Strona 1 z 1

Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

: piątek, 4 maja 2012, 23:29
autor: lukasz206
Ostatnio w rozmowie ze znajomym zachwalał owy trunek i pytał mnie czy nie byłbym w stanie go zrobić. Zrobić się da, tylko trzeba znać recepturę :) i bez usilnie kilka godzin szukałem w internecie. Nie poddając się liczę na waszą pomoc :) Może ktoś coś wie więcej na ten temat?

Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

: sobota, 5 maja 2012, 08:05
autor: radius
Rakija orzechowa to destylat z winogron, w których moczone są orzechy.
Gdy pod koniec lat 70-tych jeździłem na wakacje do Bułgarii (ech, to były czasy...) to widziałem jak w szklanych słoikach moczyły się orzechy wystawione na słońce. To właśnie była "rakija orzechowa" :ok: Tylko smaku nie znam, bo nie spróbowałem :cry: Wtedy preferowałem inne napoje :odlot:

Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

: sobota, 5 maja 2012, 08:20
autor: olo 69
Całe orzechy się moczyły czy może tylko łupiny?
Chodzi o orzechy włoskie czy laskowe?

Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

: sobota, 5 maja 2012, 08:25
autor: radius
O ile dobrze pamiętam, to były to orzechy włoskie, bez łupin :?
Dodano:
Przypomniałem sobie :lol: To były całe orzechy, tylko pokrojone na kawałki :shock:

Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

: sobota, 5 maja 2012, 09:21
autor: lesgo58
Potwierdzam...
Bazą jest dobrze zrobiony bimber najlepiej z owoców.Oczywiście ideałem jest zrobić z owoców typowych występujących na Bałkanach.
Póżniej możesz wrzucić co Ci się podoba.
Jeśli chodzi o orzechy to najlepiej te zielone zbierane u nas w okolicy połowy lipca.Na Bałkanach zbierają w czerwcu.Nie można przesadzać z ilością .I musi mieć rygorystycznie minimum 50%.
I najważniejsza uwaga - nigdy nie pije się do dna - raczej sączy dolewając do naczynia w międzyczasie.
Rewelacyjna jest rakija z gałązką jałowca.

Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

: sobota, 5 maja 2012, 09:42
autor: radius
Rewelacyjna jest rakija z gałązką jałowca.
Piłem :lol:
rakija_travarica.jpg

Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

: sobota, 5 maja 2012, 10:08
autor: lesgo58
Nie mów ,że jest Twoja...

Ja też mam...

Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

: sobota, 5 maja 2012, 11:01
autor: lukasz206
Pięknie te wasze trunki się prezentują :) A co do rakiji to rozumiem, że mają być orzechy pokrojone jeszcze jak są zielone (lipiec) i macerowane? Czy chodzi o całość orzecha z łupinką i tą zieloną skórką wierzchnią?

Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

: sobota, 5 maja 2012, 15:17
autor: lesgo58
Oczywiście.
Ilość musisz dobrać doświadczalnie ,ale myślę ,że max 2 małe sztuki na litr.
Tutaj nie ma precyzyjnego przepisu.To tak jak z doprawianiem wódki - ile osób tyle różnorodnych rozwiązań nawet w obrębie tego samego przepisu.
A rakija to tak jak nasz bimber - tylko ,że poważnie robiona.A jak już masz bimber to reszta jest tylko cierpliwością i znajomością składników ,które chcesz użyć.
Nasze orzechy mają tę wadę ,że są bardziej cierpkie i intensywniejsze w swoim aromacie.
Dlatego jeśli je uzywasz możesz liczyć na to ,że trunek na końcu może być niepijalny.To tak jak z dębem.Przesadzisz - jest do wylania.( mam na myśli powtórnego destylowania).
Zrób próby na wódce.A dopiero póżniej użyj bimbru ( zwłaszcza jak masz dobrego gatunku)
P.S. Doradzałbym zrobic zaprawkę i dozować kropelkami.

Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

: sobota, 5 maja 2012, 19:09
autor: klodek4
No i narobiliście smaka :evil: , jak tylko pojawią się tutaj winogrona /a zapewniam że są tutaj zaj...ste/, to popełnię to, pozdrawiam wychylając kieliszeczek kalwadosu za Wasze zdrowie :punk: :piwo: :ok:

Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

: niedziela, 6 maja 2012, 00:43
autor: Lothar von Luene
lesgo58 pisze: A rakija to tak jak nasz bimber - tylko ,że poważnie robiona.
Obrazek :D
Rakija orzechowa- bimber na orzechu
Rakija jałowcowa- bimber na jałowcu
Rakija poziomkowa- bimber na poziomkach :)

Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

: niedziela, 6 maja 2012, 07:35
autor: radius
Jeżeli już mówimy o destylacie na świeżych orzechach to nie można zapomnieć o włoskim likierze orzechowym - NOCINO
A oto przepis:
Składniki

29 zielonych orzechów (tradycyjnie ilość nieparzysta - nie pytać dlaczego ;) )
1 litr czystego alkoholu
750 g cukru
10 g cynamonu
10 g goździków
skórka z 1 cytryny
400 ml wody

Pokroić 29 zielonych orzechów na cztery kawałki i umieścić je w słoiku 3 litrowym, dodać alkohol i połowę cukru wraz z przyprawami i skórką cytryny. Szczelnie zamknąć słoik i umieść w słonecznym miejscu w bezpośrednim świetle słonecznym.
Z wody, a drugiej połowy cukru, przygotować syrop cukrowy (cukier rozpuścić w letniej wodzie na małym ogniu).
Po dwóch miesiącach macerat z orzechów, alkoholu i innych składników będzie miał fioletowo-czarny kolor - w tym momencie dodać pozostały syrop i usunąć z promieni słonecznych.
Likier należy butelkować podczas jesiennej równonocy (nie pytać dlaczego ;) ). Powinien być filtrowane za pomocą papierowych filtrów do kawy, lub przez kilka warstw gazy. Przechowywać butelki w piwnicy i spożywać po roku.

Fakty o Nocino, o których warto wiedzieć:

Musisz 29 zielonych orzechów aby zrobić Nocino. Podobno nieparzysta liczba sprawia, że​​ likier jest lepszy - nie pytaj dlaczego ;)
Orzechy do Nocino musisz zebrać w nocy między 24 czerwca i 25 (we Włoszech), ponieważ podobno tylko w tym dniu jest łupina znacznie bogatsza w aromat, także dlatego, że ta noc jest uważana za magiczną - nie pytaj dlaczego ;)
Nocino musi być bardzo zimne i podawane na koniec posiłku.
jugofnocino.jpg
nocino.jpg

Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

: niedziela, 6 maja 2012, 10:13
autor: lesgo58
Czując się wywołany do tablicy...
Lothar von Luene pisze:
lesgo58 pisze: A rakija to tak jak nasz bimber - tylko ,że poważnie robiona.
Obrazek :D
Rakija orzechowa- bimber na orzechu
Rakija jałowcowa- bimber na jałowcu
Rakija poziomkowa- bimber na poziomkach :)
Faktycznie uzyłem zbyt skrótowego pojecia pisząc słowo "poważnie".
Poważnie to znaczy właśnie tak jak to pokazałeś na zdjęciu.
Wystarczy dokładnie się przyjrzeć.
Za tym zdjęciem jest tradycja "pędzenia".Myślę ,ze wiadomo co znaczy słowo tradycja.
To jest cała "celebra" podejścia do faktu pędzenia.To jest tradycja spotkań - tradycja współpracy i współżycia w obrębie społeczności wśród której żyjemy.
Wystarczy poszperać w internecie i poczytać.

Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

: niedziela, 6 maja 2012, 10:25
autor: lesgo58
radius pisze:Jeżeli już mówimy o destylacie na świeżych orzechach to nie można zapomnieć o włoskim likierze orzechowym - NOCINO
Traf chciał ,że dzisiaj rano po obudzeniu włączam tv i na kanale włoskim "Rete 4" jest właśnie w jednym z cyklicznych co tygodniowych programów przedstawiających tradycje Włochów przedstawiony film traktujący o sposobie i celebrze wytwarzania tego wspaniałego trunku.
Celebrze ,która właśnie zaczyna sie 24 czerwca w tą najkrótszą noc w roku a kończy wraz z otwarciem butelki i delektowaniu się w/w likierem.Który to sposób delektowania ma osobną historię i podlega specjalnej celebrze.
Wszystko tak jak opisałeś @Radius
W naszych warunka można się pokusić o wytworzenie takiego likieru , ale ryzykuje z racji odmian orzechów , że nie otrzymamy tego co byśmy chcieli.
Sam próbowałem dwa razy, ale niestety nawet się nie zbliżyłem do Nocino.
Dlatego owy likier wykonany przeze mnie używam jako zaprawkę do kupażowania innych trunków.Z resztą z lepszymi efektami jak wytworzenie czystego Nocino.

Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

: niedziela, 6 maja 2012, 11:38
autor: lukasz206
lesgo58 pisze:Oczywiście.
Ilość musisz dobrać doświadczalnie ,ale myślę ,że max 2 małe sztuki na litr.
Tutaj nie ma precyzyjnego przepisu.To tak jak z doprawianiem wódki - ile osób tyle różnorodnych rozwiązań nawet w obrębie tego samego przepisu.
A rakija to tak jak nasz bimber - tylko ,że poważnie robiona.A jak już masz bimber to reszta jest tylko cierpliwością i znajomością składników ,które chcesz użyć.
Nasze orzechy mają tę wadę ,że są bardziej cierpkie i intensywniejsze w swoim aromacie.
Dlatego jeśli je uzywasz możesz liczyć na to ,że trunek na końcu może być niepijalny.To tak jak z dębem.Przesadzisz - jest do wylania.( mam na myśli powtórnego destylowania).
Zrób próby na wódce.A dopiero póżniej użyj bimbru ( zwłaszcza jak masz dobrego gatunku)
P.S. Doradzałbym zrobic zaprawkę i dozować kropelkami.
I takiej odpowiedzi wszędzie szukałem :) Dzięki wielkie. Rakije już mam zrobioną z winka winogronowego 2008 i jest zacna, a jeszcze nie odleżana. I właśnie w planach będzie zrobienie w jakimś galonie zaprawki z kilkunastu takich orzechów i eksperymentowanie ze smakiem, by uzyskać orzechowa rakije :) Więc czekam na orzechy.. Dzięki wszystkim za szybki odzew..

Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

: niedziela, 6 maja 2012, 15:34
autor: Lothar von Luene
lesgo58 pisze: Lothar przedstawiłeś to zdjęcie dla ośmieszenia mnie i sytuacji przedstawionej na zdjęciu.
Wręcz przeciwnie, chciałem tylko potwierdzić to co napisałeś.

Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

: niedziela, 6 maja 2012, 15:46
autor: lesgo58
OK
Wybacz ale żle zrozumiałem.
:piwo:
P.S. Już poprawiłem .

Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

: niedziela, 6 maja 2012, 22:52
autor: Partyzant
lesgo58 pisze:24 czerwca w tą najkrótszą noc w roku .
Tak na marginesie i poza tematem 24 czerwiec to nie jest najkrótsza noc w roku. Jest to parę dni wstecz 21. 06