcze nie dojrzała
Ostatnio wszystko zakręciło się w okolicach października.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: wtorek, 27 sie 2019, 08:52
autor: Kamal
Doody, możesz być jurorem, i startować. Radius w tamtym roku, świetnie zadbał o kodowanie próbek
K.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: piątek, 30 sie 2019, 12:20
autor: sargas
Zgłaszam się na jurora