Strona 1 z 5

Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: środa, 23 lut 2011, 05:51
autor: Raku751
Witam
nurtowała mnie jedna rzecz od pewnego czasu. Jak to się stało, że jeden destylat zaprawiony dębem naturalnym w butelce 5 litrowej inaczej wyglądał niż w butelce 1,5 litra. Chodziłem, sprawdzałem pod światło, myślę sobie pewnie to wina butelek. Jakaś taka inna "opalizacja" pod światło. Trudno mi to wytłumaczyć.
Myślałem sobie, może to o ilość destylatu chodzi lub o ilość wrzuconego dębu.
Pewnego razu siedzę sobie w piwniczce analizuję jeszcze raz to wszystko i kurna oświeciło mnie. Do 5 litrowego dymionka dałem wysezonowanego buka!!!
Doszło po prostu do pomyłki. Kawałek dębu miałem obok kawałka buka i jak mi się skończył dąb wziąłem po prostu ten drugi kawałek i porobiłem szczapy.
Myślę sobie , no fajnie, spieprzyłem 4 litry destylatu. Spróbowałem odrobinkę i wiecie co? Wcale nie było złe. Wręcz przeciwnie. Łagodne w smaku, zapach neutralny. Nie jestem znawcą ale muszę powiedzieć że jest to wódeczka niczego sobie. Bardzo przyjemna.
Czy ma ktoś z Was doświadczenia w tym temacie?

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: wtorek, 22 mar 2011, 21:42
autor: teofil20
Osobiście uważam że trzeba kombinować ze smakiem. Ostatnio wrzuciłem do flaszeczki opiekanej wiśni i po 3 tyg. efekt bardzo fajny:) W zapachu przyjemna a w smaku zdecydowana z ostrzejszą nutą:)

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: wtorek, 22 mar 2011, 22:24
autor: bystym
Witam.

A ja jestem w trakcie testu różnych drewnienek. Już wiem, że mój dąb opiekany (stosuję metodę opiekania w garnku Zepter - szybko, skutecznie i pod kontrolą) jest znacznie lepszy niż prażony dąb francuski kupiony w sklepie. Ale moczy się też śliwka - piękny, ciemny kolor, żywszy niż z dębu, a smak po miesiącu lekko słodkawy. Całkiem niedawno zamoczyłem natomiast drewienka z brzoskwini, grubych pędów czarnej porzeczki (drewno na świeżo miało zapach tego owocu), z jabłoni i z ... winogron (gruby, zdrewniały konar). Przycinałem na działce drzewa i winorośle i postanowiłem sprawdzić, co wyniknie ze starzenia alkoholu w szczapkach z tych roślin. Alkohole powoli nabierają kolorów, ale na oceny trzeba jeszcze poczekać.

Pozdrawiam
Bogdan

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: czwartek, 24 mar 2011, 19:41
autor: szwistaq
Ja mam tylko jabłoń. Daję ją do wszystkiego. Co do efektów, no to jak wyżej trza poczekać. Jak piekłem w piekarniku szczapki, to żona myślała że jabłecznik upiekłem, w całym domu unosił się specyficzny zapach pieczonych słodkości. Mam nadzieję, że równie pozytywnie wpłynie na kalwadosa.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: czwartek, 24 mar 2011, 20:05
autor: teofil20
Przy kolejnej produkcji zamierzam dodać olchy i odrobinę jałowca zobaczymy co z tego połączenia wyniknie:)

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: wtorek, 3 maja 2011, 23:23
autor: radius
Koledzy, dwa tygodnie temu nastawiłem trzy butelki 45% destylatu, a do każdej włożyłem inne szczapy suchego, nie prażonego drewna. Do pierwszej - dąb (tradycyjnie), do drugiej - brzoskwinia, do trzeciej - drewno sandałowe.
Dzisiaj, przy wizycie sąsiada otworzyłem tę z brzoskwinią i wiecie co... lepszego "koniaczku" jeszcze nie piłem :lol: Nawet sąsiad, zwolennik czystych wódek stwierdził: "super winiaczek". Smak "dębówki" znam, ciekawi mnie jaki będzie sandałowiec :?: Kolor ma piękny, różowy wpadający w czerwień, zobaczymy jaki będzie smak. Za parę dni spróbuję a efekty nie omieszkam opisać :P
Ale "brzoskwinię" polecam - poezja :klaszcze:

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: wtorek, 3 maja 2011, 23:42
autor: macius
A w jaki sposób to suszyłeś? Szczapki na piec/ kaloryfer, czy po prostu sobie leżało?
Po ostatnich próbach z dębem(sklepowym), wiem, że drewno to jest "to" czego mi brakowało ;) akurat mam dużo drzewek owocowych przy domu, więc mam na czym eksperymentować ;)

i jeszcze jedno! Jak dawkujecie drewno? Dębu daję łyżeczkę na litr i jak dla mnie jest w porządku. Jakie są Wasze opinie na ten temat?

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: środa, 4 maja 2011, 00:06
autor: radius
Każde drewno suszyło się w pomieszczeniu zamkniętym połupane na szczapy przez kilka (6-8) tygodni. Do butelki 0,7l wkładam 3-4 szczapy grubości ok. 1cm długie na ok. 15cm.
W tym roku poeksperymentuję jeszcze z innymi gatunkami drzew owocowych i akacją (robinią). Efekty opiszę :czytaj:

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: piątek, 6 maja 2011, 12:38
autor: radius
Właśnie spróbowałem zawartości butelki, w której moczyły się szczapy drewna sandałowego.
Koledzy :!: Nie wiem czy ktoś z was też robił taki nastaw, jeżeli nie - szczerze polecam :ok: Zdjęcie, które zamieszczam nie oddaje wiernie koloru napoju, w rzeczywistości jest ładny różowy jak niektóre wina. Smak - zarąbisty :!: Za to aromat :klaszcze: - nie da się tego opisać, delikatnie korzenny z nutą Orientu i kroplą irlandzkiej whisky :lol:
Po prostu - miodzio ;P
sadał.jpg

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: piątek, 6 maja 2011, 15:07
autor: sverige2
@Radius, a starym sandałem nie daje? Pozdrawiam

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: piątek, 6 maja 2011, 15:30
autor: radius
Malutki off topic a propos obuwia:
Żona do męża - zabiłam dzisiaj pięć ćmów.
Mąż poprawia żonę - ciem!
Żona - kapciem :!:

I tym ostatnim jednak nie capi moja gorzałeczka :lol:

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: sobota, 7 maja 2011, 05:17
autor: sverige2
:klaszcze: :klaszcze: :klaszcze:

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: wtorek, 10 maja 2011, 20:49
autor: macius
Ołupałem się dziś szczapek z jabłoni, ależ mi teraz pachnie w pokoju :mrgreen:
Część poszła w piekarnik od razu, ale grzałem tylko pół godziny w 200*C. Szczapki nabrały koloru słabego kakao, pachną delikatnie, słodko. Chyba zaraz je czymś zaleję :D
Reszta do suszenia na parapet.
W planie mam jeszcze szczapki z gruszy i śliwy.

I jeszcze takie pytanie w mojej głowie się zrodziło: czy nadają się tylko drzewa owocowe?
Może np orzech włoski, laskowy, lipa? Ktoś może coś próbował? ;)

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: wtorek, 10 maja 2011, 23:56
autor: Calyx
macius pisze: Może np orzech włoski, laskowy, lipa? Ktoś może coś próbował? ;)
Każda kombinacja jest "pozytywem".
Pamiętam jak mój ojciec został za naprawę młockarni obdarowany
gorzałką "strażacką". Pewnie co niektórzy Koledzy pamiętają
flaszkę z czerwoną etykietą i lakowanym korkiem.
Generalnie trunek podły ale...
Ojciec kombinator "wpuścił" we flaszkę pęd - liść
orzecha włoskiego. Po miesiącu to był zupełnie inny trunek :D

Warto kombinować!

Pozdrawiam serdecznie
Calyx

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: sobota, 6 sie 2011, 11:15
autor: eskaer
Czytając ten temat postanowiłem również pobawić się różnymi gatunkami drzew. I tu mam pytanie do kolegi @bystym: szczapki ze śliwy robiłeś z całego pniaczka czy tylko tego czerwonego środka? Mam zamiar zrobić tylko z tej centralnej części, ale jeśli całość się nadaje to szkoda trochę materiału.

Płatki

: poniedziałek, 26 gru 2011, 11:35
autor: we125
Spotkałem się z płatkami z drzewa wiśniowego ,akacjowego i kasztanowego. Czy ktoś stosował takie płatki i jakie dają efekty? Ja zakupiłem próbki po 50g.

Re: Płatki

: poniedziałek, 26 gru 2011, 20:59
autor: lisek007
Czy te zakupione płatki są prażone?

Re: Płatki

: wtorek, 27 gru 2011, 17:36
autor: we125

Re: Płatki

: wtorek, 27 gru 2011, 20:27
autor: klodek4
Jeśli zakupiłeś już te próbki to rób eksperymenty a efekty opisz na forum, sam jestem ciekawy tego, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: wtorek, 27 gru 2011, 22:02
autor: mario_
macius pisze:Ołupałem się dziś szczapek z jabłoni, ależ mi teraz pachnie w pokoju :mrgreen:
Część poszła w piekarnik od razu, ale grzałem tylko pół godziny w 200*C. Szczapki nabrały koloru słabego kakao, pachną delikatnie, słodko. Chyba zaraz je czymś zaleję :D
Może głupie pytanie, ale piekłeś to w jakiejś folii aluminiowej czy "tak poprostu"? A szczapki jak długo leżały od "odrąbania"?

Używałem płatków gotowych (kupnych, nieopiekanych) do moczenia w winie wiśniowym, przez 2miesiące a potem - hop do destylatu. No - róznica niewielka, przypuszczam że to kwestia dupnej jakości płatków "gotowych".

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: wtorek, 27 gru 2011, 23:18
autor: klodek4
Tak siedzę i czytam ten temat i tak sobie pomyślałem trzeba będzie popróbować, mam tutaj i cytrynę i pomarańcz, pomelo, figę i wszystkie te egzotyki, może to niegłupi pomysł porobić próbki i przetestować.
Pamiętam że robiłem wiele prób z drzewem do wędzenia /zresztą nadal to robię/ i teraz np z żoną preferujemy drewno dębowe do rybek i drobiu!!!
:punk: :piwo: :ok:

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: piątek, 30 gru 2011, 19:48
autor: we125
Zalałem płatki psotą 50 %. Zrobiłem 0.5 l próbki z drzewa klonu wiśni i akacji. Jestem ciekawy efektów. Oczywiście, opisze smak każdej z próbek, po ok 3 tygodniach.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: środa, 4 sty 2012, 19:37
autor: we125
Płatki są bardzo aromatyczne dałem ich za dużo i musiałem już je odcedzić. Najbardziej mi i rodzinie smakuje psota zaprawiona płatkami wiśni. Jednak klon i akacja mają charakterystyczny smak i trudno go opisać warto spróbować. Ogólnie jest to udany eksperyment. Następnym razem połączę wszystkie płatki.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: czwartek, 5 kwie 2012, 09:22
autor: bystym
Witam.

Po roku testów starzenia czystego alkoholu w różnych drewnach wybrałem na przyszłość tylko jedno. Testowałem dąb, śliwę, brzozę, czeremchę, winorośl, czarną i czerwoną porzeczkę. Najbardziej udany eksperyment związany jest ze śliwą. Wyszedł klarowny, bursztynowy alkohol o ciekawej słodkości. Nie najgorszy był też dąb i brzoza, ale nic powalającego. Natomiast pozostałe drewienka niewiele wpływały na alkohol.

Testuję jednak dalej. Niedawno wstawiłem inny gatunek śliwy i ... brzozę. Zobaczymy.

Mam też jednak pytanie. Czy któryś z kolegów nie próbował może drewna lipy? Pewnie i sam je wypróbuje, ale tak niedawno zastanowiłem się nad nim. No bo ma ono taki ciekawy, dość intensywny, kadzidłowy zapach. A jak to się będzie miało z alkoholem? Niektóre rośliny mają w sobie jakieś niezbyt pożądane dla człowieka substancje. Czy lipa jest pod tym względem bezpieczna?

PS
Dopiero teraz, po przeczytaniu postów z tego tematu, zauważyłem pytanie „eskaera”. Szczapki śliwkowe rąbałem z całości. Choć właśnie teraz przygotowuję sobie do testu drewienka wyłącznie z tych, ciekawie wyglądających, ciemnych środków. Zobaczymy.

Pozdrawiam
Bogdan

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: czwartek, 5 kwie 2012, 12:09
autor: peter
A czy te szczapki ze śliwki opiekałeś???
Pozdrawiam

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: piątek, 6 kwie 2012, 23:13
autor: bystym
Drewno ze śliwy było naturalne.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: niedziela, 11 lis 2012, 11:35
autor: Durik
W końcu jak to jest, jak najlepiej przygotować sobie drewno?? Czy tylko dobrze wysuszyć i sezonować, czy może jeszcze upiec w piekarniku?? zastanawia mnie jeszcze jakie proporcje tzn ile drewienka na jaką ilość dobroci dawać, co by nie przesadzić.
Podzielcie się proszę doświadczeniami, bo widzę czytając że chyba szkoda kupować jak się ma dostęp do wielu gatunków drewna, no i inna sprawa że jak się samemu wszystko zrobić to potem jaka duma z tego jest!!!!

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: niedziela, 11 lis 2012, 12:00
autor: lesgo58
@durik
Z dębem to jak z destylatem - nie jest to taka łatwa i prosta sprawa.
Inaczej nie byłoby tylu gatunków różnych trunków wywodzących się z tego samego sposobu destylacji.
Czipsy, szczapki i inne kawałki drewna to tylko podróbka mająca zrekompensować brak prawdziwej beczki.
Tutaj nikt Ci nie powie dokładnie recepty, bo każdy ma inną wypróbowaną do swojego gustu.
Ogólne zasady są w instrukcji kupnych, a jak się robi samemu to bardzo dobrze i dużo jest opisane w stosownych wątkach.
A reszta to cierpliwość i cierpliwość i cierpliwość...
Mnie się przytrafiło w zeszłym roku zrobić jeden trunek z czipsami. Po miesiącu był niepijalny. Dębina.
Poszedł w odstawkę do następnej destylacji.
Jakie było moje zdziwienie, gdy po roku wpadła mi ta butelczyna przez przypadek ręce po roku zapomnienia. Nie omieszkałem posmakować.
I co?
I rewelacja. Trunek nabrał ogłady - wszelka ostrość zginęła.
Tak, że tutaj masz przykład na cierpliwość.
To jest ten duży minus naszego hobby.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: piątek, 8 lut 2013, 12:44
autor: michal278
Wszelkie aromatyzowanie oraz robienie nalewek to cierpliwość!!!! 1 rok czasu to minimum. Ja posiadam w piwniczce nalewki 9-10 letnie. Życzę wszystkim cierpliwości.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: sobota, 9 lut 2013, 08:30
autor: Partyzant
klodek4 pisze:Tak siedzę i czytam ten temat i tak sobie pomyślałem trzeba będzie popróbować, mam tutaj i cytrynę i pomarańcz, pomelo, figę i wszystkie te egzotyki

Z drzewem figi bym uważał, kiedy robię przycinki tych drzew to wszystko wrzucam do ognia, takie ogrodowe porządki. Kiedy pierwszy raz paliłem, to miejscowa starszyzna radziła mi abym odszedł od ognia i nie stał w dymie, nie potrafili mi wytłumaczyć dlaczego.
Podobno liście i drzewo, mają jakieś chemiczne składniki nie przyjazne dla nas. Opowiadali że wdychanie dymu jest trujące i można stracić równowagę. Tylko tyle mogę powiedzieć.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: sobota, 9 lut 2013, 21:41
autor: Bimbel
radius pisze:Właśnie spróbowałem zawartości butelki, w której moczyły się szczapy drewna sandałowego.
Gdzie takie drewno sandałowe można kupić? Lub sadzonki takiego drzewa i czy się w naszym klimacie przyjmie? Googlowanie nic mi nie dało:(

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: niedziela, 10 lut 2013, 07:00
autor: radius
Kawałki takiego drewna otrzymałem w prezencie od znajomej, która wróciła z wojaży zagranicznych :) Niestety moja połowica przez przypadek( :?: ) posprzątała suszące się po wyjęciu z destylatu szczapy i już ich nie posiadam :(

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: poniedziałek, 11 lut 2013, 13:10
autor: M@teusz607
Tak trochę podczepie się do tematu. Kupiłem płatki dębowe, napisane na nich żeby do wódki dać na 2-4 dni. Stanie się coś złego jak będą dłużej? ile max mogą tam być? Kiedyś inne leżały w butelce pół roku i czegoś takiego dobrego jeszcze nie piłem jak wtedy :mrgreen:

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: poniedziałek, 11 lut 2013, 16:27
autor: jajek12
Witam. Ja trzymałem najdłużej 2 lata (1/2 l). Było rewelacyjne! Ale były 4 szt. płatków (1cm x1cm). Teraz nastawiłem 4 l. Polecam również śliwkę suszoną :) . Też trzymałem 2 lata w butelce półlitrowej. Takie tam eksperymenty :D
Pozdro. jajek12

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: czwartek, 22 sie 2013, 15:08
autor: heniu1980
Ja ostatnio kupiłek płatki akacjowe i z kasztana. Dodałem po parę szczapek do flaszeczek 0,5l. Po 2 tygodniach dokonałem malej próby i optycznie kasztan podobny jak płatki dębowe ale destylat zmętniał - czy ktoś wie o co chodzi???, akacja rewelacyjny bursztynowo rubinowy kolorek, smakowo kasztan delikany miły posmak, akacja smak ciekawy trudny do opisania taki "rześki" smaczny.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: czwartek, 22 sie 2013, 21:55
autor: radius
heniu1980 pisze:...optycznie kasztan podobny jak płatki dębowe ale destylat zmętniał - czy ktoś wie o co chodzi???
Za zmętnienie odpowiedzialne są garbniki. Pozostaw destylat w spokoju na jakiś czas, powinien samoistnie się sklarować. Jeżeli nie, to pozostaje ci cierpliwe filtrowanie przez co raz gęstsze filtry np. do kawy ;)

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: niedziela, 13 paź 2013, 21:20
autor: heniu1980
Tydzień temu przepuściłem cukrówkę. Powstało mi 9l 45% psotki. Po wymoczeniu w węglu aktywnym, zrobiłem parę eksperymentów 2,5l jarzębiaku (ma super smak nawet się nie spodziewałem takiego efektu) 2,5l pseudo whisky (syrop klonowy i płatki z dębu średnio opiekane), 1l syrop klonowy z płatkami akacji (po tygodniu miodzio i chyba mój najlepszy organoleptycznie eksperyment), 2l gruszkówki (zalałem pokrojone gruszki z przyprawami i zapomniałem na pół roku gdzie leży) no i 1l miodówki z papryczką chili (na razie rozpuściłem miód w psocie i jutro dodam chili jak je kupię, z samym miodem też dobrze smakuje, złagodniał smak). Te stare eksperymenty też wyszły dobrze. Ten destylat z kasztanem już się wyklarował i w smaku jest łagodny i szlachetny. Ten z akacją ma piękny kolor ale jest trochę ostrawy w smaku. Zauważyłem że dodatek syropu klonowego złagodza smak i nadaje mu takiej głębi. Mówię wam ta akacja z tym syropem smakuje wspaniale, ciekawe co będzie po paru miesiącach?

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: sobota, 19 paź 2013, 16:52
autor: gr000by
Widzę, że nie ma w opisach trunków na szczapach z orzecha włoskiego i z czereśni. A takie akurat przygotowuję przy okazji porządków na działce i gromadzeniu opału do kominka. Mam narąbane szczapki z orzecha włoskiego (już suszą się przy kominku), a za tydzień będę tworzył szczapy czereśniowe. Część z nich na pewno upiekę, a część pozostawię w stanie surowym. A co wyjdzie po moczeniu w 45-50% destylacie (wieloowocowym lub czystej wódce), to opiszę w trakcie eksperymentu.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: sobota, 23 lis 2013, 10:32
autor: gr000by
Próbowałem już 60% bimbru, w którym przez 3 tygodnie moczyły się szczapki orzecha włoskiego. Ma słodkawy, palący smak z lekką goryczką, pachnie drewnem orzechowym, kolor słomkowo-żółty. Myślę, że spisałby się jako dodatek do orzechówki na zielonych orzechach, ale nie jako czysta wódka. Może do wina też by się nadał, ale nie mam surowca do testu...

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: niedziela, 24 lis 2013, 08:40
autor: karkan
A co powiecie na zrębki np. gruszy albo wiśni?