Strona 2 z 2

Re: Likier kawowy polecam

: środa, 20 mar 2013, 19:00
autor: mirko
Witam Wszystkich.
Mam pytanie jaką moc osiąga likier wg. przepisu z pierwszego postu?
Nie jest za słaby? wychodzi na to że 1/2L spirytu rozcieńczamy ok 2l ''rozcieńczalnika'' (4x410 ml mleka+0,6 L cukru i reszta).
Mam zamiar zrobić taki likierek swojej lubej.
Ostatnio zaproponowałem Jej IRISH CREAME i zachwalała sobie bardzo (zrobiony z przepisu na buteleczce tj.150g cukru,
200ml śmietanki słodkiej +40% do pojemności 0,7L)
Co do śmietanki jaką Koledzy dodajecie? Ja wywnioskowałem że chodzi tu o śmietankę 30-36% (nie alkocholu :D )
może się mylę?

Re: Likier kawowy polecam

: środa, 20 mar 2013, 19:56
autor: Andrzej77
Likier, na moje oko (wg. moich wyliczeń) powinien oscylować w przedziale 17-18%.
Puszka mleka niesłodzonego z Gostynia zawiera 411 gram (GRAM, nie ml - słodzone to 530 gram). Nie znalazłem objętości (ma ktoś teraz w domu, żeby zmierzyć tę puszkę?), ale przyjąłem 400ml. Cztery puszki to 1,6 l + 0,6 l cukru daje nam 2,2 l rozpuszczalników 0% dla 0,5 l spirytusu 96%, z czego wychodzi 17,8%.

Re: Likier kawowy polecam

: czwartek, 21 mar 2013, 17:36
autor: mirko
Dzięki Andrzej77
A mógłbyś mi przeliczyćile dać spirytu żeby było ok 30%.
Normalnie to sam bym policzył z kalkulatora,a ale coś mi padł office.

Czyli po twoim poście mamy odpowiedź też dla kol. Lvzaako-za mały procent aby trzymać go poza lodówką. ;)

Re: Likier kawowy polecam

: czwartek, 21 mar 2013, 18:19
autor: Andrzej77
30% wychodzi dla 1 litra spirytusu 96%. Przy założeniach z mojego poprzedniego posta. Myślę jednak, że podwajając ilość spirytusu zaburzysz proporcje (będzie być może niedosłodzony, za mało kawowy) i tym samym będziesz musiał zwiększyć udział niektórych składników. Wszystko się da zrobić. Tak czy inaczej, spisuj wszystko dokładnie i wrzuć na forum, jeśli efekt będzie zadowalający. Będziemy mieli likier kawowy w wersji hard!

Re: Likier kawowy polecam

: wtorek, 30 lip 2013, 09:56
autor: tomhas
Zamiast kawy rozpuszczalnej może być mielona? Próbował ktoś?

Re: Likier kawowy polecam

: wtorek, 30 lip 2013, 10:45
autor: wolan
Hej, możesz zastosować kawę ziarnistą ale pierw zaparz ją w małej ilości wody :) i wlej sam wywar.
Możesz zaparzyć większą ilość będzie bardziej kawowy a taki jest najlepszy :) Co do zwiększenia ilości procentów w likierze uważam to za kiepski pomysł, najlepiej smakuje taki do 20%. Zresztą likiery tego typu nie przekraczają 20% :) Pozdrawiam

Re: Likier kawowy polecam

: czwartek, 3 paź 2013, 18:22
autor: szfagir
Zrobiony. Proporcje przerobione tak żeby wyszło 0,7L :)
Pychotka:)

Re: Likier kawowy polecam

: niedziela, 17 lis 2013, 17:23
autor: Abalka
Ja zrobiłem wg przepisu tytułoweg na 1 stronie użyłem mleczka niesłodzonego zagęszczonego http://alejka.pl/mleko-zageszczone-gost ... -500g.html w smaku jeszcze nie wiem co wyszło ale czy to powinno być takie mało gęste? Na pewno konsystencja nie jest jak likier :/ Wam też tak wyszło czy coś ja źle zrobiłem.

Re: Likier kawowy polecam

: środa, 20 lis 2013, 21:33
autor: t1o9m8e6k
Witajcie! Likier kawowy produkuję od dłuższego czasu. Poniżej podam składniki i proporcje (na większą ilość gotowego trunku) i opiszę z jakim borykam się problemem. Macie doświadczenie to może podpowiecie dlaczego tak się dzieje.
4000gram mleka zagęszczonego niesłodzonego
15 łyżek kawy rozpuszczalnej Jacobs Kronung
8,25 szklanek cukru (szklanka o pojemności 250ml)
0,7l wody
5 cukrów wanilinowych
2,3l 85%
Mleko gotuję. Jak złapie wyższą temperaturę wsypuję cukier i cukier wanilinowy. Zazwyczaj mama miesza dalej (do zagotowania), a ja przygotowuję roztwór kawy. 15 łyżek do 0,7l wody (ok. 90 stopni). Do zagotowanego mleka wlewam rozczyn kawy, mieszam i czekam do całkowitego ostudzenia.
I teraz problem. Robiąc kiedyś na prędko nie wystudziłem dokładnie tego kawowego mleka. Wlałem do letniego %%% i zauważyłem, że zaczęła się rozwarstwiać, ważyć (nie wiem jak nazwać to zjawisko). Mimo wszystko rozlałem do butelek. Zaglądam za kilka dni i rozwarstwiona paskudnie. Później, przez kilka razy, wlewałem %%% do zimnego i było w porządku. A ostatnio znowu kicha. Pomimo, że wszystko zimne to i tak rozwarstwia się. Nie wiem gdzie leży przyczyna. Przed spożyciem wstrząsam i jest gładka w kolorze i całkowicie kawowa w smaku (brak też jakichkolwiek grudek). Próbowałem różnych sposobów. Ostatnio wlewając %%% do mleka użyłem wiertarki z mieszadłem :D, aby wszystko dokładnie wymieszać. Po kilku dniach kicha.
Następny będę robił w piątek i planuję inaczej. Ostudzę mleko, a oddzielnie roztwór kawy. Do zimnej kawy dodam %%% i dopiero całość wleję do mleka. Zobaczymy co wyjdzie.
Zdjęcie nie przedstawia mojego likieru, ale u mnie dzieje się to samo. Też pojawiają się takie smugi, a alkohol potrafi oddzielić się u dołu butelki.

Re: Likier kawowy polecam

: środa, 20 lis 2013, 22:02
autor: panta_rei
Ja bym obstawiał, że problemem jest woda, ja bym jej tam nie dał w ogóle.

Re: Likier kawowy polecam

: środa, 20 lis 2013, 22:16
autor: gr000by
1. Woda - bez niej też dobre (a nawet lepsze) będzie.
2. A jak z wlewaniem spirytusu do gorącego mleka? U mnie spisało się to dobrze w likierze/kremie czekoladowym, nic się nie zważyło ani nie rozwarstwiło. Wystarczy mocno mieszać i lać powoli alkohol.

Re: Likier kawowy polecam

: środa, 20 lis 2013, 22:23
autor: t1o9m8e6k
Nigdy nie wlewałem do gorącego. Jeśli rzeczywiście woda to wlanie %%% do roztworu kawy powinno pomóc. Nie będzie już wody tylko słabszy %%% Albo inaczej: przygotować taki roztwór procentów, aby uzupełnić brakujące 0,7l. A kawę wtedy jak rozpuścić? W mleku?

Re: Likier kawowy polecam

: środa, 20 lis 2013, 22:33
autor: gr000by
Kawę zaparz/rozpuść w czymkolwiek, bo i tak jej nie przecedzasz ani nie filtrujesz. A na gorąco (nie więcej niż 80*C) możesz mieszać bezpośrednio spirytus z wsadem smakowym na mleku - sprawdzone, wszystko ładnie stoi w butelkach nierozwarstwione.

Re: Likier kawowy polecam

: środa, 20 lis 2013, 22:38
autor: t1o9m8e6k
Zagotuję mleko w którym rozpuszczę cukier, cukier wanilinowy i kawę. Jak troszkę ostygnie to doleję odpowiednią ilość %%%? Dobrze będzie?
Cały czas byłem pewien, że rozwarstwia się z powodu ciepłego mleka i następuje "ścięcie".

Re: Likier kawowy polecam

: środa, 20 lis 2013, 22:42
autor: gr000by
Tak, powinno być dobrze. W swoim przepisie tak robię i wychodzi pięknie http://alkohole-domowe.com/forum/likier ... t9317.html. Grunt to dobrze mieszać podczas wlewania alkoholu.

Re: Likier kawowy polecam

: środa, 20 lis 2013, 22:48
autor: t1o9m8e6k
A czy stanie się coś jeśli np %%% wlałbym do zimnego mleka? I ostatnie pytanie: czy niższe stężenie alkoholu nie spowoduje rozwarstwienia? Wlewałem 85%, a teraz, zachowując 0,7l z wody, wyjdzie mi ok.71% (chcę zostawić te 0,7l bo inaczej wyjdzie za gęsta).

Re: Likier kawowy polecam

: środa, 20 lis 2013, 23:00
autor: gr000by
Jakbyś wlał alkohol do zimnego mleka, które będziesz później podgrzewał to będziesz miał dość znaczne straty alkoholu, a podgrzewanie alkoholu na otwartym ogniu nie należy do bezpiecznych rzeczy. Niższe stężenie wlewanego alkoholu nie powinno mieć wpływu na rozwarstwienie. Zresztą spróbuj, może się teraz uda :).

Re: Likier kawowy polecam

: niedziela, 24 lis 2013, 16:25
autor: michal278
Ile czasu można to przechowywać i jak? Czy potrzebna jest lodówka?

Re: Likier kawowy polecam

: niedziela, 24 lis 2013, 21:39
autor: damonum
Przechowywanie chyba nie grozi.
Zrobiłem likierek opisany na pierwszej stronie w pierwszym poście (tak na test 2 buteleczki) po pierwszej lampce dostałem podziękowanie i buziaka, że jak takie rzeczy będę robić, to mogę psocić ile chce i kiedy chce. Po tygodniu dostałem drugiego z zapytaniem: Czy mogę więcej tego, zrobić bo się kończy.
Ale do pytania chyba też się podłącze, bo jak zrobię galon czy dwa to będę miał spokój na dłużej.

Re: Likier kawowy polecam

: wtorek, 26 lis 2013, 16:21
autor: t1o9m8e6k
Zmodyfikowałem przepis. Zagotowałem mleko w którym rozpuściłem cukier, cukier wanilinowy. Po zagotowaniu odczekałem kilka minut i zalałem nim kawę (częścią mleka). Wymieszałem i wlałem do pozostałej ilości. Stało całą noc, a rano do zimnego dolałem wcześniej przygotowane %%% Wymieszałem i rozlałem do butelek. Sprawdzam dzisiaj i co widzę? rozwarstwienia. Jaki wniosek: inne sposób przyrządzenia, a efekt taki sam. Muszę dalej szukać przyczyny.

Re: Likier kawowy polecam

: wtorek, 26 lis 2013, 19:24
autor: gr000by
Spróbuj wlać alkohol do gorącego (65-80*C) mleka z dodatkami następnym razem.

Re: Likier kawowy polecam

: wtorek, 26 lis 2013, 20:09
autor: Abalka
Ja zrobiłem identycznie tylko kawę (rozpuszczalną) rozpuściłem w lekko gotującym się mleku, zrobiłem identycznie jak w przepisie tytułowym na mleku, które pokazałem stronę wcześniej. Żadnego rozwarstwienia.

Re: Likier kawowy polecam

: wtorek, 26 lis 2013, 20:25
autor: t1o9m8e6k
Zrobię tak: Rozpuszczę najpierw cukier i cukier wanilinowy, a do lekko gotującego wsypię kawę. Po zagotowaniu jak osiągnie 65-80 stopni wleję %%%.

Re: Likier kawowy polecam

: wtorek, 26 lis 2013, 20:47
autor: Abalka
Ale kombinujesz :) Pozostaw mleko to wystygnięcia w temperaturze pokojowej i dolej %. Pamiętaj o wcześniejszym dodaniu kakao. Naprawdę drugiej Ameryki nie odkryjesz :D

Re: Likier kawowy polecam

: wtorek, 26 lis 2013, 21:21
autor: Marcin.U
Hmm ekspertem nie jestem ale wydaje mi się, że przy takich nalewkach ważne jest aby alkohol wlewać powoli i ciągle mieszając. Pewnie tak właśnie robisz, ale warto to jednak wyraźnie zaznaczyć :)

Re: Likier kawowy polecam

: wtorek, 26 lis 2013, 21:58
autor: Bimbel
Tak zachwalacie ten likier, że dobrze wpływa na żony to i ja muszę go zrobić :)

Re: Likier kawowy polecam

: wtorek, 26 lis 2013, 22:33
autor: t1o9m8e6k
Marcinie.U, każda podpowiedź jest dla mnie ważna. Już bardzo długo zmagam się z problemem rozwarstwienia, że czasem to już nawet nie chce mi się sprawdzać w regale gdzie stoi likier bo i tak wiem, że rozwarstwiło :D Przy następnej próbie w ruch pójdzie mieszadło i ktoś do pomocy żeby powoli wlewał mi procenty do gara :D

Re: Likier kawowy polecam

: środa, 27 lis 2013, 09:02
autor: Marcin.U
Wystarczy chyba zwykła łyżka i dwie, własne ręce :P Chyba, że duże ilości robisz.

Re: Likier kawowy polecam

: sobota, 30 lis 2013, 20:03
autor: Trener
mydlo pisze:Składniki 4 puszki mleka kandyzowanego niesłodzonego
Chyba skondensowanego?... No ale każdy wie o co chodzi ;)

Robiąc tę ambrozję, przypomniały mi się smaki dzieciństwa :D Mleko z rozpuszczonym cukrem to po prostu smak mleka z tubki z dzieciństwa... Uwielbiałem je :odlot: A z dodatkiem kakao, to po prostu mleko kakaowe z tej samej tubki :ok: Mógłbym to pić nawet bez alkoholu :poklon;
Jak na ironię, z całego tego równania wywaliłbym kawę. W mojej ocenie zaburzyła smaki dzieciństwa ;) Na przyszłość zrobię to jeszcze raz bez niej :) Problem stanowi również kwestia kakao. Nie chciało się do końca rozpuścić i gdzieniegdzie można trafić na maleńkie grudki. Rada na przyszłość - lepiej kakao rozrobić osobno w mleku w małym dzbanku lub szklance i potem dolać do reszty.
Choć naturalnie kobieta zachwycona i jej koleżanki z pracy również :ok:
:klaszcze: dla autora przepisu :)

Re: Likier kawowy polecam

: niedziela, 1 gru 2013, 17:21
autor: t1o9m8e6k
Zrobiłem dzisiaj likier po raz kolejny. Zagotowałem mleko w którym rozpuściłem cukier, cukier wanilinowy i kawę. Do dobrze ciepłego wlałem %%%, ale mocniejsze niż poprzednim razem. Efekty? Aż szkoda pisać. Już dawno nie widziałem żeby rozwarstwiła się tak paskudnie.

Re: Likier kawowy polecam

: niedziela, 1 gru 2013, 19:25
autor: Trener
Moim zdaniem Twój problem zniknie, gdy zamiast 85% zaczniesz lać 96%. Wlałem połówkę czystego spirytusu do już całkowicie wystudzonego mleka z rozpuszczonymi dodatkami i nie mam absolutnie żadnych rozwarstwień. Przypuszczam, że woda ma całkowicie inną gęstość niż reszta składników. Do tego nie miesza się z tłuszczami, ani ich nie rozpuszcza. Wyeliminuj wodę i będzie spokój.

Re: Likier kawowy polecam

: niedziela, 1 gru 2013, 20:59
autor: gr000by
O wodzie pisałem już na samym początku, żeby ją wyeliminować jak najszybciej, takie trunki robi się na mleku z dodatkami i spirytusie. Może i wyjdzie mocniejsze, ale można to obejść, dodając mleka (nawet zwykłego z kartonu) zamiast wody - na pewno to będzie lepsze rozwiązanie niż dodawanie wody.

Re: Likier kawowy polecam

: poniedziałek, 24 lut 2014, 19:18
autor: barti23
Witam Serdecznie.

Mój sprawdzony przepis to:

350 ml spirytusu
3 Masy kajmakowe
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ja używam Carte Noire
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dr Oetker
2 łyżeczki cukru trzcinowego

Mieszam kawę z cukrem i kakao. Zalewam ciepłym mlekiem do pół szklanki i mieszam dobrze do rozpuszczenia. Masę kajmakową przekładam do garnka ok 5l i podgrzewam do upłynnienia. Dodaję kawę z cukrem i mlekiem i miksuje mikserem na równa masę. Następnie studzę do temperatury pokojowej i powoli dodaje spirytus. Wychodzi 19% likier w ilości ok 1,8L. Ja z tego robię 2 razy 0,7 do piwnicy i 0,4 na bieżąca konsumpcję małżonki.

Re: Likier kawowy polecam

: poniedziałek, 30 cze 2014, 17:17
autor: Trener
Jednak mleko zagęszczone, zagęszczonemu nierówne.
Od jakiegoś czasu robię ten likier na mleku zagęszczonym w kartonikach 500 gramowych, a że schodzi jak woda, więc robię go dość często. Niestety gotowe wyroby na tym mleku strasznie się rozwarstwiają. Za pierwszym razem myślałem, że to felerna partia, ale potem dla pewności kupowałem je w różnych miejscach i różnych przedziałach czasowych.
Gdy ten sam likier robiłem na mleku zamkniętym w mniejszych kartonikach, tego problemu nie było. Widać oszczędność nie zawsze się opłaca.

Re: Likier kawowy polecam

: wtorek, 3 mar 2015, 18:32
autor: malwinka
Ja robiłam jeszcze inaczej tylko, że jedynie barwiłam bimber ziarnami kawy. Wrzuciłam kilkanaście do butelki i tak stało dluższy czas. Kolor i zapach miało ładny, smak podobno też. Sama nie próbowałam bo nie pije ale pijący mnie pochwalili :-)

Re: Likier kawowy polecam

: czwartek, 26 mar 2015, 18:24
autor: genas.1970
E tam...Malwinka, a co mieli mówić, musisz zacząć próbować.