Strona 3 z 5
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: sobota, 21 lut 2015, 09:24
autor: Emiel Regis
jastrzemb pisze:Przecież jeśli opiekam kawałek drzewa, to efekt opiekania będzie widoczny tylko w części powierzchniowej i przypowierzchniowej drewna łącznie z efektem zapachowym. [......[
dlaczego efekt przypieczenia widoczny jest w całej masie czipsa.
jastrzemb pisze:Rozumie, że skoro nikt nie podejmuje tego tematu, jest on nadal zagadką.
Żadna to zagadka ani tajemnica.
Przeczytaj sobie ten wątek;
http://alkohole-domowe.com/forum/dab-ja ... -t129.html a następnie dąb opieczony w folii wg. przepisu
Juliusza zhebluj, sfrezuj, czy poszatkuj czym tam masz na cienkie kawałki- gwarantuję efekt opieczenia w całej objętości czipsa.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: sobota, 21 lut 2015, 12:01
autor: gr000by
Po tygodniu moczenia, zlałem wódkę z szczap czereśniowych. Smakuje obłędnie, słodkawo-owocowo, na finiszu lekko cierpko i z nutami dymu i pieczonego drewna. Kolejna próba za ok. 2 tygodnie, jak się trochę ułoży. Będzie super dodatek do dębu na starkę
.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: czwartek, 12 mar 2015, 06:59
autor: michal278
Dorzucam swoje 3 grosze. Z akacji wykonuje się beczki do win białych, tak jak z jesionu bo nie barwi na kolor. Przynajmniej tak kiedyś mówili w tv Rzepeccy. Może chipsy są po struganiu opiekane w jakimś urządzeniu?
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: piątek, 20 mar 2015, 14:27
autor: jurek1978
Właśnie podpiekłem troszkę orzecha włoskiego na średnio palonego.
Zamierzam przetestować pomimo odstraszających opinii
Dam znać czy alko starzone na nim jest pijalne
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: środa, 1 kwie 2015, 07:27
autor: alis
Witam koledzy, jestem tu nowy i mam pytanie. Czy używał ktoś drewna ze śliwy, która ma takie małe żółte owoce, jej nazwa nie jest mi znana (u mnie w okolicy mówią na to "kocie jajka" he,he). Mam dość dużo tych drzewek i jestem ciekaw czy warto ich drewno dać do destylatu?
[MOD - Pisz poprawniej następnym razem.]
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: środa, 1 kwie 2015, 18:54
autor: jajek12
Cześć. Chodzi Ci chyba o mirabelki
mirabelka.jpg
Jak spróbujesz, to się podziel opinią.
Witam na forum.
Pozdrawiam. jajek12
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: środa, 1 kwie 2015, 20:50
autor: Kamal
Tej odmiany śliwy nie używałem. Ale pewnie wyjdzie coś ciekawego.
Jak masz dostęp do śliwy węgierki, to polecam.
K.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: piątek, 3 kwie 2015, 07:04
autor: alis
Dzięki koledzy.Tak chodzi o mirabelki, wybaczcie ale dobijam już do czterdziestki stąd ta skleroza
.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: piątek, 3 kwie 2015, 11:17
autor: wawaldek11
alis pisze: Czy używał ktoś drewna ze śliwy, która ma takie małe żółte owoce, jej nazwa nie jest mi znana (u mnie w okolicy mówią na to "kocie jajka" he,he). Mam dość dużo tych drzewek i jestem ciekaw czy warto ich drewno dać do destylatu?
Do jakiego destylatu chcesz dodać drewno z mirabelki?
A zwiekiem sklerotycznym to nie przesadzaj - jest wielu kolegów starszych i swoich blędów nie tłumaczą sklerozą
Może zapominają o niej
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: piątek, 3 kwie 2015, 12:06
autor: alis
Kolego do wypędu z nastawu grochowo - ryżowego. Ta skleroza to chyba rzeczywiście nie od wieku tylko od nadużywania trunków
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: piątek, 3 kwie 2015, 20:16
autor: Dave
Mam do Was pytanie, mianowicie jaki rodzaj alkoholu używacie do starzenia dębem, jest to spirytus rektyfikowany czy alkohole smakowe.
Posiadam 700 litrów wina z białych winogron (pochodzą z Hiszpanii) i francuskie beczki Sylvain po porto i zastanawiam się czy destylować wino alembikiem, który posiadam czy użyć do tego celu kolumny i beczkę napełnić spirytusem rozcieńczonym do 55 - 60%. Dodam, że jestem na etapie wyboru kolumny. Czekam na Wasze propozycje.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: piątek, 3 kwie 2015, 21:15
autor: gr000by
Szkoda beczki na spirytus/rozcieńczony spirytus, tak samo szkoda wina na spirytus. Starzymy wyłącznie alkohole smakowe, chyba że masz kupę kasy i chcesz pobawić. Podobnie wino lepiej przeznaczyć na destylat smakowy, niż na spirytus, bo ma znacznie większy potencjał niż do bycia czyściochą.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: piątek, 3 kwie 2015, 21:18
autor: Kamal
Jak dobre wino, to dobre brandy będziesz później mieć.
K.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: piątek, 3 kwie 2015, 21:45
autor: Dave
Białe wytrawne ok 15,5 - 16%, ale beczki są po porto winie czerwonym wzmacnianym podobnym do sherry oloroso i zastanawiam się czy zalewać je destylatem smakowym czy czystym alkoholem i wydobyć tylko aromatu po porto i dębie.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: sobota, 4 kwie 2015, 07:18
autor: radius
Mając taki "potencjał" nie zastanawiał bym się ani chwili. Wino na destylat smakowy, rozcieńczony do ok. 60% i do beczki . Potem już tylko sprawdzanie co jakiś czas i ewentualnie wydawanie odgłosów paszczą - mniam, mniam
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: sobota, 4 kwie 2015, 15:02
autor: Emiel Regis
Dave pisze:Białe wytrawne ok 15,5 - 16%, ale beczki są po porto winie czerwonym wzmacnianym podobnym do sherry oloroso i zastanawiam się czy zalewać je destylatem smakowym czy czystym alkoholem i wydobyć tylko aromatu po porto i dębie.
A cóż to za wino, jak wzmacniane? Taka moc w białym, wytrawnym winie, da się to pić?
Daj namiary na te beczki, jeśli to nie tajemnica.
Reszta jak wyżej, Koledzy dobrze radzą.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: sobota, 4 kwie 2015, 16:24
autor: Dave
Wino nastawione na 2 rodzajach drożdży, 100 litrów na aroma white enartisa o mocy 12% oraz 700 litrów na bayanusach G995 z myślą o destylacji stąd ten procent choć myślę, że w smaku jest również dobre gdyż do nastawu używam wyłącznie glukozy. Beczki kupiłem na początku lutego we Wrocławiu, firma zajmuje się sprzedażą różnych beczek lecz po porto trafiają się bardzo rzadko stąd tak wielkie było moje zainteresowanie.
http://www.starebeczki.pl Pozdrawiam
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: sobota, 4 lip 2015, 18:54
autor: mociumpan
gr000by pisze:Po tygodniu moczenia, zlałem wódkę z szczap czereśniowych. Smakuje obłędnie, słodkawo-owocowo, na finiszu lekko cierpko i z nutami dymu i pieczonego drewna. Kolejna próba za ok. 2 tygodnie, jak się trochę ułoży. Będzie super dodatek do dębu na starkę
.
Mógłbyś pociągnąć ten wątek i opisać jak smakowała czereśnia po dłuższym leżeniu. Czy po tych 2 tygodniach wyciągałeś szczapki czy też moczyły się dalej i jakie efekty smakowe wódki? Czy eksperymentowałeś z opiekanym orzechem włoskim?
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: niedziela, 5 lip 2015, 14:06
autor: gr000by
Z orzechem włoskim opiekanym nawet nie próbowałem - surowy orzech włoski (drewno) dał paskudny, gorzki posmak, więc przy którejś okazji wywaliłem pieczoną szczapkę do spalenia. Zgodnie z tym co napisałem, zlałem alkohol ze szczap i pozostawiłem go do ułożenia się. Generalnie czas zadziałał łagodząco, wygładził smaki, ale w sumie żaden z nich nie zanikł, tylko się ułożyły. Teraz dodałem chyba 2 szczapki czereśniowe (surowe) do szczap dębowych pieczonych do starzenia starki. Ilość wręcz śmieszna, ale docelowo ma to być "przyprawa" do dębu, stąd niewielka ilość wykorzystanych szczap.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: poniedziałek, 6 lip 2015, 00:03
autor: janik
Dave pisze:Wino nastawione na 2 rodzajach drożdży, 100 litrów na aroma white enartisa o mocy 12% oraz 700 litrów na bayanusach G995 z myślą o destylacji stąd ten procent choć myślę, że w smaku jest również dobre
Jeśli chodzi o moc nastawu winogronowego z przeznaczeniu na destylat (koniak,brendy) to nie warto ciągnąć procent na maksa bo to zmniejsza koncentracje aromatu danego nastawu,ale każdy sam decyduje o balansu pomiędzy ilością i jakością.
Dave pisze:Beczki kupiłem na początku lutego we Wrocławiu, firma zajmuje się sprzedażą różnych beczek lecz po porto trafiają się bardzo rzadko stąd tak wielkie było moje zainteresowanie.
http://www.starebeczki.pl Pozdrawiam
Czy zalewając te nabyte beczki jesteś w pełni przekonany o ich jakości wnętrza ?
Wypalone na powierzchni cechy beczki nie muszą być tożsame z poprzednim wsadem tej beczki -tak twierdzi importer tych beczek.
http://starebeczki.pl/aktualna-oferta-beczek-debowych/
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: poniedziałek, 6 lip 2015, 00:13
autor: Dave
@janik
Wino pomimo wysokiego procentu smakuje bardzo dobrze i nie ustępuje wersji słabszej co do samych beczek to w przypadku tych po porto otrzymałem certyfikat z winiarni z której pochodziły beczki oraz osobiście je odbierałem i miałem możliwość rozmowy ze sprzedającym.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: poniedziałek, 6 lip 2015, 01:28
autor: janik
Co do beczek to jeżeli dostałeś certyfkat jeśli chodzi o pochodzenie trunkowe beczek to jest super.
Sam w swoim czasie interesowałem się ich beczkami i może jeszcze wrócę do tego tematu,dlatego coś już wiem na ten temat i jeszcze szukam .
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: sobota, 2 sty 2016, 22:00
autor: przemu87
Witam. Czy polecacie drewno śliwy ( wegierki) jako dodatek do dębu do starzenia burbona, jest sens wogóle sie bawić z tym drewnem. Daje jakieś fajne efekty? Jeśli tak to czy surowe czy opiekane a może opalene?
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: sobota, 2 sty 2016, 23:52
autor: Lootzek
Ja osobiście nie wyobrażam sobie mojego burbonka bez nuty śliwkowej
Z braku drewna eksperymentuję z różnymi innymi sposobami, ale ślad śliwki w kukurydzy to jest to!
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: niedziela, 3 sty 2016, 01:04
autor: janik
@ Lootzek,już wiem z czym kombinujesz aby pozyskać posmak śliwki, to nie jest temat w tym wątku,ale jak będziesz chciał to napiszesz.
@ przemu87, jeśli chcesz starzyć swojego Burbona a masz do dyspozycji drewno z węgierki które
jest wysuszone w naturalnych warunkach (kilka lat) to warto spróbować.
Dla burbona to jedynie mocno pieczone,lub opalone,kwestia gustu i preferencji smakowych.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: niedziela, 3 sty 2016, 16:25
autor: Kamal
mocno pieczone,lub opalone,kwestia gustu i preferencji smakowych
Albo połączenie. Czyli najpierw trochę opalamy, a później dopiero pieczemy.
K.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: niedziela, 3 sty 2016, 17:36
autor: janik
Można robić próby na różne sposoby a wręcz należy jeśli jesteśmy na drodze poszukiwań i testów.
Najlepiej równolegle w kilku naczyniach i metodą porównań wybrać najwłaściwszą dla siebie opcję.
To co dla jednego będzie optimum dla innych może być przesadą ,ale warto wymieniać swoje doświadczenia i kontynuować dyskusje w tym i podobnych tematach.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: niedziela, 3 sty 2016, 18:39
autor: euphorbia1
Beczki w Toscanii/okolice Lucca/ wykonane są z kasztana jadalnego. Trzymają i fermentują w nich wina i destylaty. Właśnie taką bekę którą dostałem w prezencie próbuję złożyć ale idzie mi to dość opornie- wszystko wskazuje że wyjdzie mi 1,4 beczki
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: niedziela, 3 sty 2016, 21:10
autor: radius
Jak już skończysz składanie, to ten nadmiar chętnie przygarnę. Będę miał 0,4 beczki z kasztana, dodam 0,6 z dębu i uzyskam ciekawe smaki destylatów
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: niedziela, 3 sty 2016, 21:21
autor: euphorbia1
Nie dworuj sobie tylko wpadnij i pokaż jak to złożyć !
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: niedziela, 31 sty 2016, 19:06
autor: maniek86
Dzisiejszy spacer poza miastem i aż w oczy kłuje kilka ściętych drzew. Większość to czarny bez ale pomiędzy nim znalazł się głóg, moją uwagę zwrócił jego piękny ciemno czerwony kolor. Ktoś próbował eksperymentów związanych z tym drzewem?
Mała część już się suszy na grzejniku, a za kilka tygodni zdam relacje jak smakuje.
Wczoraj udało mi się zrobić szczapki z jabłoni, wiśni i klonu wszystko już się moczy w alkoholach. Nie omieszkam zdać relacji
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: sobota, 12 lis 2016, 20:39
autor: maniek86
Witam najbardziej pasuje mi śliwa potem wiśnia i jabłoń, za kilka dni opiszę głóg o którym zapomniałem.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: niedziela, 20 lis 2016, 17:55
autor: maniek86
Witam chyba mam hit tego roku, mianowice głóg. Moim zdaniem jest tak dobry jak śliwa albo i lepszy.
Destylat z jabłek 95%(destylowany dwa razy nie 2,5) dodałem do kilku szczapek owego drzewa, po kilku dniach nabrał fajnego koloru. Rozcieczylem z woda i w samku przypomina mi to burbon. Wanilia trochę toffi a potem palonosc taka podobna jak z dębu ale z inna nuta.
Ponizej postaram sie dodac zdjecia do jakieg stopnia go opieklem w piekarniku. Ogolnie drewno suche jak pieprz a tonie w alkoholu i polecam robic szczapki jak jest mokre.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: piątek, 20 kwie 2018, 15:09
autor: mat.82
Próbował może ktoś starzenia szyszkami olchy?
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: czwartek, 26 kwie 2018, 23:34
autor: mitts
Witam .
Czytając te wszystkie ,no może nie wszystkie
ale większość , postanowiłem trochę to odświeżyć .
Dwa lata przerwy , to troszkę dużo
Przypomniałem sobie że mam kilkuletnie szczapki Dzikiej Róży no i Buka półrocznego troszkę więcej .
Skroiłem paliki około 1 cm na 15 cm 1 zalałem 0.5 L 40% alk.
Dam znać co z tego wyszło
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: sobota, 26 maja 2018, 22:44
autor: mitts
No i przyszedł czas na podsumowanie skrojonych i zalanych palików "dzikiegobuka"
Zacznę od dzikiej róży .
Efekt końcowy ( bo już rozlane ) , smak jakby "mocno wodnisty" aromat też jakby słabszy (może to plusy , bo woltaż taki sam pozostał
)
Buk mimo że nie palony ,pieczony czy też kopcony całkiem ładnie wypadł .
Kolor słomkowy, smak ostrzejszy niż w róży , zapach jabca lekko wyczuwalny .
Co ciekawe " siwy kolor " rozcieńczonego destylatu zanikł
co mnie bardzo cieszy .( Choć i tak postanowiłem nigdy więcej nie rozcieńczać , taki smakuje najlepiej )
Eksperyment uważam za zamknięty i całkiem udany
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: piątek, 28 wrz 2018, 10:40
autor: Nandhu
Witam chciałem się dowiedzieć czy drewno musi być z dużego kawałka np. pnia czy może z grubszej gałęzi wystarczy?
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: sobota, 12 sty 2019, 21:29
autor: l3onsjo
Zastanawiam się nad zdrewniałą szyszką sosny (z której robią nalewkę), lub inną czy warto... Może ktoś coś próbował? Sam teraz nie mogę zrobić eksperymentu, nie mam na czym.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: środa, 22 maja 2019, 08:54
autor: l3onsjo
Co myślicie o tych zrębkach
https://sklep.borniak.pl/index.php/zreb ... nicze.html?
Posiadam buk i olchę. Zrobię próbę na 0,5 czystej będzie bukiona i olchiona.
Chyba że macie jakieś zastrzeżenia?
Jeśli wszystko pójdzie dobrze kupie owocowe zrębki.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
: środa, 29 maja 2019, 21:56
autor: l3onsjo
Wyniki
Spirytus rozrobiony wrzątkiem. Butelki 0.5l buk, olcha po 3 g płatków, kupny dąb mocno palony 2,3g płatków
buk olcha dąb
kolor : jasny średni średni
zapach: przyjemny intensywny słodkawy, przyjemny ostry, najsłabszy
smak miejsce: 2 3 1
Nie płukałem płatków, najwięcej pyłu było w dębie.
Płatki były wsypane do gorącego alko, od razu oddały kolor.
W sprawdziły się w wódce, następnym razem będę mieć dodatek do zbożówek