Strona 1 z 2

Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: wtorek, 23 gru 2008, 14:46
autor: Juliusz
Tak, tak przepraszam, że się spóźniam ale chciałem zrobić sam i sprawdzić teraz bo ostatnio robiłem ją jakieś cztery lata temu.

Przepis jaki mam ja i zrobiłem z tych propporcji:

2.5L porteru (ja brałem lokalny porter choć myślę że Guiness jest najlepszy - powinien mieć około 5%).
1.5 L spirytusu 95%
1 kg cukru białego
10-15dkg miodu (do wyboru, nie musi być ale trzeba dodać 0.25kg cukru jeśli nie dajemy miodu)
100ml ekstraktu wanilii - uwaga jest też wanilina i to jest marne. Ten ekstrakt powiniem mieć 35% alkoholu, to jest ten dobry (no dobry tutaj). Najlepsza jest cała laska wanilii.
2-4 goździki (można nie dawać jak ktoś nie lubi)
Dobra szczypta gałki muszkatałowej (najlepiej swieżo starta).
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Porter wlać do garnka (min. 5 litrów bo porter kipi), wrzucić zioła i grzać do 50C-60% (ja grzeję pod przykryciem). Rozpuścić cukier (i miód) mieszając, dodać ekstrakt waniliowy, dodać rozpuszczony kwasek. Gdy cukier już rozpuszczony wlewać powoli spirytus, mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Przy, ciepła smakowaniu będzie bardzo ostra.

Powinna postać ze dwa tygodnie ale jak nie ma czasu to można ją pić na drugi dzień. Należy jednak pamętać, że czas bardzo łagodzi i balansuje smak i aromat oraz klaruje wódkę i jak się ją zleje z nad osadu to nie trzeba klarować jest czysta jak dymny kryształ górski.

Jest to bardzo zadowalający produkt. Im więcej się pije tym jest się bardziej zadowolonym... :). PAnie powinny ją lubić do ciasteczka, kawy itp.

Pozdrawiam

Juliusz.

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: czwartek, 1 sty 2009, 11:45
autor: marer
Juliusz mam zamiar zrobić porter z twojego przepisu.
Tylko najpierw muszę nastawić zacier na spirytus :)

Powiedz mi jeszcze proszę czy cały cukier można zastąpić miodem czy cukier musi być.

Pytam dlatego bo mam swoje ule za stodołą , tzn dziadek ma bo ja jeszcze trochę się pszczół boję :)

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: piątek, 2 sty 2009, 15:32
autor: Juliusz
@Marer

Miód jest dla nas produktem problematycznym. Zmieszany z wódką poniżej 60% spowoduje mętność trudną do usunięcia - to jedna sprawa. Jeśli dasz cały miód mieszkanka będzie wyjątkowo ostra i będziesz musiał czekać ponad rok aby się jakoś ułagodziła jeśli nie dłużej.

Jeśli robisz porterówkę zrób według recepty a z jednego piwa zrób z samego miodu będziesz wiedział co mówię. Miód staje się bardzo agresywny z alkoholem.

Zrób w/g recepty, poczekaj tydzień i posmakuj, cukier jest innym niż miód, delikatniejszy. Jeśli chcesz zrobić mniej słodką może dać mniej cukru ale ni dawaj więcej miodu.

J

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: piątek, 2 sty 2009, 23:33
autor: Calyx
Juliusz pisze:Miód jest dla nas produktem problematycznym...
To prawda, miod jest wdzieczny w nalewkach ale powoduje ostrosc
w smaku i metnienie. Stosuje od lat pewna sztuczke, ktora pozostawia
klarownosc w zaprawianych trunkach a i lagodnosc jest hm...
Miod mieszam z woda fifty-fifty i gotuje calosc na wolnym ogniu.
Zbierajaca sie piane wywalam a gotuje dosc dlugo.
Wiekszosc wody odparowuje a pozostaly miod pieknie sie miesza
ze slabszymi psotami. Moze nie bedzie od razy krysztalu
ale w porownaniu z czystym midem jest giga roznica, delikatny opal.
Poza tym klaruje sie szybko i daje o wiele lagodniejszy efekt.
Jesli mam uzywac do nalewek cukru, to zdecydowanie wole go "przepalic"
niz zrobic z niego syrop.

Pozdr. Calyx

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: sobota, 3 sty 2009, 00:18
autor: Calyx
Porterowke mozna robic na wiele wlasnych kombinowanych sposobow :)

-trzy butelki piwa porter
-1,1\2 szklanki cukru
-1 laska wanilii
-1\2 l.spirytusu

Wlac do gara porter, wsypac cukier,
dodac do tego laske wanilii bardzo drobno pokrojona.
Podgrzac do temperatury okolo 60*C
(pamietamy temp. parowania etanolu :) ),
przykryc pokrywka odstawic do wystygniecia.
Jak bedzie zimne dodawac bardzo wolno, mieszajac, spirytus.
Przetrzymac minimum tydzien.

______________________________

Portery Zywiec sa OK
Na szybko daje 6 do 7 torebek cukru wanilinowego.
Wtedy nie dodaje zwyklego cukru.
Porterowka i owszem szybka a smakotna.

Zachecam do eksperymentowania bo gozdziki, cynamon, wanilia czy imbir,
nawet w minimalnych ilosciach powoduja tworzenie sie nowych smakow :)

Pozdrawiam
Calyx

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: sobota, 3 sty 2009, 06:11
autor: Juliusz
Będzie tyle recept ile jest tradycji rodzinnych.

Porterówka to wódeczka, z którą można naprawdę eksperymentować dodając różnych ziół ale są takie, które raczej nie pasują do harmonii porterówki i dla mnie jest to mięta. Próbowałem dodać do kieliszka troszkę esencji miętowej i nie było to miłe ale znow kwestia gustu i smaku indywidualnego.

Imbir brzmi znakomicie. Następną robię mniej słodką aby miała wyraźny smak porteru tą unikalną goryczkę i aromat jęczmienia.

Powodzenia dla wszystkich

Juliusz

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: sobota, 3 sty 2009, 11:11
autor: Calyx
Juliusz pisze:Będzie tyle recept ile jest tradycji rodzinnych...
:D :D a im wiecej kombinatorow w tych rodzinach, to i przepisow tyle :D :D
Juliusz pisze:...Następną robię mniej słodką...
Zdecydowanie taka wole :) a tym co beda chcieli zrobic porterowke
proponuje zaczac od wersji mniej slodkiej. Doslodzic pozniej zawsze mozna.

Pozdrawiam
Calyx

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: wtorek, 3 mar 2009, 15:34
autor: KGB - pasjonat
1 litr spirytusu 95 %

8 piw 0,5 litrowe Twoje ulubione.

6 - 8 ŁYŻEK STOŁOWYCH CUKRU

WSZYSTKO WYMIESZAĆ I POZOSTAWIĆ NA 14 DNI.

MOC 40 % - UWAGA - bardzo wchodzi w nogi.

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: czwartek, 5 mar 2009, 09:25
autor: Juliusz
Dziś dobrze posmakowałem wyjętą ze schowka porterówkę.

1. Jest troszeczkę za mocna na ten poziom słodkości.
2. Nawet po zmniejszeniu ilości goździków są zbyt wyraźne w smaku.

Zimna jest wiele smaczniejsza niż w tem. pokojowej.

Samoocena: w skali 10 daję jej 7 punktów - mam nadzieję że mogę sobie sam dać te punkty... i raz zabić brawo... :klaszcze: jeśli ktoś się nie zgadza to zaraz je sobie odbiorę :)

Juliusz

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: sobota, 7 mar 2009, 12:50
autor: KGB - pasjonat
PORTERÓWKA


SKŁADNIK 1/2 L PORTERU

- 20 gr cukru
- szczypta cukru waniliowego
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
- 400 ml spirytusu


Porter wlej do garnka , zagotuj.
Wsyp cukier , cukier waniliowy , wrzuć goździki , dodaj szczyptę cynamonu.
Mieszając , gotuj 2 - min.Odstaw do ostudzenia.
Do zimnego płynu wlej spirytus.Dokładnie wymieszaj , przecedź przez gazę i rozlej do butelek.

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: sobota, 16 lis 2013, 10:43
autor: Szym
Panowie/Panie robię porterówkę wg. Cieślaka ( w tej chwili robi się ta "esencja" ), ale mam w związku z tym 2 pytanie:
1. Czy mogę użyć Żywca Portera? Jest on dość mocny 9,5%, a wszędzie czytam, że im słabszy tym lepszy.
2. W przepisie pisze aby używać spirytusu, jednak czy dużo stracę jeśli zamiast spirytusu użyję psoty ok. 65%? Nie zależy mi specjalnie na jakiejś wysokiej mocy.

Pozdrawiam
Szym

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: sobota, 16 lis 2013, 15:24
autor: gr000by
Możesz zrobić na Porterze Żywieckim, bez problemu. Porter Żywiecki jest najgęstszym porterem na rynku polskim, którego miałem okazję pić :D. Możesz też użyć 65% destylatu (byleby nie śmierdział i był dobrej jakości), ale będziesz miał słabszą nalewkę. Tutaj Porter Żywiecki dobrze się spisze, bo jest mocniejszy i trochę podniesie moc końcową nalewki.

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: sobota, 16 lis 2013, 19:02
autor: tomasz256
Zaczynałem od portera żywieckiego, a później ekperymentowałem z koźlakiem i innymi piwami o ciekawym smaku. Dodawałem też czasami czekolady w proszku z chilli i smak fajny tylko osad trochę zostaje więc trzeba pominąć przy zlewaniu:).

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: sobota, 16 lis 2013, 21:45
autor: ta_moko
Też robię na Żywcu.

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: niedziela, 16 mar 2014, 10:16
autor: Trener
Specjalnie z myślą o degustator(k)ach płci pięknej, do stworzenia najnowszej Porterówki wykorzystałem piwo Książęce Ciemne Łagodne.
Przepis szybki i prosty:

2L Książęce Ciemne Łagodne
200g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
0,5L spirytusu 96%

Dalej standardowo. Piwo podgrzać w dużym garnku, wsypać powoli i ostrożnie cukier (szybkie dodanie spowoduje natychmiastowe i niekontrolowane wykipienie zawartości garnka), dodać cukier wanilinowy i mieszać do rozpuszczenia. Gdy całość ostygnie dodać spirytus i wymieszać. Odstawić przynajmniej na dobę lub jeśli się uda na dłużej w ciemne, odosobnione miejsce ;)

Ważna uwaga na koniec. Używać spirytusu tylko i wyłącznie klasy lux. Dawno, dawno temu, próbowałem zrobić ów trunek na "psoto-bimbrze" z pot-stilla. Efekt połączenia był taki, że nie dało się tego pić. Wynik - zmarnowane portery oraz bimber, które z przyjemnością można było wypić osobno.

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: niedziela, 16 mar 2014, 10:44
autor: ta_moko
Zamiast cukru wanilinowego lepiej dać waniliowy. Trudniej kupić, ale można.

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: niedziela, 16 mar 2014, 12:18
autor: gary1966
Serwus, "Porterówka" to według mnie trunek długodystansowy, zdatna do gardła po min. roku a doskonała po dwóch, no i laska wanilii musi być, o Żywcu nie wspomnę, jak na długi dystans to cukru jak najmniej. Polecam przepis kolegi Calyx :ok: .

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: niedziela, 16 mar 2014, 12:49
autor: Ryba64
Robiłem na Porterze żywieckim, a ostatnio na Grand Imperial Porter. Na tym drugim wyszła mniej ostra w smaku, może to kwestia mniejszej zawartości ekstraktu w Grand Imperial (18.1% wag.).
Natomiast czas leżakowania to rzeczywiście minimum 2-3 miesiące, jeśli ktoś ma cierpliwość :)

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: niedziela, 16 mar 2014, 13:00
autor: lesgo58
U mnie "przegryzła" się dopiero po 6 miesiącach na Porterze Żywieckim. Teraz ma 18 miesięcy i jest jeszcze lepsza.

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: niedziela, 16 mar 2014, 13:16
autor: panta_rei
Trener pisze:
2L Książęce Ciemne Łagodne
200g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
0,5L spirytusu 96%
Bardzo słaba wyjdzie, a co za tym idzie będzie do kitu w smaku.

Jak ma być "babska" to proponuję:

0,5 l porteru
0,5 l Karmi
100 g cukru (wg upodobań może być więcej)
laska wanilii
kora cynamonu- 1 szt potłuczona
0,5 l spirytusu 96%

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: niedziela, 16 mar 2014, 13:33
autor: Trener
Aż taka słaba nie jest. Alkohol grzeje i jest delikatna w smaku. Dla mnie nawet trochę za delikatna, ale kobietom smakuje. Przydałoby się ją zrobić z jakiegoś prawdziwego, domowego portera.

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: piątek, 5 gru 2014, 18:26
autor: piotricz
Kolega Jacek dał mi swój przepis na "Karmi-lówkę"
Do garnka dodajemy:
0,5 L. Karmi klasyczne
mały cukier waniliowy
3/4 szklani wody
0,5 szklanki cukru białego

Następnie podgrzewamy to mieszając.

Do butelki 0,5 L. wlewamy 0,2 L. spirytusy i uzupełniamy tym z naszego garnka.

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: poniedziałek, 15 lut 2016, 17:38
autor: sensei
Ja polecam porterówkę tylko na mocnych treściwych porterach. Żywiec porter to minimum, polecam użycie dojrzałego porteru komes, chętnie spróbowałbym też z Pinta imperator bałtycki lub z jakimś RISem.
Nie polecam też użycia cukru oraz syntetycznej wanilii, porterówka ma być smacznym i dostojnym alkoholem, użyjmy miodu zamiast cukru i prawdziwej wanilii, koszt wzrośnie ale otrzymamy coś naprawdę pysznego. Trzeba też poczekać przynajmniej 2-3 miesiące przed spożyciem aby nalewka dojrzała. Niezły pełny przepis można znaleźć tutaj: http://przepisy-studenckie.blogspot.com ... rowka.html

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: wtorek, 16 lut 2016, 08:49
autor: Roger
Bardzo lubię Porterówkę i długo szukałem ideału ... i znalazłem to Porterówka "Wosia" - nick kolegi ;)

PORTERÓWKA

2x 0,5l litra piwa Porter (najlepszy Żywiec)
3x 0,5 litra piwa ciemnego (nie mylić z karmi albo porterem- np Belfast, Czerwony Smok)
1 szklanka cukru.
2 opakowania po 16 gr.cukru wanilinowego, lub laska wanilii
2 litry spirytusu min.95%
0,5l przegotowanej wody.

Piwo wlewamy do garnka z nierdzewki i powoli podgrzewamy(nie gotować !!! ).
Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy lub miąższ z laski wanilij- uwaga bo się pieni. Po rozpuszczeniu cukru i cukru wanilinowego odstawiamy garnek do ostygnięcia. Potem powoli wlewamy spirytus. Z garnka wlewamy do butelek, albo pojemnika szklanego np. gąsiora.
Porterówka jest najlepsza po minimum tygodniu. Przepyszny trunek ale trzeba uważać przy spożywaniu, bo wchodzi w nogi !!!

Naprawdę gorąco polecam - przepis wielokrotnie sprawdzony ;)

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: wtorek, 16 lut 2016, 08:54
autor: jurek1978
Akurat dziś zacząłem myśleć aby pierwszy raz zrobić tej porterówki a u nowy przepis :)
Twój przepis jest na 5 litrów porterówki.
Jaki to będzie % alkoholu - liczyłeś może ?

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: wtorek, 16 lut 2016, 09:04
autor: Roger
Policzyłem raz jeszcze tak na biegu bo wiem że mocna ale nie pamiętałem dokładnie ile - zakładając dobre piwa średnio 10% będziesz miał wódkę 40-41%

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: wtorek, 16 lut 2016, 09:05
autor: jurek1978
Zawsze można dać więcej spirytusu kosztem wody :)
Dzięki - w weekend będzie świeży spirytus to i porterówkę się zrobi :)

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: wtorek, 16 lut 2016, 09:08
autor: Roger
bez tej wody w przepisie (0,5l) będzie 47-48% - moim zdaniem za dużo ;)
Weź pod uwagę że to ma również smakować , zrób zgodnie z przepisem a gwarantuje że będziesz zadowolony ;)

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: wtorek, 16 lut 2016, 11:56
autor: novak
Witam,
Mój dotychczasowy de beściak to:

6l piwa porter, produkcja własna, ciemne słody bez zacierania, zaparzone w wodzie @70°C przez 6 min. W stosunku 1:3
4l spirytusu
ok. 250g cukru (zależnie od gustu)
4 laski wanilii
garść suszonych owoców jałowca

Porter odgazowuję w temp. pokojowej, nie podgrzewam. Powoli dolewam spirytus, następnie wsypuję cukier, wanilię i jałowiec.
Całość zlewam do butli i odstawiam na kilka tygodni.
Po tym czasie do butelek, kilka butelek dosładzam syropem klonowym dla odmiany.

Sączyć jak nalewki, choć mój znajomy pija tę nalewkę jak łiski on d roks :)

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: wtorek, 16 lut 2016, 17:39
autor: zbynio
Miałem kiedyś przepis gdzie dodawało się wodę, ja ten składnik zastąpiłem karmi i jest o niebo smaczniejsza. Woda nie wnosi żadnego smaku a wręcz rozrzedza już występujące, więc jak dla mnie to składnik niepożądany. Za to dodaję odrobinę cytryny co uwypukla wanilię ale tę z laski nie z torebki.

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: wtorek, 16 lut 2016, 19:48
autor: gary1966
Z dodatków polecam 100 ml 80% STROH-a na 5 l.

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: środa, 17 lut 2016, 07:21
autor: piotricz
Fajniejsze wychodzi z Piwa Karmi klasycznego.
Karmi 0.5
Cukier waniliowy
0.4 Spirytusu
1/3 szklankę cukru
3/4 szklanki wody

Do garnka wlewamy piwo, cukier waniliowy i zwykły biały. I to podgrzewamy tak by piwo się odgazowało a cukry rozpuściły. Następnie wlewamy to do butelki 1L i uzupełniamy wodą. Realnie powinno wyjść 1.1 Litra.
Polecam

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: wtorek, 25 cze 2019, 12:01
autor: użytkownik usunięty
Tak sobie chodzę z łopatą po forum i tym razem odkopałem Porterówkę.
Wydaje się prostą nalewką, a ze względu na swą kultowość smaczną, jednak czytając posty nie do końca jestem tego pewien.
Mam wrażenie, że wielu spodziewało się czegoś innego i jest zawiedzionych smakiem. Więc może ktoś by napisał po latach jak to z nią jest, ale nie na zasadzie poczyniłem porterówkę z tego, a tego, a następnie echo, zero relacji. Takie zachowanie daje do myślenia i można się domyślać, że wielu nic więcej nie pisze, bo uważają, że porterówka na to nie zasługuje.

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: wtorek, 25 cze 2019, 13:45
autor: wawaldek11
Nie piszą, bo delektują się porterówką w domowym zaciszu :)
Ten trunek wszedł na stałe do mojego menu, ale nie spijam go litrami, tylko okazjonalnie kieliszek lub dwa. Wtedy smakuje wybornie. Robię ją niezbyt mocną - góra 35%. Ostatnio na wiejskim stole cieszyła się dużą popularnością, zaraz po żurawinówce muśniętej żubrówką.

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: sobota, 29 cze 2019, 10:36
autor: zaradek
Dzięki za odkopanie tematu - przypomniałem sobie, że też miałem to poczynić.

Na początek robię wersję do spróbowania, oto moja wariacja:

1 piwko Porter bałtycki od Komesa
200g cukru (EDIT: miało być 100g)
1 goździk
1 łyżka miodu (miałem akurat gryczany)
25ml ekstraktu waniliowego
170 ml spirytusu 96% (jeszcze nie dodałem, czekam aż przestygnie reszta)

Na koniec dodam do tego z 10ml (albo i mniej) "cieślakowej" zaprawki do krupniku (z tego, co patrzyłem, niewiele się różni od "cieślakowej" zaprawki do porterówki - a mi całkiem smakuje).

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: sobota, 29 cze 2019, 11:36
autor: wawaldek11
Jak będzie za słodka, bo cukru sporo, to kup następnego portera i dolej z odpowiednią ilością spirytusu. Przepis przepisem, ale trzeba dostroić do własnych kubeczków smakowych ;)

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: sobota, 29 cze 2019, 12:34
autor: zaradek
Tak zrobię - rozumiem, że likierek ma być słodki, ale to już jest ulepek :-)
Pomyliłem się w ilości cukru - także zaraz przeedytuję poprzedniego posta, żeby nie wprowadzić kogoś w błąd.

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: czwartek, 4 lip 2019, 17:59
autor: użytkownik usunięty
zaradek pisze: Na koniec dodam do tego z 10ml (albo i mniej) "cieślakowej" zaprawki do krupniku (z tego, co patrzyłem, niewiele się różni od "cieślakowej" zaprawki do porterówki - a mi całkiem smakuje).
A jaki jest ten skład zaprawek?

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: czwartek, 4 lip 2019, 18:35
autor: lesgo58
Krupnik:
post15044.html#p15044
W książce strona 359

Porterówka:
https://www.piwo.org/forums/topic/2521-porterówka/
W książce strona 317

A tutaj masz całą książkę:
http://uwm.edu.pl/kpichsr/ftp/wino.pdf
Proponuję potraktować tę książkę jak biblię.

Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

: poniedziałek, 7 wrz 2020, 19:39
autor: imar42
lesgo58 pisze:Krupnik:
https://alkohole-domowe.com/forum/post15044.html#p15044
W książce strona 359
Nie wiem czy były inne wydania książki Cieślaka, ale w tym, przedstawionym przez kolegę lesgo58 Powinno być:
W książce strona 317, 318 i 319