Strona 1 z 1

Re: Bourbon z Bananów

: czwartek, 17 kwie 2014, 21:01
autor: Trener
Wszystko tak naprawdę zależy od higieny. Najłatwiej byłoby gdybyś zaopatrzył się w najprostszy pojemnik fermentacyjny.
Pojemnik-fermentacyjny.jpg
Ale jeśli swoją beczkę do zacieru porządnie wymyjesz, wyparzysz, zdezynfekujesz, a na czas fermentacji nakryjesz luźno jakąś pokrywką (by nie mogły tam zajrzeć muszki owocówki i inni nieproszeni goście), to też tragedii nie będzie. Drożdże to dość twarde żyjątka i potrafią o siebie zadbać.

Re: Bourbon z Bananów

: czwartek, 17 kwie 2014, 22:43
autor: marceli
Jedno co najbardziej mnie ciekawi w tym temacie, to sama nazwa "burbon" - burbon (który jest moim ulubionym alkoholem) to jest raczej ze zboża, a dokładniej w przewadze to z kukurydzy, a nie z owoców, z owoców otrzymujemy brandy, a nie burbon - no chyba, że jestem niedouczony, to bardzo proszę poprawcie mnie... :ok:

Re: Bourbon z Bananów

: sobota, 19 kwie 2014, 20:54
autor: Szym
Jeśli dobrze zrozumiem to może być psocone na pot-stillu ?

Re: Bourbon z Bananów

: sobota, 19 kwie 2014, 21:01
autor: Trener
marceli pisze:z owoców otrzymujemy brandy, a nie burbon - no chyba, że jestem niedouczony, to bardzo proszę poprawcie mnie... :ok:
Nikt Cię nie poprawi bo masz rację :ok:
Szym pisze:Jeśli dobrze zrozumiem to może być psocone na pot-stillu ?
Chyba nawet powinno :)

Re: Bourbon z Bananów

: sobota, 26 kwie 2014, 21:02
autor: Szym
A jakich drożdży najlepiej użyć aby nie pracowało to tak długo tylko np 2 - 3 tygodnie ? Czy np fermvin z biowinu da radę ? Czy lepsze jakieś turbo do owocowych ? Jeszcze na koniec, trzeba to klarowac jakimś turbo klarem czy nie ma takiej potrzeby ? Sorx że tak dopytuje jednak chce nastawić to zaraz jak mi sie beczka z nastawem zwolni - czytaj jak znajdę czas zeby ja przedestylować

Pozdrawiam


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Re: Odp: Bourbon z Bananów

: sobota, 26 kwie 2014, 21:26
autor: Pretender
Szym pisze:Jeśli dobrze zrozumiem to może być psocone na pot-stillu ?
Głównie na PS. Rektyfikacja wymiecie wszystkie smaki.

Re: Bourbon z Bananów

: sobota, 26 kwie 2014, 21:35
autor: marceli
A jakich drożdży najlepiej użyć aby nie pracowało to tak długo tylko np 2 - 3 tygodnie ?
Bayanus G995 + DAF + wit. B1.
Jeszcze na koniec, trzeba to klarować jakimś turbo klarem czy nie ma takiej potrzeby ?
Nie klaruj, wlej wszystko jak leci - najlepiej razem z gęstym (jeśli możesz oczywiście -płaszcz, bełkotka, etc.).

Re: Bourbon z Bananów

: środa, 31 lip 2019, 11:12
autor: Skir
Koledzy, czytam kwestie związane ze skórkami bananów czy innych owoców i zastanawiam się czy to bezpieczne. Gdy ktoś zrywa banana prosto z drzewa - no problem. Ale zanim do nas dotrą z plantacji, właśnie skórki są nasączane potężną dawką chemii, które powstrzymuje samoistne dojrzewanie. I w założeniu tych skórek bananów, pomarańczy, mandarynek się nie konsumuje. Czy nie po to psocimy, żeby nie truć się paskudztwem fabrycznym, a w zamian walimy w siebie afrykańską chemię?

Re: Bourbon z Bananów

: środa, 31 lip 2019, 13:03
autor: AndreV6
O bracie, ale żeś odkopał... Ale dobrze, bo pewnie sam tak daleko bym nie dotarł. Wiec dziś lub jutro nastawiam

Wytapane z Mobilnego Centrum Dowodzenia

Re: Bourbon z Bananów

: środa, 31 lip 2019, 18:08
autor: Kamal
Można zaopatrzyć się w banany bio :)
K.

Re: Bourbon z Bananów

: poniedziałek, 30 wrz 2019, 23:01
autor: AndreV6
Trwało to trochę dłużej niż początkowo planowałem, ale...
Bananowiec przedestylowany dwu krotnie na szklanej aparaturce. Wydajność trochę mała, bo wyszło około 4l 80% z 25l nastawu.
Zapach dość intensywny. Smak przyjemny, czuć wyraźną nutę banana, lecz na koniec jest ostro-gorzki posmaczek.
Na pewno jeszcze nie raz popełnię

Wytapane z Mobilnego Centrum Dowodzenia

Re: Bourbon z Bananów

: wtorek, 1 paź 2019, 14:27
autor: Kamal
Robiłeś według przepisu?
K.

Re: Bourbon z Bananów

: środa, 2 paź 2019, 15:32
autor: seneka
Apropo odkopywania to chciałbym Was wszystkich ponownie przywitać :D Dawno nie zaglądałem na forum ze względu na sytuację rodzinną związaną z powiększaniem rodziny. Efekt 500+ zadziałał przynajmniej będzie na cukier :D . No nic pora odkopać rurki z ogródka i zacząć ponownie zabawę. W piwnicy z paru lat działalności mam różne wytwory zboża i owoców. I mam pytanie. Co sądzicie o tym żeby w jednym kotle wylądowała dobroć np. z kukurydzy i powiedzmy na to z tych bananów. I jedna destylacja wszystkiego razem ? Coś ala kupażowanie ale nie produktu finalnego. A może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym kierunku. Ma to sens?

Re: Bourbon z Bananów

: środa, 2 paź 2019, 20:33
autor: AndreV6
Kamal, mój przepis to: 4kg mocno dojrzałych bananów bez skórek zmielone blenderem, paczka sparzonych rodzynek sułtańskich (następnym razem jeszcze je posiekam, bo się śmiesznie napompowały- pierwszy raz dawałem rodzynki do nastawu), paczka wiórek kokosowych (ale następnym razem chyba ich nie dam, bo puszczają olej z siebie i ciężko domyć tłusty osad), cukru 5,5kg w trzech porcjach aby nie przesadzić z BLG, drożdże- tu poszły Turbo Fruit, bo miało być na szybko, a wyszło jak zwykle, pożywka oraz wody tyle, aby po wszystkich zabiegach docukrzania było w sumie 25l całości.

Wytapane z Mobilnego Centrum Dowodzenia

Re: Bourbon z Bananów

: czwartek, 3 paź 2019, 08:06
autor: Kamal
Witaj ponownie Seneka :), już po wykopaliskach?
Zbożówka może być dobrym produktem do połączenia bananów (jeśli ktoś lubi banany). Ale jednak bym łączył po destylacji alkohole i wtedy ocenił czy smak odpowiada.
K.

Re: Bourbon z Bananów

: czwartek, 3 paź 2019, 09:15
autor: Doody
seneka pisze:Dawno nie zaglądałem na forum ze względu na sytuację rodzinną związaną z powiększaniem rodziny.
Witaj i gratulacje :ok:

Re: Bourbon z Bananów

: czwartek, 3 paź 2019, 11:09
autor: seneka
Kamal powlli się organizuję i odkopuję zapomniane skarby z piwnicy. Trochę tego znalazłem. Przedestylowane piwa z mojej domowej działalności. Dębową beczkę zalaną czerwonym winem wzmocnionym własnym spirytusem. Kilka zbożowych i kukurydzianych white dogów robionych na półkowej no i trochę owoców śliwka, jabłko gruszka i winogrona :D . Z ciekawostek bardzo zaskoczył mnie smak kukurydzy trzymanej bez dębu w kamionce od Magasa :D .

Re: Bourbon z Bananów

: piątek, 4 paź 2019, 14:33
autor: Kamal
To zalej jednego banana takim "white dogiem" na kilka dni, i zobaczysz czy warto dalej eksperymentować w tym kierunku. Nuty owocowe w whisky są często bardzo fajnie odbierane przez kubki smakowe. :)
K.